Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Épület- energiahatékonyság Lehetőség a klímaváltozás elleni küzdelemben JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA IRODÁJA.
Energia – történelem - társadalom
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
TOYOTA HIBRIDEK – a fenntartható mobilitás alternatívái
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
A Föld energiagazdasága
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Energetikai folyamatok és berendezések
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Globalizáció és környezeti problémák
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Energetikai gazdaságtan
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Globalizáció.
Előadás másolata:

Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszék Dr. Pálvölgyi Tamás egyetemi docens Magyarországi Klímacsúcs február 27.

I. A kibocsátások töretlenül emelkednek Az éghajlatváltozás kiváltó okai terén nincs érdemi változás: az üvegházhatású gázok világméretű kibocsátása folytatódik..

A világ szén-dioxid kibocsátásának alakulása A CO2 kibocsátás 75%-át 12 ország adja: Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, EU-27, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Oroszország és USA. A Kiotói Jegyzőkönyv nem elégséges! Forrás: World Resources Institute, 2005 A világ CO2 kibocsátása 1970 és között 70%-kal nőtt !

Elkerülhető-e a „veszélyes mértékű” éghajlatváltozás? 50% CO 2 kibocsátás- csökkentés 2050-re! kibocsátási pálya, mely esetén a globális felmelegedés < 2 o C BaU (Business as Usual) „minden megy, ahogy eddig” ? ? Forrás: IPCC AR4, 2007 Széleskörű tudományos konszenzus: az éghajlatváltozás katasztrofális és visszafordíthatatlan következményei valószínűleg elkerülhetők, ha a földi átlaghőmérséklet emelkedése nem haladja meg a 2 ° C-t (az ipari forradalom előtti állapothoz viszonyítva)

II. Rossz hírek..

Megújulókból sereghajtók vagyunk! Megújulók részaránya a teljes energiamérlegben (2007) A megújulókból termelendő villamos energia aránya 2010-ben  !! !! Forrás: Stróbl Alajos, 2008

Az energiahatékonyság javítás és a megújuló energiahordozók támogatásának aránya a közötti teljes EU támogatásokban Mennyit költünk fenntartható energiagazdálkodásra ? Forrás: Bank Watch, 2007

III. Jó hírek..

Egy kibocsátáscsökkentési aranybánya: épületenergetika Magyarországon az épületek fűtése és villamosenergia fogyasztása a teljes energiaigény 38%-a! Az energia 80%-át a kis épületek használják el A hazai CO2 kibocsátások kb. egyharmada a lakossági és közületi épületeink működtetése során keletkezik Az épületek hőszigetelése, gépészeti korszerűsítése révén az épületekből származó CO2 kibocsátás legalább 40%-kal mérsékelhető! 1.évente 460 millió tonnával csökkenne a CO2 kibocsátás milliárd € éves energia költséget takarítanánk meg, 3.500ezer munkahely keletkezne. Ha valamennyi európai épület megfelelne a jelenlegi energetikai előírásoknak, akkor

Rakjuk össze a jövőt, 2ºC felmelegedés alatt! Gt of CO2 BaU kibocsátási pálya 27 Gt 42 Gt 23 Gt 2C alatti felmelegedés kibocsátási pályája Közlekedési, fűtési entak. Villamosenergia entak. Átállás szénről gázra Megújulók Atomenergia Ipari szénmegkötés (CCS) +50% entak. javítás +20% nukleáris +30% megújuló 50% CO2 csökkentés ++= +10% CCS + Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség, 2007

Köszönöm a figyelmet! Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszék