VIII. Környezetvédelmi Konferencia Dunaújváros, 2007. június 6. Városi Környezet Tematikus Stratégia: elmélet, gyakorlat és a „felhasználói oldal” Szuppinger.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Advertisements

A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Bonifertné Szigeti Márta – ügyvezető igazgató
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Az EMAS kiépítése az önkormányzatoknál Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ tanácsadó, Global to Local.
Tehetségpont létrehozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Európai Energia Hatékonysági Javítás a Nyomda Iparban
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Az AIDA projekt és a kapcsolódó Uniós pályázati közeg rövid bemutatása Pári István Geonardo Kft. REC, Szentendre február 15.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
2008. október 30.Európai Fogyasztói Központ Magyarország Morvay György.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Dudley Challenge Harmath Zsolt, Menczel Dániel. Dudley Challenge 2000 Problémamegoldó utazás én indult a weblap 6 nap alatt 80 iskola nevezett.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Hódmezővásárhely Megyei Jogú
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

VIII. Környezetvédelmi Konferencia Dunaújváros, június 6. Városi Környezet Tematikus Stratégia: elmélet, gyakorlat és a „felhasználói oldal” Szuppinger Péter Regionális Környezetvédelmi Központ Magyar Iroda

Tartalom •Pár szó a Regionális Környezetvédelmi Központról •Elmélet: a Városi Környezet Tematikus Stratégia •Gyakorlat: „nagyjából” mit jelent ez a városok számára •„Felhasználói oldal”: „nagyjából” mit jelenthet ez a lakosság számára •Példák: ELTIS, Kyoto in the home, ChangeLAB •Kérdések

Regional Environmental Center • 1990-ben alapította az EU, Magyarország és az USA • 27 ország aláírta a REC Chartert • 190 munkatárs 17 országban • 9 programterület, több, mint 100 projekt / éves ktsgv. 10 M €

Városi Környezet Tematikus Stratégia Háttér  EU 6. Környezetvédelmi Akcióprogram 1600/2002. (2002. július 22.) EK határozat  4 kiemelt cselekvési terület: - Éghajlatváltozás - Természet és biodiverzitás - Környezet, Egészség és életminőség - Természeti erőforrások és hulladékgazdálkodás  7 Tematikus Stratégia

A Tematikus Stratégiák  Levegőszennyezés ( )  Hulladékképződés megelőzése és újrahasznosítás ( )  Tengeri környezet védelme és megőrzése ( )  Talaj ( )  Peszticidek fenntartható használata ( )  Természeti erőforrások fenntartható használata ( )  Városi környezet ( )

Folyamat  „Toward documents”  február 2. A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga 4 prioritást élvező témakör: 1.Fenntartható városgazdálkodás 2.Fenntartható városi közlekedés 3.Fenntartható építés 4.Fenntartható várostervezés 3 további munkacsoport

Eredmény  A Bizottság Közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek A Városi Környezet Tematikus Stratégiáról COM (2005) 718 (2006. január 11.)  Célja: „hozzájárul a városi környezet minőségének javításához; az élet, a munka és a befektetők számára vonzóbb és egészségesebb tereket hoz létre és csökkenti a városok által kiváltott környezeti terhelést ( például éghajlatváltozás)”

Gyakorlat – városok számára •Környezetgazdálkodási terv, környezetgazdálkodási rendszer •Fenntartható közlekedés: Fenntartható Városi Közlekedési Terv, pl. •Közlekedési szükséglet csökkentése •City-logisztika •Levegő- és zajszennyezés, energiafelhasználás csökkentése => Kormányzati Városi Közlekedéspolitikai Koncepció

Gyakorlat – városok számára •ELTIS – (European local transport information service) Európa Vezető Webportálja a Városi Közlekedésről •Hírek a városi közlekedésről •Az Európai Bizottság kezdeményezései •Nyitott pályázati felhívások, tenderek •Eszközök szakemberek számára •Oktatási és tanulási segédanyagok •Tapasztalatcserét elősegítő online fórum •Esettanulmányok a városi közlekedésről

Thun és Thun környékére vonatkozó tömegközlekedési információk az új lakosok számára A Közlekedési csomagot (mobility pack) az önkormányzatok minden új lakos, a cégek pedig minden új alkalmazottuk számára tették ingyenesen elérhetővé. Egy dosszié, benne a helyi, regionális és országos közlekedési társaságok bónjai, várostérkép, helyi menetrend, átszállási útmutató. A hátoldala reklámfelület. Thun és környéke lakos, évente kb csomagot igényel. A Közlekedési csomag mind tartalmában, mind kivitelében évente megújul, és egyre nagyobb területet fed le a régióban.

Gyakorlat – városok számára •Fenntartható építés •Klímaváltozás: energiatakarékosság (”energiapasszus”) •Felhasznált anyagok („környezetbarát építés”) •Fenntartható várostervezés •Utazási igényeket csökkentő városszerkezet •Városi terjeszkedés csökkentése

Gyakorlat – „felhasználói oldal” A „felhasználói oldal”, azaz a lakosság szerepe hangsúlyos kell legyen a megvalósítás során. Két módszer: -Szabályozás -Meggyőzés: környezettudatosság növelése -Ez a nehezebb, de valószínűleg hatékonyabb módszer

Például: A klímaváltozás problematikája •Ok: CO2, üvegházhatású gázok, emisszió •Hatás: közvetlen – klímaváltozás; közvetett- gazdasági, eü-i, szociális stb. •„Megoldás”: energiahatékonyság(1/3 EU- 15), megújuló energiaforrások

Kyoto az otthonokban •Három éves, nemzetközi projekt Partnerek 10 ország: •UK (koordinátor) Reading University, Rayner Mayer •Cz, Est, Fr, Hu, It, Lit, Pl, Ro, Sk Támogatók •European Union Intelligent Energy Europe Programme

Kyoto az otthonokban Projekt céljai Oktatni a diákokat és információkkal ellátni a családokat: - A globális problémáról és lokális lehetőségeikről - A fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességéről - Az otthoni energia-megtakarítás és a megújuló energiák hasznosítási lehetőségeiről •Célcsoportok: - Tanárok, diákok - Családok

Kyoto az otthonokban A projekt alapelvei •tananyagok készítése az iskoláknak és azok kisérleti tanítása => tantárgyi integráció => az eredmények ismertetése => Fenntartható Európa • együttműködés a társadalom különböző érdekcsoportjaival azért, hogy a családok értékelni tudják az energiahatékonyság és a megújuló energiák új lehetőségeit •honlap készítése =>pl. a családok maguk ki tudják számolni az energia megtakarításukat

Kyoto az otthonokban Tevékenységek •Oktatási anyagok fejlesztése: 10 európai nyelven •Tanárok továbbképzése •A tananyag tesztelése iskolákban  integráció 20 iskola / ország •Honlap 20 család / ország •Együttműködés az érdekeltekkel •Disszemináció

ChangeLAB projekt •„…az életstílusok, az attitűdök és a viselkedés megváltoztatásának programja.” • •Két fő célja. •Tudásbázis (knowledge base) Regionális és helyi önkormányzatok bevált eszközei arra, hogy hogyan befolyásolják a fogyasztói magatartást a vízszolgáltatás; közlekedés; az energia- és a hulladékszektorban •Interaktív döntéstámogató eszköz (technique planner)

Tudásbázis – példa •160 tétel •Keresés: kulcsszó, módszer, célcsoport, ország, szektor szerint •Egyszerű és komplex programok is •„Csengetve a boltig kampány”, azaz bevásárlás kerékpárral. Breukelen város (Hollandia); 40 bolt; kártya, amit lepecsételtek, utána sorsolás. •Energia megtakarítás fogyasztásmérővel Utrecht tartomány; lakosok az önkormányzattól kölcsönözhették; hatás: 57% kezdett energia megtakarítási lépéseket tenni.

Technique planner • •jelenleg angol, de magyarra lesz fordítva •17 technika, módszer •előzetes ismeretek a célcsoportról •12 kérdéses kérdőív, ez alapján megadja, hogy mely módszerek tűnnek a legalkalmasabbnak •rövid leírás, példa

Technique planner •Pl. Nyugdíjasok, energiamegtakarítás 3 legalkalmasabb módszer: •Személyes tanácsadás •Bemutatók •Szociális tanulás •ChangeLAB Dissemination conference szeptember 18. Szentendre

Köszönöm a figyelmet!  Kapcsolattartás: tel: (36-26) fax: (36-26)