Kilencedikes kompetencia alapú bemeneti mérés matematikából 2010 őszén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Egyenes egyenlete a síkban
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Kilencedikes kompetencia alapú bemeneti mérés matematikából 2009 őszén
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
2005. november 11..
Az országos mérések megújult rendszere
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Elképesztő ajánlat bármilyen AVON Sun termék vásárlása esetén  Mitől új: Új Activi D-technológia, továbbfejlesztett formula Új csomagolás  Miért fontos.
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
A hasonlóság alkalmazása
Feladatok mértékegységek átváltására
Thalész tétel és alkalmazása
Statisztika Érettségi feladatok
Műszaki ábrázolás alapjai
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Példatár Egyenes egyenlete a síkban
Háromszögek szerkesztése 2.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
szakmérnök hallgatók számára
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Thalész tétel és alkalmazása
Középpontban a fejlődés
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
2005. november 18..
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Felvételi feladatok 8. osztályosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Geometriai transzformációk
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Kompetenciamérés értékelése 4. osztály 2008 Gönczy Pál Általános Iskola.
Alsó tagozat Demény Gabriella igh
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Számtani és mértani közép
Telephelyi jelentés A telephelyi jelentés nyújtja a legrészletesebb képet az eredményekről és a tanulói összetételről. Nem csupán egy mérőszámot közöl,
Geometriai számítások
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
Az országos mérések megújult rendszere
A felmérés időpontja: május 28.. MÉRT TERÜLETEK:  matematikai eszköztudás  szövegértési képességek  háttérkérdőív kitöltése (szülők, tanulók)
Gondolatok a középiskolai matematika felvételiről
A háromszög nevezetes vonalai
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
TRIGONOMETRIA.
Statisztika Érettségi feladatok
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatainak hasznosítása
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Országos Kompetencia Mérés 2011
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
Statisztika Érettségi feladatok
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Kilencedikes kompetencia alapú bemeneti mérés matematikából 2010 őszén PÓTA MÁRIA Kilencedikes kompetencia alapú bemeneti mérés matematikából 2010 őszén

A matematikai eszköztudás kompetencia alapú mérése Méréssorozat első fázisa, melynek a hozzáadott értéket mutató első követő mérése a 2012-es tizedikes országos kompetenciamérés lesz. A felmérést az iskolák bonyolították le, általában két egymást követő, 45 perces tanóra keretében.

A mérésben résztvevők köre Fővárosi fenntartói szinten teljeskörű, matematikából több, mint 10000 tanuló részvételével. A reprezentatív mintába matematikából 2867 tanuló került,

Így minden tanuló ugyanazokat a feladatokat oldotta meg . A mérés lebonyolítása A és B változatú feladatlappal, az azonos feladatok sorrendjét variálva. Így minden tanuló ugyanazokat a feladatokat oldotta meg . Elsősorban az eszköztudást, nem pedig a tantervi követelmények elsajátítását mértük. Javítók: szakértők, vezetőtanárok, 10 fő. Statisztikai feldolgozás: az MFPI végezte.

A tanulók nyolcadikos év végi matematikajegyének megoszlása

A matematikateszt jellemzői Összteljesítmény 30 % 14,1 pont Szórás 22% 10,34 pont Jegy-teszt korreláció 0,64 Cronbach-féle alfa 0,94

Teljesítményeloszlás matematikából

Matematika-teljesítmények iskolatípusonként

A matematika kompetenciamérés eredményei képzéstípusonként A képzés típusa Átlag 2009 (%) Átlag 2010 Gimnázium 55 51 Szakközépiskola 35 28 Szakiskola 17 12 Összesítve 36 30

A mérés tartalmi területei Tartalmi területek és eredményeik 2008. 2009. 2010. Mennyiségek és műveletek 41 % 35 % 44 % Hozzárendelések és összefüggések 38 % 51 % Alakzatok síkban és térben 42 % 24 % 10 % Események statisztikai jellemzői és valószínűsége 43 % 30 %

Gondolkodási műveletek Tényismeret és rutin-műveletek Modell-alkotás Komplex megoldások Összesített eredmény 2008. 46,7 % 53,3 % 21,7% Összesített eredmény 2009. 39,3 % 47,7 % 24 % Összesített eredmény 2010. 46 % 29 % 18 %

Kihagyott feladatok számának megoszlása üresen hagyott feladatok száma

A kompetenciák fejlődésének/fejlesztésének lépései szint: reorganizáció, szint: reprodukció, 3. szint: transzfer, 4. szint: problémamegoldás Kompetencia ≥transzferképesség

Az eredmények feladatonként

1. feladat Péter és Károly biciklivel jár iskolába. Péter 1200 méterre lakik az iskolától, és 10 perc alatt ér oda. Károly 2,7 kilométerről jár az iskolába, és 24 perc alatt teszi meg az utat. Melyiküknek nagyobb a sebessége?

2. feladat Az ABC egyenlő szárú háromszögben AB = AC = 5cm, a szárak által bezárt szög BAC °= 40°. Rajzold meg a háromszöget! A B csúcsból kiinduló magasságvonal az AC szárat a D pontban metszi. Mekkora szöget zár be a BD magasságvonal és a C csúcsból kiinduló belső szögfelező egyenese?

3. feladat Egy piaci árus háromféle szaloncukrot árul. A kakaós cukor ára 500 Ft/kg, a zselésé 600 Ft/kg, míg a marcipános szaloncukor kilogrammja 800 Ft-ba kerül. A kakaós cukorból 48 kg az eladásra szánt mennyiség, a zselés cukorból ennek 75%-a a kínálat, míg a marcipánosból a kakaós cukor 3/8 része van a raktárban. Mennyi lesz a bevétel, ha az eladónak a teljes szaloncukor mennyiséget sikerül eladnia?

4. feladat Egy ház téglalap alakú belső udvarának méretei: 4,25 m illetve 5 m. A belső udvart járólapokkal szeretnék lefedni úgy, hogy körbe fél méter széles sáv sárgára színezett lapokból, máshol barna lapokból készüljön el. A lapokból m2-ként 30 db-ra van szükség, és a hulladék miatt 10%-kal többet kell rendelni. Melyik színűből hány lapot rendeljünk?

5. feladat Ágota 30 db csokoládét vásárol. Kétféle csomagolásban kapható a csokoládé: 30 darabos csomagolásban, amelynek ára 1950 Ft, és 5-ös csomagolásban, amelynek ára 320 Ft. Melyiket éri meg jobban megvásárolnia?

6. feladat Eszter és Kati szomszédok. Mindketten elindultak a kertkapujuknál lévő postaládához. A járda, amin haladnak, merőleges az utcára. A két postaláda távolsága 15 méter. Eszternek még 5 métert, Katinak pedig 13 métert kell megtenni a postaládáig. Milyen messze vannak egymástól a lányok?

7. feladat A napvédő krémeken szereplő fényvédő faktor szám azt mutatja meg, hogy a káros UV-B sugárzás hányad része jut el a krémen keresztül a bőrhöz. Például a 20-as krém a testet érő sugárzás huszadrészét engedi át a bőrre. Ez azt jelenti, hogy 20×10= 200 percet lehet a leégés veszélye nélküli napozásra fordítani, mert az érzékeny bőr 10 percig bírja az erős sugarakat. (A krém ez alatt az idő alatt felbomlik, védő hatása megszűnik.) Anna napozás előtt 10-es fényvédő faktorú krémmel keni be magát. Hány órát napozhat a leégés veszélye nélkül? Anna 1 órakor ment ki a vízpartra, bekente magát a 10-es fényvédő faktorú nem vízálló krémmel, de hamar melege lett, ezért 2 órakor elment fürödni, és fél 3-kor jött ki a vízből. Ekkor 14-es faktorú krémmel kente be magát újra. Legkésőbb hány órakor kell abbahagynia a napozást, hogy ne égjen le?

8. feladat Tamás és Gergő a 9. és a 10. évfolyam matematika dolgozatának eredményeit akarta összehasonlítani az alábbi grafikon alapján:Gergő ránézett az ábrára, s azt mondta, hogy a 10. évfolyamon többen írtak legalább négyest, ezért a 10. évfolyamosok dolgozata sikerült jobban. Foglald táblázatba az adatokat! Számítsd ki az egyes évfolyamok átlagát, és ennek alapján döntsd el, kinek van igaza!

9. feladat Az iskolában matematika versenyt rendeztek. A díjazásra 12000 forintot fordítottak. Mennyibe kerültek az ajándékok, ha áruknak aránya 3: 2: 1?

10. feladat Tihamér 99 kilogrammos, úgy dönt, hogy fogyókúrázni fog. Olyan receptet keres, amelyik segítségével ugyanannyi idő alatt többet veszíthet a testének tömegéből. A receptek: Minden hónapban 2,5 kilogrammal lesz kisebb a tömege. A második hét végére lesz két kilogrammal kevesebb, minden további héten 70 dekagrammal csökken a tömege. Számold ki, hogy hány kilogrammot fogy az egyes receptekkel egy hónap alatt! A fentiek közül melyik diéta segítségével tud 3 hónap alatt 90 kg alá kerülni?

A matematikafeladatok kapcsolatrendszere

9. és 10. feladat A 9. feladat tényismeretet, a 10. feladat összetett gondolkodást igényel, többfajta ismeretet kellett mozgósítani megoldásához. Mindkét feladat alapvető fontosságú számolási és kombinatív készséget mért.

2. és 4. feladat Alakzatok síkban és térben területhez tartozik mindkettő. A 4. a legnehezebbek egyikének számít, nem mindenkitől elvárható tudásszintet mér. A 2. feladat geometriai ábra elkészítését igényli, annak segítségével kell számolni.

2., 4. és 5. feladat A geometriai feladatok mellett számolási feladat szerepel. A következtetés kapcsolhatja össze ezeket. Elenyésző volt azok száma, akik az 5. feladatból nem értek el részpontszámokat.

7. és 8. feladat Mennyiségek és műveletek (7.), (napozás) illetve hozzárendelések (8.), (matekdoga) a témája. Tényismeret, illetve modellalkotás.

6. feladat Derékszögű háromszög rajzolási lehetősége, majd Pitagorasz-tétel alkalmazása, Átfogó számítása. A legkritikusabb feladat. Nem foglalkoztak vele!

1. és 3. feladat Közlekedés (bicikli) és eladás/vásárlás (szaloncukor). Túlzottan gyakorlatias feladatok voltak. Valójában nem értékelhető a kapcsolat.

A méréssorozat várható eredménye A folyamatos fejlesztés pozitív hatású lesz a tanulókra. Jobb eredmények, sikeresebb iskolai tanulmányok. A bemeneti matematikai kompetencia- mérésének összevetése az országos mérés eredményével; a hozzáadott érték vizsgálata több tanulmányi időpontban.

Köszönöm a figyelmet. pota.maria@fppti.hu