Törtel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Királyhelmec városunk története
Advertisements

 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Készítette: Albert Krisztina
Értény.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
DÉVAVÁNYA.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Kőröstetétlen.
Vörösmarty Mihály élete
Kalotaszentkirály.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Gazdálkodás és Management BA Levelező 1. évfolyam
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Kétsoprony.
Bihartorda.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Budapest turisztikai marketingje
Világ legrégebbi még lakott városa
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Királyhelmec Zdibák Ildikó Projekt.
A Ceglédi kistérség bemutatása, civil szervezetek lehetőségei a területfejlesztésben Cegléd, október 20.
Jászapáti népességének változásai
SZÖUL 서울 특별시.
Benkovics László, február 2013
A népesség számának változása Európában
A Dél-alföldi Régió településszerkezete Pfening Viola Geográfus III. évfolyam március 27.
Közép-Magyarország településszerkezete
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
A pécsi egyetem és a magyar jogi oktatás útja
Napkor A mi településünk.
Nagyfüged.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Története 1318-ban találkozunk a nevével először az okiratokban 1743-ban újratelepítik a települést 1838-ban az árvíz elmosta a település nagy részét.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Zselickislak.
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Kávás.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
ERDÉLY.
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Cegléd Prezentáció.
E G E R S Z A L Ó K A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot. A falu első.
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Hotel Kapitány **** Wellness és konferencia Sümeg.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Sárrétudvari.
Törökök Magyarországon
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
E G E R S Z A L Ó K.
románul Odorheiu Secuiesc,
Előd (Ügyek) és Emese fia
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Törtel

Elhelyezkedése A Pest megyei község, mely a ceglédi kistérség része, a főbb útvonalaktól távol helyezkedik el. Területe 84,16 km2. Cegléddel, Kőröstetétlennel (ezen keresztül Szolnok és Vezseny felé), Abonnyal és Nagykőrössel van közúti összeköttetése. A Cegléd-Vezseny közötti "vicinális" (kisvasút) összeköttetése, az 1960-as évek végén szűnt meg. Legjobban megközelíthető vasútállomása Cegléd. Északon Abonnyal, keleten Kőröstetétlennel, Jászkarajenővel, délen Kocsérral, Nagykőrössel, Nyársapáttal, nyugaton Cegléddel határos.

Története Törtelt oklevél először 1290-ben említi. Mint királyi birtokra telepedhettek a kunok, az 1241-es tatárjárást követő időszakban. Törtel az Árpád-kor után lakott hely. A XV. században pestis pusztította népességét. Mátyás király 1475. június 23-án, Budán keltezett oklevelében engedélyezi Cherchy Bálint kun kapitánynak, hogy a pestis miatt kihalt, Halas székhez tartozó "Therthelszállására", lakosokat telepítsen . A török hódoltság korában lakatlan területté vált Törtel. A törökök kiűzése után, 1690-ben kun helységek között írták össze Törtelt. Kisnemesek települtek meg Törtelen, a falu lassan kezdett újranépesedni. Törtel a XVIII. században már faluvá szerveződött. A helység első pecsétje 1859-ből maradt fenn.

Nevének eredete Törtel, a helység névadója kun vezér volt. A név török (türk) eredetű, amely Gombócz Zoltán szófejtése szerint "Négy Vidék Urát" jelenti. Törtel kun vezér részt vett IV. (Kun) László meggyilkolásában, amiért Mizse nádor elfogatta, s rokonaival együtt megölette. A helység déli határának területe Árbóz, amely szó szintén kun eredetű.

Intézményei Déryné Művelődési Ház 1965. április 4-én történt meg ünnepélyes átadása. Az intézményt ekkor emelték művelődési ház rangra s kapta a Déryné Művelődési Ház nevet. A művelődési ház programjai között szerepelnek színházi, bábszínházi előadások, nóta és operett estek, író-olvasótalálkozók, irodalmi estek, bálok. Helyet ad a Nagycsaládos, a Vöröskereszt szervezetnek, az iskola, az óvoda, a Dél-Pest megyei ÁFÉSZ, különböző Kft-k és egyéb szervezetek rendezvényeinek. A helyi kábel TV központja is a Művelődési Központban üzemel. A nagyobb községi ünnepélyek megtartására is biztosítja a helyet az intézmény nagyterme. Termeinket a lakosság is bérbe veheti és állunk rendelkezésükre a változó művelődési igények kielégítésében is. http://www.tortel.hu/images/seta_elemei/nagy/muvhaz_kulso.jpg

Könyvtár Törtel községi könyvtár A könyvtár 1950-ben alakult, mint Népkönyvtár. 1963-ban lett Községi könyvtár. Közművelődési Könyvtárként felnőtt és gyermek részleggel. A könyvtár 26000 kötettel büszkélkedhet, melyre kb. 1000 olvasó jut. http://www.tortel.hu/images/seta_elemei/nagy/konyvtar_belso.jpg

Óvoda Törteli Napköziotthonos Óvoda A község központjában helyezkedik el. Egy új, óvodának épített és kettő családi házból kialakított épületrészből áll. Az intézményünk 151 gyermek befogadására alkalmas. Jelenleg 15 óvodapedagógus dolgozik az óvodában. http://www.tortel.hu/images/seta_elemei/nagy/ovi.jpg

Érdekességek A Fegyverneki és Felsőpenczi Vida László közbirtokos itt született, 1770. május 16-án, és itt is halt meg, 1831. december 6-án. Pest vármegye táblabírája, járási szolgabíró volt, aki nagy műveltséggel rendelkezett, pártfogolta a magyar színészetet. Törtelen lakott, és itt temették el Helmeczy Mihályt (1788-1856), aki a magyar irodalmi közéletben jeleskedett, műfordítással, nyelvújítással is foglalkozott, szerkesztője volt az 1848-ban megszűnt Jelenkor c. Lapnak. A község egyik híres szülöttje, Rideg Sándor író – Az indul a bakterház” szerzője.