Budapest, november 12.1 A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapest, Logodi u
Budapest, november 12.2 Fogyasztóvédelem mióta? „Ne legyen a zsákodban kétféle k ő súly, kisebb és nagyobb.” „Ne legyen a házadban kétféle véka, kisebb és nagyobb. Teljes és igaz k ő súlyod legyen, teljes és igaz vékád legyen” (Deteronomium)
Budapest, november 12.3 Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület •Kiemelten közhasznú társaság •Tanácsadó irodák országszerte •Több, mint 2000 tag •800 tanácsadó szakértő •Kiadványok, tájékoztató anyagok •Kosár, a fogyasztók magazinja
Budapest, november 12.4 Az OFE Szakértői Bizottságai •jogi, •oktatási, •pénzügyi (banki, biztosítási szolgáltatási), •infokommunikációs, •agrár-élelmiszeripari, •közüzemi és lakásügyi, •egészségügyi szakértői bizottság
Budapest, november 12.5 Kosár – a fogyasztók magazinja Megrendelhet ő : •a szerkeszt ő ségben •(1024 Budapest, Logodi u ) •az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnél, (1024 Budapest, Logodi u ); •interneten:
Budapest, november 12.6 Nemzetközi kapcsolatok Consumers Internationals BEUC The European Consumer’s Organisation ***beuc European Association for the Co-ordination of Consumer Representation in Standardisation EU Bizottságokban képviselet (pl. EGSZB) Nemzetközi projectek pl. EURRECA, EuroMarc
Budapest, november 12.7 A magyar fogyasztó ismeretei A magyar fogyasztók •több, mint 50 %-a nem rendelkezik megfelelő élelmiszer-biztonsági ismeretekkel (OFE felmérés) •több, mint 60 %-a csak a termékek árát nézi meg vásárláskor (OFE felmérés)
Budapest, november 12.8 Hagyományok, élelmiszerek, ételek Jellemz ő k : •Uniformizálódott kínálat •Helyi lakósok jobban ragaszkodnak a megszokott élelmiszerekhez és ételekhez •Városban lakók f ő ként akkor keresik, ha az adott régióban járnak •Vendéglátásban ritkán találkoznak jellegzetes helyi ételekkel
Budapest, november 12.9 Mit hiányol a magyar fogyasztó? •„Igazi” kenyér, kovászolt, több napon át eltartható, kenyér íz ű •Magyar gyümölcs: jonatán alma, szatymazi barack, makói hagyma, fokhagyma, ananász eper stb. •Paraszt kolbász, nem zsíros, nem íztelen •Magyar hal – elérhet ő áron •Étteremben nem lehet mindent felsorolni, ami hiányzik pl. paprikás krumpli, f ő zelékek, pásztor tarhonya
Budapest, november Európai kitekintés Euro-MARC - European Mountain Agrofood products, Retailers and Consumers Cél: a fogyasztók érdekl ő désének felkeltése a min ő ségi hegyvidéki termékek iránt Alapja: az európai min ő ségi hegyvidéki termékek kartája Célja: promóció és kommunikáció fejlesztése és európai címkézési javaslat kidolgozása Záró konferencia december 3-4. Maribor
Budapest, november A fogyasztók aggályai itthon és Európában •Valóban hagyományos alapanyagokból készül? •Valóban hagyományos módon készül? •Valóban az aminek mondják? •Valóban jó min ő ség ű ? •Valóban ennyivel drágább el ő állítani? •Valóban ott készül?
Budapest, november Dilemmák •Legyen-e logo, vagy más jelölés: - régiónként, - országonként - európai szinten •Ellen ő rzés: - módszere - gyakorisága Költségvonzat?
Budapest, november Javaslatok a fogyasztók bizalmáért Etikai kódex megalkotása •Helyben termesztett, termelt alapanyagok használata • A termékeket helyben kell el ő állítani •A gazdaságoknak meg kell tanulni a hagyományokat •Szem előtt kell tartani a térség biológiai, genetikai és kulturális hagyományait •A gazdaságoknak biztosítani kell az átláthatóságot és minden információt a fogyasztók rendlkezésére kell bocsátani
Budapest, november KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!