A Jeles napok multimédiás szolgáltatás az oktatásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köszöntő Kérem tekintsék meg iskolánkról szóló rövid bemutatónkat!
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Ünnepek.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht.
A Neumann-ház három szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtárban Internet Fiesta Debrecen március 19. Új szolgáltató, megújuló tartalmak.
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Új web szolgáltatások az OSZK-ban A Jeles napok új verziója
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
13. MultiMédia az oktatásban konferencia Budapesti Műszaki Főiskola
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
1 Apertus Közalapítvány Nemzeti Fejlesztési Program
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Barki Katalin Szombathely, május 4.
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
A Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolája bemutatkozik
Szóbeli felvételi Kérdéskidolgozás. Ember és természet 1.Melyek hazánk természeti kincsei? Őrség, Kardoskúti Fehértó, Füzéri vár, Ipolytarnóc, Hévízi-tó,
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
Bánkeszi Katalin Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klub Mi kell az olvasónak? felhasználóbarát könyvtári szolgáltatások.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
”A magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, új szolgáltatásai” Moldován István OSZK MEK osztály Országos Széchényi Könyvtár Tudományos.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Márciusi jeles napok.
Március jeles napjai.
A háború és a modern fegyveres erő
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
FELVÉTELI 2008 Berzsenyi Dániel Gimnázium ISKOLÁNKRÓL …  2008-ban ünnepeljük iskolánk alapításának 150. évfordulóját  ‘Minőségi nevelési-oktatási.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Készítette: Mgr. Szarka Zsuzsanna
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Környezetismeret 2. osztály
2.2. A karácsonyi szokáskör
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Budapesti Ward Mária Általános Iskola
„Az ember olvas” Internetes tartalmak az olvasás szolgálatában „Az olvasó ember” A XXXVI. Könyvtári hét Komárom–Esztergom megyében október 1– 13.
Nagyné Horváth Emília.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
„ A NAGY KÖNYV ” Programtervezet. Mi is ez? év legjelentősebb kulturális eseménye Játék, amelynek lényege, hogy mindenki szavazhat kedvenc magyar.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Ünnepek © Németh György.
Tanévnyitó szeptember 5. Felnőttoktatási tagozat Budapest IX
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
Diákönkormányzat beszámolója 2009/2010 tanév Alakuló megbeszélés Elnök: Túrós Kata Elnök: Túrós Kata Elnökhelyettes: Raffay Norbert Elnökhelyettes:
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
Készítette: Bogdán Renáta 10.o. Klebelsberg Tehetségpont Kutató Diákok Önképző Köre.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Január, Február, Március
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Könyvtárpedagógiai foglalkozások – hónapról, hónapra
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

A Jeles napok multimédiás szolgáltatás az oktatásban „Köd száll, lomha madár” (Radnóti Miklós) Mindig azon kapom magam, hogyha előadást kérnek a Jelesről, hogy nemcsak az határozza meg mit mondok, hová megyek, mennyi időt kapok, milyen szempont szerint kérik az előadást, HANEM az is, hogy milyen évszakban, hónapban, ünnepkörben készülök. A nyitókép is erről tanúskodik. A tél elején járunk. A címben olvasott metafora nemcsak amolyan felütés, vagy díszítő elem, hanem tükre az emberi gondolkodásnak is, amely mélyén KÉPEK, SZIMBÓUMOK és NEM LOGIAKAI SOROK vannak. Azaz a gondolkodásunk EREDENDŐEN a képzettársításokra, a metaforákra és a metonímiákra épül. ÉS EZ A GONDOLAT VOLT – ha rejtetten is - forrása a Jeles napok szolgáltatásnak is és az a tény, hogy a KALENDÁRIUM MAGA, az európai és a magyar kultúra lenyomata, amely UA. máig élő, alakuló eleven valóság. Azt is mondhatnám, hogy ha van eredendően,organikusan multikulturális dolog, akkor a naptár az. A Jeles napok multimédiás szolgáltatás az oktatásban , 2009. december 7.

Az előadás vázlata Attitűdváltás és az internetes kultúra Az év ritmusa – a tanév lüktetése A Jeles napok bemutatása A szolgáltatás az iskolai gyakorlatban Lehetséges szempontok a földrajz tanár számára Az előadás első két része általános szempontokat ad: az iskolában még intenzívebben megélt IDŐ, a RITMUS és egyfajta általános elmélkedés az attidűdváltásról, amely minket kultúraközvetítőket kötelez. Jobban kellene ismernünk diákjainknál az interneten fellelhető tartalmakat. A másik két pont a Jeles napokról magáról szól; a gyakorlati hasznosításról. A világ teremtése Bible Moralisée kb. 1250 © Österreichische Nationalbibliothek, Wien

Cél: a minőségi internet használat! 1. Attitűdváltás – és az internetes kultúra Éhes vagy, etetlek, agyam, egyél, egyél: étel és ital van a könyvben, rokoni hús, rokoni vér. Terülj-asztalkám és gyümölcskert a könyvtár sok dús polc-sora, egyél, jó barátok között vagy s nemes kéj ez a lakoma! Szabó Lőrinc: Könyv és álom (részlet) A szellemi éhségérzet felkeltése „Légy sok könyvű és sok honlapú tanár”! Szelíden irányítva nevelni… internetes „gyorsbüfé” – virtuális „kisvendéglő” –digitális „étterem” Cél: a minőségi internet használat!

HÁLÓ; inter+net közvetítő a médium medium, -i n medius 3 A médiában … inter+acc HÁLÓ; inter+net

Helyzete (elvileg) egyszerre „konzervatív” és „modern” A tanár többszörös mediator szerepe a tantárgyán keresztül a digitális írástudás közvetítése által az identitás elemeinek hordozójaként Helyzete (elvileg) egyszerre „konzervatív” és „modern”

minőségi internet használat A felelősségről a kultúraközvetítő személy (tanár, könyvtáros stb.) alapfeltétel : „a műveltség élmény, mint a napsütés” élethosszig való tanulás (vö.: a jó pap is…) – tartalom és a közvetítő közegek ismerete (az internet is!) az európai és magyar hagyományos műveltség (tradíció) és az új tartalmak közvetítése mit? és hogyan? – mit? és mikor? – arányok, mérték minőségi internet használat

http://stein.mtak.hu/

http://mek.oszk.hu/06400/06422/html/

http://nyelvemlekek.oszk.hu/ism/tabula_hungariae_lazarfele_terkep

2. Az év ritmusa – a tanév lüktetése avagy „Isten veled, jelöletlen idő.” (Nemes Nagy Ágnes) )

2009 DECEMBER KARÁCSONY HAVA A „TIZEDIK” TÉLELŐ ÁLOM HAVA BAK HAVA ADVENT A TIZENKETTEDIK HÓNAP

a Mikulás-ünnepség adventi koszorú készítése adventi gyertyagyújtás, rorate; istentisztelet karácsonyi kézműveskedés karácsonyi gyűjtés, karitatív munka Luca-búza, Lucázás madarak etetése a karácsonyi műsor próbája „húzás” karácsonyi koncert, jön a szünet! stb.

„óh szent Ritmus, örök szerelem nagy ritmusa, évek ritmusa, Isten versének ritmusa – mily kicsi minden emberi történés!” (Babits Mihály) „Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepűl, S minden míve tünő szárnya körül lebeg! Minden csak jelenés; minden az ég alatt, Mint a kis nefelejcs, enyész.” (Berzsenyi Dániel)

3. A Jeles napok bemutatása Multimédiás oktatási segédanyag Az induláskor – 2006 májusa – 672 ünnepoldal, az adatbázis kb. 8000 elem Jelenleg: több mint 1500 ünnepoldal; az adatbázis tartalma kb. 16 000 elem

Visszatekintés – 2003 nyara: Az IHM és az OM közös pályázati kiírása – 2003 ősze: Nyertes pályamű a Jeles napok! – 2004 márciusa: szerződés a Minisztériumok és a Neumann-ház között – 2005 januárja: a pályázat teljesítési határideje Elkészült a majd 8000 önálló elemet tartalmazó oktatási segédanyag, 672 ún. lap (ünnepoldal) – Legyen saját honlap!

Szolgáltatásban a Jeles napok multimédiás oktatási segédanyag 2006. május 15. Szolgáltatásban a Jeles napok multimédiás oktatási segédanyag

Magyar Elektronikus Könyvtár A Neumann-ház három szolgáltatása és nyolc munkatársa az OSZK-ban 2007 januárjától Magyar Elektronikus Könyvtár „A Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. Digitális Könyvtár Igazgatóságának küldetése, hogy részt vegyen a magyar kulturális örökség megőrzésének és közkinccsé tételének nagy feladatában.” (Küldetésnyilatkozat/Neumann-ház )

2006 december: majd 30 000 látogató

http://jelesnapok.oszk.hu 2007. január 1-jétől szolgáltatja és gondozza az Országos Széchényi Könyvtár Tartalomszolgáltató osztálya

Ciklikus idő és lineáris idő A kalendárium az égi mozgások tükre Az idő – teremtett valóság/történeti, filozófiai kérdés „Legyen!” A falikárpit hasonlat K(k)ronosz és kairosz Ciklikus idő és lineáris idő A kalendárium az égi mozgások tükre A bibliai kifejezés – Legyen! Utal az időre, mint filozófia kérdésre…

A hozzáadott szellemi tartalom az ünneplista elkészítése az ún. anyaggyűjtés – irodalmi és szakirodalmi szövegek válogatása (rész és egész!) klasszikus szerkesztői munka (megrendelők is vagyunk!) digitalizáltan nem hozzáférhető és/vagy nem publikálható részletek válogatása (szerzői jogok!) ún. ünnepleírások készítése játékok tartalmának elkészítése a Jeles napok, mint a gyarapítható, bővíthető és fejleszthető rendszer

Az ünnepek csoportjai nemzeti ünnepek egyházi ünnepek, egyházi eredetű ünnepek jeles napok (néphagyomány) világnapok, nemzetközi napok napfordulók, zodiákus jegyek kiemelt magyar napok magyar Nobel-díjasok magyar szentek és boldogok a magyar irodalom nagyjai – kanonizált klasszikusok és kortársaink a magyar történelem nagyjai zeneszerzők képzőművészek a magyar tudománytörténet nagyjai

…és válogatott egyéb tartalmak az internetről (url-ek) Egy régi-új ünnep: február 14. Szent Bálint nap – „Valentin nap” Szakirodalmi szövegek az ünnep eredetéről, tartalmáról (Bálint Sándor, Jankovics Marcell) „Bálint nap” – két vers: Ágh István, Csokonai Vitéz Mihály Balassi Bálint, a szerelem költője (versek és megzenésítések) Szerelemi költészet – az Énekek éneke és egy csokor a bibliai szöveg ihletette művekből – „Ébren maga csak az egy szerelem”; összeállítás a magyar szerelmi költészetből „Valentin nap” – az ünnep ma… …és válogatott egyéb tartalmak az internetről (url-ek)

A Jeles napok interaktív játékai puzzle – 25 ünnephez kapcsolódó kép memória – ünnepnevek és szimbólumaik párosítása kvíz – minden hónaphoz 100-100 kérdés, irodalmi idézettel keresztrejtvény – minden hónaphoz; a megfejtés egy ünnep elnevezése

4. A Jeles napok az iskolai gyakorlatban, avagy a kalendárium mindig aktuális Oktatási cél: az időben való jelen-lét élménye, a kultúra egységének tudatosítása (a kalendárium mint „lingua franca”) Nevelési cél: válaszokat (keresési irányokat) adni korunk emberének összetett identitásproblémájára (!)

Társadalmi jelenség: a kulturális háló lazulása, az egyén definiálatlansága, a téves szabadság fogalom, a gyökértelenség, a mentálhigiénés, a pszichés és a biológiai problémák. Az iskola lehetőség: a tanév rendje, az ünnepek meghatározta szünetek, az iskola belső életének ritmusa (saját ünnepek), az idő természetes „lüktetése”, ritmusa – a hétköznapok, előkészület az ünnepre és az ünnepek (profán idő és szent idő). Cél a sokrétű öndefiníció: „kapaszkodók”: család, szakma, hobbi, lakóhely, környezet, nemzet stb. – az ünnepek, a jeles napok és az évfordulók tudatosítása.

Felhasználási lehetőségek tanórai munka – óravázlatok; kiegészítő anyagok (osztályfőnöki óra; magyar nyelv és irodalom; történelem; művészettörténet; hittan; ének; környezetismeret; földrajz; biológia; fizika; számítástechnika – vö.: a NAT műveltségterületei!) tanórán kívüli munka – autodidakta tanulás; kiselőadások készítése az iskolai élet egyéb területei – ünnepélyek, speciális szakkörök

„jelen-lét”: november 1. Mindenszentek – november 2 „jelen-lét”: november 1. Mindenszentek – november 2. halottak napja; „hallowen” pl. osztályfőnöki órán az ünnep története az ünnepek rétegzettségének bemutatása (térben, időben) a kultúrába ágyazottság; vö.: szépirodalmi vonatkozások az ünnep gyökere és a kereskedelem (vö.: globalizáció) saját helyünk, személyes viszonyunk kialakítása

„Az érett, kimunkált személyiség egyik fontos ismérve, hogy tudatosan kapcsolódik néphez, nemzethez, hazához. Csak az az ember válhat a korszerű Európa lélekben és gondolkodásban felnőtt tagjává, akinek öndefiníciójához hozzátartozik a múltba ágyazottság, a kisebb közösségekhez való tartozás, a saját identitásának megőrzése a sokszínű Európa népeinek forgatagában. A fiatalok számára fontos tudatosítani a kultúra tér- és időbeli egységét, azt, hogy a jeles napok, a történelmi és egyéb évfordulók, a szimbolikus történések, a naptár ciklikusan visszatérő eseményeinek felidézése nem pusztán folklór-elem, »nemzeti dekoráció«, hanem kapaszkodó: az összetartozás tudatának erősítője.”

5. Lehetséges szempontok a földrajz tanár számára – a tantárgyán keresztül – a digitális írástudás közvetítése által – az identitás elemeinek hordozójaként Decemberben például: Nemzetközi hegynap Luca-nap A hűség napja Magyarországon A vasúti összeköttetés létrejötte Pest és Bécs között Az emigránsok napja A kisebbségek napja Magyarországon Bak hava stb.

„a környezettudatos nevelés” február 1. – a Tisza élővilágának emléknapja február 2. – a vizes élőhelyek napja március 6. – nemzetközi energiatakarékossági világnap március 22. – a víz világnapja április 22. – a Föld napja május 15. – az állat- és növényszeretet napja Magyarországon május harmadik vasárnapja – a madarak és fák napja június 5. – környezetvédelmi világnap június 8. – az óceánok világnapja június 17. – az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem világnapja augusztus 6. – a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja szeptember második vagy harmadik hétvégéje – takarítási világnap szeptember 16. – az ózonpajzs megőrzésének nemzetközi napja szeptember 22. – autómentes világnap szeptember 23. – nemzetközi hulladékgyűjtő nap szeptember 26. – a tiszta hegyek napja október eleje – gyalogló világnap október második szerdája – a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja

Nemzeti parkjaink kapcsán… május 24. – Az európai nemzeti parkok napja január 10. – A Hortobágyi Nemzeti Park megalapítása – 1973 január 1. – A Kiskunsági Nemzeti Park megalapítása – 1975 …és tovább: az összes nemzeti park alapításának napja, mint ünneplista-bővítés. Az égi mozgások kapcsán… december 21. – Téli napforduló, a csillagászati tél kezdete december 22… – Bak hava… … és tovább: minden hónapban.

Tudománytörténeti évfordulók kapcsán… január 5. – ifj. Lóczy Lajos születésnapja január 6. – Endresz György születésnapja március 2. – id. Faller Gusztáv születésnapja április 4. – Körösi Csoma Sándor születésnapja május 29. – Harsányi János születésnapja közgazdasági Nobel-díj: 1994 szeptember 20. – Benyovszky Móric születésnapja november 4. – Lóczy Lajos születésnapja stb. A Jeles napok ünneplistája a jövőben tovább bővül(het) ebben az irányban is.

Jeles napok a Jeles napokban december 13. – Szent Lúcia – „Luca napja” december 21. – Szent („hitetlen”) Tamás apostol december 24. – Ádám és Éva – „szenteste” december 25. – Karácsony – Jézus Krisztus születése december 26. – Karácsony másnapja; Szent István diakónus december 27. – Szent János apostol december 28. – Aprószentek december 31. – Szent Szilveszter pápa – „szilveszter” január 1. – újév január 6. – vízkereszt január 6-ától – vízkereszttől – hamvazószerdáig farsangi idő Népszokások és „polgári szokások”– eredet, hagyomány, rétegződés Minden hónap elején beszélgetés a hónap nevéről, legfontosabb ünnepeiről, természeti jelenségeiről

Minden hónap téma lehet...

Feladatok, tervek: Felmerült ötlet: Javítások (megváltozott elérési utak – url-ek ) További böngészési lehetőségek Gyarapítás – Legyen tartalmilag is OSZK-s szolgáltatás! Bővítés – újabb ünnepoldalak Fejlesztés – szemantikus keresés az ünnepek között… Felmerült ötlet: Többrétegű pályázat kiírása diákoknak, tanároknak… a 2010/2011-es tanévre… Többrétegű, mert több korosztály, több téma, több műfaj, művészeti ág.

Tartalomszolgáltató Osztály nevében. Köszönöm a figyelmet a Tartalomszolgáltató Osztály nevében. Sudár Annamária sudara@oszk.hu/ tematikus@oszk.hu