FILMKLUB SZERVEZÉSE A TÁRSADALOMBA NEHEZEN BEILLESZKEDŐ FIATAL FELNŐTTEKNEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Jánosi Beatrix szeptember 08.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
„Az ifjúság társadalmi integrációjának segítése a Szekszárdi Kistérségben” TÁMOP-5.2.5/B-10/
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Bemutatkozik a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal
Tájékoztató mesterszakos hallgatók részére
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Informatikai alkalmazások a Széchenyi István Egyetemen – DPR Szakmai Klub I. – Közösségi weboldalak és alumni szervezetek.
TÁJÉKOZTATÓ Forrai Dóra irodavezető  Tervezett 2 csoport, fő  Változások a közoktatásban  Sikertelen beiskolázás BEISKOLÁZÁS.
LELTÁR – dr. Zomborszky Zoltán.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
1. Első körös fejlesztések Törzsadat csomag, mintaadatbázis Oktatási anyagok Ajánlatok, szerződéstervezetek
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Készítette: Madaras László János ÜK/N/III.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
2011/2012. Iskolatípusok  Gimnázium 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos – hagyományos  Szakközépiskola 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos.
LEADER SZAKOSZTÁLY ÉVI MUNKATERV Páliné Keller Csilla, MNVH elnökségi tag.
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés általános és speciális feladatai Magyarországon „Hallgatók a tudomány szolgálatában” Tudományos.
Integrált Kormányzati Ügyfélszolgálat működésének éves tapasztalatai,
Festményei 1. Michelangelo Buonarroti Zene: Gregorian Amazing Grace
Digitális világ – interaktív táblán
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban október 24. Baktalórántháza Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka Kék Pont Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támo- gatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. MTMT feltöltés zenei alkotások szerzőinek
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
A Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ (BMIK) szerepe a távmunka program koordinálásában előadó: dr.Bihary Pál FMM Országos Távmunka Konferencia.
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
Óvodai szülői klub Kisvaszaron
Tájékoztató a 2009/2010. tanévi beiskolázásról. Írásbeli felvételi vizsgákról A 9. évfolyamra történő beiskolázás esetében a felvételi kérelmekről: Vagy.
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
Mozduljunk meg! Let’s move! HU-12-E R3 Projekt indító rendezvény Általános ismertető.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Középiskolai továbbtanulás 2014/15
Továbbtanulás 2013/2014..
Pályaválasztás Pályaválasztás
Középiskolai továbbtanulás 2012/13 Készítette: Simon Zoltán ig.h.
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Telefon:72/
Fedezzük fel az európai lehetőségeket!. Információra van szükségem.. Merre induljak??
Andragógiai eszközökkel az elítéltek reintegrációjáért Molnár Attila Károly ELTE PPK andragógia MA II. évfolyam DOSZ Tavaszi Szél Konferencia április.
ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK Mentális gyakorlatok Európa börtöneiben Molnár Attila Károly.
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Előadás másolata:

FILMKLUB SZERVEZÉSE A TÁRSADALOMBA NEHEZEN BEILLESZKEDŐ FIATAL FELNŐTTEKNEK

Mottó "Egy filmet - nem győzöm ismételni - nem szükséges érteni, elegendő érezni. A nézőnek egy film megtekintése elsősorban személyes, ösztönös élmény kell, hogy legyen." /Michelangelo Antonioni/ Prezentációm mottójaként Michelangelo Antonioni Oszkár-díjas filmrendező gondolatát választottam, miszerint „…egy filmet nem szükséges érteni, elegendő érezni”. Google keresés: [mi a filmklub] – 378 000 találat A CINema Kulturális Egyesület honlapja, URL: http://users.atw.hu/cin-ke/Mi_a_filmklub.html, utolsó letöltés: 2013.03.04. 09:02

Fogalmi körüljárás (1) Filmklub Olyan rendszeres összejövetel, amely közösségi moziélményt nyújt, egyúttal kellemes szórakozást is biztosít, valamint lehetőséget kínál a kötetlen eszmecserére, a kapcsolatok építésére. A prezentációm címében szereplő három fogalmat szeretném tisztázni. 1. A filmklub kifejezés a filmek felhasználásának építő célú, közösségi módját feltételezi. Google keresés: [filmklub] – 378 000 találat A CINema Kulturális Egyesület honlapja, URL: http://users.atw.hu/cin-ke/Mi_a_filmklub.html, utolsó letöltés: 2013.03.04. 09:02

Fogalmi körüljárás (2) A társadalomba való beilleszkedés segítése A társadalmi beilleszkedési zavarok miatt negatív magatartást tanúsító, a társadalmi életből kiszakadt személy beilleszkedésének irányítása, a személy visszavezetése – reszocializáció. 2. A reszocializáció alatt az egyén társadalomba való visszailleszkedésének segítését kell értenünk. Google keresés: [reszocializáció] – 6 580 találat A Kislexikon online adatbázisa, URL: http://www.kislexikon.hu/reszocializacio.html, utolsó letöltés: 2013.03.04. 09:11

Fogalmi körüljárás (3) Fiatal felnőttkor Ebben a korában az egyén megtalálja helyét a társadalomban, kiválasztja életpályáját, tisztázza magában életszemléletének erkölcsi elveit, megtalálja a kapcsolat formáit társaival és élettársával. 3. Az életkor tekintetében, a 18-21 évesek táborában találjuk a fiatal felnőtteket, de ez az életkori behatárolás felső értéke, úgy gondolom, egyénenként, akár a harmincas életkorig is bővíthető. Google keresés: [fiatal felnőtt] – 3 760 0 00 találat A CREDO Iskolaelőkészítő és Fejlesztő Központ honlapja, URL: http://www.xn--ne velsitancsad-4gb6j0h.hu/bid31/Fiatal-felnottkor, utolsó letöltés: 2013.03.04. 09:14

A célcsoport kiválasztása Ha a társadalomba nehezen beilleszkedő fiatal felnőttekre gondolunk, hamar eszünkbe juthat egy helyszín, ahol bizonyára több, az előző jellemzőkkel rendelkező személlyel találkozhatunk, ez pedig a börtön. A filmklub megszervezésére tehát a fogvatartottak egy csoportját választottam. A kép forrása: Vecsés Hírek, URL: http://www.vecseshirek.hu/2012/06/26/uj-btk-szigorubb-buntetesek, utolsó letöltés: 2013.03.04. 10:01

Helyszínkeresés (1) A célhelyszín felkutatásához szakmai segítségre volt szükségem, így felkerestem a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Sajtó Irodáját, ahol az országban található 30 büntetés-végrehajtási intézet közül sikerült egy olyan helyszínt megtalálnom, ahol a külsős segítők szándékait átlagon felül támogatják. Így jutottam el a törekvéseimet befogadó Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe. Honlap: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, URL: http://www.bvop.hu/?mid=4&lang=hu, utolsó letöltés: 2013.03.05. 09:03

Helyszínkeresés (2) 1. lépés: telefon a BVOP-ba Sajtó Iroda: Balogh Zsolt bv. fhdgy. + személyes megkeresés 2. lépés: telefon a Börtönbe Parancsnokság: Dr. Budai István ezds. + személyes megkeresés

Engedélyezés Kérelem – Írásban, e-mailben Milyen céllal? – Filmklub szervezése Hol? – A börtön kultúrkörletében Kikkel? – Önkéntes jelentkezőkkel Mettől-meddig? – 2013. szept.15–dec. 22. Alkalmanként milyen időtartamban? – 4 óra Milyen eszközigénnyel? – Intézeti eszközök A zárt intézetekben való munkához engedélyre van szükség, melyet ebben az esetben a börtön parancsnokától kellett megkérni. Az intézet szakembereivel való megbeszélés tárgya a munkamenet célja, helye, időtartama és eszközigénye volt. Igen fontos része volt a tervnek, hogy kik azok a személyek, akikkel a filmklubot működtetni kívánom. Mivel speciális helyen szerveztem a dolgot, meg kellett ismernem a helyi lehetőségeket. Szerencsésnek tartom, hogy az önkéntes jelentkezés mellett döntöttünk, tehát szem előtt tartottuk a filmklubon való részvétel személyes érdeklődésen alapuló választhatóságát. A foglalkozásokat három hónapon keresztül, az engedélyben meghatározott vasárnaponként tartottam. Alkalmanként négy óra állt rendelkezésemre a vetítés és a beszélgetések lebonyolítására. Általában 15-20 fő vett részt a foglalkozásokon.

Ötletkeresés a tartalomra Eladó a családom (r.: Derrick Borte) Ördögi út a boldogsághoz (r.:Alec Baldwin) Egy nap alatt (r.: Evan Richards) Életrevalók (r.:Eric Toledano, Olivier Nakache) A boldogság nyomában (r.: Gabriele Muccino) Hétköznapi mennyország (r.: Kay Pollak) Már a program előtt eldöntöttem, hogy csakis tartalmas, gondolatébresztő filmeket tűzök műsorra, így a keresőszavakat is ennek megfelelően választottam ki. A művek keresésére a Port.hu oldalát használtam. E filmek egytől-egyig az élet problémáit dolgozzák fel, jól rámutatnak a megoldási lehetőségekre, melyeken keresztül maguk a fogvatartottak is gondolatokat meríthetnek jövőjük tervezése tekintetében. Port.hu keresés: [család], [boldogság], [egy nap], [életrevaló], [hétköznap] URL: http://www.port.hu, utolsó letöltés: 2013.03.26. 10:49

Önkéntesség Google keresés: [filmterápia elítélteknek] – 231 találat Ennek a projektnek a megvalósítása igen sok háttérmunkával (tervezéssel, szerkesztéssel, kereséssel) járt, emellett sok utazást igényelt. Mind a nyersanyagot, mind a helyszín elérését saját forrásból finanszíroztam, ezzel is kibővítve önkéntes tevékenységeim sorát. Az általam vezetett beszélgetések a filmek tartalmára, illetve a kapcsolódó személyes emlékekre fókuszáltak. A negyedéves közös munka nyilvánvalóvá tette számomra, hogy a fogvatartottak társadalomba való beilleszkedésében nagy segítséget jelenthet filmklubok szervezése, illetve vezetett beszélgetések folytatása. Google keresés: [filmterápia elítélteknek] – 231 találat Kovács Mihály, bv alezds blogja, URL:http://prisonunited.blogspot.hu/2013/12/ filmterapia-elitelteknek.html, utolsó letöltés: 2013.03.26. 10:52

Hivatkozások A CINema Kulturális Egyesület honlapja, URL: http://users.atw.hu/cin-ke/Mi_a_filmklub.html, utolsó letöltés: 2014.03.04. 09:02 Kislexion, URL: http://www.kislexikon.hu/reszocializacio.html, utolsó letöltés: 2014.03.04. 09:11 CREDO Iskolaelőkészítő és Fejlesztő Központ URL: http://www.xn--nevelsitancsad-4gb6j0h.hu/bid31/Fiatal-felnottkor, utolsó letöltés: 2014.03.04. 09:14 Vecsés Hírek, URL: http://www.vecseshirek.hu/2012/06/26/uj-btk-szigorubb-buntetesek/ Utolsó letöltés: 2014.03.04. 10:01 A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának honlapja, URL: http://www.bvop.hu/?mid=4&lang=hu Utolsó letöltés: 2014.03.05. 09:03 Port.hu honlapja, URL: http://www.port.hu, utolsó letöltés: 2013.03.26. 10:49 Filmterápia elítélteknek, URL: http://prisonunited.blogspot.hu/2013/12/filmterapia-elitelteknek.html Utolsó letöltés: 2014.03.04. 09:33

Köszönöm a figyelmet