SZLOVÁKIAI ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS TANULÓK MATEMATIKAI PROBLÉMAMEGOLDÓ KÉPESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA GUBO István Selye János Egyetem, Révkomárom, Szlovákia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
A Hold nélküli élet Tömegvonzás szerepe. Évente 3,8 cm-rel távolodik.
Sorozatszámítás Sorozatszámítás (N,A,s) s := kezdőérték
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Szent István Egyetem Általános Kutatásmódszertan Doktori (PhD) kurzusa
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Műveletek logaritmussal
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
A tételek eljuttatása az iskolákba
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A hőmérséklet mérése.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Matematikai ismeretek az alapiskolától az egyetemig Part Edit Selye János Egyetem Komárno, Szlovákia.
A háború és a modern fegyveres erő
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
A Kt. 9. § (4) szerint országos mérések keretében rendszeresen kell mérni, értékelni a nevelési-oktatási intézményekben folyó pedagógiai tevékenységet,
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Standardizálás Példák.
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A Jókai Mór Református Általános Iskola és AMI Miskolc 4. évfolyamos tanulóinak a 2011-es Országos Kompetenciamérésen elért eredményei Készítette: Bánné.
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
BINÁRIS FA Definició: A fa olyanösszefüggő gráf, amelyben nincs kör
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
Kenyér kihűlése Farkas János
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Lakosság létszámának változása Farkas János
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Academic Council of Hungarians in Slovakia Akademická Rada Maďarov na Slovensku Létrehozás éve: 2013 SZMA T Elnök Dusza.
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
A Catalan-összefüggésről
nagy mennyiségû ismeretanyag átadása helyett produktív képességek fejlesztése a matematikára vonatkoztatva azzal a következménnyel jár, hogy az egyenletek,
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Előadás másolata:

SZLOVÁKIAI ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS TANULÓK MATEMATIKAI PROBLÉMAMEGOLDÓ KÉPESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA GUBO István Selye János Egyetem, Révkomárom, Szlovákia Selye János Egyetem, Révkomárom, Szlovákia Újvidék, VII. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia

MAYER és HEGARTY (1998): A matematikai problémamegoldás folyamatának 4 fő összetevője különböztethető meg: GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia 1.Transzláció 2.Integráció 3.Tervezés 4.Végrehajtás

1. probléma: A vízililiomok száma 24 óránként megduplázódik a területen. A nyár elején a tavon 1 vízililiom van. Összesen 60 nap kell ahhoz, hogy a tavat teljesen ellepjék a növények. Hányadik napon lesz a tó félig beborítva? GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia Transzláció – a megoldó a probléma szövegében szereplő minden egyes kijelentés mentális reprezentálásán tevékenykedik (a vízililiomok naponta megduplázzák a területüket, a tó felszíne 60 nap alatt teljesen be lesz borítva). Integráció – a problémahelyzet felismerése (a növények száma nem egyenes arányosan, hanem exponenciálisan növekszik). Tervezés – a megoldás tervének elkészítése Végrehajtás – a megoldási terv végrehajtása

MAYER és HEGARTY (1998): A sikeretelenés oka inkább a probléma reprezentálásában van (integráció), mint a megoldási terv végrehajtásában. Közvetlen transzlációs stratégia: 1. A megoldó az integráció fázisban kiragad bizonyos számokat és kulcskifejezéseket a probléma szövegéből. 2. A megoldó a kiragadott számokkal aritmetikai műveleteket hajt végre. GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia STERNBERG és DAVIDSON (1998): A „tó félig beborítva“ kifejezés alapján a tanulók jelentős része 2-vel való osztást hajt végre.

2. probléma: Nyitráról egy autó indul 60 km/h sebességgel a 90 km távolságra lévő Pozsonyba. Tizenöt perccel később egy másik autó indul Pozsonyból Nyitra felé 70 km/h sebességgel. A találkozás pillanatában melyik autó van közelebb Nyitrához? GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia Közvetlen transzlációs stratégia: 1. A megoldó az integráció fázisban kiragad számokat és kulcskifeje- zéseket a probléma szövegéből. 2. A megoldó a tervezés fázisban megpróbál egyenletet felállítani, miközben a legtöbb esetben arra keresi a választ, hogy hol találkozik a két autó (a találkozási hely egyik várostól való távolságát adja meg).

MAYER és HEGARTY (1998): A közvetlen transzlációs stratégia leginkább a matemati- kából gyengébb tanulók problémamegoldó módszere. A közvetlen transzlációs stratégia leginkább a matemati- kából gyengébb tanulók problémamegoldó módszere. A jobb előmenetellel rendelkező tanulók az ún. probléma- modellező stratégiát használják – először megpróbálják megérteni a problémában leírt helyzetet, majd a szituáció reprezentációján alapuló megoldási tervez szerkesztenek. A jobb előmenetellel rendelkező tanulók az ún. probléma- modellező stratégiát használják – először megpróbálják megérteni a problémában leírt helyzetet, majd a szituáció reprezentációján alapuló megoldási tervez szerkesztenek. GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia A közvetlen transzlációs stratégia és a problémamodellező stratégia csak az integráció fázisban térnek el: a közvetlen transzlációs stratégiát használó ebben a fázisban számokat és kulcsszavakat keres, problémamodellező stratégia követője a probléma szituációs modelljének megszerkesztésére törekszik.

(MAYER és HEGARTY, 1998) GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia

A kutatás mintája: GUBO István: A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia MEGYE A tanulók száma Összesen% 5. / Prima 8. / Kvarta 2. / Sexta Besztercebányai % Kassai Nyitrai % Összesen % 33 % 38 % 29 % 100 % 1. táblázat: A tanulók számának eloszlása a vizsgálatban

1. probléma: vízililiom GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia vízililiom a helytelen megoldások száma 2-vel való osztás 2-vel való szorzás kiindulási adat (60) művelet a 24-es számmal 5. / Prima 13756,22,23,68,8 8. / Kvarta 16385,30,6 0,0 2. / Sexta 7672,40,01,30,0

2. probléma: találkozás GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia találkozás a helytelen megoldások száma a 70 km/h sebességű autó van közelebb a 60 km/h sebességű autó van közelebb „félúton találkoznak” / Prima 13552,640,03,71,5 8. / Kvarta 9139,652,72,20,0 2. / Sexta 7040,044,311,50,0

Összegzés A közvetlen transzlációs stratégia gyakori használata mindhárom évfolyamban megfigyelhető. Ez arra enged következtetni, hogy a szlovákiai matematika órákon még mindig jelentős teret kapnak az absztrakt formában kitűzött, konvergens gondolkodást igénylő feladatok. Ha a szlovákiai matematikaoktatás meg akar felelni azon deklarált céljának, hogy a tanulók használható tudással rendelkezzenek, akkor a jövőben nagyobb teret kellene adni olyan nem rutinszerű problémáknak, melyek megoldásához elsősorban megfelelő reprezentáció szükséges. GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia

Köszönöm a figyelmet ! GUBO István A tanulók matematikai problémamegoldó képességének vizsgálata Selye János Egyetem Révkomárom, Szlovákia GUBO István Selye János Egyetem Selye János Egyetem ul. Roľníckej školy 1519 ul. Roľníckej školy Komárno, Komárno, Slovenská republika Slovenská republika