A hatósági áras közszolgáltatások XXII

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Díjmegállapítás, díjfelügyelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Dr. Szalóki Szilvia.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Villamosenergia-piac
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
TÁMOP Közüzemi szolgáltatás Közszolgáltatás Egyetemes szolgáltatás Blaha Béla Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A térségi vasutak, az élhető vidék október 27. A térségi vasutak, az élhető vidék – október 27. Közlekedési szövetségek alakítása, lehet ő.
A vízjog időszerű kérdései
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Kapcsolt energiatermelés az új szabályozási környezetben Rudolf Viktor elnök, MKET Távhőszolgáltatási konferencia MaTáSzSz május Pécs.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
Az önkormányzatok közszolgáltatásokkal kapcsolatos feladatai egy gyakorló polgármester szemével dr. Németh Kálmán polgármester Répcelak TÖOSZ Vas megyei.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Az új gáztörvény tervezetének szabályozási koncepciója
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
A decentralizált villamosenergia-termelés hazai helyzetének áttekintése -a legfrissebb és közeljövőben várható szabályozói fejlemények- Tóth Tamás közgazdasági.
Békés György főosztályvezető-helyettes Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály Tájékoztatás a megújuló és a kapcsolt villamosenergia-termelés áron keresztül.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Mezőgazdasági vízszolgáltatási díj elszámolási lehetőségek a gyakorlatban Vízkárelhárítási Országos Konferencia május Miskolctapolca Orbán.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Családtámogató ellátások
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Kereskedelmi és Iparkamara Győr Költség, energia „zöld” energia OLLÉ JÓZSEF Magyar Energia Hivatal szakértő.
Energetikáért felelős elnökhelyettes
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Kerekasztal beszélgetéshez
a logger-használat kérdései
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

A hatósági áras közszolgáltatások XXII A hatósági áras közszolgáltatások XXII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás 2012. április 26. Dr. Grabner Péter elnökhelyettes

A hatósági áras közszolgáltatások Tartalom A közszolgáltatások rendszere Az állam szerepe a közszolgáltatásban A MEH szerepe a hatósági árak meghatározásában Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás A hatósági áras közszolgáltatások

A közszolgáltatások rendszere közcélú, illetve közérdekű szolgáltatás, mely egy nagyobb közösség minden tagjára nézve azonos feltételek mellett vehető igénybe olyan szolgáltatás, amelynek megszervezéséért végső fokon az állam (önkormányzat) felel a közszolgáltatásból való kizárás csak jogszabály alapján lehetséges Nincs egységes definíció A közszolgáltatások köre történelmileg változó Jelentős részben közhatalmi döntés kérdése, hogy mit tekintünk közszolgáltatásnak A hatósági áras közszolgáltatások

A közszolgáltatások egy lehetséges csoportosítása HUMÁN KÖZSZOLGÁLTATÁSOK Például: Oktatás Kultúra Egészségügyi és szociális ellátások ANYAGI KÖZSZOLGÁLTATÁSOK Például: Energia ellátás Vízellátás Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás Közterület tisztántartás A hatósági áras közszolgáltatások

Néhány közszolgáltatás Egyetemes szolgáltatás Vezetékes közszolgáltatások Nem vezetékes közszolgáltatások (példák) Földgáz Víziközmű Postai szolgáltatás Tömegközlekedés Villamos energia Távhő Hulladék-gazdálkodás A hatósági áras közszolgáltatások

Az állam szerepe a közszolgáltatások szabályozásában Alapvető indok: természetes monopólium léte  állami beavatkozás szükséges a megfelelő infrastruktúra és a méltányos fogyasztói árak biztosításához A fogyasztók érdekében erős külső kontroll alatt szükséges tartani az árakat, vagy az árképzés rendszerét a minőséget és a szolgáltatás egyéb feltételeit Különböző nézetek az állami szerepvállalás mértékére vonatkozóan: Pl. a nagyfeszültségű átviteli rendszerek számos Nyugat-európai tagállamban is állami tulajdonban vannak, míg az elosztóhálózatok esetében a magántulajdon jellemző A lakossági fogyasztók esetén szükség lehet a szabályozott árak fenntartására, …. A hatósági áras közszolgáltatások

Közszolgáltatások árának szabályozása (1) A szabályozói beavatkozás nyomán kialakított árrendszernek a tartós piacon maradás érdekében lehetővé kell tennie a szolgáltatás indokolt költségeinek megtérülését, beleértve az indokolt tőkeköltséget (normál profitot) is. A szabályozó csak ott avatkozhat be, ahol az feltétlenül szükséges és csak olyan mértékig, amennyire az elengedhetetlen. A döntések többségét lehetőleg hagyja a vállalatok vezetőire, akik inkább rendelkeznek a megfelelő döntéshez szükséges információkkal. Az árak ösztönözzenek az erőforrások hatékony felhasználására, azaz úgy kerüljenek kialakításra, hogy a felhasználók fizessék meg a teljes költséget, s ne legyenek ösztönözve a nem hatékony fogyasztásra. A megvalósítás elvi alapjai A hatósági áras közszolgáltatások

Közszolgáltatások árának szabályozása (2) Számos különböző meggondolásokon alapuló árszabályozási módszertan létezik Néhány módszertani elemre, esetleg konkrét módszertanra rendelkezésre állnak a hazai szakmai tapasztalatok Fontosabb módszertanok: Évenkénti díjkalkuláció (számos ösztönzési és kiszámíthatósági probléma van) pl. távhőszektor Megtérülési ráta alapú szabályozás (számos ösztönzési és kiszámíthatósági probléma van) A költség plusz szabályozás (számos ösztönzési és kiszámíthatósági probléma van) Ársapka maximálja az adott időközönkénti áremelés mértékét (indexálási formula) Pmax=Pinf – X (Pinf: infláció mértékének üteme, X: hatékonyságjavulási tényező) a legelterjedtebb szabályozási mód pl. távközlés bizonyos részei, villamosenergia- és földgázipar részben A hatósági áras közszolgáltatások

A hatósági áras közszolgáltatások Hatósági árak Jogszabályi háttér: ártörvény (1990. évi LXXXVII. törvény az árak megállapításáról) Központi szabályozás (pl. villamos energia, földgáz, vasút, egyes postai szolgáltatások) Önkormányzati hatáskörű ármegállapítás (pl. menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés; korábban víz- és csatornaszolgáltatás, távhőszolgáltatás) A hatósági áras közszolgáltatások

Magyar Energia Hivatal – tények és számok Alapítás éve: 1994 Létszám: 119 fő Költségvetés: 3,4 Mrd Ft (forrás: felügyelt engedélyesek befizetése) Felügyelt engedélyesek száma: 648 db Felügyelt engedélyesek árbevétele: kb. 6090 Mrd Ft Kiadott határozatok száma (2011): 1702 db ebből fogyasztóvédelmi határozatok száma: 826 db Felügyelt szektorok: villamos energia, földgáz, távhő, víziközmű A hatósági áras közszolgáltatások

A MEH közműszolgáltatással kapcsolatos jelenlegi feladatai Engedélyezés Tevékenység felügyelet Árelőkészítés Díjmegállapítás Díjfelügyelet Piacfelügyelet Piacszabályozás Fogyasztóvédelem A hatósági áras közszolgáltatások

Árelőkészítés – javaslat a miniszternek Egyetemes szolgáltatási árak Villamos energia, földgáz A távhőszolgáltatónak értékesített távhő ára A lakossági felhasználónak és külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás (fűtés és használati melegvíz) díja A fenti legmagasabb hatósági árak szerkezete és alkalmazási feltételei Milyen módon? Adatszolgáltatási kötelezettség alapján benchmarkok, indokolt költségek figyelembe vétele, 50/2011. NFM rendelet alapján bizonyos mértékű nyereség figyelembe vétele (még meg nem térült: 4,5%; már megtérült, illetve távhőszolgáltató esetén: 2%) Távhő A közműves ivóvízellátás és közműves szennyvízelvezetés és –tisztítás díja A víziközműves kapcsolódó szolgáltatás díjai (ivóvíz átadási ára és az átvett szennyvíz kezelési díja) Víziközmű A hatósági áras közszolgáltatások

Díjmegállapítás, díjfelügyelet Csatlakozási díjak Rendszerhasználati díjak A díjakra vonatkozó rendelkezések betartását a Hivatal ellenőrzi Villamos energia, földgáz A víziközmű-fejlesztési hozzájárulás mértéke külön-külön közműves ivóvízellátásra és közműves szennyvízelvezetés és –tisztításra (módszer előírásával is meghatározható) A víziközmű-szolgáltatás díjaira vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzése, szükség esetén szankcionálás Víziközmű A hatósági áras közszolgáltatások

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás T/5538. számú törvényjavaslat a hulladékról – jelenleg az Országgyűlés előtt Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás: az önkormányzatokról szóló törvény szerint az önkormányzatok által biztosított, a települési hulladék ingatlantulajdonostól történő átvételét, elszállítását és kezelését biztosító, kötelező jelleggel igénybe veendő szolgáltatás A Javaslat szerint: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Hivatal javaslatának figyelembevételével a miniszter rendeletben állapítja meg a Hivatal a díjmegállapítással, díjváltozással kapcsolatos javaslatát a miniszter részére minden év szeptember 15-ig megküldi A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításának szempontjai: a vegyes települési hulladék mennyiségével arányosan, legalább egyéves díjfizetési időszakra, egységnyi díjtételek szerint, egytényezős vagy kéttényezős díjként (rendelkezésre állási díj és ürítési díj) A hatósági áras közszolgáltatások

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjakat – a vegyes települési hulladék mennyiségével arányosan – a költségekre, az árakra, illetve a díjakra vonatkozó közgazdasági összehasonlító elemzések felhasználásával úgy kell meghatározni, hogy figyelembe vételre kerüljenek: a folyamatos hulladékgazdálkodási közszolgáltatás indokolt költségei, a környezetvédelmi kötelezettségek teljesítésének indokolt költségei; a közszolgáltatás tartós ellátásához, fejlesztéséhez szükséges, indokolt költségek; a céltartalék vagy biztosítás indokolt költsége; a közszolgáltatás körében működtetett hulladékgazdálkodási létesítmény bezárásának, rekultivációjának, utógondozásának és a monitoring indokolt költsége; a díjak a legkisebb költségű hulladékgazdálkodási közszolgáltatásra, a közszolgáltatás hatékonyságának javítására, a kapacitások hatékony igénybevételére, a közszolgáltatás minőségének folyamatos javítására, a környezetterhelés csökkentésére ösztönözzenek. A hatósági áras közszolgáltatások

Köszönöm a figyelmüket. Dr Köszönöm a figyelmüket! Dr. Grabner Péter elnökhelyettes Magyar Energia Hivatal titkarsag@eh.gov.hu