A KÉMIA TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A világ legnagyobb technológiai diákversenye.”
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
Versenyképesség az Európai Unióban Winkler Gyula EP Képviselő SZORVÁNYKONFERENCIA 2008 február 16, Déva.
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
AEGEE-Budapest november 05, SOTE Pólya Beatrix.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
CSR Magyarországon Szigeti Cecília.
Az energiáról röviden Németh Zoltán ELTE TTK 2009.
Kémia Alapszak „Vegyülj Velünk !”.
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes Számítógéppel segített kollaboratív tanulás.
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
Beszámoló az Öveges József Fizikaverseny I. és II. fordulójáról 2006
Mihez kezdhet egy gyógyszerészhallgató külföldön?
A Magyar Pszichológiai Szemle témák és statisztikák tükrében Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszéke Szubjektív főszerkesztői kommentárok.
Az emberi természet természettudományos vizsgálata
Elektronikus könyvtárak a mobil világban „BESZÉLJÜNK EGYMÁSSAL, TANULJUNK EGYMÁSTÓL!” Könyvtárak összefogása a tudásért Országos Könyvtári Napok
Tanévkezdő szakmai fórum Középiskolai fizika Zalaegerszeg október 6.
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. A LEKTOR projekt és a Lexelerator platform szolgáltatásainak és eszközeinek ismertetése.
A kerettantervek fejlesztése
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
FELVÉTELI 2008 Berzsenyi Dániel Gimnázium ISKOLÁNKRÓL …  2008-ban ünnepeljük iskolánk alapításának 150. évfordulóját  ‘Minőségi nevelési-oktatási.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
Tervezési feladat Nanotechnológia tervezése és összehasonlító értékelése egy megadott szennyezett terület remediációjára Témavezetők: Molnár Mónika.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A kerekasztal résztvevői
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Üdvözölöm a Herbalife-nál! „Ha megálmodta, meg is tudja valósítani!” Walt Disney.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Szakmai munkánk a pályázatban
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium.
2005 a fizika éve 2004 december-2006 február Jelentés az ELFT elnöksége számára.
Pályaválasztás Pályaválasztás
Nagyné Horváth Emília.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Nyílt napok november óráig nyílt órák november óra január óra.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Környezettudomány MSc – Meteorológus MSc
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
ELFT Békés Megyei Csoport 2011–2016
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Környezettudomány MSc – Meteorológus MSc
Előadás másolata:

A KÉMIA TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE Kovács Lajos Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézet MKE Vegyészkonferencia Hajdúszoboszló, 2008 június 19-21

Miért? “…ha a valóságra vonatkozó ismeretek csak a tudósok szűk körének tulajdonában maradnak, akkor a társadalom szegényebb lesz, tévhitek és babonák áldozatává válik, és egyre nagyobb lesz a szakadék a tudomány, a tudományos közösség, valamint a társadalom között. Ennek következménye lehet például a tudomány támogatásának megvonása a társadalom részéről.” “A legnagyobb ‘bűnünk’ az, hogy nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy elmagyarázzuk az embereknek, mi a munkánk lényege, és annak milyen következményei lehetnek.” Aaron Klug biológus, Nobel-díjas Berényi Dénes: A tudomány harmadik funkciója. Természet Világa, 2008, 139, 122-124.

A résztvevők és egymáshoz való viszonyuk Kutatók ‘public understanding of science’ Közvélemény Média A résztvevőket a kölcsönös ismerethiány, a bizalmatlanság, rosszabb esetben az ellenségeskedés jellemzi. J. Gregory, S. Miller: Science in public. Communication, culture, and credibility. Basic Books, Cambridge, 1998. John Brockman: The third culture, http://www.edge.org/3rd_culture/

Hogyan állunk idehaza? “…a hagyományosan demokratikus országokban a természettudományos tárgyakat kisebb óraszámban oktatják. A diktatórikus rendszerek sajátsága, hogy a tananyagban felduzzasztják ezeket a humán tárgyak rovására.” Vekerdy Tamás gyermekpszichológus Ónody-Molnár Dóra: Vekerdy szerint kiölik az érdeklődést a gyerekekből. Népszabadság, 2007. november 28, http://nol.hu/cikk/472983/ “Bár a hazai tudományos szféra évente százmilliós összeget költ kommunikációs célokra, az adófizetők továbbra is keveset tudnak arról, hogy milyen munka folyik az akadémiai kulisszák mögött. A tudományos kommunikációt részlegesen privatizálták, ám ezzel csak a pénzmozgás iránya módosult, az eredmény (vagy inkább az eredménytelenség) változatlan.” Hargitai Miklós: Tudomány zárt ajtók mögött. Népszabadság, 2008. április 10, http://nol.hu/cikk/488017/

A kémia sajátos helyzete A kémiai tudományok és a rajtuk alapuló technológiák jelenlegi életformánk fenntartásában megkerülhetetlen szerepet játszanak. Ugyanakkor a laikus közvélemény ezt a civilizációs szerepet nem ismeri el, a vívmányokat maguktól értetődőnek tartja, a kémiai jelenségekkel szemben igen gyakran értetlenül, néha pedig ellenségesen viselkedik. A kémia művelői hosszú távon nem térhetnek ki ezen kihívás elől.

A dioxinnal szennyezett guármézga esete 2007 nyarán az India Glycols Ltd. által forgalmazott guármézga szállítmányokban a határértéket meghaladó koncentrációjú pentaklórfenolt és poliklór-dibenzodioxinokat (pl. TCDD) találtak. A szennyezés környezeti eredete (vegyi környezetszennyezés, növényvédőszerek) miatt nem volt kizárható más indiai gyártók érintettsége sem. Két svájci cégen keresztül 9 tagállamba kerülhetett a kérdéses tételekből, az Európai Bizottság elrendelte valamennyi tagállam számára, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket valamennyi Indiából származó guármézga (‘guárgumi’) vizsgálata kapcsán. (Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, http://www.oevi.hu/hotlink.htm) John Emsley: "The consumer's good chemical guide", W. H. Freeman-Spektrum, Oxford, 1994, 173-203. o. Kovács Lajos: Kemofóbia és -hisztéria, http://www.mke.org.hu/content/view/11/98/; laikus változat: Kemofóbia, HVG, 2007. október 6, http://hvg.hu/hvgfriss/2007.40/200740HVGFriss270.aspx

A természettudományos tantárgyak, ezen belül a kémia óraszámainak tervezett csökkentése A 10-18. éves korosztály természettudományi óráinak, többek között a kémia óraszámok csökkentését előrevetítő „kerettanterv-rendelettervezet” jelent meg 2007 novemberben az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján. A jogszabály tervezet nem várt körű és mértékű reakciókat váltott ki, a petíciót több mint 2400-an írták alá, közöttük nagy számban kutatási intézményekben és a versenyszférában dolgozók is. A Magyar Kémikusok Egyesülete levélben fordult az oktatási és kulturális miniszterhez kérve a tervezet felülvizsgálatát, egyúttal felajánlva közreműködését. http://www.mke.org.hu/images/stories/downloads/OM_level.pdf Az Új iskola, új tudás címen meghirdetett programcsomag tervei között szerepel, hogy 2012-től megszűnik az ötödik osztálytól a kémia-, a fizika- és a biológiaoktatás, helyette integrált természettudományi ismereteket tanulnának a gyerekek. Ez a struktúra maradna a középiskolában is, sőt az egyetemeken, alapképzésben is (Népszabadság, 2008. március 5, http://nol.hu/cikk/483908/) „Nem kell mindenkiből tudóst nevelni, de valamilyen alapvető tudományos ismeretre mégis mindenkinek szüksége van... Egy kis ország, mint Magyarország nem engedheti meg, hogy csökkentse közoktatása színvonalát. A jó tudományos alapképzés a legjobb befektetés…. és ahogy a világ alakul, a természettudományos tárgyak… nem elhanyagolható fontosságúak.” Oláh György, kémiai Nobel-díjas A finn LUMA program (LU = ‘luonnontieteet’, természettudomány, MA = matematika) http://www.helsinki.fi/luma/english/, KEMMA = kémia és matematika: http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/english/kemma/index.shtml

A brómcián-ügy “Egyelőre nem tudni, ki és miért tett bróm-cián feliratú dobozt az egri Markhot Ferenc Kórház intézeti gyógyszertárának hűtőkamrájába.” (Független Hírügynökség, 2008. február 15, http://www.webradio.hu/index2.php?option=content&do_pdf=1&id=104226) “Brómcián: az egyik legveszélyesebb gáz…a hidrogén cianid gáz "sója" a kálium cianid, amit a népnyelv ciánkáliként emleget.” (HVG-online, 2008. február 18, http://hvg.hu/egeszseg/20080218_bromcian_veszelyes_gaz.aspx) Kovács Lajos: A brómcián, http://www.mke.org.hu/content/view/130/98/; Magyar Kémikusok Lapja, 2008, 63(4), 97-98. e-EROS (Encyclopedia of Reagents for Organic Synthesis, John Wiley & Sons, http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/mrwhome/104554785/HOME)

A „B17-vitamin” “vitamin b17” (2008.06.17): Yahoo: 230,000 találat Google: 65,100 találat 12,300 magyar nyelvű találat http://www.vitaminkiraly.hu/ http://www.b-17.hu/ http://www.s-barackmag.hu/ “…scientists have tested substances called "Laetrile" in more than 20 animal tumor models as well as in humans and found no benefit either alone or together with other substances…The side effects of laetrile are like the symptoms of cyanide poisoning.” US NIH National Cancer Institute Objektív információk: Wilson, B: The rise and fall of laetrile. Nutrition Forum, 1988, 5, 33-40. http://www.cancernet.nci.nih.gov/cancertopics/pdq/cam/laetrile

Amikor a tudatlanság sokba kerül: egy meghiúsult beruházás története 5,6 milliárd Ft-os beruházás kezdődik a Hajdú-Bihar megyei Tetétlenen. Az akkumulátor-regeneráló üzemet eredetileg Vekerden tervezték megvalósítani, de a környékbeli települések ellenállása miatt ez meghiúsult. Az üzem 25000 tonna ólomakkumulátor újrahasznosítását képes elvégezni, Magyarországon mintegy 21000-22000 tonna használt akkumulátor keletkezik évente. A beruházás megvalósítója a Greentech Kft, Budapest. MR1 Kossuth Rádió, 180 perc, 2008.03.17. Joób Sándor: A polgármester szállítja az ebédet a legszegényebb faluba. Index, 2006.01.05, http://index.hu/politika/belfold/ksh3647/ M. László Ferenc: Az úgy hagyott Magyarország 5. - A Csonkabihar: Megköszönni a morzsákat is. Magyar Narancs, 2007.07.26. http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=15028

A 2007. évi kémiai igNobel-díj esete “Az igNobel-díj (ignoble: angol; alantas, fölösleges, semmire sem való), a Nobel-díj paródiája... A nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek benne, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen mulatságos javaslatokhoz vezetett.” http://hu.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel-d%C3%ADj “CHEMISTRY: Mayu Yamamoto of the International Medical Center of Japan, for developing a way to extract vanillin - vanilla fragrance and flavoring - from cow dung.” http://improbable.com/ig/ig-pastwinners.html 2007 igNobel Medicine Prize: "Sword Swallowing and Its Side Effects."

A REACH-szabályozás háttere REACH = Registration (regisztráció), Evaluation (értékelés), Authorization (engedélyezés) of CHemicals–ból alkotott betűszó. Körtvélyessy Gyula: A REACH-ről másképp: Mindenkinek. http://kortvelyessy.extra.hu/REACH/Osszefoglalas%20a%20RE ACH-rol.pdf http://kortvelyessy.extra.hu/REACH/REACH%20kerdesek%20e s%20valaszok.htm Schuchtár E., Gáspárné Bada M., Körtvélyessy Gy., Murányi I., Sógor A.: REACH a gyakorlatban. Kézikönyv az ipari szereplők számára. Budapest, 2007. http://kortvelyessy.extra.hu/REACH/REACH_Mavesz_konyv.pdf http://kortvelyessy.extra.hu/REACH/index.htm

Az MKE megújult honlapja: http://www.mke.org.hu/ Hírek, aktualitások A kémia világa Fórum Szakértők Sajtószolgálat

Kutatók éjszakája Kutatók éjszakája 2007: http://www.kutatokejszakaja.hu Szegedi rendezvények: http://www.mdche.u-szeged.hu/~kovacs/KE_2007_f.html ELTE Kémiai Intézet: Alkímia ma. Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával, http://www.chem.elte.hu/pr/alkimia_ma.html

A technológia mérföldkövei kémikus szemmel c. vándorkiállítás Az Amerikai Kémiai Társaságban Pavláth Attila elnöksége alatt, 2001-ben bemutatott tablókiállítást Rideg Nóra és Németh Veronika (SZTE Fizikai Kémiai Tanszék) adaptálta magyar nyelvre, amely vándorkiállításként tekinthető meg (online változat: http://www.staff.u-szeged.hu/~nemethv/index.html). A kiállítás témái: Energiaszolgáltatás Kommunikáció Orvostudomány Mezõgazdaság és élelmiszerbiztonság Eddigi helyszínek: 2007 november, Kunszentmiklósi Református Kollégium 2008 február, Monor, Nemzetőr Általános Iskola 2008 február, Sopron, Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 2008 március, Győr, Krúdy Gyula Gimnázium 2008 április, Nagykőrös, Arany János Református Gimnázium 2008 április, Kiskunhalas, Szilády Áron református Gimnázium 2008 április-július, Budapest, ELTE 2008 szeptember-október, Szeged, SZTE További igényeket az MKE titkárságán lehet bejelenteni (Androsits Beáta, tel.: 06-1-201 6883, e-mail: androsits@mke.org.hu)

“Azért népszerűsítek, hogy jobban megértsem azt, amit népszerűsítek “Azért népszerűsítek, hogy jobban megértsem azt, amit népszerűsítek.” Michel Crozon