OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A november 18-i workshop napirendje
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
A környezetvédelem intézményrendszere
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
A stratégiai tervezés történeti háttere
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Mátyás Csaba szakmai vezető
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
A megyei védelmi igazgatás helye és szerepe
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS: HAZAI HATÁSOK ÉS VÁLASZOK KvVM-MTA „VAHAVA projekt” SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, szeptember 15.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
Jánoshalmi Kistérségi Tanács
Előadás másolata:

OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése 2004. október 5. TÁJÉKOZTATÓ A Klímaváltozás – hatás – válaszadás /VAHAVA/ kutatási projekt végrehajtásáról OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése 2004. október 5.

A CO2 koncentráció trendje az elmúlt évezredben (parts per million by volume, ppmv) Source: Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC) (http://cdiac.esd.ornl.gov/)

A globális hőmérséklet változása (1860-1999) az 1961-1990 közötti átlaghőmérséklet bázisán

Az éves csapadékösszegek változása Varga-Haszonits, 2003 y = - 0,8313x + 2223,9 1900

Kutatási irányzatok Klímaváltozási prognózisok készítése, Klímavédelem (CO2, metán, stb. csökkentés), Időjárási hatások vizsgálata, Alkalmazkodási stratégiák kidolgozása.

Elővigyázatosság elve Ahol súlyos vagy visszafordíthatatlan kár fenyeget, a tudományos kételyek nem használhatók fel a kellő időben meghozandó döntések meghozatal-ának elhalasztására, mert lehetséges, hogy amikorra minden kétely eloszlik, már késő lesz.

A klímaváltozással összefüggő cselekvéseknek jelenleg két kulcsszava van: alkalmazkodás csökkentés

European Environmental Agency jelentése /2004/ A klímaváltozás hatása Európára

Tendenciák Európa középső és déli részére a melegebb és szárazabb éghajlat prognosztizálható; Megnövekszik a szélsőséges időjárási események előfordulása; Új alkalmazkodási stratégiára van szükség.

VAHAVA projekt A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közös programja Kulcsszavak: - változás - hatás - válaszadás

A VAHAVA projekt módszertani jellegzetessége, hogy szintetizáló jellegű. Az elmúlt 20-25 évben felhalmozódott hazai és részben külföldi kutatási eredményeket foglalja össze nagyrendszer szintézisébe. Hasonló munkát az időjárással és az éghajlattal kapcsolatban Magyarországon eddig még nem végeztek.

A VAHAVA projekt multiszektoriális jellegű, vagyis felöleli a gazdasági és társadalmi szektorok valamennyi területét, a természetvédelemtől és agrárgazdaságtól kezdve az energetikán át, egészen a környezet-egészségügyig.

A VAHAVA projektben sokan vesznek részt önkéntes alapon: Több mint 200 szakértő működik közre; 33 akadémiai tudományos bizottság vitatta meg a 2003. évi szélsőséges időjárás hatásait; Részt vesz a projektben a MTESZ Központi Környezetvédelmi Bizottsága, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tudományos Tanácsa; 60 szakértői tanulmányt rendeltünk meg, ennek fele elkészült; Konferenciák sorozatát szerveztük meg.

AGRO-21 Füzetek

A VAHAVA projekt végső jelentése 2005. végére készül el A VAHAVA projekt végső jelentése 2005. végére készül el. Három nagy fejezetből áll: Az elmúlt öt évben a szélsőséges időjárás események milyen és mekkora károkat okoztak Javaslatok, hogy milyen intézkedésekkel lehetne jelentősen csökkenteni ezeket a károkat a következő 5-10-15 évben Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia tudományos alapjainak kidolgozása

Két stratégiai cél: Felkészíteni a magyar társadalmat egy valószínűsíthető melegebb és szárazabb időszakra. Létrehozni a gyorsan reagáló technikai, pénzügyi és szervezési lehetőségeket a váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási események káros hatásainak megelőzésére, ill. azok kezelésére.

Politikai támogatások szükségessége I. Rövidtávon: Meglevő támogatási rendszereken belül átcsoportosítások a kedvezőtlen klímahatások megelőzését szolgáló intézkedésekre; A károk elhárítását, felszámolását végző szervezetek technikai korszerűsítése; Az Országgyűlés elé kerülő Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elfogadásának elősegítése;

Politikai támogatások szükségessége II. Középtávon: A biztosítási rendszerek szélesítése a vállalati szféra és a lakosság bevonásával; A természeti katasztrófák káros hatásait enyhítő központi pénzügyi források bővítése; A klímaérzékenységet figyelő, regisztráló monitoring rendszer kiépítése az általános környezeti monitoring nagyrendszer keretén belül.

Köszönjük a figyelmet! vahava klima.vahava@office.mta.hu www.vahava.hu