MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A TÉT PLATFORM OKTATÁSI PROGRAMJÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI ANTAL EMESE MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
A gyermekek táplálkozásában - a felnőtt lakosság táplálkozására jellemző kockázati tényezők - ↑ a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulása A gyermekek egy részének energia- és tápanyagbevitele elégtelen - mennyiségi és minőségi éhezés veszélye Problémák - táplálkozási ismeretek hiánya
„Magyar valóság” 7-14 évesek: több mint ¼ túlsúlyos vagy elhízott Felnőttek: 50-60 % túlsúlyos vagy elhízott OÉTI 2005/2006; OLEF 2003/2004
Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta 47 % nem tudta (nem is találgatott), hogy számára mennyi az ideális energia Akik választottak egy értéket – 20 % helyes válasz 33 % tudta, hogy honnan származik energia DE! 94 % figyeli a címkét – nem értik, mit látnak a csomagoláson! Alapinformációkkal kell először tisztában lenni International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, 2006. http://ific.org
Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta Kinek vagy minek hatására kezdtek el változtatni az életmódjukon Sorrend: Egészségügyi szakemberek Család, barátok Televízió Hiteles források, Ne félelmet érezzenek. International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, 2006. http://ific.org
Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta Élelmiszervásárlási szokások: Termék íze Ára Egészséget befolyásoló hatása International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, 2006. http://ific.org
Élelmiszeripar lépése 2006. július 11. Egységes és informatív jelölések a csomagoláson GDA (Guidelines of Daily Amount) Nemzetközi ajánlásoknak megfelelően Energia, makrotápanyagok, telített zsírok, rost, só http:www.danone.com/cmscache/MYSESSION~9f4f29419d4e8d46c12571AA00364A9C/11jul2006_Companies_United_in_Labelling.pdf
Gyermekkor szülők Modellként szolgálnak, serdülőknél még mindig legfontosabb Keery H et al, Relationships between maternal and adolscents weight-related bahviors and concerns: the role of perception. J Psychosom Res. 2006; 61: 105-11 Trükkök - együtt vásárlás, közös főzés Larson NI et al, Food preparation and purchasing roles among adolescents: association with sociodemographic characteristics and diet quality, J Am Diet Assoc 2006; 106: 211-81 Étkezést tilos jutalmazásként vagy büntetésként felhasználni Iskola Órák alatt Tanárok felelőssége – minta Kortárs csoportok Reklámok és divat hatása
Gyermekkor Játék szerepe USA - 12 hét, életmód oktatás – egészségi, fittségi állapotban javulás, testösszetételük kedvező irányban változott Slawta et al, Promoting Healthy Lifestyle in Children: A Pilot Program of Be a fit Kid. Health Promot Pract 2006 Jun 27. Kaledo program – 307, 11-14 éves gyerekek, heti 1x 15-30 perces játék, 24 hét – táplálkozási ismeretük ↑, zöldségfogyasztás ↑ Amaro et al, Kaledo, a new educational board-game, gives nutritional rudiments and encourages healthy eating in children: a pilot cluster randomized trial. Eur J Pediatr 2006; 165: 630-5
Gyermekkor Büfé-rendelet – Az oktatási miniszter 32/2005. (XII. 22.) OM rendelete a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet módosításáról Ajánlás az iskolai büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához. OÉTI, 2005. Mi ajánlott és nem ajánlott a büfékben Élelmiszerválasztás tanítása MDOSZ – Korszerű és egészséges iskolai büfé, gyakorlati segítség www.egeszsegesbufe.hu
Fiatal felnőttkor 185 amerikai főiskolás lány BMI alapján: 20 % túlsúlyos, 12 % elhízott De! 83 %-uk fogyókúrázott már Normál BMI: aktuális testt. 94 %-át, túlsúlyos: 85 %-át, elhízott: 74 %-át tartaná ideálisnak 80 % fizikai aktivitást, de csak 19 % olyan aktívan, amely hozzájárul testtömegcsökkentéshez Kevesebbet kell enni - normál: 44 %, túlsúlyos: 57 %, elhízott: 81 % Interaktív beszélgetés, tévhitek eloszlatása Malinauskas BM et al, Dieting practices, weight perceptions, and body composition: a comparison of normal weight, overweight, and obese college females. Nutr J 2006; 5: 11
Felnőttkor Vállalati egészségnevelő programok Svájc -2 nagyvállalat – Check Bus Project Program elején – kérdőív, n=2361 87,3 %-uk többet szeretett volna tudni az egészséges életmódról. Program végén: 39 % változtatott életvitelén, 64,4 % ↑ fizikai aktivitást, 74 % javított táplálkozási szokásain Prevenciós programok a munkahelyen – költséghatékonyak Schilling J et al, The Check Bus Project and its effectiveness on health promotion at work. J. Occup Health, 2005; 47: 136-42
Időskor Hollandia, n=5427, 60-69 éves nő 22 ételcsoport fogyasztás alapján 3 csoport: ↑ növ. zsiradék, tészta, rizs, hal, vörösbor – mediterrán jellegű ↑ hús, zöldség, burgonya, alkohol – hagyományos holland étel ↑ zöldség, gyümölcs, tejtermék, burgonya – holland, de egészségesebb mortalitás és morbiditás 3. csoportnál Nem kell új szokásokat ráerőltetni, a meglévő szokásokat kell modifikálni Waijers PM et al, Dietary patterns and survival in older Dutch woman. Am J Clin Nutr, 2006; 83: 1170-6
Időskor Evergreen Action Nutrition (EAN) program 3 éven keresztül Csoportos meggyőzés Előadások Ételbemutatók ↑ zöldség-, gyümölcsfogyasztás, ↑ napi étkezési gyakoriság Egészségesebb étkezési attitűd Keller HH et al, Community organized food and nutrition education: participation, attitudes and nutritional risk in seniors. J Nutr Health Aging, 2006; 10: 15-20
Iskolai oktatási program Alsó tagozatos diákok számára – 45 perc Felső tagozatos diákok számára – 45 perc Szülői értekezlet – 25 perc Minden prezentációhoz oktatási segédlet – pedagógus is meg tudja tartani az órát
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az ételek-italok legfontosabb összetevői Víz Energia (Zsírok, szénhidrátok) Építőanyagok (Fehérjék, ásványi anyagok) Szabályozó anyagok (Vitaminok, ásványi anyagok)
Hogyan épül fel a táplálkozási piramis?
Aktív, egészséges életmód 5–8. osztályos diákoknak
Energiaegyensúly Fogyni fogsz! Hízni fogsz! alapanyagcsere sport házi munka, tanulás Felvétel Fogyni fogsz! Leadás Hízni fogsz!
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Mi az egészség? A „minőségi” életforma megvalósítása sok mindenen múlik. Ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele egészségünk megőrzése.
1, A táplálkozási szokások gyerekkorban alakulnak ki. Helyes táplálék-választás és mértékletesség. Ha jó szokások rögzülnek, felnőttként is ezt követik – egészségmegőrzést szolgálja Lake AA et al: Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years and adulthood (32-33 years): the ASH30 Study, J Public Health (Oxf) 2006. Feb 10.
2, Felnőttkorban is befolyásolhatjuk a táplálkozási szokásokat. Azonban hosszabb és nehezebb pozitív irányba változtatni. MEGÉRI!!! Lake AA et al: Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years and adulthood (32-33 years): the ASH30 Study, J Public Health (Oxf) 2006. Feb 10.
Türelem!!! A lakosság egészségi állapotának javításához - országos - és állandó – programok kellenek A prevenciós programok „minimum” 10-15 évre tervezhetőek. A prevenció olcsóbb, mint a terápia. Nem könnyű
Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do. J.W. Goethe A tudás nem elég; azt alkalmaznunk kell. Akarni nem elég; tenni is kell.