A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Zöld válságkezelés és gazdaságélénkítés Környezetgazdászok javaslatai (Szeged, Vándorgyűlés, 2010 okt.1.)
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Energia – történelem - társadalom
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Életvitel és gyakorlati ismeretek. Célok  Tanításának fő célja hogy olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Szabadulás az energiafüggőségtől A természeti erőforrások kereskedelmi rendszere, mint a szabadulás eszköze.
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
FENNTARTHATÓ LÉTÜNK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TÁRSADALMASÍTÁSA -TÁMOP /2-2F – A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
A vállalkozások környezete
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A társadalmi változások elmélete
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fülemüle informatika verseny
Dr. Brezovits László tudományos igazgató KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET ALAPÍTVÁNY KITÖRÉSI PONTOK A HATHATÓS VÁLTOZÁSOK FELÉ ELŐADÁS 2011.november 23. Magyar.
III. A logisztika jövője
Zöldmezős bioerőművek szerepe, fejlesztési környezete Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ KHEM, július.
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Energiamegtakarítási lehetőségek az aszfaltkeverési technológiában
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az energiatermelés és fogyasztás rendszerszemléletű megközelítése Zalatnay László,
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
Hódmezővásárhely Megyei Jogú
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
INTELLIGENS MÉRŐK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A KÖZMŰHÁLÓZATOKBAN Nagy Alex Szak: műszaki menedzser Szegedi Tudományegyetem Mérnöki kar június 10.
1 Megújuló energiák, energiatakarékos megoldások 2010 május 13. Az ábrákat dr. Stróbl Alajos (MAVIR Rt.) bocsátotta rendelkezésemre.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Megújuló energia alkalmazása
Globális környezeti problémák
Energetikai gazdaságtan
Szociálpszichológia-2 Attitűd
A piac és a piacgazdaság
Előadás másolata:

A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. III. Magyarországi Klímacsúcs REC Szentendre, 2011. január 19.

Energiahatékonyság: több érték teremtése ugyanannyi energiával Energiahatékonyság: több érték teremtése ugyanannyi energiával. A termelő szektorokra használják. Me.: USD GDP/toe. Energiatakarékosság: kevesebb szolgáltatás igénybevétele kevesebb energia felhasználása érdekében. A nem termelő szektorokra használják.

Általánosabb érvényű definíció Egy cél elérése kevesebb fosszilis energia felhasználásával.

Az energiahatékonyság javításának stratégiái Az energiaigények mérséklése. Az energia hatékonyabb felhasználása. A hagyományos energiák kiváltása megújuló energiákkal.

Az energialánc P = Pvégső / (η1. η2. η3. η4. η5) Végfel-haszn. Prim. feldolg. Bánya Erőmű Elosztás Szolgáltatás Fogyasztás

Az energiahatékonyság javítása Technológiai kérdés Viselkedési kérdés A kettő csak együtt lehet hatásos.

Ismert az energiahatékonyság… … jelentősége, … javításának módjai, mégis a kívánatosnál lassúbb a javulás, az energiafelhasználási volumenek folyamatosan növekszenek. Miért?

Az életmód váltás képtelensége. Mítoszok A technológia megoldja a problémákat. A piac kiváltja az alkalmazkodás mechanizmusait. Olaj helyett lesz atom, megújuló, tiszta szén stb. Miközben egyetlen rövidtávú célt sem teljesítünk, a hosszútávúak teljesíthetők. Ellentmondások Egyéni  közösségi érdek. Rövidtávú  hosszútávú érdek.

Életmód váltás az energiafelhasználás az emberi létezés minden mozzanatában jelen van, az energiafelhasználás módja jellemzi az adott kultúrát, az energiahatékonyság javításához meg kell változtatni az emberi létezés módját, az életmódot, a kultúrát, ami rendkívül nehéz, a fogyasztói társadalom gőzhengere az ellentétes irányban befolyásol.

A technológia megoldja a problémákat A technológia az adott szolgáltatás energiaigényét csökkenti. Az energiaigény csökkentés általában a szolgáltatások iránti igény növekedésével jár együtt és az eredő pozitív. Ha lenne valós eredmény, azt semlegesíti a hatásvesztés (rebound effect). A technológia – egyedül – nem oldja meg a problémát.

Milyen hatékonyságnövekedésre lenne szükség 80% emisszió csökkentéshez?

A hatásvesztés jelensége (rebound effect) Történelmi tapasztalat: az enegia-hatékonysági technológia javulása általában az energiafelhasználás növekedésével jár együtt.

Közgazdasági magyarázat Az energiafelhasználási technológia javulásával a fogyasztó pénzt takarít meg, melyen többlet szolgáltatást vehet igénybe, vagy más anyagi szolgáltatást, illetve a technológia fejlődése elősegíti a gazdasági növekedést.

A hatásvesztés kiküszöbölése: kvóta programok A kvóta programok nem az energia-felhasználás (technológiai) hatékony-ságára tartalmaznak előírást, hanem a felhasznált energia volumenére: Kiotói Jegyzőkönyv EU emisszió kereskedelmi rendszer (EU ETS) EU „20-as” célok Személyes karbonkvóták (PCA)

Az energiatudatos emberi létezés néhány eleme Növekedés helyett fejlődés. Anyagi értékek helyett szellemi értékek. Kevesebb fogyasztás, kevesebb fölösleges vásárlás, kevesebb autózás, több kultúra, egészséges táplálkozás és életmód, tudatos energiahasználat.