MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
az általános iskolákban
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Serdülőkorúak egészsége
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Egészséges táplálkozás
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Gyermekkori sajátosságok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Napocska Napköziotthon
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében.    Apor Péter dr.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Országos Gyermekegészségügyi Intézet
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában Egészségügyi kutatások, adatok közzététele.
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében
Nemzeti Iskolagyümölcs-program - az európai iskolagyümölcs része - Bittsánszky Márton főosztályvezető-helyettes Miskolc május 21.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
A szervezet energiaforgalma
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
Az integrált terápiák elvének szakmai modelljei
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Aktív, egészséges életmód
HOMO POLITOLOGICUS 3. Egészséges iskolai büfé.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Egészségkultúra 9. évfolyam
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
TR90 Formálja át alakját 90 nap alatt! TR90 PROGRAM  Használata egyszerű és gyors  Egységbe kovácsolja a testet és a lelket a jobb megjelenésért  Olyan.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
10. rész :Táplálékunk összetevői
Interakciók a Prevenciós Faktorok Között
Pulyka az egészséges táplálkozásban
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A TÉT PLATFORM OKTATÁSI PROGRAMJÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI ANTAL EMESE MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

A gyermekek táplálkozásában - a felnőtt lakosság táplálkozására jellemző kockázati tényezők - ↑ a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulása A gyermekek egy részének energia- és tápanyagbevitele elégtelen - mennyiségi és minőségi éhezés veszélye Problémák - táplálkozási ismeretek hiánya

„Magyar valóság” 7-14 évesek: több mint ¼ túlsúlyos vagy elhízott Felnőttek: 50-60 % túlsúlyos vagy elhízott OÉTI 2005/2006; OLEF 2003/2004

Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta 47 % nem tudta (nem is találgatott), hogy számára mennyi az ideális energia Akik választottak egy értéket – 20 % helyes válasz 33 % tudta, hogy honnan származik energia DE! 94 % figyeli a címkét – nem értik, mit látnak a csomagoláson! Alapinformációkkal kell először tisztában lenni International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, 2006. http://ific.org

Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta Kinek vagy minek hatására kezdtek el változtatni az életmódjukon Sorrend: Egészségügyi szakemberek Család, barátok Televízió Hiteles források, Ne félelmet érezzenek. International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, 2006. http://ific.org

Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta Élelmiszervásárlási szokások: Termék íze Ára Egészséget befolyásoló hatása International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, 2006. http://ific.org

Élelmiszeripar lépése 2006. július 11. Egységes és informatív jelölések a csomagoláson GDA (Guidelines of Daily Amount) Nemzetközi ajánlásoknak megfelelően Energia, makrotápanyagok, telített zsírok, rost, só http:www.danone.com/cmscache/MYSESSION~9f4f29419d4e8d46c12571AA00364A9C/11jul2006_Companies_United_in_Labelling.pdf

Gyermekkor szülők Modellként szolgálnak, serdülőknél még mindig legfontosabb Keery H et al, Relationships between maternal and adolscents weight-related bahviors and concerns: the role of perception. J Psychosom Res. 2006; 61: 105-11 Trükkök - együtt vásárlás, közös főzés Larson NI et al, Food preparation and purchasing roles among adolescents: association with sociodemographic characteristics and diet quality, J Am Diet Assoc 2006; 106: 211-81 Étkezést tilos jutalmazásként vagy büntetésként felhasználni Iskola Órák alatt Tanárok felelőssége – minta Kortárs csoportok Reklámok és divat hatása

Gyermekkor Játék szerepe USA - 12 hét, életmód oktatás – egészségi, fittségi állapotban javulás, testösszetételük kedvező irányban változott Slawta et al, Promoting Healthy Lifestyle in Children: A Pilot Program of Be a fit Kid. Health Promot Pract 2006 Jun 27. Kaledo program – 307, 11-14 éves gyerekek, heti 1x 15-30 perces játék, 24 hét – táplálkozási ismeretük ↑, zöldségfogyasztás ↑ Amaro et al, Kaledo, a new educational board-game, gives nutritional rudiments and encourages healthy eating in children: a pilot cluster randomized trial. Eur J Pediatr 2006; 165: 630-5

Gyermekkor Büfé-rendelet – Az oktatási miniszter 32/2005. (XII. 22.) OM rendelete a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet módosításáról Ajánlás az iskolai büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához. OÉTI, 2005. Mi ajánlott és nem ajánlott a büfékben Élelmiszerválasztás tanítása MDOSZ – Korszerű és egészséges iskolai büfé, gyakorlati segítség www.egeszsegesbufe.hu

Fiatal felnőttkor 185 amerikai főiskolás lány BMI alapján: 20 % túlsúlyos, 12 % elhízott De! 83 %-uk fogyókúrázott már Normál BMI: aktuális testt. 94 %-át, túlsúlyos: 85 %-át, elhízott: 74 %-át tartaná ideálisnak 80 % fizikai aktivitást, de csak 19 % olyan aktívan, amely hozzájárul testtömegcsökkentéshez Kevesebbet kell enni - normál: 44 %, túlsúlyos: 57 %, elhízott: 81 % Interaktív beszélgetés, tévhitek eloszlatása Malinauskas BM et al, Dieting practices, weight perceptions, and body composition: a comparison of normal weight, overweight, and obese college females. Nutr J 2006; 5: 11

Felnőttkor Vállalati egészségnevelő programok Svájc -2 nagyvállalat – Check Bus Project Program elején – kérdőív, n=2361 87,3 %-uk többet szeretett volna tudni az egészséges életmódról. Program végén: 39 % változtatott életvitelén, 64,4 % ↑ fizikai aktivitást, 74 % javított táplálkozási szokásain Prevenciós programok a munkahelyen – költséghatékonyak Schilling J et al, The Check Bus Project and its effectiveness on health promotion at work. J. Occup Health, 2005; 47: 136-42

Időskor Hollandia, n=5427, 60-69 éves nő 22 ételcsoport fogyasztás alapján 3 csoport: ↑ növ. zsiradék, tészta, rizs, hal, vörösbor – mediterrán jellegű ↑ hús, zöldség, burgonya, alkohol – hagyományos holland étel ↑ zöldség, gyümölcs, tejtermék, burgonya – holland, de egészségesebb mortalitás és morbiditás 3. csoportnál  Nem kell új szokásokat ráerőltetni, a meglévő szokásokat kell modifikálni Waijers PM et al, Dietary patterns and survival in older Dutch woman. Am J Clin Nutr, 2006; 83: 1170-6

Időskor Evergreen Action Nutrition (EAN) program 3 éven keresztül Csoportos meggyőzés Előadások Ételbemutatók ↑ zöldség-, gyümölcsfogyasztás, ↑ napi étkezési gyakoriság Egészségesebb étkezési attitűd Keller HH et al, Community organized food and nutrition education: participation, attitudes and nutritional risk in seniors. J Nutr Health Aging, 2006; 10: 15-20

Iskolai oktatási program Alsó tagozatos diákok számára – 45 perc Felső tagozatos diákok számára – 45 perc Szülői értekezlet – 25 perc Minden prezentációhoz oktatási segédlet – pedagógus is meg tudja tartani az órát

Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak

Az ételek-italok legfontosabb összetevői Víz Energia (Zsírok, szénhidrátok) Építőanyagok (Fehérjék, ásványi anyagok) Szabályozó anyagok (Vitaminok, ásványi anyagok)

Hogyan épül fel a táplálkozási piramis?

Aktív, egészséges életmód 5–8. osztályos diákoknak

Energiaegyensúly Fogyni fogsz! Hízni fogsz! alapanyagcsere sport házi munka, tanulás Felvétel Fogyni fogsz! Leadás Hízni fogsz!

Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek

Mi az egészség? A „minőségi” életforma megvalósítása sok mindenen múlik. Ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele egészségünk megőrzése.

1, A táplálkozási szokások gyerekkorban alakulnak ki. Helyes táplálék-választás és mértékletesség. Ha jó szokások rögzülnek, felnőttként is ezt követik – egészségmegőrzést szolgálja Lake AA et al: Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years and adulthood (32-33 years): the ASH30 Study, J Public Health (Oxf) 2006. Feb 10.

2, Felnőttkorban is befolyásolhatjuk a táplálkozási szokásokat. Azonban hosszabb és nehezebb pozitív irányba változtatni. MEGÉRI!!! Lake AA et al: Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years and adulthood (32-33 years): the ASH30 Study, J Public Health (Oxf) 2006. Feb 10.

Türelem!!! A lakosság egészségi állapotának javításához - országos - és állandó – programok kellenek A prevenciós programok „minimum” 10-15 évre tervezhetőek. A prevenció olcsóbb, mint a terápia. Nem könnyű

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do. J.W. Goethe A tudás nem elég; azt alkalmaznunk kell. Akarni nem elég; tenni is kell.