Tudománytörténeti érdekességek < Dr. Spissák Lajos >

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Naprendszerünk bolygói
Naprendszer Mészáros Attila.
Csillagteszt 13+1.
Mértékegységek Átváltások.
Tájékozódás a földi időben
Naprendszerünk bolygói. Merkúr  Átmérője: 4880 km  Keringési idő: 0,24 év  Sebesség: 48 km/s.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Az Európán kívüli világ
Humánkineziológia szak
A Föld, mint égitest.
A hosszúság mérése.
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
/csillagászati modellezés a gyakorlatban/
Koordináta transzformációk
Bolygónk, a Föld.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A FIZIKA TÖRTÉNETE 2004/2005. tanév II. félév
A bolygómozgás törvényei
A Föld helye a világegyetemben
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Készítette: Fröhlich Noémi
szakmérnök hallgatók számára
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Miért váltakoznak az évszakok?
Standardizálás Példák.
Avagy a világ ismerete az ókorban
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Naprendszerünk bolygói
Naprendszerünk bolygói. Merkúr Átmérője: 4880 km Keringési idő: 0,24 év Sebesség: 48 km/s.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Bolygók és holdak.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Milétoszi filozófusok
Föld körüli keringés fizikája
A fénysebesség mérése a 18. századig
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
A Naprendszer.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Készítette:Drávucz Marcell
A Nap és családja.
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Együtt a Naprendszerben
Készítette: Koleszár Gábor
Naprendszerünk adatainak megismerése
Istenek, hősök, földönkívüliek és a világegyetem
2. A FÖLD A VILÁGŰRBEN.
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Tudománytörténeti érdekességek < Dr. Spissák Lajos > (ókor) 2008 < Dr. Spissák Lajos >

A piramisok tájolása A piramis oldalai az égtájakhoz igazodnak, attól való átlagos eltérésük mindössze 3 fokperc és 6 fokmásodperc (1 fokperc = 1 fok 60-ad része). Az alap 2,1 cm-es hibahatáron belül tökéletesen vízszintes. Az oldalak dőlésszöge 51 fok 50 fokperc 40 fokmásodperc. A piramis oldalainak hossza: északi oldal: 230,26 m, déli oldal: 230,45 m, keleti oldal: 230,39 m, nyugati oldal: 230,3 m. Az újabb mérések szerint az oldalak egymástól való eltérése ennél is kisebb, mindössze 4 cm.

Cirkumpoláris csillagok

A piramisok tájolása

A piramisok tájolása

ERATOSZTHENÉSZ (i.e. 376 – 195) A Föld nagyságát először Eratoszthenész mérte meg. Akkoriban az alexandriai könyvtár igazgatója volt. Ő már tudta, hogy a Föld közel gömb alakú! Módszere zseniálisan egyszerű, a tudománytörténet a tiszta ész egyik legszebb megnyilvánulásaként tartja számon. Két, közel azonos hosszúsági körön fekvő, várost választott. Az egyik természetesen Alexandria volt, a másik Szüéne (Asszuán). Megtudta, hogy Szüénében június 23-án a Nap délben pontosan a zeniten áll. A földbe merőlegesen letűzött rudak (gnomonok) ilyenkor nem vetnek árnyékot. Ugyanakkor, Alexandriában 7° 12′ -el tért el a sugarak iránya a függőlegestől. Már csak a két város közötti távolságra volt szüksége. Egy karavánvezetőtöl megtudta, hogy ez a távolság 5000 sztadion (1 sztadion = 157.5 méter).

Alexandria: 31° 12′ 48. 60″ ÉSzé 29° 56′ 39 Alexandria: 31° 12′ 48.60″ ÉSzé 29° 56′ 39.48″ KHo Szüéne, Syene, Aswan, Asszuán: 24° 04′ 54.48″ ÉSzé 32° 54′ 38.88″ KHo A két szélességi kör között 7° 8′ különbség van.

K:(A-Sz) = 360:(7 fok 12 perc) K=250 000 sztadion=39 375 km K:(A-Sz) = 360:(7 fok 12 perc) K=250 000 sztadion=39 375 km. A pontos érték: 40 000 km! (2%) !

értéke = 2 a 20 996 011 –ik hatványa, mínusz 1. SIEVE of ERATOSTHENES ERATOSTHENES szitája - A legnagyobb, eddig ismert prímszámot Michael Schafer ( 26 éves egyetemista ) állította elő: értéke = 2 a 20 996 011 –ik hatványa, mínusz 1. - Számjegyeinek száma: 6 millió 320 ezer 430. ( ha egy számjegyet 3 mm szélességűnek tekintünk, akkor ezt a számot közel 19 km hosszú szalagra lehetne felírni. A4-es méretű lapokon, 35 sor, 80 leütés soronként, egy 2257 oldalas könyvet eredményezne.) - Az INTERNET-en 200 ezer öszekapcsolt, standard gépnek összesen 25 ezer éves gépidőre volt szüksége a számítások elvégzéséhez. - Az Electronic Frontier Foundation 100 ezer dollár jutalmat ajánlott fel annak aki elsőkén talál, legalább 10 millió jegyű prímszámot. Bárki pályázhat. Forrás: DÉLVILÁG, 2003. december 05.

Ptolemaiosz Klaudiosz, (Egyiptom, Kr. u. I. század vége – Kr. u. 161 – 180 körül); görög természettudós. A világmindenség középpontjában foglal helyet a mozdulatlan Föld, és körülötte kering a Hold, Merkúr, Vénusz, Nap, Mars, Jupiter, Szaturnusz; ezeken kívül helyezkedik el az állócsillagok szférája.

Ptolemaiosz világképe

A „ptolemaioszi világkép" megalkotója, amelyet Nikolausz Kopernikuszig cáfolhatatlan rendszernek tekintettek, de írt műveket az optika, zene- és ismeretelmélet tárgykörében is, valamint számos, egészen az újkorig ható tudományos eredmény megfogalmazója volt. Tevékenysége Alexandriához kapcsolódik: az ókori tudomány fellegvárában végezte csillagászati megfigyeléseit. „Almageszt" csillagászati főműve, 13 részben fogalmazza meg -Hipparkhosz és a pergai Apollóniosz tudományos eredményeire támaszkodva, geocentrikus világképét. „Kézi táblák” című műve a csillagok helyzetének stb. meghatározását segítő táblázatokat tartalmaz, amelyek ugyancsak az „Almageszt" adatain alapulnak. „Apoteleszmatika" (megvalósuló, bekövetkező, jóslatok a csillagok állása alapján), közismertebb nevén „Tetrabiblosz" asztrológiai kézikönyv, amely minden korban nagy népszerűségnek örvendett. „Harmonikon" (Zeneelmélet) címmel maradt fenn egy három részre terjedő írása. Ez a legátfogóbb munka, amely az ókor zeneelméletéről ránk maradt. A „Geógraphiké hüphégészisz" (Bevezetés a földrajztudományba) Ptolemaiosz geográfiai főműve nyolc könyvben. További művei: „Pheszisz aplanón aszterón” (Az állócsillagok fázisai), „Peri analémmatosz” (A napóráról), valamint a csak latin fordításban ismert „Planisphaerium” (A gömb síkra vetítése).

VÉGE