Általános áruismeret Árurendszertan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

Logisztika alapvetések.
Kereskedelmi csomagolószerek
Általános áruismeret Termékfelelősség
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT GÉPI BERENDEZÉSEK
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Logisztikát támogató IT megoldásaink
Mottó: „Eljön-e a világvége?!” Előadók: Bartos Gyula Borsányi-Bognár Levente.
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
ADNS Attestation DataNet Service
Kereskedelem Szakmacsoport
A logisztikai rendszer részei
Azonosítók és képzési szabályaik
Kereskedelem Szakmacsoport
2001. szeptember 13 LOGI-TECH Déri András 1 az e-kereskedelem után Déri András.
Értékesítési csatornák
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
Készítette / Author: Tuska Katalin
vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Készletgazdálkodás Lipák Mária BGF, KVIFK.
RFID labor az Intézetünkben
Szervezet, információs rendszer. Az információs rendszer és a szervezet illeszkedése Mi szervezet? Az egyszerű struktúra Funkcionális felépítés Termék.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
10. Készletrendszer.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
E-beszerzés Bravo csoport.
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
AZ ÁRUK ELADÓTÉRI ELHELYEZÉSÉNEK SZEMPONTJAI ÉS SZABÁLYAI.
TÁMOP / „Négy kistérség egy projekt” Marcali,
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Gépészet szakmacsoport
Gépészet szakmacsoport
Gépészet szakmacsoport
Általános áruismeret 5. EAN-kódok
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Termelésmenedzsment Production Management
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Az Európai Közösség vámjoga
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Országos Onkológiai Intézet nyarán uniós beruházás keretében az OOI belgyógyászati tömbje elkészült, az új helyre költöző intézeti gyógyszertár.
Termékek kódolása Kód:
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Globális azonosítási és kommunikációs szabványok
Információ, adat, jel, kód
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Statisztika I. Áruforgalom elemzése Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Az automatikus azonosítás
1169/2011/EU jelölési rendelet
GreenBox A Program működésének főbb jellemzői:   Önálló működés, önálló nyilvántartás és adatküldés   a törvényben előírt analitikus nyilvántartás.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Vagyonvédelem Kódolás
Csomagolás. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyeknek alapvető célja: a termék védelme, ill. szállításra, tárolásra alkalmassá tétele, egységbe.
A raktár teljesítményének mérése
1 „Lightweight” biztonsági megoldás rádiófrekvenciás azonosítással támogatott elektronikus kereskedelmi környezetben Cserbák Márton Konzulens:
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Címkenyomtatás.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Hálózatok.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Veszélyes áruk csomagolása
LOAD CONTROL Rakománykövetési megoldás
Előadás másolata:

Általános áruismeret Árurendszertan Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0016 azonosítószámú projekt keretében

Az árurendszerezés célja Áruismeret az optimális készletek zavartalan biztosítása (készletgazdálkodás), statisztikai adatszolgáltatás (hazai fogyasztási trendek és nemzetközi összehasonlítás), áruazonosítás (az áru származásának pontos megadása és a besorolás)

Árurendszerezés rendszere Áruismeret Árurendszerezés rendszere Hagyományos árurendszerek felhasználási cél szerint (fogyasztási cikkek, kutatóeszközök és termőeszközök) földrajzi eredet szerint (Tokaji Aszú, kínai tea) anyagi tulajdonság szerint (fehérbor, vörösbor) megmunkálási fok szerint (nyersanyagok, félkész termékek, késztermékek és hulladék anyagok) áruszállítás és raktározás módja szerint (folyékony és gáz halmazállapotú áru, darabáru és ömlesztett áru, tűzveszélyes és nem gyúlékony áru, mérgező és környezetre nem ártalmas áru)

Árurendszerezés rendszere Áruismeret Árurendszerezés rendszere Kód típusú árurendszerek Cél: egy adott áru csak egyetlen helyre legyen besorolható, a raktárba érkezve azonnal a helyére kerüljön, eladása a nyilvántartásban is pillanatszerűen nyomon követhető legyen.  az új rendszerek nem áruismereti elvek szerint csoportosítanak, hanem kódolnak

Árurendszerezés rendszere Áruismeret Árurendszerezés rendszere Alkalmazott kódrendszerek Betűjel Betűjel jelentése A termékkód számjegyeinek száma EAN Európai Áruazonosító Kódrendszer 13 ETK Egységes Termékkód 9 VTSZ Kereskedelmi Vámtarifaszám 10 BTO Belföldi Termékosztályozás

Árurendszerezés rendszere Áruismeret Árurendszerezés rendszere A kód termékazonosító, megkülönböztető funkcióval rendelkezik, de nem csoportosítja a termékeket. Típusok: lyukkártyás kód, mágnes kód, OCR kód (Optical Charakter Recognation), vonalkód

Áruismeret

Az EAN-rendszer International Article Numbering Association Áruismeret Az EAN-rendszer International Article Numbering Association Központja a brüsszeli Titkárság, tanácsot ad a tagországok problémáinak megoldására, megállapítja az országazonosító kódokat, intézi az új tagok felvételét, nemzetközi vita esetén technikai vizsgálatot folytat

ETK (Egységes Termék Kód) Áruismeret ETK (Egységes Termék Kód) Az ETK 9 elemű kód, azaz egy 9 számjegyből álló számsor. 1-5 elem: a gyártót azonosítja, 6-9 elem: a gyártó által adott 4 számjegy a gyártó konkrét termékét mutatja. A rendszer feltételezi, hogy egy gyártónak nincs 10 000-nél több terméke és a termelők száma sem haladja meg a 100 000-t. A vállalati számok kiadásáért a Magyar Gazdasági Kamara Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetsége (CSAOSZ) a felelős.

ETK (Egységes Termék Kód) Áruismeret ETK (Egységes Termék Kód) A kód méretét és feltüntetési helyét, módját szabályok kötik: legalább 2,4 mm magas. Ennél csak akkor lehet kisebb, ha a jelölhető felület nincs 10 cm2. Általában 5 és 8 mm között van. a számot jól láthatóan, a csomagolás fő oldalán, lehetőleg a termék neve alatt kell elhelyezni. Feltüntetési mód: ETK 12345 6789

ETK (Egységes Termék Kód) Áruismeret ETK (Egységes Termék Kód) Az ETK-rendszer egységes szakmai rendezést és besorolást ad a kereskedelmi forgalomba bekerülő termékeknek, melyeket egyértelműen azonosít, függetlenül a gyártás körülményeitől és a felhasználás céljától. Elősegíti a termékek egységes jelölését a vállalatok közötti információáramlásban, a termékforgalomban és a készletgazdálkodásban.

ETK és EAN kapcsolata 1. Termék kibocsátó ország kódja Áruismeret ETK és EAN kapcsolata 1. Termék kibocsátó ország kódja 2.a. A gyártó (importáló) vállalat azonosító kódja 2.b. A termék azonosító kódja 3. Ellenőrző szám

Belföldi Termék Osztályozás Áruismeret Belföldi Termék Osztályozás 1996. január I-jén vezették be a belföldön forgalmazott mezőgazdasági és erdészeti termékek, élelmiszerek és ipari termékek hivatalos statisztikáiban. A BTO termékkódja 10 számjegyű: 1-4 elem: az előállító szakágazat európai kódja, 5-6 elem: a tevékenység szerinti kód, 7-10 elem: a konkrét termék azonosító kódja

Kereskedelmi Vámtarifaszám Áruismeret Kereskedelmi Vámtarifaszám A Kereskedelmi Vámtarifa bevezetése a nemzetgazdaság fejlesztését és a hazai gazdaság védelmét, a kereskedelempolitika és a vámokkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségek összhangjának megteremtését hivatott szolgálni. Alapja a Harmonizált Áruleíró- és Kódrendszer (HS), valamint az Európai Unió által alkalmazott Kombinált Nomenklatura (CN). Tartalmazza az áruk vámtarifaszámát, az áruk pontos megnevezését valamint a vámtételeket. Az 1997. január I-től érvényes Kereskedelmi vámtarifa huszonegy áruosztályba sorolja a termékeket.

A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása Áruismeret A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása

A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása Áruismeret A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása A kétdimenziós kódolás típusai lineáris kódolás: több vonalkód egymás alatt; mátrixkódolás: sakktáblaszerű. Előnyei: nagyobb adatsűrűség, kisebb helyfoglalás (!) láthatatlan vonalkódok (!)

A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása Áruismeret A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása A csomagoláson az EAN kódot és a vonalkódot együtt kell feltüntetni. A vonalkódtechnika alkalmazásának leglátványosabb területe az áru azonosítása az értékesítésben. Az üzletekben alkalmazott rendszereket POS (Point of Sale) kereskedelmi felhasználású vonalkód rendszereknek nevezik. A vonalkódok szélesebb és keskenyebb csíkokból és ezeket elválasztó szélesebb vagy keskenyebb üres közökből álló téglalap alapú szimbólumok. Olyan termékazonosító jelek, amelyek közvetlenül nem értelmezhetők; a gépi optikai leolvasást egyszerűvé, gyorssá, megbízhatóvá teszik. Az azonos hosszúságú vonalak és az azokat elválasztó közök hordozzák, közvetítik az információt. A vonalak hosszúságának nincs információtartalma csak a szélesség, illetve a helyközök az információhordozók.

A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása Áruismeret A vonalkód és kereskedelmi alkalmazása A vonalkód előállítása: ipari nyomtatás: együtt nyomtatják a vonalkódot a termék csomagolóanyagának többi nyomtatott részével; címkenyomtatás

Áruismeret

Áruismeret

Vonalkód leolvasó berendezések Áruismeret Vonalkód leolvasó berendezések

Vonalkód leolvasó berendezések Áruismeret Vonalkód leolvasó berendezések

A vonalkód elhelyezése a csomagoláson Áruismeret A vonalkód elhelyezése a csomagoláson Kereskedelmi érdekek  gyártók érdekei  EAN-társaság ajánlásai: a vonalkódot a csomagolás természetes talpára kell elhelyezni; ha a vonalkód a csomagolás valamelyik oldalára kerül, akkor az adott oldalnak a bal alsó sarkában helyezzük el; ha a kódot nem lehet a termék talpára nyomtatni, akkor a hátoldalon helyezzük el.; ha a vonalkód elhelyezése sem alul, sem a hátoldalon nem lehetséges, akkor a termék oldalán kell feltüntetni; a főoldalra csak a legvégső esetben tegyük a vonalkódot.

A vonalkódtechnika előnyei Áruismeret A vonalkódtechnika előnyei megbízhatóság (árbizonytalanság kiküszöbölése) a pénztárgép gyorsasága (nagy átbocsátó képesség) pontos pénztári munka (tévedés szinte kizárt, tételes blokk) "percre" kész leltár (adminisztrációs költség alacsony, egyedi árazás nem szükséges) árváltoztatás egyszerű (programmódosítással) utánrendelés automatikussá tehető nagyobb forgási sebesség zárt áruforgalmi rendszer miatt áru nem léphet ki a rendszerből (lopásokból eredő veszteség kisebb) a speciális vonalkód áruvédelmi eszköz is.

Elektronikus áruvédelem Áruismeret Elektronikus áruvédelem A leltárhiány jelentős része vásárlói lopásokra vezethető vissza, amit a vonalkóddal kombinált elektronikus védelmi rendszerek szinte teljesen kizárnak. A korábbi zárt láncú TV-hálózatok, illetve a rögzítést és archíválást is biztosító professzionális videotechnikai rendszereket váltják fel az új vonalkódos védelmi rendszerek.

Elektronikus áruvédelem Áruismeret Elektronikus áruvédelem Áruvédelmi módszer Az alkalmazás gyakorisága Hatékonysága (%) Tükrök 66 2 Zártrendszerű bemutató területek 67 10 Zárak, rögzítő szerkezetek 54 15 Őrök, rendészek 42 20 Bemutató vitrinek 41 13 Próbafülkék figyelése 40 11 Látható TV kamerák 30 8 P.O.S. rendszerek 31 16 Elektronikus áruvédelem 64 Rejtett TV kamerák 24 4

Elektronikus áruvédelem Áruismeret Elektronikus áruvédelem Az elektronikus áruvédelmi rendszerek elemei: az árucikken elhelyezett speciális jelző címke, mely gyakran kapcsolódik a vonalkódhoz, az aktív címkét jelző és egyben fény vagy hangjelre riasztó berendezés, a jelző címke hatástalanítására szolgáló eszköz (fizetés esetén deaktiválják vagy hatástalanítják a pénztárnál a címkét).

Elektronikus áruvédelem Áruismeret Elektronikus áruvédelem Működési elvük szerint: RF - rádiófrekvenciás elven működők RFID - passzív rádiófrekvenciás rendszerrel kombinált RF rendszerek AM - akuszto-mágnetikus elven működők EM - elektromágneses elven működők RFID - rádiófrekvenciás elven működő intelligens rendszerek

Elektronikus áruvédelem Áruismeret Elektronikus áruvédelem A rádiófrekvenciás elven működő áruvédelmi rendszerek működése: az adó egység antennája egy meghatározott rádiófrekvenciás jelet sugároz, amit a vevőantenna egység érzékel. A vásárlónak távozáskor az adó és a vevő között kell áthaladni. Az árun lévő jelzőcímkében egy beépített jel van, amely ha az antennák hatósugarába kerül, akkor változást hoz létre, ami riasztást jelent. Fizetés esetén ezt a címkét semlegesítik, a riasztás tehát csak lopás esetén jön létre.

Elektronikus áruvédelem Áruismeret Elektronikus áruvédelem

Elektronikus áruvédelem Áruismeret Elektronikus áruvédelem

Elektronikus áruvédelem Áruismeret Elektronikus áruvédelem A jelzőcímkék típusai: többször használatos kemény címkék egyszer használatos; rejtetten elhelyezett lágy papírcímkék

Áruismeret