MÉRHETŐ ELLÁTÁSBIZTONSÁG előadók: Milanovich László, Győr – Szol Zrt. Győri Csaba, PÉTÁV Kft. Távhőszolgáltatási Konferencia Pécs, 2012. május 9-11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Passzívház.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
MEH - MAKK konferencia és fórum 1 Egy hazai fejlesztésű terhelésbecslő és szélerőmű termelésbecslő szoftver Bessenyei Tamás
Energetikai gazdaságtan
TÁMOP JÓTÁLLÁS ÉS SZAVATOSSÁG Előadók: DR. PALOTAI FERENCNÉ, az OFE Baranyai megyei elnöksége és a Baranya megyei Békéltető Testület tagja,
2013. október 3. Tájékoztató Győr város villamos energia ellátási rendszerének helyzetéről, fejlesztésekről, korszerűsítésekről.
Jób Viktor Rába Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
V. A készletezés logisztikája
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 3. Energiaárak és -költségek dr. Balikó Sándor:
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Energiaszállítás készítette: Dékány Eszter
Szállodai gazdálkodás és vezetés II.
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Éves tervezés a magyar bankszektorban
A pécsi hőszolgáltatás fennállásának 50. évfordulójának alkalmából 1 TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI SZAKMAI NAPOK május 9-11., Pécs amihez gratulál a 22 éves.
A fedezeti pont szerepe a távhőszolgáltatásban
Kozik Árpád Műszaki Igazgató ALFA-NOVA Kft május 13.
Mozdonykazántól a zöld távhőig
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
Hogyan valósíthatja meg a vállalat fő céljait a TPM segítségével? A.A. Stádium Kft. Péczely Csaba.
Péczely Csaba A.A. Stádium Kft.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
Hőigények meghatározása (feladatok) Hőközpontok kialakítása
Hőigények meghatározása Hőközpontok kialakítása
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 4. Energiahordozók fogadása, mérése és elosztása dr. Balikó Sándor:
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
A hálózati-mérési különbözet kezelése az elosztói engedélyeseknél
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Csiha András: Egy energiaaudit tanulságai 170 önkormányzati intézmény (iskola, középiskola, szakközépiskola, kollégium, óvoda…) épületeinek energetikai.
Gazdasági időtávok A közgazdasági időtávok arra utalnak, hogy milyen módon képes a vállalat reagálni a piaci eseményekre.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Vállalati szintű energia audit
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Energetikai gazdaságtan
Decentralizált energiaellátás
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Egészségügyi intézményekben végzett energia hatékonysági beruházások
Protean Process Monitoring System Rövid ismertető.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Guzli László  Alakulás időpontja:2011. május 5.  Működés kezdete:2011. október 1.  Alapító tagok: 13 vállalkozás 1 felsőoktatási intézmény.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGIAELLÁTÁS FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Energetikai gazdaságtan
Országos Statisztikai Tanács
Drónok alkalmazása, rendkívüli helyzetek kezelése az ELMŰ-ÉMÁSZ ellátási területén Kalász Miklós.
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Mérési skálák, adatsorok típusai
Előadás másolata:

MÉRHETŐ ELLÁTÁSBIZTONSÁG előadók: Milanovich László, Győr – Szol Zrt. Győri Csaba, PÉTÁV Kft. Távhőszolgáltatási Konferencia Pécs, május 9-11.

 A távhő ugyanolyan másodlagos energiahordozó, mint a villamos energia, nem, vagy alig helyettesíthető.  Az energiaellátás színvonala és biztonsága rendkívül fontos, ugyanis az ellátás zavaraiból fakadó közvetlen és közvetett veszteségek lényegesen nagyobbak lehetnek az energiaköltségeknél.  Az energiaellátás akkor biztonságos, ha az energia a fogyasztó energiaellátási szerződésében rögzített igényeinek megfelelő mennyiségben és minőségben folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll.  A megfelelő hőteljesítmény előállításához szükséges tüzelőanyagok, a villamos energia és az ivóvíz rendelkezésre állása, a távhőrendszer jól megtervezett, megfelelő kapacitású rendszerelemeinek folyamatos és zavartalan működése, működtetése, irányítása, üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése kell. Mit jelent a távhőenergia ellátásbiztonsága, miért fontos?

Csak az létezik amit mérni tudunk?  Természetesen az ellátásbiztonság megítélésének is van egy sor olyan eleme, amely nem mérhető (pl.:tájékoztatás minősége, gyorsasága, illetve a megítélés szubjektívelemei). Milyen adatok gyűjtése szükséges a méréshez?  Egységesített adatrendszerre van szükség az összehasonlíthatóság érdekében.  Sok részletre kiterjedő adatgyűjtés szükséges, az adatgyűjtés minősége meghatározza a mérés minőségét. Milyen mérőszámokat szükséges alkalmazni?  Milyen számításokat kell elvégezni? Olyanokat, amelyek jól jellemzik az ellátás biztonságát, illetve annak hiányát. Mérhető-e az ellátásbiztonság?

Adatrögzítés - Pécs

 a villamos energia szolgáltatásban vannak előzmények  mindenfajta vezetékes szolgáltatásra értelmezhető  a villamos energiaszolgáltatás mutatóinak egy része adaptálható Analógiák  legfontosabb alapparaméterek: a meghibásodások okozta üzemszünetek jellemzői és az érintett felhasználók köre Különbségek  szolgáltatás összetettsége: több termék (fűtés, hűtés, technológiai hő, használati melegvíz )  a szolgáltatás kiesése nem mindig észlelhető a felhasználóknál  rövid idejű üzemszünetet eltérő módon kell definiálni (a már érezhető, de egy bizonyos időtartamot meg nem haladó üzemszünet)  célszerű lenne a még nem érezhető üzemszünetet definiálni a különböző ellátási kategóriákban, esetleg az időjárás függvényében Előzmények

Adatok forrása  dokumentációs rendszert kell működtetni a hibakezelésről Rögzítendő adatok köre  a hiba feltárással, hibaelhárítással kapcsolatos összes olyan adatot rögzíteni kell, amelyeket az értékelésbe be kívánunk vonni (az egyes eseményekhez rendelhető időpontok, legalább az üzemszünet ideje, érintett felhasználók köre, hibaelhárítás munkafázisainak időszükséglete, stb.) Szegmentálás  funkció (hőtermelő; vezeték: primer, szekunder, hmv, cirkulációs; hőközpont stb.)  tulajdonos  térbeli elhelyezkedés Hibakezelés attribútumai  meghibásodás okai (nyomáslengés, talajvíz, belső-, külső korrózió, idegen károkozás, üzemeltetési hiba, anyaghiba)  hibaelhárítás jellemzői (tervezett vagy rendkívüli hibaelhárítás, provizórium, csökkentett mértékű szolgáltatás, hibaelhárítás módja)

Definíció: egy adott időszakban egy (az érintettek közül) felhasználóra jutó átlagos üzemszünet órában kifejezve Számítás: Fi: i sorszámú üzemszünet által érintett felhasználó Üi: i sorszámú üzemszünet hossza órában kifejezve A felhasználó átlagos üzemszüneti mutatója

A távhőellátó rendszer átlagos üzemszüneti mutatója Definíció: egy adott időszakban egy (az összes közül) felhasználóra jutó átlagos üzemszünet órában kifejezve Számítás: F: összes felhasználó darabszáma Fi: i sorszámú üzemszünet által érintett felhasználó Üi: i sorszámú üzemszünet hossza órában kifejezve

Definíció: egy adott időszakban az üzemszünet által érintett felhasználók és az összes felhasználó hányadosa rövid idejű üzemszünet is definiálható Számítás: F: összes felhasználó darabszáma Fi: i sorszámú üzemszünet által érintett felhasználó A távhőellátó rendszer átlagos üzemszünet gyakorisági mutatója

A három alapmutató összefüggése

Az üzemszünetek átlagos hossza Definíció: egy időszakon belüli átlagos üzemszünet hossza Számítás: Üi: i sorszámú felhasználót érintő üzemszünet hossza n: üzemszünetek darabszáma

X üzemszünet által érintett felhasználók aránya Definíció: egy időszakon belül x üzemszünet által érintett felhasználó és az összes felhasználó hányadosa (x lehet egy vagy több érték) Számítás: Fx: x üzemszünet által érintett felhasználók száma F: összes felhasználó

üzemszünetek száma felhasználók száma négy388 három482 kettő1842 egy4640

Rendelkezésre állási mutató Definíció: egy időszakon belül a szünetmentes szolgáltatási idő részaránya Számítás: Üi: i sorszámú üzemszünet hossza órában Fi : i üzemszünet által érintett felhasználók száma F: összes felhasználó T: vizsgált szolgáltatási időszak órában

Évek Üzemszünetek összegzett időtartama [óra] 658:13897:01408:20406:00428:39520:25 Felhasználót érintő üzemszünetek összegzett időtartama [óra] 314:20260:08190:55229:40268:04325:05 Üzemszünetek és érintett felhasználók szorzatának összege [óra] : : : : : :20 Érintett felhasználók összegzett száma Összes felhasználó száma Felhasználót érintő üzemszünetek száma Érintett felhasználóra jutó üzemszünetek átlagos időtartama (FÁÜM) [óra] 5:056:293:323:594:274:55 Összes felhasználóra jutó üzemszünetek átlagos időtartama (RÁÜM) [óra] 3:414:241:371:261:443:49 RÁÜGM 0,730,680,460,360,390,78 ÜÁH 4:155:063:543:464:244:13 RÁM 0,999580,999500,999810,999830,999800,99956 Összefoglaló táblázat a pécsi adatokról, eredményekről

Összegzett időtartamok

Néhány mutató