Pompsofmso mőpof őa A cigány identitás változása az asszimiláció és a szegregáció tükrében, avagy miért nem tudnak (akarnak?) integrálódni az iváni cigányok?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Telepfelmérés 14 megyében
általános főig. helyettes
„Utca helyett iskola” A Vajda Péter Ének-zene Testnevelés Tagozatos Általános Iskola bűnmegelőzési modellprogramjáról.
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Kisebbségek, nemzetiségek, etnikumok
A cigányság integrációja Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Cigányság.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
Kisebbségi kultúrák.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
Kárpátalja etnikai arculatának változása között
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Ö NKORMÁNYZATI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KUTATÁS 2011.
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
ELŐZETES FELADAT KOCKA POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV.
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
MTA Regionális Kutatások Központja A szlovák–magyar határtérség – az összekapcsolódás útjai és nehézségei - szemelvények kutatásainkból - Dr. Hardi Tamás.
„New Hungary” Rural Development Programme A Pannónia Kincse LEADER Egyesület AaAa Nyárádszereda, Pannónia Kincse LEADER Egyesület.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Történelem – középszintű témakörök
Kisebbség-többség konfliktus és a szociális rendszer átalakítása: Az Észak- amerikai tapasztalatok Janky Béla, BME „Szegények mindig lesznek veletek” Miskolc,
A határon túli magyar nyelvűség
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Eger Város Önkormányzata gazdálkodásáról. A városi intézményrendszer Oktatási intézmények Óvodák (13) Nevelési Tanácsadó és Logopédia Általános iskolák.
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
Integráció, inkluzió PPK,
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A cigányság helyzete Magyarországon 2007/08. tanév, 2. félév Mai magyar társadalom II. Páthy.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Egészségesek a roma nők?
Védőnői gondozás nehézségei a hátrányos, leszakadó réteg körében Maradáné Veréb Vanda 2011.március 09.
Csépai cigány hagyományok és megjelenítésük az óvodai nevelésben Készítette: Szabóné Bódi Dorina Óvodapedagógus Témavezető: Dr. Rigó Róbert főiskolai docens.
Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld Alapítvány Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Készítette: Bogdán Renáta 10.o. Klebelsberg Tehetségpont Kutató Diákok Önképző Köre.
A magyarországi cigányok csoportosítása nyelvi szempontból
A helyettes szülői ellátás működése
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
Előadás másolata:

Pompsofmso mőpof őa A cigány identitás változása az asszimiláció és a szegregáció tükrében, avagy miért nem tudnak (akarnak?) integrálódni az iváni cigányok? Kanczler Balázs

A kutatás helyszínei: Pompsofmso mőpof őa Fertőrákos és Iván községek (Győr-Moson-Sopron megye)

Miért itt??? Pompsofmso mőpof őa Mert: Győr-Moson-Sopron megyében él a magyarországi cigányság 2,1 %-a (Kemény-Janky-Lengyel, 2003) Nyugat-Dunántúlon 1971-2003 között a 4-szeresére emelkedett a cigány lakosság lélekszáma (Kemény-Janky-Lengyel, 2003) Fertőrákoson: A 80-as évekbeli szegregálódott cigánytelep eltűnt (átalakult ) A cigány lakosság (rasszjegyek és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat Elnöke alapján) túlnyomó része nem vallja magát cigánynak(!) Ivánban: 2 utcában (Rózsa és Kápolna) szegregálva él a falu cigány lakossága A cigány hagyományok többsége ma is él

A kutatás módszere: 1. fázis: Fertőrákos és Iván: Résztvevő megfigyelés Mélyinterjúk készítése (Polgármester, Cigány Kisebbségi Önkormányzat Elnöke, Gyermekjóléti Szolgálat Családgondozója, Önkormányzat Szociális Előadója) Strukturált interjúk készítése (15 helyi cigány lakos) 2. fázis: Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár Sopron: Dokumentumelemzés (Sopron vármegyei cigány összeírások 1773, 1774, 1775, 1778) Születési és Halotti Anyakönyvi Kivonatok 1895-1902 Községek monográfiáinak feldolgozása, szakirodalmak felhasználása 3. fázis: Iván: Mélyinterjúk készítése (15 nem cigány helyi lakos) Résztvevő megfigyelés a helyi konfliktusban

Fertőrákos I. Lélekszám: 2288 fő Német és cigány kisebbség 83 fő német nemzetiségű 111 fő kötődik a német kultúrához és hagyományokhoz (2001. évi népszámlálás) kb. 200 (30!!) fő köszörűs (sváb) cigány Leggyakoribb cigány név: Pfeiffer (1690)

Fertőrákos II. A cigány lakosság beköltözése a faluba, asszimiláció Beszélt nyelvek: magyar és német Cigány hagyományok (népviselet, életmód, archaikus cigány szakmák)kihalása Foglalkozás: Ausztriában-lomtalanítás, betanított v. segédmunka, mezőgazdasági munka Ausztriában és Magyarországon, vasazás

Iván I. Pompsofmso mőpof őa Lélekszám: 1379 fő oláh cigány: kb. 300 (400) fő muzsikus cigány: kb. 100 (200) fő cigány nevek: oláh- Horváth (1773), Karika, Kolompár (1792), Kovács, Kőfalvi, Sztojka (1914), Lakatos, Vajda (Vas) muzsikus: Habda, Habdák, Holdosi, Horváth (1895)

Iván II. Pompsofmso mőpof őa Beszélt nyelvek: lovári cigány és magyar Cigány lakosság szegregálva a Rózsa és Kápolna utcákba Népviselet karácsonykor és húsvétkor Foglalkozások: lomtalanítás Ausztriában, vasazás, betanított munka (Lövő és Sopronkövesd), túlnyomó többség munkanélküli (álláskereső)

Iván III. Pompsofmso mőpof őa Cigány esküvő: csak szűz lány esetében lehetséges(!) A Vajda v. a Kisebbségi Önkormányzat Elnöke kéri ki a lányt Sorrend: beszélgetés, megkéretés, lakodalom menyasszonyi tánc: 2-3 órás vendégsereg: 4-500 fő (anyagiak függvénye) A piros kendő megkötésétől asszonyság

Az integráció hiánya, a miértek Ivánban: Pompsofmso mőpof őa Tartósan létező sztereotípiák mozgósítása a cigányok megítélésében Néhány cigány család anyagi jólétének irigysége Aszimmetrikus kapcsolatok a magyar-cigány kapcsolatokban A cigányok és nem cigányok között szűk az érintkezés zónája A cigány népesség számszerű növekedése zavarokat okoz

Összefoglalás Pompsofmso mőpof őa Fertőrákoson asszimiláció valósult meg a cigányság esetében, nem beszélik a cigány nyelvet, s az ősi szokásaikat elhagyták a cigány lakosok. Ivánban szegregáció tapasztalható, a falu 2 utcájában él „elkülönítve” a cigány lakosság, a faluba beköltözésük gátolva a többségi nem cigány lakosság által Az integráció akadályokba ütközik az előítéletek és sztereotípiák okán.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Pompsofmso mőpof őa Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Kanczler Balázs kanczlerbalazs@freemail.hu