Kiss Erika és Baranyai Katalin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Kiss Danuta Könyvtári szakinformátor NyME Központi Könyvtára
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A vizuális percepció szerepe az információkeresésben
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Hivatkozás könyvfejezetre
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
EISZ elektronikus információszolgáltatás Dr. Hulesch Helga tájékoztató könyvtáros, szakreferens SZTE Egyetemi Könyvtár SZTE GTK november 20.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum.
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Kmety Andrea május 13.. Az Alexandriai Könyvtár egykor és ma.
A SCOPUS adatbázis használata március Kmety Andrea, Scopus-tréner
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
szakmérnök hallgatók számára
Budapest, november 8. 1 Szakadatbázisok és elektronikus források Orbán Éva igazgatóhelyettes Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár,
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
A KÖZGAZDASÁGI SZAKIRODALOM FELDERÍTÉSÉRE ÉS ELÉRÉSÉRE ALKALMAS ADATBÁZISOK.
8. téma A környezettudományi szakirodalmat feltáró adatbázisok, használatuk.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Kutatókönyvtár az íróasztalon Nyílt folyóirat-adatbázisok Kutatók Éjszakája
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán szeptember Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
EBSCO folyóirat-adatbázisok Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban – országos szolgáltatás Dr.Porkolábné Homolka Ágnes
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Az EBSCO adatbázisok országos konzorciuma: Felhasználói siker Informatio Medicata – szeptember 22. Jan Luprich / EBSCO Publishing.
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán október Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Kiss Erika és Baranyai Katalin Az analitikus és a szintetikus tájékoztatás jellemzői, végtermékei és mindezek új típusú, internetes változatai Készítette: Kiss Erika és Baranyai Katalin (BA, II. évfolyam) Szegedi Tudományegyetem Oktató: Pajor Enikő Bölcsészettudományi Kar Kurzus: Tájékoztatás 3. Könyvtártudományi Tanszék 2008/2009. II. félév

Létrejöttének oka a könyvtáros tájékoztat DE nem minden tudományágban jártas az analitikus és szintetikus tájékoztatás eszközei segítségével a könyvtáros az általa kevésbé ismert tudományterületekről is tud tájékoztatást adni

Analitikus tájékoztatás „analysis” szóból származik analízis, elemzés jellemzők kiválasztása, amelyek alapján a dokumentum visszakereshető

Analitikus tájékoztatás eszközei Tartalomjegyzék-szolgáltatás és címfordítás Index Annotáció Referátum Tömörítvény

Tartalomjegyzék szolgáltatás, címfordítás Tudományos folyóiratok és különféle szaklapok tartalomjegyzékeit teszik közzé Nyomtatott formában már régóta létezik ilyen típusú szolgáltatás Előnye, hogy a keresés gyorsabb, és a keresett információt hamarabb meg lehet találni A szolgáltatóktól függően akár a teljes szöveg is elérhető, nemcsak a tartalomjegyzéke

Néhány példa tartalomjegyzék szolgáltatásra: MATARKA EBSCO ZETOC INGENTA

MATARKA A MATARKA elnevezés a Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékének Kereshető Adatbázisa rövidítéséből jött létre Elérhető a http://www.matarka.hu címen

A MATARKA-t 2002-ben nyolc intézmény fejlesztette ki. 2007 óta él a cikkmásolatküldés nevű szolgáltatása. Ez volt az első olyan magyar fejlesztésű tartalomjegyzék szolgáltatás, amelyben szerzőre és címre is lehetett keresni. Ez egy ingyenesen elérhető szolgáltatás.

ZETOC http://zetoc.mimas.ac.uk/ A ZETOC hozzáférést enged a British Library elektronikus tartalomjegyzék szolgáltatásához. 20 ezer folyóirat és 15 millió cikk érhető el benne. Az adatbázis csak a Egyesült Királyság felsőoktatási és a továbbképző intézmények számára érhető el.

EBSCO Elton B. Stephens alapította Az EBSCO elérhető a http://www.ebscohost.com/ címen

250 adatbázishoz és ezek mellett még több ezer folyóirathoz kínál előfizetést. Nem ingyenes szolgáltatás. A szolgáltatásait egyetemi, orvosi és közkönyvtárak számára tervezi. Az EBSCOhost tartalmazza az interneten keresztüli folyóiratelérés szolgáltatását.

A Szegedi Egyetemi Könyvtár is az előfizetői közé tartozik, és így az egyetem hallgatói a könyvtár számítógépein keresztül hozzáférnek az adatbázisához. A következő adatbázisok érhetőek el az Egyetemi Könyvtárban: Academic Search Premier: Ez a folyóirat-gyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán- és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, orvostudomány. Business Source Premier: a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területein megjelent folyóiratokat tartalmazza.

MasterFILE Premier: Közkönyvtárak számára készült MasterFILE Premier: Közkönyvtárak számára készült. Általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóiratokat tartalmaz. Health Source: Nursing/Academic Edition: Orvostudományi területekről tartalmaz folyóiratokat. Ez az adatbázis közel 600 folyóiratot tartalmaz. Health Source: Consumer Edition: Ez az adatbázis az előző adatbázis fogyasztói kiadása.

Newspaper Source: 23 amerikai és nemzetközi napilap teljes tartalmát közli. Medline: Ez az adatbázis az orvostudomány különböző területeiről szolgáltat naprakész információkat. ERIC: 2200 tömörítvény hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumait és bibliográfiai adatait tartalmazza.

INGENTA Elérhető a http://www.ingenta.com/ címen Kiadók és kutatók számára nyújt szolgáltatásokat 1998 szeptemberében jött létre Az Ingenta Journals a vezető kiadók egyre több folyóiratát teszi teljes szöveggel elektronikusan hozzáférhetővé

Elérhetőek az Academic Press, Blackwell Science, Blackwell Publishers és még más jelentős kiadók kiadványai 28.750 folyóirat tartalomjegyzéke érhető el Az adatbázisa ingyenesen elérhető BIDS Academic szolgáltatást is működteti, amely egy bibliográfiai szolgáltatás

Current contents szolgáltatások Folyamatos tartalomjegyzék szolgáltatás Elektronikus témafigyelés A visszakeresésben használják A philadelphiai Institute for Scientific Information cég indította

A legfontosabb természettudományos folyóiratok tartalomjegyzékei érhetőek el Hét szériát hozott ez a cég létre A tájékoztató intézmény kiadja a primer folyóiratok tartalomjegyzékeit egymás mellé másolva Nagyon gyors és pontos szolgáltatás

Tartalomjegyzék fordítás Indikatív, vagyis a jeladó módszerek közé tartozik Az információt szakmailag híven tükrözi Az információt különböző nyelveken közvetíti Több könyvtár is működtet ilyen szolgáltatásokat Pl.: Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár, Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

Indexek Címindex - a tartalom leírására a cím kulcsszavait használja - kulcsszó lehet az információ jellegére jellemző szövegszó Fajtái: - KWIC - KWOC

KWIC Keyword in Content kulcsszó szövegkörnyezetben Peter Luhn, 1959

KWOC Keyword out of Content kulcsszó szövegkörnyezeten kívül kevésbé elterjedt a kulcsszavak az első oszlopba kerülnek a teljes cím a második oszlopban olvasható

Annotáció Az annotáció az analitikus feltárás egyik módszere Ismerteti az adott mű bibliográfiai adatait Az annotáció során közlik a dokumentum rövid tartalmi ismertetését A dokumentum lényeges információit közlik, azokat foglalja össze Két fajtája ismert: - Figyelemfelkeltő annotáció - Informatív annotáció

Referátum abstract rövid dokumentum lényeges tartalmi jegyei segít eldönteni, hogy célszerű-e tanulmányozni a dokumentumot lehet: - indikatív (jeladó) - informatív (figyelemfelkeltő) - autoreferátum (szerző saját művéről készíti) - rezümé (adott nyelvű szöveg végén idegen nyelvű összefoglaló)

Referáló lap referátumok megjelenési formája tudományos, szakmai közlemények rövid tartalmi kivonatait tartalmazza először a természettudományok területén jelent meg

Chemical Abstracts az első referáló lap 1907-ben jelent meg először nyomatottan adatbázisként Chemical Abstracts Service: www.cas.com

Chemical Abstracts Service nyitólapja

Könyvtári Figyelő a könyvtártudomány referáló lapja tartalmazza - a benne megjelent tanulmányok angol nyelvű referátumait - a külföldi folyóiratokban megjelent cikkek válogatott magyar referátumait

Könyvtári Figyelő – egy referátum felépítése bibliográfiai leírás magyar nyelvű cím tárgyszavak referátum szövege referáló neve

LISA Library and Information Science Abstracts nyomtatottan és adatbázis formában több mint 400 folyóiratot referál könyvtár- és információtudományi szakirodalmat dolgoz fel 1969-től napjainkig www.csa.com

A www.csa.com egy oldala

HLISA Hungarian Library and Information Science Abstracts a Könyvtári Figyelőben megjelent tanulmányok angol nyelvű referátumait tartalmazza 1972 óta nyomtatottan 1990 óta adatbázisként célja a külföldi könyvtárosok tájékoztatása a magyar könyvtárügyről

LISTA Library and Information Science Technology Abstracts 600-nál több folyóiratot referál könyvtár és információtechnológia témában 1960-tól napjainkig www.libraryresearch.com

A LISTA keresőfelülete

Tömörítvény az eredeti mű lényegét foglalja magába tartalmaz táblázatokat, ábrákat, grafikonokat, stb. a mű legalább 50%-a megmarad képes pótolni az eredeti művet természettudomány, alkalmazott tudományoknál

Szintetikus tájékoztatás „synthesis” szóból származik részek összefüggéseinek vizsgálata a részek új egységes egészt alkotnak eszközei: szemle, tanulmány, szakdolgozat, stb.

Szemle kritikai szemle egybevetés, mérlegelés, értékelés után a szerző megállapításokat, következtetéseket von le az eredményeket összegzi

Tanulmány ismertető, összefoglaló jellegű hivatkozik a szakirodalmi forrásokra nem tartalmazza a szerző egyéni véleményeit

Dokumentumok feldolgozása, feltárása Bibliográfiai módszerek Tartalmi elemzés Analitikus módszerek Szintetikus módszerek Index Tartalomjegyzék-szolgáltatás Referátum Annotáció Tömörítvény Szemle Tanulmány Bibliográfia Webográfia

Bibliográfia KÖNYVEK: Barátné Hajdu Ágnes: A tartalmi feltárás alapjai, Bp. : Könyvtári Intézet, 2001, 10 – 15 p. Barátné Hajdu Ágnes – Babiczky Béla: Bevezetés az információkereső nyelvek elméletébe és gyakorlatába, Bp. : Universitas, 1998, 10 – 11., 174 – 178. p. Ferenczi Zsuzsanna: Tájékoztatás a közművelődési könyvtárakban : egységes jegyzet, Bp. : Tankönyvkiadó, 1996, 60 – 67 p.

Koltay Tibor: A referálás elmélete és gyakorlata, Bp Koltay Tibor: A referálás elmélete és gyakorlata, Bp. : Könyvtári Intézet, 2003 Könyvtárosok kézikönyve 2., szerk.: Horváth Tibor – Papp István, Bp. : Osiris, 2001, 123 – 131. p. Szepesváry Tamás: Tudományos tájékoztatás : tájékoztatási kiadványok és szolgáltatások tipológiája, Bp. : Tankönyvk., 1990, 29 – 35. p.

FOLYÓIRATOK: Bánhegyi Zsolt: Nyílt Hozzáférés Kezdeményezés (Open Access Initiative) – Kitekintés és körkép In: TMT, 50. évf. (2003) 6-7. sz. 239 – 249. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=2093&issue_id=66 > [2009.05.10.] Brooks, Sam: Tudományos folyóiratok és teljes szövegű adatbázisok In: TMT, 49. évf. (2002) 9. sz. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=760&issue_id=44 > [2009.05.10.] Burmeister Erzsébet: MATARKA - Szakmai találkozó In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, 15. évf. (2006) 6. sz. 53 – 57. p. <http://epa.oszk.hu/html/vgi/boritolapuj.phtml?id=01367 > [2009.05.10.]

Burmeister Erzsébet – Kiss Andrea: MATARKA - magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, 12. évf. (2003) 12. sz. 36 – 43. p. <http://epa.oszk.hu/html/vgi/boritolapuj.phtml?id=01367 > [2009.05.10.] Burmeister Erzsébet – Kiss Andrea: Tartalomjegyzék-szolgáltatás nyolc könyvtár együttműködésével In: TMT, 50. évf. (2003) 2.sz. 47 – 52. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=1667&issue_id=48 > [2009.05.10.] Csík Tibor – Varga Katalin: A tudás és az információfeldolgozás, In: TMT, 52. évf. (2005) 7 – 8. sz. 315 – 323. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=4007&issue_id=464 > [2009.05.10.] Feimer Ágnes – Rácz Ágnes: 25 éves a magyar könyvtárügy angol nyelvű referáló lapja In: Könyvtári Figyelő, 42. évf. (1996) 4. sz. 597 – 603. p. <http://www.ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/1996/4/feimer.html > [2009.05.10.]

Feimer Ágnes: Kézikönyv a referálásról Feimer Ágnes: Kézikönyv a referálásról. Koltay Tibor: A referálás elmélete és gyakorlata In: Könyvtári Figyelő, 50. évf. (2004) 1. sz. 124 – 128. p. <http://www.ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/2004/1/feimer.html > [2009.05.10.] Hayes, Helen – Sullivan, Shirley: Teljes szövegű elektronikus folyóiratok - és most merre? In: TMT, 47. évf. (2000) 9 – 10. sz. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=1484&issue_id=27 > [2009.05.10.] Jáki Éva: Szürke irodalom a British Libraryben: egy rejtett forrás újraéledés In: TMT, 54. évf. (2007) 1. sz. 47 – 49. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/issue.html?issue_id=478 > [2009.05.10.] Klein Ágnes: EBSCO-előfizetésektől egy online birodalomig In: TMT, 46. évf. (1999) 5. sz. 201 – 203. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=1832&issue_id=11 > [2009.05.10.]

Koltay Tibor: A referálás harmincegy pontja In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, 13. évf. (2004) 7. sz. 35 – 37. p. <http://epa.oszk.hu/01300/01367/00055/pdf/04muhelykerdesek.pdf > [2009.05.10.] Koltay Tibor: A referálás modelljei In: Könyvtári Figyelő, 36. évf. (1990) 3 – 4. sz. 273 – 280. p. <http://epa.oszk.hu/00100/00143/00050/koltay_h.html > [2009.05.10.] Koltay Tibor: Az információs műveltség és a referálás In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, 17. évf. (2008) 3. sz. 29 – 31. p. <http://epa.oszk.hu/01300/01367/00187/pdf/03infmuveltseg.pdf > [2009.05.10.] Koltay Tibor: Komplex referálási irányelvek – hatékony referálás In: TMT, 37. évf. (1990) 10. sz. 409 – 413. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=2707&issue_id=241 > [2009.05.10.] Koltay Tibor: Objektivitás a referálásban In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, 8. évf. (1999) 8. sz. 17 – 18. p. <http://epa.oszk.hu/01300/01367/00116/pdf/03muhelykerdesek.pdf > [2009.05.10.]

Koltay Tibor: Referátum, tömörítvény. Tudjuk-e mi a különbség közöttük Koltay Tibor: Referátum, tömörítvény. Tudjuk-e mi a különbség közöttük? In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, 14. évf. (2005) 8. sz. 51 – 53. p. <http://epa.oszk.hu/01300/01367/00068/pdf/04helyismeret.pdf > [2009.05.10.] Koltay Tibor: Van-e jövője a referálásnak? In: TMT, 39. évf. (1992) 3. sz. 123 – 124. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=3213&issue_id=409 > [2009.05.10.] Kőrös Kata – Somogyi Tamás – Ternai Zita: Adattármustra. Cikkadatbázisok In: TMT, 55. évf. (2008) 7. sz. 318 – 334. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/issue.html?issue_id=495 > [2009.05.10.] Marton Katalin: Elektronikus folyóiratok Oxfordban In: TMT, 47. évf. (2000) 9 – 10. sz. 318 – 334. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=1482&issue_id=27 > [2009.05.10.]

Mészáros Judit: A MANCI és a LISA könyvtártudományi adatbázisok tartalmi feltáró rendszerének összehasonlító elemzése In: TMT, 54. évf. (2007) 11 – 12. sz. 507 – 529. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=4803&issue_id=488 > [2009.05.10.] Murányi Péter: Magyar könyvtártudományi folyóiratok a könyvtár- és információtudományi adatbázisokban In: Könyvtári Figyelő, 42. évf. (1996) 4. sz. 604 – 610. p. <http://epa.oszk.hu/00100/00143/00020/muranyi.html > [2009.05.10.] Roboz Péter: Két új EBSCO-termék In: TMT, 49. évf. (2002) 12. sz. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=1250&issue_id=46 > [2009.05.10.] Roboz Péter: Az Institute of Scientific Information új webportálja In: TMT, 49. évf. (2002) 3. sz. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=605&issue_id=39 > [2009.05.10.]

Tóth Gábor: Ingyen hozzáférhető tartalomjegyzék-szolgáltatások a Weben In: TMT, 46. évf. (1999) 3. sz. 91 – 100. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=88&issue_id=9 > [2009.05.10.] Virágos Márta: Új stratégiák az információellátásban az egyetemi könyvtárakban In: TMT, 53. évf. (2006) 11 – 12. sz. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=4565&issue_id=477 > [2009.05.10.] Viszocsek Eszter: Az Ingenta megújult könyvtári szolgáltatásai In: TMT, 52. évf. (2005) 6. sz. 296 – 298. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=4001&issue_id=463 > [2009.05.10.] Viszocsekné Péteri Éva: A könyvtárközi kölcsönzés és dokumentumszolgáltatás trendjei az Egyesült Királyságban In: TMT, 48. évf. (2001) 8. sz. 329 – 332. p. <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=976&issue_id=34 > [2009.05.10.]

WEBES FORRÁSOK: The British Library honlapja: <http://www.bl.uk/ > [2009.05.10.] A Chemical Abstracts Service honlapja: <http://www.cas.org/> [2009.05.10.] A Chemical Abstracts-ről: <http://www.behav.org/00library/Tapolcai/Tap_07_1_chem-abst.htm > [2009.05.10.] Az EBSCOhost honlapja: <http://www.ebscohost.com/ > [2009.05.10.] Az Ingenta honlapja: <http://www.ingenta.com/ > [2009.05.10.]

Az Isinet honlapja: <http://www.isinet.com > [2009.05.10.] A Könyvtári Figyelőről: <http://www.ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/laprol.html > [2009.05.10.] A Könyvtári Intézet honlapján a Chemical Abstracts-ről: <http://www.ki.oszk.hu/107/e107_plugins/content/content.php?content.965 > [2009.05.10.] A Könyvtári Intézet honlapján a Hungarian Library and Information Science Abstracts-ről: <http://www.ki.oszk.hu/107/e107_plugins/content/content.php?content.1747#hlisa> [2009.05.10.]

A Könyvtári Intézet honlapján a Library and Information Science Abstracts-ről: <http://www.ki.oszk.hu/107/e107_plugins/content/content.php?content.1086 > [2009.05.10.] Library and Information Science Abstracts Database Description: <http://www.library.pitt.edu/articles/database_info/lisa.html > [2009.05.10.] A Library and Information Science Abstracts-ről: <http://www.csa.com/factsheets/lisa-set-c.php > [2009.05.10.] A Library, Information Science & Technology Abstracts-ről: <http://www.ebscohost.com/customerSuccess/default.php?id=7 > [2009.05.10.]

LISA: Library and Information Science Abstracts : database guide: <http://www.csa.com/factsheets/supplements/LISAguide.pdf > [2009.05.10.] A MATARKA honlapja: <http://www.matarka.hu/ > [2009.05.10.] A Zetoc honlapja: <http://zetoc.mimas.ac.uk/ > [2009.05.10.]