Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Advertisements

Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
A szakmai program megvalósítását a „Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
AMIT ÉRDEMES TUDNI A MIKOTOXINOKRÓL
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
„Vegyszerezett világ” Pál János, Levegő Munkacsoport
Szemestermények tárolása
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Készítette: Batka Berta április (PÉNTEK) 13. 
Over The Rainbow Hungary - Kecskemét.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A nyersanyagban rejlő veszélyek
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Mikotoxinok Fonalas gombák által termelt másodlagos anyagcsere-termékek, amelyek szerkezetileg sokféle, kis molekulatömegű, erős biológiai hatású vegyületek.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Az objektív vizsgálatok jelentősége a fajtaválasztásban Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.
P ANNONBÚZA PROGRAM H OGYAN REALIZÁLHATÓ A MINŐSÉGI ELŐNY A FELDOLGOZÓIPARBAN ? Tóth Béla Gyermelyi Zrt. Szakmai szimpózium Gyermely február 14.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
FINO-FOOD Kft. bemutatkozó
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A TAKARMÁNYOK MINTAVÉTELE ÉS MINŐSÍTÉSE
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
A szántóföldi növények piacszabályozása
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Növényi rostok Cellulóz
Fekete – fehér. Igen – nem
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Az IKR zrt által forgalmazott II
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Prevenciós programok kis és közepes gazdaságokban – amikre eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment Konferencia.
Egészségtudatos gasztronómia
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Előadás másolata:

Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a Csuka Gabona Kft-nél Készítette és előadja: Szabó Gabriella Pályázati referens /Csuka Gabona Kft./ Felvásárlás – logisztika - értékesítés Saját telephelyeinken: Ceglédbercel: 64000 tonna Győrszemere: 2600 tonna Szolnok: 12000 tonna Logisztikánk célja… Megfelelő termék Megfelelő minőség Megfelelő állapot Megfelelő időben Megfelelő KÖLTSÉGEN

GMP+ (2006-tól) HACCP Cégünk tagja: Minőségirányítási rendszerek: Magyar Gabonafeldolgozók Szövetsége Gafta Coceral Vetőmag Szövetség Minőségirányítási rendszerek: GMP+ (2006-tól) HACCP

Mikotoxin-szennyezettség, nyomonkövetési rendszer, mintavételezés I. Többlépcsős logisztikai rendszer gabona információk (termesztési technológia, évjárat..) analitikai eljárások (toxin-vizsgálatok) mintával kapcsolatos tevékenységek (mintatárolás/feldolgozás/gyorstesztek) Termesztéstől Értékesítésig Minőségi adatok bekérése (laborvizsgálat) Mintavételezés Szerződés kötés Szállítás, raktározás Eredmények rögzítése Negatív eredmény esetén partner értesítése Értékesítés Időjárás, megelőzés, útmutatás

Mikotoxin szennyezettség nyomonkövetése, mintavételezés II. Mintavevő eszközök Minőségi szabványok (pl. búza, kukorica) Fizikai paraméterek (érzékszervi vizsgálatok, tisztaság, hektolitertömeg) Fehérje-sajátosságal kapcsolatos paraméterek (nedves sikér, Zeleny- féle index) Reológiai sajátosságok (alveográfos vizsgálat, esésszám) Jegyzőkönyv

Mikotoxin szennyezettség nyomonkövetése, mintavételezés III. Érzékszervi vizsgálatok (szag, szín, íz, tisztaság..) Tárolás, raktározás (nedvességtartalom, átforgatás) Laboratóriumi vizsgálatok (toxin, beltartalmi értékek) Partnerek kiértesítése Értékesítés Monitoring rendszer –Mycostop pályázatban

MYCOSTOP- „Élelmiszer biztonság fokozása gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének csökkentésével” pályázatban való részvételünk Munkaszakaszok NKTH (Támogató) MAG Zrt. (Közreműködő) Agruniver Holding Környezetvédelmi és K.F-i Kft. (Kedvezményezett-Konzorciumvezető) Csuka Gabona Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Kedvezményezett) Wessling Hungary Kft. (Kedvezményezett) Szent István Egyetem (Kedvezményezett) Debreceni Egyetem (Kedvezményezett) Pannon Egyetem (Kedvezményezett) I. szakasz: Logisztikai rendszer kialakítása, adatbázis építés, folyamatos analízis (2009.01.01-2009.09.30.) II. szakasz: Kijelölt gabonatételek multi-mikotixon analízise (2009.10.01-010.09.30.) III. szakasz: Folyamatos analízis, adatbázis fejlesztés, eredmények megjelenítése (2010.10.01-2011.09.30.)

Mikotoxinokról általában I. Másodlagos anyagcseretermék = mikotoxinok (rejtett mikotoxinok) Folyamatos ellenőrzés Toxintermelést befolyásoló tényezők: földrajzi hely, hőmérséklet, páratartalom Tulajdonságaik: akut, szubakut, krónikus toxicitás Tünetei: csökkent takarmány felvétel, immunitás- gyengülés, hirtelen elhullás, ivarzási problémák stb.

Mikotoxinokról általában II. Egészségügyi kockázat Mikotoxinok csoportosítása (nedvesség-igénye, szaporodóképesség, kártétel helye) Szennyezettség csökkentésének lehetőségei (szántóföldi gombák ellen,vetésforgóban) Alkalmatlan tételek sorsa (alkoholgyártás,energiatermelés, ipari feldolgozás)

Mikotoxinok I. Aflatoxinok Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus penészgombák termelik Mérgező, erősen rákkeltő, genotoxikus tulajdonság Magas hőmérséklet (UV hatására bomlik) Kizárólag olajos magvakon (30-35°C, 80% relatív páratartalom) Növényekben: B1, B2, G1, G2 Állatokban: M1, M2 Eu-szabvány: AFB1 5µg/kg, M1 0,05 µg/kg Trópusi-szubtrópusi éghajlaton! De kontinentális éghajlaton is, ha a raktározás nem megfelelő! Hatásai: májkárosodás- tumor képződés, étvágytalanság, immunrendszer-gátlás,

Mikotoxinok II. Ochratoxin A Aspergillus ochraceus : OTA,OTB (meleg, tórpusi éghajlaton) Penicillium verrucosum : OTA (hideg éghajlaton is!) Ochratoxin A és változatai klórszármazékok (B –változat „gyengébb”) Raktári penészgomba Kávéban, hüvelyesekben, állati termékekben (vér,tej), gabonafélékben Nehezen bomlik; felhalmozódik az emberi és állati testszövetekben! Hatásai: vesekárosodás, depresszió, étvágytalanság, hasnyálmirigy-gyulladás,fejlődésbeli lemaradás

Mikotoxinok III. DON Patulin Fusarium graminearum és Fusarium culmorum termelik Hazai éghajlaton is! Mérgező, de nem rákkeltő Hatásai: hányás, hasmenés, takarmány visszautasítás Szervezetből hamar kiürül, nincs krónikus hatása! Patulin Aspergillus, Penicillium és Byssochlamys törzsek termelik Mérgező, de nem rákkeltő, citotoxikus anyag Almafélék romlását okozza Hatásai: sejtek permeabilitását és ödémákat okoz Nem akkumulálódik (raktározódik) Magyarországon is képződhet!

Mikotoxinok IV. Zearalenon Fusarium graminearum, F. culmorum Gabonafélékben Nem mérgező, nem rákkeltő, nem halálos Ösztrogénhatású anyag, emberre is káros (koraszülés, vetélés) Teheneknél: hiperösztrogenizmus (vemhesülési problémák), tejtermelés-csökkenés Ember és sertés kifejezetten, tyúkfélék és szmarha ellenállóbb Gyakran a DON-al együtt fordul elő Hazai éghajlaton is képződik!

Mikotoxinok V. Fumonizin B1 T2 Fusarium moniliformin Gabonafélékben (csőpenészedés,szemfertőzés,szárkorhatás) Valószínűleg rákkeltő, immunrendszer károsító Lóban: agylágyulás, étvágytalanság, bénulás, elhullás Sertésben: tüdőviznyő,májelfajulás,keringési zavarok Kérődzők: viszonylag rezisztensek FB1-re Hazai éghajlaton is képződik! T2 Fusarium fajok termelik Gabonafélékben Agresszívebb mint a DON; gyorsan kiürül a szervezetből Hatásai: fehérje-DNS szintézist gátló,takarmány visszautasítás, fogyás, immunszupresszió, hányás, májelfajulás

Eredmények ismertetése I. Pályázat során több, mint 400 minta vizsgálata Határértéket meghaladó arány: 17,3 % Afla(2-5 µg/kg) Ochra(5) DON(1250-1750) Zearalenon(100-350) T2(300) Fumonizin (4000) 26,26% 1,47% 38,66% 15,33% 16,80% 1,47% Mely terményeknél volt gyakori a határérték túllépése? árpa(k)(16)=8,06% búza(k)(16)=2,20% zab(k)(1)=10,33% köles(3)=100% durum búza(3)=15,49% kukorica(19)=1,94% napraforgó(15)=20,66% cirok(1)=20,66% AlfaB1 és DON-al szennyezett minták: takarmány árpa OTA, Zea és T2-vel szennyezett minták: kukorica

Eredmények ismertetése II. Összegzés Régiók tekintetében Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl Befolyásoló tényezők lehetnek: - időjárás talajviszonyok …

Köszönöm a figyelmet! Összefoglalás 2011.05.18.