Lehet-e sikeres gazdaságunk jól működő bankrendszer nélkül? Simor András Horgony 2012 2011. december 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Roncz Gábor vezérigazgató
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Amit tanárnak és diáknak is érdemes tudni a pénzügyi stabilitásról
Tények, lehetőségek, következtetések
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
A bankszabályozás kihívásai és változásai a pénzügyi-gazdasági válság hatására Mérő Katalin.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Miért szeressük a Biztosítókat? A biztosítók több ezer éve létező, valós ügyféligényt elégítenek ki (ma közel 12 millió szerződést kezelnek). A biztosítások.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Makrogazdasági pénzügyek
Mérő Katalin Magyar Nemzeti Bank
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Fizetési mérleg jelentés
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Lehet-e sikeres gazdaságunk jól működő bankrendszer nélkül? Simor András Horgony december 8.

I.A pénzügyi közvetítés és a reálgazdaság kapcsolata II.Hogyan tudott a magyar bankrendszer megfelelni a pénzügyi közvetítő rendszertől elvárt alapvető funkcióknak? (1995 – 2008) III.Hogyan hatottak a válság óta tett kormányzati lépések a bankszektorra? Tartalom

A pénzügyi közvetítő rendszer fő feladatai Megtakarítások mobilizálása A gazdasági tranzakciók költségének csökkentése Ellenőrzés és monitorozás Az erőforrások optimális allokációjának elősegítése Kockázatmegosztás, kockázatok diverzifikálása, likviditás menedzsment BankrendszerTőkepiac 3

A pénzügyi közvetítő rendszer pozitív hatással van a gazdasági fejlettségre • 1 százalékos hitel/GDP arány növekedés a reál GDP növekedési ütemét 1,8 százalékkal növeli. • 1 százalékos értékpapírpiac likviditási indikátor növekedése a reál GDP növekedési ütemét 0,3 százalékkal emeli. • A pénzügyi fejlettség magyarázza a növekedést és nem fordítva. • Minél fejlettebb a pénzügyi rendszer, egy adott ütemű gazdaság növekedés annál kisebb kilengésű ciklusok mellett valósul meg. 4

A pénzügyi közvetítés hozzájárul a gazdasági növekedéshez Forrás: Levine, Loayza és Beck (2000) 5 A gazdasági növekedés és a pénzügyi rendszer fejlettsége között pozitív a kapcsolat:

A pénzügyi deregulációnak és innovációnak pozitív a hatása • Az Egyesült Államokban például a tagállami korlátozások leépítése pozitívan hatott az egyes tagállamok GDP-jének növekedésére. • A technológia innovációk elterjedéséhez szükség van a pénzügyi rendszerre, illetve a pénzügyi rendszer folyamatos innovációjára is. • A pénzügyi innovációk ugyanakkor egyes esetekben túlzott kockázatvállalásra ösztönöznek. • Ex ante nehéz eldönteni, hogy melyik innováció lesz toxikus. 6

Miért van szükség a pénzügyi közvetítő rendszer speciális szabályozására? A pénzügyi rendszer nem mindig látja el a feladatait megfelelően: • „a szabályozás a betétesek ombudsman-ja” • a pénzügyi akceleráció kialakulása Mikroprudenciális szabályozás: • stabil tőkehelyzet • kockázatvállalás korlátozása • fogyasztóvédelmi rendelkezések Makroprudenciális szabályozás: • rendszerszintű kockázatok csökkentése • a bankrendszer sokktűrő képességének növelése • a prociklikus viselkedés tompítása 7

Az állami beavatkozásból adódó problémák • Az állam nem képes rá, hogy átvegye a pénzügyi közvetítő rendszer funkcióit. • El kell kerülni a félreszabályozást. • A szabályozás nem tud lépést tartani a pénzügyi innovációk fejlődésével. • Jelenlegi válság: egyes pénzügyi szabályozó hatóságok tevékenysége nem volt összehangolva. 8

I.A pénzügyi közvetítés és a reálgazdaság kapcsolata II.Hogyan tudott a magyar bankrendszer megfelelni a pénzügyi közvetítő rendszertől elvárt alapvető funkcióknak? (1995 – 2008) III.Hogyan hatottak a válság óta tett kormányzati lépések a bankszektorra? Tartalom

10 A pénzügyi közvetítés mélyülése a régióban is pozitívan járul hozzá a gazdasági növekedéshez

11 A hazai pénzügyi közvetítő rendszer teljesítménye a válságot megelőző időszakban Az erőforrások optimális allokációjának elősegítése Ellenőrzés és monitorozás Kockázatmegosztás, kockázatok diverzifikálása, likviditás menedzsment A gazdasági tranzakciók költségének csökkentése Megtakarítások mobilizálása

12 Jelentősen emelkedett a bankrendszer penetrációja

13 Hatékony vállalati hitelpiacok kiépülése

14 A KKV szektor hitelezésén keresztül a hazai bankrendszer támogatta az üzleti aktivitás bővülését

15 Intenzív verseny, KKE összehasonlításban alacsony felárak a hazai vállalati szektorban

16 A banki szolgáltatások széles körű elterjedésével jelentősen csökkentek a tranzakciós költségek

17 A pénzügyi közvetítő rendszer teljesítménye a válságot megelőző időszakban Az erőforrások optimális allokációjának elősegítése Ellenőrzés és monitorozás Kockázatmegosztás, kockázatok diverzifikálása, likviditás menedzsment A gazdasági tranzakciók költségének csökkentése Megtakarítások mobilizálása

18 A lakossági devizahitelezés támogatta a gazdasági növekedést, ugyanakkor jelentős mértékű kockázatok felépüléséhez vezetett

• Az árverseny hiányát kínálati oldalról a piac koncentrációja, keresleti oldalról pedig a lakosság alacsony árérzékenysége magyarázza. • A bankok a lakossági hitelezés beindulásakor inkább költség, később pedig kockázat alapon versenyeztek egymással. • A kockázat alapú verseny az egyre kockázatosabb termékek megjelenésében (CHF, JPY alapú hitel), illetve a hitelezési feltételek fellazulásában (alacsony önerő, jövedelemigazolás hiánya) nyilvánult meg. • A magas felárú, rövid kamatperiódusú, változó kamatozású hitelek segítségével a bankrendszer a lakosság hárította a devizahitelezésből származó kockázatokat. 19 A lakossági piacon az árverseny helyett a kockázat alapú verseny dominált

20 Az árverseny hiánya régiós összehasonlításban magas lakossági kamatfelárat eredményezett

21 Az egyre kisebb önerő-követelmény erősödő kockázati versenyre utal

22 A túlzott devizahitelezés miatt jelentősen növekedett a külső forrásokra való ráutaltság

I.A pénzügyi közvetítés és a reálgazdaság kapcsolata II.Hogyan tudott a magyar bankrendszer megfelelni a pénzügyi közvetítő rendszertől elvárt alapvető funkcióknak? (1995 – 2008) III.Hogyan hatottak a válság óta tett kormányzati lépések a bankszektorra? Tartalom

Hogy hatottak a kormányzati lépések a válság kitörése óta? • Kamatadó 5 éven túli eltörlése • Állami garancia-szervezetek megerősítése • Kilakoltatási és árverezési moratórium vége • Referencia-alapú árazás kötelezővé tétele • Teljes körű adósnyilvántartás bevezetése • Kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása • Devizahitelezés teljes betiltása • Bankadó • Végtörlesztés • Alacsony kilakoltatási és árverezési kvóták

Milyen pontokon lehet szükség kormányzati beavatkozásra? Vállalati hitelezés ösztönzése • Kínálati korlátok dominálnak • kiszámítható gazdaságpolitika • állami garanciavállalás lehetőségeinek szélesítése szükséges • Meg kell állítani a banki források erózióját • Ösztönözni kell a bankok közötti versenyt • Transzparens árazással, a bankváltás költségeinek csökkentésével 1. A lakossági devizahitel-állomány problémáinak megoldása • A rendszer-szintű sérülékenység ne növekedjen • A legrászorultabbakat célozza • Tehermegosztás • Fokozatosság • Költség-tudatosság

4. A bankrendszer gazdaságban betöltött funkciójának helyreállítása Milyen pontokon lehet szükség kormányzati beavatkozásra? • A bankrendszer versenyképességének helyreállítása • bankadó eltörlése • végtörlesztés befejezése • A hitel- és betéti piacokon egészséges verseny kialakítása • Egy új, stabilabb banki működési modell kialakításának elősegítése Likviditási kockázatok mérséklése • Rövid távú likviditás támogatása: • likvid-eszköz szükséglet meghatározása • Külföldi források hosszításának elérése szabályozói eszközökkel: • deviza-megfelelési mutató (DMM) • Hosszú lejáratú forrásbevonási formák ösztönzése: • jelzáloglevél-alapú finanszírozás lehetőségének kibővítése („univerzális modell” a mostani specializált jelzálogbankok helyett), • értékpapírosítás: törvény szükséges

Milyen legyen az új magyar banki modell? • A saját forrásokra támaszkodó növekedés előtérbe helyezése 100% körüli Hitel/Betét arány elérése • A bankok finanszírozási szerkezetében a hosszú lejáratú források arányának emelése, első lépésként a jelzáloglevél-kibocsátások ösztönzése • Prociklikusság-csökkentő eszköztár kialakítása: • anticiklikus tőkepuffer • túlzott hitelkiáramlást megakadályozó lépések • túlzott likviditási kockázatok felépülésének megakadályozása 27

„…mi magyarok pontosan tudjuk, hogy jól működő pénzügyi intézményrendszer nélkül nincs jól működő gazdaság, nincs gazdasági biztonság és nincs jó életszínvonal az emberek számára.” Orbán Viktor (Kossuth Rádió: Vasárnapi Újság, október 23.)