Az írás őse a barlangrajzok (a legrégebbiek 25 000 évesek) A beszéd az ősember közös munkavégzésekor alakult ki (kb. 50 000 éve)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Euroexam nyelvvizsgákra
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülőknek Angol B2 / C1.
Internet magyarul? Széphalom, 2009 okt.2. Internetezés és nyelvhasználat A magyar nyelvű tartalmakon kívül milyen tartalmakat használ az interneten? (internetezők.
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
Euroexam nyelvvizsgákra
TÁMOP a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban
Rádai Péter Euroexam Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diákoknak Angol, német B2 / C1.
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diákoknak Angol B2 / C1.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Tipográfia.
What is the Mission Situation in Hungary?. Dr. György KOVÁCS What Is The Mission Situation In Hungary? Presentation Design by Ed Nickle – United World.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Nemzetek közötti kommunikáció Bevezetés Kulcsszavak definiálása.
Napjaink háttértárolói
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Közösségi weboldalak és az alumni szervezetek DPR Szakmai Klub I. Hain Ferenc - DPR Szakmai Klub http./
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A közlekedők információ-feldolgozó tulajdonságainak figyelembevétele az úttervezésben HTE Kongresszus Győr, november 28 Koren Csaba.
A szövegértés tanítása II.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
Idegen nyelvek tanulása
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Az emberi magatartást kialakító tényezők
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK 1.A MENEDZSMENTRŐL ÁLTALÁBAN - KÖZÉPPONTBAN: AZ EMBER 2.A CSOPORTOK MŰKÖDÉSE 3.KOMMUNIKÁCIÓ 4.MOTIVÁCIÓ 5.VEZETÉSI.
INFORMÁCIÓS ÉS KÖNYVTÁRI TRENDEK
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülőknek Angol B2 / C1.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Honlapszerkesztés, weblapszerkesztés
A szövegértési feladatok összeállítása
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
WYSIWYG (What You See Is What You Get) rendszerű programok
HTML ÉS PHP (Nagyon) rövid áttekintés. ADATBÁZISRENDSZEREK MŰKÖDÉSI SÉMÁJA Felh. interakció DB Connector MySQL ? A gyakorlaton:
„ A NAGY KÖNYV ” Programtervezet. Mi is ez? év legjelentősebb kulturális eseménye Játék, amelynek lényege, hogy mindenki szavazhat kedvenc magyar.
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülőknek Angol B2 / C1.
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülőknek Angol B2 / C1.
Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Többnyelvű információ-kereső rendszerek Douglas W. Oard College of Information Studies and Institute for Advanced Computer Studies University of Maryland,
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
"Adjatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet"
Kommunikáció Mátyás Viktor KOMMUNIKÁCIÓ Az emberek közti interakció nagyrészt üzenetek szabályozott cseréjéből, azaz kommunikációból áll. Kommunikáció:
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
REDUKTÍV FORRADALOM Török Tamás a Laposa pincészet badacsonyi épületéről.
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Pszichológia/Pedagógia lélek+tudomány emberek viselkedésével és gondolkodásával foglalkozó tudomány gyerekkísérő tanítás lehetőségeit, eszközeit, módszereit.
A tudományos közlésekkel kapcsolatos kiegészítő információk Dr. Vasas Lívia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Tóvári Judit Honlap: Digitális archívumok forrásainak felhasználása az oktatásban Bemutató diakockák.
Az ókori kultúrák.
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
Középkori műveltség.
A nyelvhasználat értékelésének lehetősége
Előadás másolata:

Az írás őse a barlangrajzok (a legrégebbiek évesek) A beszéd az ősember közös munkavégzésekor alakult ki (kb éve)

Az írás fejlődéséhez az agy és a kultúra fejlődése járult hozzá (summér, egyiptomi). Az írás fejlődésében jelentős újítás volt a magán- és mássalhangzók jelölése (előtte képírás).

A rómaiak a görög írást átvéve és átdolgozva fejlesztették ki a latin írást. Később a kereszténység térhódításával a latin nyelv terjedt.

Az olvasás fejlődésében meghatározó volt Gutenberg találmánya (1450-Gutenberg galaxis)

Az írás rögzítésére a történelem folyamán különböző anyagokat használtak.

KUTYA OPHTALMOLÓGIA

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze- vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteut mgaát, hneam a szót eszgébéen

Hangos és csendes olvasás. Dislexia A hagyományos olvasás jellemzői: gyermekkori emlékek, jellegzetes illat, az előző olvasó lenyomatai, a könyv tapintása (befogadás sorrendje).

Az információszerzés szabadsága (hitelesség)  középkor (mesélők, tanítómesterek)  19. század vége, a 20 század közepe (közoktatás, írásbeliség)  a 20 század közepe (közoktatás, írásbeliség) 20 század második fele (televízió) 21. század első évtizede (internet)

Word Wide Web (WWW) A hipertext kialakulása, jellegzetessége (asszociáció, tetszőleges útvonal, a befogadás sorrendje) A könyv tárolási helye a könyvtár vagy a könyvespolc.

A hagyományos és a digitális olvasás A könyv és az internet funkciójának az összehasonlítása árnyaltság, irodalmi élmény – információkersés, találatcentrikusság, rövid és tömör kommunikáció, sharing) Digitalizáció

A hagyományos és a digitális olvasás pszichológiája (idegpályák, tanulás)

A digitális publikáció szabályai: Hogyan olvasnak a felhasználók az interneten?  Kulcsszavak kiemelése  Találó alcímek  Felsorolások és listák alkalmazása ordított piramis

A célcsoport felkutatása Az író és a szöveg hitelessége:  Más hiteles forrásokra való hivatkozás (idézetek, linkek)  A szerző szerepe és személye (kép, életrajz, kapcsolatfelvétel lehetősége) ktuális adatok (rendszeres frissítés, aktuális statisztikai adatok)

promóció központú írás (eredeti, kiindulási állapot) marketinges szóhasználat és stílus, mint a legtöbb kereskedelm i oldal esetében Nebraska is filled with internationally recognized attractions that draw large crowds of people every year, without fail. In 1996, some of the most popular places were Fort Robinson State Park (355,000 visitors), Scotts Bluff National Monument (132,166), Arbor Lodge State Historical Park & Museum (100,000), Carhenge (86,598), Stuhr Museum of the Prairie Pioneer (60,002), and Buffalo Bill Ranch State Historical Park (28,446). 0% (ez volt a kiindulá si alap)

Tömörített szöveg feleannyi szóval, mint az eredeti szövegben In 1996, six of the best- attended attractions in Nebraska were Fort Robinson State Park, Scotts Bluff National Monument, Arbor Lodge State Historical Park & Museum, Carhenge, Stuhr Museum of the Prairie Pioneer, and Buffalo Bill Ranch State Historical Park. 58%

Áttekinthető, szkennelhető szöveg az eredeti szöveg, kiemelést és felsorolást alkalmazva Nebraska is filled with internationally recognized attractions that draw large crowds of people every year, without fail. In 1996, some of the most popular places were:  Fort Robinson State Park (355,000 visitors)  Scotts Bluff National Monument (132,166)  Arbor Lodge State Historical Park & Museum (100,000)  Carhenge (86,598)  Stuhr Museum of the Prairie Pioneer (60,002)  Buffalo Bill Ranch State Historical Park (28,446). 47%

Objektív hangnem nem szubjektív, hanem sokkal inkább semleges stílus Nebraska has several attractions. In 1996, some of the most-visited places were Fort Robinson State Park (355,000 visitors), Scotts Bluff National Monument (132,166), Arbor Lodge State Historical Park & Museum (100,000), Carhenge (86,598), Stuhr Museum of the Prairie Pioneer (60,002), and Buffalo Bill Ranch State Historical Park (28,446). 27%

Mindezek kombinációja In 1996, six of the most- visited places in Nebraska were:  Fort Robinson State Park  Scotts Bluff National Monument  Arbor Lodge State Historical Park & Museum  Carhenge  Stuhr Museum of the Prairie Pioneer  Buffalo Bill Ranch State Historical Park 124%