Hall-szenzor felhasználása az autóiparban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Vezérlés, szabályozás, automatizálás
A kétütemű befecskendezéses (DITECH)motor
Digitális diesel elektronika Digitális / motor elektronika Műszerfal Légzsákrendszer Biztonsági és szatelit modulok Blokkolásgátló rendszerek Bord.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az integrált áramkörökben (IC-kben) használatos alapáramkörök
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
Elektromos alapismeretek
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Energiaellátás: Tárolás
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
Mágneses lebegtetés: érzékelés és irányítás
2012. április 26. Dülk Ivor - (I. évf. PhD hallgató)
NC - CNC.
Mérés és adatgyűjtés Szenzorok I. Mingesz Róbert
Mérés és adatgyűjtés Szenzorok II. Mingesz Róbert
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
NC - CNC.
Automatikai építőelemek 7.
Automatikai építőelemek 8.
Széchenyi István Egyetem
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Intelligens anyagok.
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
Mai számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Szervopneumatika.
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
Wankel-motor Működési elve Szerkezeti felépítése
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A FERMEMÓRIA ÉS A FERRITES LOGIKAI ÁRAMKÖRÖK KÍSÉRLETI FEJLESZTÉSE az MTA KKCS-nél az ötvenes évek második felétől a hatvanas évek közepéig Bóka András.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Az ember kapcsolata a külvilággal Cél: létfenttartás, komfort megismerés (tudomány, oktatás) gazdaságosság … külvilág érzékelés beavatkozás feldolgozás.
A nyugalmi elektromágneses indukció
AZ EGÉR.
CNC szerszámgépek fő részei Gépágy: Az ágy, vagy az állványszerkezet a szerszámgép alapja. Ez hordozza a gép összes.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
Umron, az asztaliteniszező robot KOVÁCS BERTALAN FJF6UG.
James Watt.
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
SZKTV prezentáció Szenzorok Készítette: Fülöp Gábor Tab,
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
NXT és EV3 összehasonlítása
Járművillamosság-elektronika
Mágneses szenzorok.
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Elektromágneses indukció
A programozható mikrokontroller
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása
Előtéttengelyes direkt váltók működése
Automatikai építőelemek 2.
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
Automatikai építőelemek 3.
Automatikai építőelemek 2.
Automatikai építőelemek 7.
Előadás másolata:

Hall-szenzor felhasználása az autóiparban Készítette:Szintén Gábor

Jelölések: 1. elektronok, 2. a vezető (Hall-érzékelő), 3. mágnesek, 4 Jelölések: 1. elektronok, 2. a vezető (Hall-érzékelő), 3. mágnesek, 4. mágneses tér, 5. feszültségforrás. Amerre az elektronok kitérülnek, arra lesz negatívabb a vezető

Müködés A Hall szenzor működése a felfedezőjéről ( E.H. Hall) elnevezett fizikai elven alapul. Ha egy félvezető lapkán áram folyik keresztül és a lapkát rá merőleges mágneses térbe helyezik, az áram folyására merőleges irányban a lapkán feszültség keletkezik. Ez a feszültség a Hall feszültség és a fizikai hatást hívják Hall effektusnak. Sebesség, elmozdulás vagy pozíció érzékelésére szolgálnak.

Komparátort tartalmaznak Mágneses tér érzékelésekor bekapcsol Útmérésre, forgásérzékelésre Forgó jeladókban használják Analóg kimenő feszültség Arányos a érzékelő felületére merőleges mágneses fluxus sűrűséggel inkrementális forgó jeladókban

frekvencia tartomány:0-tól 100khz-ig pontosság:±0.2% to ±2.0% linearítás:±0.1% to ±0.5% válasz idő:0.1 µ sec

Miért használják a Hall-szenzorokat: Egységes tulajdonsága a Hall-effektust használó szenzoroknak: Hiteles megbízható adatok Magas müveleti sebesség (lehetséges 100khz felett) Állandó bemenő jellel működnek Nincs mozgó része Logikailag felcserélhető a kimenet és a bemenet Bő hőmérsékleti tartomány (-40 C –tól 150 C-ig) Környezettel szembeni tűrőképesség

Az autóiparban miért használják: Egyre intelligensebb járművek Gépészeti újítások telítődő karakterisztikát mutattak Többletértéket az elektronika bevitelével lehetett az autóba vinni Autó irányítását segítő szenzorok egyre magasabb számban Számítógépre rá lehetett bízni rengeteg feladatot ,illetve mérést

Az egyik legelterjedtebb felhasználása a Hall-szenzoroknak a fordulatszám mérés .A fluxus ami ahhoz szükséges hogy működtesse a szenzort ,a forgó részre szerelt különálló mágnesek szolgáltatják. Felhasználási területek lehetnek ,az igényektől függően: Sebesség ellenőrzés Motor időzítés ellenőrzése Alsó vagy felső sebességhatár érzékelése Tárcsa sebességének érzékelése Gépkocsi sebességváltójának ellenőrzése Ventilátor mozgás érzékelése Tengely forgás számláló Helyzet meghatározás Lineáris vagy forgó pozícionálás Forgó mozgás helyzet érzékelése Fordulatszám érzékelés

Sebességszenzor A digitális kimenetű szenzor ,a sebesség mérő által meghajtott,gyűrű mágneses mezejét érzékeli. a kimeneti jel frekvenciája arányos a sebességgel ezen beállítás előnyei ,a kimeneti jel változásai nem mesterkéltek ,gyors ,megbízható gyors válasz, hosszú élet és erősen megbízható rendszer.

Gázpedál szögének érzékelése: Itt lineáris kimenetű szenzor gondoskodik a megfelelő jel szolgáltatásáról. A pedál lenyomásával a Hall-szenzor érzékeli a mágneses mezőt ,és erre analóg feszültséggel válaszol.

Fékdob blokkolás szenzora Az ábrán látható elrendezés egy lehetséges megoldást kínál a fékerő szabályozására lehetővé téve ,hogy a fékek ne blokkoljanak. Ez a Biased szenzor ,úgy van pozícionálva, hogy a fékdob belsejében elhelyezkedő fogaskerék mozgását érzékelje és ennek függvényében szabályozza a fékerőt .Ha blokkolást érzékel akkor vissza vesz a fékerőből.

Ajtó nyitó és gyújtás szenzor Amint a kulcsot elfordítjuk a szenzor érzékeli ,a mágneses mező változását. Jég ,víz és más környezeti hatások nem játszanak szerepet a működésben .Ez egy megoldás arra, hogyan váltsuk fel a hagyományos indító szerkezetet ,egy elektronikus zárszerkezetre

Gyújtáskapcsoló Az ábrán látható egy gyújtás elosztó, modern lapát kerekes-szenzorral. Csésze alakú a lapátkerék,pontosan annyi lapáttal amennyi a hengerek száma.És ezek a lapátok haladnak keresztül egy lapátérzékelön.Minden hengerhez egy lapátot rendelünk.A kiértékelő áramkör a lapát áthaladásakor küld egy jelet az aktuális hengerhez,hogy gyújtsa be a gyertyát. Legfőbb előnyei ennek a rendszernek,hogy alacsony sebességen is müködik,gyors válasz,egyszerűsített renszer kivitel, nagy megbízhatóság. Szélsőséges hőmérsékleteken is müködőképesek.

Főtengely pozícionáló és sebesség szenzor

Dugattyú helyzet meghatározó érzékelő Az ábrán két lehetséges megoldást láthatunk a nagy nyomású hengerben mozgó dugattyú helyzetének meghatározására .Az első példában a dugattyúba vannak beágyazva a mágneses gyűrűk ,amelyeket 3szenzor érzékel ezáltal meghatározva a dugattyú alsó ,középső és felső pozícióját. Előnye, hogy a szenzorokat nem kell a hengerbe ágyazni. Második megközelítés szerint maga a dugattyú készül mágneses tulajdonságú anyagból .(maga a henger nem mágneses) Itt is 3 szenzor van felszerelve a dugattyú helyzetének érzékelésére .Az érzékelt karakterisztikát külső mágnesekkel még tovább pontosítják.

Szelepek A motor vezérlési rendszerében a gázadagoló szelep helyzetének meghatározására használják a szenzort.Hogy ismerjék a motor üzemanyag szelepének aktuális állását.

Üzemanyag szintmérő szenzor A benzintartályok szabálytalan alakja miatt a lineáris üzemanyag szint mérés nehézségekbe ütközik. A Programozható Hall-szenzort ( Melexis ) különféleképpen programozhatják, mindenféle benzintartályra! Így a tankból érkező jelzés arányos az üzemanyag aktuális szintjével.

Az elektromos kormányzási rendszerek Az elektromos kormányzási rendszerek (továbbiakban EPS) elektromos motorokat használnak a kormányzás segítésére. Az EPS rendszerek sokkal magasabb osztályt képviselnek már mint a hidraulikus kormány rendszerek. Hatásfokuk ,méretük és költségeik messze optimálisabbak, mint a régi rendszerek. Ezek a termékek az egész világon magukra vonják a figyelmet ,mert közreműködnek a környezet megóvásában, miközben komfortosabb vezetést biztosítanak.

Fényszóró szenzorok Fényszóró rendszerek kialakítása aktív fényrendszereket használnak, az egyre intelligensebb járművekben. Szabályszerű a fényszóró rendszerek készítésénél, hogy sokkal rugalmasabbak, éjszakánként biztonságosabbak és komfortosabbak. Vakításmentes fényszóró példának okért a fényt csak a forgalomnak azon területére szórja , amely nem vakítja el a többi járművet.

Egyéb felhasználások:

Egyéb felhasználások:

Köszönöm a figyelmet!