Információval az élelmiszer-biztonságért

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Állatorvos-tudományi Könyvtár bemutatja az. A Kisnyúl és az Információ avagy Mit nyújt az Állatorvos-tudományi Könyvtár a szakemberek számára?
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Gárdony, január 29. AZ ÁLLATORVOSI MUNKA INFORMÁCIÓS HÁTTERE Gyakorlati útmutató az Állatorvos-tudományi Könyvtár szolgáltatásainak használatához.
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (1) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
A SZIP – a mai modern informatikai technológiákat alkalmazva – lehetővé teszi, hogy a drogprevenció, -ellátás, -kutatás területén tevékenykedő szervezetek.
Budapest, november 12.1 A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapest, Logodi u
Oktatási anyagok cseréje, internetes oktatás "Kutatás-fejlesztés a kárpát-medencei kisebbségi és nyugati magyar tudományos műhelyekben" Pongor Sándor.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
EISZ elektronikus információszolgáltatás Dr. Hulesch Helga tájékoztató könyvtáros, szakreferens SZTE Egyetemi Könyvtár SZTE GTK november 20.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens
Műszaki tudományok az interneten
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
. Droginfo Európai Addikciós Portál Kovács Beatrix Informatio Medicata szeptember 26.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Budapest, november 8. 1 Szakadatbázisok és elektronikus források Orbán Éva igazgatóhelyettes Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár,
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
8. téma A környezettudományi szakirodalmat feltáró adatbázisok, használatuk.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
Mit kínál a CompLex CD Tűzvédelem a gyakorlatban?
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
VIII. Állatorvosi Kongresszus (Budapest, )
1169/2011/EU jelölési rendelet
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Informatio Medicata október 18.
„Tisztább kép” – együttműködési program Az új szintetikus drogok feltérképezéséért Tamás Figeczki Budapest, 19 April 2016 ‚Breaking the drug cycle’ - joint.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Az EBSCO adatbázisok országos konzorciuma: Felhasználói siker Informatio Medicata – szeptember 22. Jan Luprich / EBSCO Publishing.
National Center for Biomedical Information PubMed, MESH, PMC adatbázis TÁMOP rendezvény Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest,
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmak, meghatározások.
A Nation Library of Medicine és adatbázisai Vasas Lívia PhD 1 /21.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Dr. House is hasznosnak találná – az MD Consult online referensz-rendszere Előadók: Agnieszka Wlaszczyk, Mikulás Gábor Elsevier Health Sciences.
Európa Uniós információforrások
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
PROJEKTNYITÓ RENDEZVÉNY
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
Útmutató az adatbázis használatához
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A Nation Library of Medicine és adatbázisai
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
Internet források használata az orvostudományban
Előadás másolata:

Információval az élelmiszer-biztonságért Orbán Éva - Szabóné Szávay Judit Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum Budapest Informatio Medicata, 2007

Az előadásban szereplő forrásokból készült linkgyűjtemény: http://konyvtar.univet.hu/ugro/links/elbizt.pps Az előadáshoz felhasznált képek a SZIE Állatorvos-tudományi Levéltárból származnak.

Jellemző kérdések Élelmiszerlánc termelés, feldolgozás, (kereskedelem) Kockázati tényezők biológiai/mikrobiológiai, kémiai

Portálok - gazdag kínálattal Food safety/From farm to the fork – Európai Unió FAO (Food and Agricutlure Organisation, UN) WHO (World Health Organisation) OIE (World Organisation for Animal Health) International Food Information Service (az FSTA kiadója) – Food Science Central Rövid cikkek kurrens és örökzöld témákról: genetically modified foods, chilled foods stb. Számos anyag ingyenes regisztráció után érhető el. CABI Publishing Nutrition and Food Sciences Database – a linkgyűjtemény ingyenes. A CAB Abstracts egyik alsorozata, amely a klinikai táplálást, élelmiszer-tudományt, és -technológiát, táplálkozás-élettant, táplálási eljárásokat, és a táplálkozással kapcsolatos közegészségügy kérdéseket figyeli, kiegészítve teljes szöveges forrásokkal (szemletanulmányok, hírek stb.)

Takarmánybiztonság

Takarmánybiztonság Szakirodalmi adatbázisok A CAB Abstracts hazánkban a mezőgazdasági és kapcsolódó felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek konzorciumában érhető el, kiadó: CABI Publishing, UK időszak: (1913-) 1990- szakterületek: mezőgazdaság, állattudomány és állatorvos-tudomány, takarmányozás, környezettudomány, emberi egészség, táplálék és táplálkozás, szabadidő és turisztika, mikrobiológia és parazitológia, növénytan, biotechnológia, növényvédelem, növénytermesztés stb. feldolgozott kiadványok: folyóirat 80%, könyv 2%, szakmai jelentések, belső kiadvány 7%, konferencia-anyag 9% rekordok száma: 4,5 millió+ éves gyarapodás: 220.000

Takarmánybiztonság Szakirodalmi adatbázisok Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia (Országos Mezőgazdasági Könyvtár) Magyar Állatorvosi Bibliográfia (Állatorvos-tudományi Könyvtár) Agris (FAO) AGRICOLA (National Agricultural Library, USA) AFRIS (Animal Feed Resources Information System). Irodalom, ismertetés és képek mindenféle takarmányokhoz. Kereshető kategóriánként közhasznú és latin név alapján. Az egyes takarmányokról leírást, kísérleti eredményeket, irodalmi hivatkozásokat, összetételi adatokat ad.

Takarmánybiztonság Teljes szöveges források (hazai) Magyar Takarmánykódex Bizottság hazai jogszabályok (FVM jogtár) Magyar Takarmánykódex Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézet (Institute for Veterinary Medicinal Products (IVMP) a törzskönyvezett gyógyszerek jegyzéke (EU, hazai, törölt), a törzskönyvezett oltóanyagok, a takarmány-előállítók listája, a jogszabályok: gyógyszerek, takarmányok (Takarmány Kódex), törzskönyvezés stb., a Pharmacovigiliance (mellékhatás-bejelentő) rendszer, minőségi kifogás, a HACCP tájékoztató takarmány-ipari vállalkozások és hatósági szakemberek számára

Takarmánybiztonság Teljes szöveges források (külföldi) Animal Feed Safety Az Európai Unió takarmánybiztonsággal kapcsolatos honlapjainak gyűjteménye. Animal Nutrition Az Európai Unió takarmányozással kapcsolatos szabályozása tematikus csoportosításban. FAO Waicent portal : Animal nutrition and feeds. Öt további gyűjtemény, pl. AFRIS. Feed Resources Group . Feed and Food Safety Gateway. Átjáró a takarmány- és élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos nemzetközi és FAO információkhoz. Utolsó frissítés: 2001. Animal feeding and food safety (FAO Food and nutrition paper 69) D'Mello, J.P.F.:Contaminants and toxins in animal feeds, Environmental contaminants. (bacterial, fungal, mycotoxins, plant toxins, weed seeds, animal toxins, undeclared additives) Speedy, A. W.: FAO and pre-harvest food safety in the livestock and animal feed industry WHO Consultation on Pre-Harvest Food Safety 26-28 March 2001, Berlin, Germany

Állatgyógyászati készítmények

Állatgyógyászati készítmények Szakirodalmi adatbázisok, alapadatok CAB Abstracts PubMed ÁOGYTI honlap

Állatgyógyászati készítmények Szakértői rendszerek, gyűjtemények EURÓPAI UNIÓ EMEA (European Medicines Agency - Európai Gyógyszerügynökség) Veterinary Medicines – MRL-ek European Directorate for the Quality of Medicines and Health Care (Európai Gyógyszerminőségi Igazgatóság - EDQM) Tudásbázis, amely a gyógyszereket az Európai Gyógyszerkönyvhöz kapcsolva ismerteti. Veterinary Mutual Recognition Index az Európai Unió tagállamai között kölcsönösen elfogadott termékek leírását (Summary of Product Characteristics) adja Animal feedingstuffs Az EU takarmányokkal kapcsolatos jogi szabályozása. Community strategy against antimicrobial resistance Animal nutrition: use of additives

Állatgyógyászati készítmények Szakértői rendszerek, gyűjtemények EGYESÜLT ÁLLAMOK Food and Drug Administration, Centre for Veterinary Medicine portál Green Book a forgalomban lévő állatgyógyászati készítmények könyve Effect of the use of antimicrobials in food-producing animals on pathogen load Szakirodalmi szemletanulmány, FDA, 2000. Animal Drugs and Medicated Feeds - Rövid összefoglaló és linkgyűjtemény az USA élelmiszerbiztonsági átjáróján néhány alapvető problémakör (Antimicrobial Resistance, Aquaculture Documents, Food Safety Initiative Activities, Monitoring for Residues in Food Animals, Use of Hormones for Growth Promotion in Food-Producing Animals , Use of Low-Level Antibiotics in Animal Feeds) takarmányozási vetületével kapcsolatban.

Állatgyógyászati készítmények Szakértői rendszerek, metakereső Food Animal Residue Avoidance Databank (FARAD), North Carolina State University, University of California-Davis, University of Florida – szermaradványok (május 15-től nem biztosít online szolgáltatásokat). Toxnet - ToxSeek metakereső : adott szer toxikus-e valamilyen állatfajra

Állomány-egészségügy, állatjólét

Állomány-egészségügy, állatjólét Korszerű, haccp elveken alapuló állatorvosi telepellátás az élelmiszer-biztonságért (KÁTÉ). A Magyar Állatorvosi Kamara ajánlása az állattartó telepekre, 2003. Fejezetei: Általános rész: A takarmányozás élelmiszer-biztonsági vonatkozásai, Élelmiszertermelő állatok gyógyszeres kezelésének szakmai alapelvei, A korszerű állatorvosi gyakorlat Részletes rész: Szarvasmarha telep, Sertés telep, Juh telep, Kecske telep, Baromfi telep , Étkezési tojástermelés,Pulyka telep, Futómadár, Nyúl telep

Állomány-egészségügy, állatjólét Európai Unió Animal Welfare main Community legislative references A legfontosabb EU jogszabályok gyűjteménye – sajnos még nem magyarul. Animal welfare on the farm Állatok védelme a mezőgazdasági állattartásban. Animal welfare during transport A szállított állatok védelme. Animal welfare at slaughter or killing A vágóállatok védelme.

Állomány-egészségügy, állatjólét Hasznos teljes szöveges dokumentumok Outline of an animal health and welfare strategy for Great Britain DEFRA, 2003 A brit állattartás és állatjólét átfogó stratégiája az élelmiszerbiztonságot is szem előtt tartva. Kvasnicka, B. -Bruce, B. - Torell, R.: Herd Health Plan. Quality Assurance Guidelines. Rushen, Jeffrey: The Welfare of the High Producing Animals. A Sustainable animal production honlapon található tanulmány.

Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat

Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat Szakirodalmi adatbázis FSTA – Food Science and Technology Abstracts hazánkban a mezőgazdasági és kapcsolódó felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek konzorciumában érhető el szakterületek: élelmiszertudomány, -technológia, az emberi táplálkozásnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vetülete kiadó: International Food Information System időszak: 1990- (1969-) feldolgozott kiadványok: könyvek, cikkek, szabadalmak, konferencia-anyagok, jelentések, disszertációk, szabványok, jogi szabályozás rekordok száma: 740,000+ éves gyarapodás: 35,000+

Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat Szakirodalmi adatbázis FSTA – Food Science and Technology Abstracts – 2006-ban feldolgozott dokumentumok száma témakörök szerint FOOD SCIENCES 3605 BIOTECHNOLOGY 1716 HYGIENE AND TOXICOLOGY 2426 ECONOMICS 281 ENGINEERING 870 PACKAGING 856 CATERING, SPECIALITY AND MULTI-COMPONENT FOODS 1617 ALCOHOLIC AND NON-ALCOHOLIC BEVERAGES 4462 FRUITS, VEGETABLES AND NUTS 4884 COCOA, CHOCOLATE AND SUGAR CONFECTIONERY PRODUCTS 599 SUGARS, SYRUPS AND STARCHES 812 CEREALS AND BAKERY PRODUCTS 2934 FATS, OILS AND MARGARINE 1303 MILK AND DAIRY PRODUCTS 2859 EGGS AND EGG PRODUCTS 327 FISH AND MARINE PRODUCTS 1361 MEAT, POULTRY AND GAME 3118 ADDITIVES, SPICES AND CONDIMENTS 1816 PET FOODS 74

Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat Teljes szöveges alapdokumentumok MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV - Codex Alimentarius Hungaricus – a szabvány-együttes az Országos Mezőgazdasági Könyvtár portálján 1-2-18/1993 számú előírás - A Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszerének alkalmazása HACCP kézikönyv – élelmiszer-forgalmazáshoz Codex Alimentarius A Codex Alimentarius Committee honlapja pl. Veterinary Drug Residues in Food (MRL, EMRL) General Standard for Food Additives Információ a WHO oldalán is található.

Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat Európai Uniós dokumentumok EUR-lex jogszabály-keresés magyar nyelven SCADplus A legfontosabb Európai Uniós jogszabályok tematikus gyűjteménye. A FEED SAFETY – élelmiszer-biztonság fejezet, angol (esetleg magyar) jogszabályok Food safety: from the farm to the fork Élelmiszerbiztonsággal, takarmánybiztonsággal, állategészségüggyel és állatvédelemmel kapcsolatos számos dokumentum. Az EU élelmiszer-biztonsági politikája jórészben magyarul.

Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat Európai Uniós dokumentumok European Food Safety Authority EU White Paper on Food Safety Letölthető: az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos hivatalos bizottsági intézkedési javaslatok gyűjteménye, egyelőre csak idegen nyelveken. Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Magyarország és pl. paprika: 02/03/2007 Hungary2007.0168 ochratoxin A in red paprika powder SPAIN Pan-European Conference on Food Safety and Quality Budapest, Hungary, 25 - 28 February 2002 (FAO Veterinary Public Health and Food and Feed Safety Programme: the Safety of Animal Products from Farm to Fork) A konferencia záródokumentumának szövege.

Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat Egyéb dokumentumok, szakértői és fogyasztói információ The Food Safety Risk Analysis A Joint Institute for Food Safety and Applied Nutrition és a University of Maryland online élelmiszer-biztonsági és kockázatelemzési honlapja. Nutrition Assessment Tools (pl. kalória, koleszterin stb. számoló. )

Élelmiszer-termelés, élelmiszer-vizsgálat Mikrobiológiai eszköztár Compendium of microbiological methods for the analysis of food and agricultural products : CD-ROM publ. by AOAC International. Washington, DC : AOAC International, 2002. 2. kiadás. Több, mint 350 validált mikrobiológiai vizsgálómódszer rendszerezett, könnyen kereshető gyűjteménye az AOAC International mikrobiológiai szabványai, a fertőtlenítőszerek hatékonyság-vizsgálatának módszerei, mikrobiológiai gyorsmódszerek és berendezések leírása, a Health Products and Food Branch of Health Canada által kiadott analitikai módszerek, az FSIS által publikált mikrobiológiai módszerek, a Campden and Chorleywood Food and Drink Research Association tradicionális és gyors mikrobiológiai vizsgálati módszerei, az FDA Bacteriological Analytical Manual (BAM), a "Bad Bug Book" néven ismertté vált adatbázis. Élelmiszer- és takarmányvizsgálati ISO szabványok (többek között a Coliformok, Salmonella, S. aureus, B. cereus, C. perfringens, Vibrio spp., Y. enterocolitica, Campylobacter, élesztő- és penészgombák vizsgálati módszerei), a Nordic Committee on Food Analysis (NMKL) 30 módszere (pl. a Fusarium fajok kimutatása és a vízaktivitás meghatározása), a U. S. Environmental Protection Agency (EPA) vízvizsgálati szabványai, internet-hozzáférés az EPA mikrobiológiai módszergyűjteménye.

Összefoglalás A hagyományos szakirodalmi információkeresésen túl egyre nagyobb teret kapnak a tényszerű kérdések, amelyek újfajta szakértelmet, tájékozottságot igényelnek a könyvtárosoktól. ismeretrendszer (gyógyszertani, méregtani, mikrobiológiai alapfogalmak, kórokozók, szennyező anyagok stb.) szakzsargon, vizsgálati módszerek, szabályozás (hazai és EUs joganyag, szabványok stb.)

Egyebek az élelmiszer-tudós, a könyvtáros és a nagyközönség számára

Egyebek az élelmiszer-tudós, a könyvtáros és a nagyközönség számára Selman, J.: Information for Food Scientists: The Road Map 2007. IFIS Publishing, IFT Student Division Symposium, July 2007. Prezentáció. FoodInfoQuest az IFIS portálján: Kiváló segédlet az élelmiszerekkel kapcsolatos információk világának megismeréséhez. University of California zenés tájékoztatói pl. a mikrobákról