Lazításon alapuló talajelőkészítés repce alá

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Mire lehet/ne jó az iskola?
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen.
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
Energia – történelem - társadalom
Vigh György: Webes alkalmazások akadálymentesítése Kaposvár, oldal.
A sokoldalú kombináció – m-drill
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
Vállalat kínálati magatartása
A szakmai program megvalósítását a „Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése.
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Szántóföldi növénytermesztés környezettudatosan
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Gráfbejárás
Talajtípusok.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A diákat jészítette: Matthew Will
Talajművelés.
Szerzőkről elnevezett talajművelési rendszerek
Elpusztult és Pusztuló Falvakért Egyesület A helyi önkormányzatok a következő elpusztult települések emlékére állítottak tanújeleket az Egyesület részvételével.
A makrgazdasági munkakínálat:
AVL fák.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
III. A logisztika jövője
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A sárgarépa és a petrezselyem
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
Dr. Huzsvai László Debrecen
Kérdések a második zh-hoz
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Dr. Kontrát Károly Belügyminisztérium parlamenti államtitkár
Do not put content in the brand signature area 7 szűk esztendő? Nemes Krisztián ING Lease Hungary értékesítési igazgató VIII. Manager konferencia Tata,
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
KLÍMAVÁLTOZÁS – A XXI. sz. KIHÍVÁSA MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Budapest febr. 27. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar.
Védelmi lehetőségek szántóföldeken és szőlőkben Pinke Gy. – Pál. R
Az SCD Probiotikus technológia a növények ápolásában
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Termék & Márka Kopcsay László.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Mikroökonómia gyakorlat
1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő augusztus 26.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Komposztáló tervezése
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Forgatásos és forgatás nélküli talajművelés előnyei,hátrányai
Smart Farming dr. Szieberth Dénes Kőszárhegy Kazinczy Ferenc utca 12. mobil telefon: 36 (06)
Talajművelés szerepe az ökológiai gazdálkodásban.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
A növényvédelmi törvény és aktualitásai. Az alapelvek A földhasználó, a termelő köteles növényvédelmi tevékenységet végezni (kártevők, kórokozók, gyomnövények)
Cukorrépa termesztés. Cukorfogyasztás Magyarországon.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
Földműveléstan és területfejlesztés
Előadás másolata:

Lazításon alapuló talajelőkészítés repce alá Orbán Ernő okl. gazdasági agrármérnök termékmenedzser vetés-talajművelés KITE ZRt. Gépkereskedelmi Üzletág Karcag, 2009 szeptember 8.

„Ne az eke ellen küzdjünk, hanem az ellen, hogy azt kaptaszerűen használják, hogy vele visszaéljenek, hogy mindenáron dolgozzanak vele akkor is , amikor a szántás nem szükséges vagy egyenesen rossz!” Gyárfás József

A talajművelési elemek: Az elővetemény szármaradványának a kezelésével kezdődnek (aprítás, terítés) Vetéssel végződnek (vetőgép talajművelési funkciói)

Az elemeknek összeillőknek, összehangoltaknak kell lenni! Kölcsönhatás az egyes műveleti elemek között, minden elemnél kellő gondossággal kell eljárni, hiszen a hibák kihatnak a következő műveletre

Miért pont a repce? Repce vetésterület Magyarországon (KSH adatok): Okai: EU biodízel program, Növekvő bekeverési arányok -kereslet, biztosabb piac

A repcetermesztés bizonytalansági tényezői: optimális vetésidő télállóság, fagyállóság megfelelő nedvesség (egyöntetű kelés, intenzív tavaszi fejlődés) kártevők, kórokozók szélsőséges időjárás (jégeső, szélvihar) piaci kockázat Termesztési tényezőkkel szemben fokozott érzékenységű növény

A bizonytalansági tényezők megszűntethetők, csökkenthetők a komplex termesztés-technológia betartásával!

A KITE komplex megoldást kínál nemcsak a vetőmag, növényvédő szer, műtrágya alkalmazás tekintetében, hanem a gépesítésben is. Fejlesztőmérnökeinknek köszönhetően az ország egész területén üzemi körülmények közt állítunk be komplex (gépesítést is magába foglaló) technológiai kísérleteket!

Professzionális technológia – fejlődőképes technológia igénye A FEJLŐDÉS LEHETŐSÉGE!!! A gazdálkodók megvásárolják a csúcsgenetikát, herbicideket, műtrágyát, de hajlamosak a talajművelés elnagyolására! Professzionális technológia – fejlődőképes technológia igénye Sablonokhoz való ragaszkodás, hagyományok, megszokás

Miért pont a lazítás? Lazításra alapozott művelés Kedvező talajállapot Amit a repce nem kapott meg talajművelésben azt az utónövény igényelni fogja és fordítva (pl. búza) (a lazítás az tartja a lépést a forgatással, ráfordításban megtakarítás, területteljesítményben egál,hozamban azonos szintek vagy akár jobb is) Ökonómiai megfontolások A repce talajművelés igénye

A lazításnak költség-előnye van a forgatáshoz képest ! Ez elérheti a 30%-ot.

Egy kombinált eszköz vonóerő és teljesítmény igénye érdemben nagyobb, mint az ugyanolyan széles, főműveletben ugyanolyan mélységben dolgozó szimpla eszközé!

Mai tendenciák! Növekszik a különböző lazítás megoldások száma a forgatáshoz képest; Szaporodnak a kombinációk, beleértve a magágy készítés-vetés kombinációját; Előzőekből következik, hogy nő a talajművelésnél használt traktorok mérete!

Ami nem változik! Különböző növényfajoknak eltérő a talajműveléssel kapcsolatos igénye. Így az üzemi talajművelési rendszert (adottságai mellett) döntően befolyásolják a termelt növények, a vetésszerkezet. Ezért az üzemi talajművelés felelőssége és érdeme a termelőé.

A repce talajművelés igénye A repce faji sajátossága, hogy igényli és meg is hálálja a mélyművelést (növényspecifikus talajművelés)

A Repce talajművelésének irányelvei (Bővebben 2007-2008 A Repce talajművelésének irányelvei (Bővebben 2007-2008. alapművelés kísérlet tapasztalatairól) Tarlóhántás az elővetemény lekerülését követő rövid időn belül – Talajzárással Mélyítő alapművelés - Talajtömörödést elkerülni Aprómorzsás magágy kialakítása – A vetés mélységében A vetés mélységében ülepedett legyen a talaj A szármaradványokat egyenletesen elművelni

Talaj Nedvesség Megóvó Mélyítő Talajművelés Előnyei A tenyészidőszak bármely szakaszában jól látható a két művelés hatása közti különbség TÁRCSÁZOTT vs. LAZÍTOTT

A Művelési mélység hatása a Növényfejlődésre (Felvételezés ’08.04.10) TÁRCSÁS SZÁNTÁSOS LAZÍTÁSOS SEKÉLYMŰV. 50 cm 70 cm 95 cm MÉLYMŰV. 65 cm 100 cm növénymagasság

HOSSZÚ KARÓGYÖKÉR, MEGFELELŐ GYÖKÉRFEJLŐDÉS A Sekélyen tárcsázott talajművelés eredménye – Talpasodó gyökérfejlődés HOSSZÚ KARÓGYÖKÉR, MEGFELELŐ GYÖKÉRFEJLŐDÉS TALPAS GYÖKÉR, TORZULT GYÖKÉRFEJLŐDÉS

Alkalmazott gépek, technológiai gépsor

Alkalmazott gépek, technológiai gépsor

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET