Eximbank – a magyar exportőrök bankja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Exportfinanszírozás a gyakorlatban – igények és megoldások
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
Magyar Export-Import Bank Rt.
A kockázat el van vetve…
Roncz Gábor vezérigazgató
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
MAGYAR EXPORTHITEL BIZTOSÍTÓ RT.
Az exporttámogatás lehetőségei – megoldások az EXIM-től
Az exporttámogatás lehetőségei – megoldások az EXIM-től
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Herczegh István, vezérigazgató-helyettes
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Toma Pál Budapest, március 28.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Forfaiting (forfetírozás)
A kis- és középvállalkozások exportjának finanszírozási lehetőségei
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
Labancz Margit, igazgató
Orosz-Magyar Üzleti Fórum Budapest, október 30.
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
Exportfinanszírozás és biztosítás A MEHIB és az EXIMBANK bemutatása
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Az exporttámogatás lehetőségei – megoldások az EXIM-től
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Az exporthitel biztosítás megnövekedett szerepe a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság körülményei között A kockázat (f)el van vetve….?! Szakács Tibor.
Tájékoztató jellegű információk! Fejlesztési tőkefinanszírozás kockázati tőke- finanszírozás beruházási hitel fejlesztési tőke- finanszírozás.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Export elő-finanszírozás és bankszámlanyitás a UK-ban (akár itthonról) Előadók: Tani László Senior cash management tanácsadó, Molnár Gergő.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Vállalkozói mikrohitelek
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
III. További finanszírozási alternatívák
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
HATÉKONY EXPORTTÁMOGATÁS AZ EXIM-TŐL
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
A regionális kereskedelemhez kötődő biztosítási lehetőségek.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

Eximbank – a magyar exportőrök bankja 2011. november 17.

Finanszírozási igények és megoldási lehetőségek Zeller Judit igazgató 2011. november 17.

Állami exportösztönzési tevékenység Komplex tevékenységi kör: Finanszírozás Biztosítás Befektetés-ösztönzés Piaci promóció Külgazdaság-politikai szakmai irányítás Része: hivatalosan támogatott exporthitelezési tevékenység; erre specializálódott intézmények: exporthitel ügynökségek, hitelbiztosítók Költségvetési források ECA

Kétintézményes modell Az exporthitelezés és az exporthitel biztosítás két elkülönült intézmény keretei között valósul meg EXIMBANK MEHIB exporthitel konstrukciók exporthitel biztosítási konstrukciók kamattámogatás exportcélú garanciavállalás, illetve kockázatmegosztás 1994 óta 100% állami tulajdon, tulajdonosi jogok gyakorlása: MFB Az európai államok többségében az egyintézményes biztosítói modell működik, amely csak exporthitel biztosítást nyújtó biztosító intézményre épül, az exportfinanszírozást a kereskedelmi bankok végzik piaci feltételekkel. Gyakran speciális intézményt is létrehoznak kamattámogatási rendszer és a segélyhitelezés működtetésére.

Eximbankról Alapítás: 1994 Tulajdonosok: Jegyzett tőke: 10,1 mrd Ft MFB 75%-1 szavazat Magyar Állam 25 %+1 % szavazat ( a Magyar Államot megillető tulajdonosi jogokat az MFB Zrt. gyakorolja.) Jegyzett tőke: 10,1 mrd Ft MFB csoportnak tagja Hitelfelvételeiért az állam készfizető kezességet vállal Költségvetési források A legjobb banki, illetve nemzetközi exporthitelezési gyakorlatot adaptálva, transzparens, prudens, professzionális és költséghatékony módon,

Eximbank küldetése Az exportösztönző támogatásra allokált kormányzati erőforrások minél hatékonyabb felhasználásával – a MEHIB-bel szorosan együttműködve – segítse elő a magyar export növekedését Elsődlegesen azokat a Magyarországon működő vállalkozásokat támogatva, amelyek olyan jelentősebb exportpotenciállal rendelkeznek, amelyet a kereskedelmi bankok által kínált termékek, illetve szolgáltatások igénybevételével nem tudnak kiaknázni. Költségvetési források A legjobb banki, illetve nemzetközi exporthitelezési gyakorlatot adaptálva, transzparens, prudens, professzionális és költséghatékony módon,

Szabályozási környezet Nemzetközi irányelvek és direktívák WTO (Szubvenciós Kódex) OECD (OECD Megállapodás) Európai Unió (versenyjog) Hazai jogszabályok Exim törvény és egyéb irányadó rendeletek Hpt. 85.sz. korm.rendelet Költségvetési források A legjobb banki, illetve nemzetközi exporthitelezési gyakorlatot adaptálva, transzparens, prudens, professzionális és költséghatékony módon,

2011. évi költségvetési háttér Forrásoldali garancia 320Mrd Ft Költségvetési hátterű garanciavállalások 80Mrd Ft ennek terhére hitelfedezeti garancia kereskedelmi garancia nyújtására van lehetőségünk Kamatkiegyenlítés 5,5Mrd Ft Kötött segélyhitelek támogatása 585,2mió Ft Költségvetési források aECA

Együttműködés a kereskedelmi bankokkal Az Eximbank nem versenytárs Olyan kockázatokat vállal, amelyeket a kereskedelmi bankok részben, vagy egészében nem képesek, ill. nem készek vállalni. Olyan ügyletekben vesz részt, amelyek a részvétele nélkül nem valósulnának meg Termékei és szolgáltatásai alternatív, ill. kiegészítő jellegűek a kereskedelmi banki termékekhez, szolgáltatásokhoz képest Nem vezet pénzforgalmi bankszámlát Költségvetési források aECA

Termékpaletta I. Export előfinanszírozás export teljesítését megelőző időszak (alapanyag-beszerzés  termelés  értékesítés) Közvetlen Közvetett export előfinan- refinanszírozás szírozó hitel (keret + egyedi) Export utófinanszírozás export teljesítését követő időszak (értékesítés  árbevétel realizálása) Közvetlen Közvetett vevőhitel konstrukciók refinanszírozás leszámítolási konstrukciók (egyedi) Költségvetési források aECA Garanciavállalások hitelfedezeti kereskedelmi

Termékpaletta II. Export utófinanszírozás beruházási javak exportjának közép-, illetve hosszú lejáratú finanszírozása – klasszikus ECA terep Vevőhitel konstrukciók hitelnyújtás az áru/szolgáltatás hitelből történő megvalósításának finanszírozására közvetlenül a vevő részére (klasszikus vevőhitel), vagy a vevő bankján keresztül (bankközi vevőhitel) Szállítói hitel leszámítolása exportőr által kereskedelmi szerződés alapján a vevőnek nyújtott szállítói hitelből eredő követelések leszámítolása (követelések megvásárlása diszkontált értéken) Forfaiting: Bankári instrumentumokkal biztosított halasztott fizetésű export követelések megvásárlása egyedi vagy keret  több exportőr több vevője magyar fővállalkozásban belföldön megvalósuló komplex projektek - visszafizetés a cash-flowból állami segélypolitika kormányközi megállapodás alapján ország jogosultság + projekt jogosultság – piaci finanszírozással nem megvalósítható, általában profitot nem termelő beruházások max. 10-12 év, min. 1 millió EUR Speciális konstrukciók projektkockázatú vevőhitel kötött segélyhitel

CIRR - OECD referencia kamatláb (Commercial Interest Reference Rate) Hivatalosan támogatott exporthitelek legkisebb kamatlába Az OECD Titkárság által kerül havonta meghatározásra államkötvények hozama alapján A teljes futamidőre előre meghatározott fix kamatláb 2 éven túli futamidő, törlesztés egyenlő részletekben, legalább 6 havonta (<5 év, 5-8,5 év > 8,5 év) Minden hónap 15. napján kerül közzétételre EUR 2,91/3,57/4,05 USD 2,28/3,26/3,96

Export előfinanszírozás Közvetlen -KKV-k részére, (stabil éves export árbevétel) -Éven belüli lejáratra (meghosszabítási lehetőséggel) -Éven túli lejáratra -Hitel összeg: Jellemzően min.100 mió Ft-tól (HUF, EUR, USD) -Változó vagy fix kamatozás (CIRR) 2 év felett lehet CIRR, féléves törlesztés esetén tudatosan nagyobb kockázatvállalás (kereskedelmi bankok kockázatvállalási képességéhez, illetve készségéhez képest) - Refinanszírozási keret -KKV-k (max. 13,5Mrd Ft nettó éves árbevételig) 2-3 év -EUR 100.000 - 5.000.000 (max. finanszírozott export 50%-a) fix kamatozás (CIRR) -Ref hitel kamata: CIRR-1,75 % (Árbevétel < 6 mrd Ft) CIRR-1,25 % (Árbevétel > 6 mrd Ft) exportőr kockázatát a kereskedelmi bank vállalja származékos min: CIRR max: CIRR + 2,75% p.a.

Garanciavállalások (saját kockázatra vagy költségvetési háttérrel) Hitelfedezeti KKV-k részére kereskedelmi bank által nyújtott export előfinanszírozó hitelek visszafizetésének részleges biztosítására (max. a tőke 75%-a;) Kereskedelmi Exportügylet teljesítéséhez kapcsolódó bankgaranciák tender előleg-visszafizetési teljesítési/szavatossági (biztosítékok, árazás egyedi elbírálás alapján) egyedi elbírálás alapján külföldi bankok által kiadott akkreditívek, illetve bankgaranciák felülgarantálása származékos min: CIRR max: CIRR + 2,75% p.a.

Preferált relációk (a kormány külgazdasági stratégiájával összhangban) Kelet-Közép-Európa, különösen a Kárpát-medence országai FÁK országok (Oroszország, Ukrajna stb.) Balkáni térség nem EU tagállamai Kína, Dél-Kelet-Ázsia országai Észak-Afrika és Közel-Kelet egyes tagállamai Minden hónap 15. napján kerül közzétételre

Preferált export ügyletek Megújuló energiatermeléssel kapcsolatos technológiák Információs és kommunikációs technológiák Agrártermelési rendszerek és vízgazdálkodás Biotechnológia Orvos-technológia Energiatakarékos és környezetbarát technológiák Nagy értékű termelő berendezések Élelmiszeripari technológiák Elektronika Katonai berendezések: a 2005. évi CIX. törvény melléklete szerinti I-XXVI. fejezetekbe tartozó termékek, amennyiben nem minősülnek az Európai Unió Tanácsának 428/2009/EK rendelete szerint kettős felhasználású termékeknek Közvetett export; reexport: olyan külkereskedelmi ügylet, amelynek célja valamely külföldön vásárolt áru harmadik országba történő továbbértékesítése kivéve, ha az adóhatóság fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett

Kizáró okok Ügyfél csőd- és felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt áll; lejárt esedékességű adó-, vagy adók módjára behajtható köztartozással bír; a tevékenysége folytatásához szükséges hatósági engedélyekkel nem rendelkezik Ügylet jogszabályba ütköző tevékenység; környezetvédelmi előírásba ütköző tevékenység; katonai berendezések exportja; közvetett export, re-export Katonai berendezések: a 2005. évi CIX. törvény melléklete szerinti I-XXVI. fejezetekbe tartozó termékek, amennyiben nem minősülnek az Európai Unió Tanácsának 428/2009/EK rendelete szerint kettős felhasználású termékeknek Közvetett export; reexport: olyan külkereskedelmi ügylet, amelynek célja valamely külföldön vásárolt áru harmadik országba történő továbbértékesítése kivéve, ha az adóhatóság fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett

Kapcsolat 1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. www.eximbank.hu Magyar Export-Import Bank Zrt. 1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. www.eximbank.hu : +36 (1) 374-9100 Minden hónap 15. napján kerül közzétételre

Kapcsolattartók: Zeller Judit igazgató +36-3749-117 e-mail: zeller.judit@eximbank.hu Szőcs Gábor vezető szakértő +36-1-3749-308 e-mail: szocs.gabor@eximbank.hu Szántó Ildikó vezető szakértő +36-1-3749-393 e-mail: ildiko.szanto@eximbank.hu Dr Keresztes-Nagy Orsolya vezető szakértő +36-1-3749-318 (utófinanszírozás) e-mail: knagyo@eximbank.hu Minden hónap 15. napján kerül közzétételre