Fotó-villamos /Termikus rendszer, hálózattól független működéshez Az IEEE ISIE 2007-es konferencián szerepelt Járdán R. Kálmán, Nagy István Budapesti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Lendkerekes energiatárolás szupravezetős csapággyal
Galvánelemek és akkumulátorok
TÁPEGYSÉGEK Mi van a konnektorban?.
QAM és OFDM modulációs eljárások
Váltóállítás egyedi inverterrel
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
A Föld megújuló energiaforrásai
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Energiaellátás: Tárolás
Energiaellátás: Előállítás
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Mágneses lebegtetés: érzékelés és irányítás
Napenergia-hasznosítás
Járművillamosság-elektronika
- Alternatív energiaforrások -
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
Széchenyi István Egyetem
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Termikus napenergia hasznosítás
Termikus napenergia hasznosítás
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Rögvest kezdünk MÁMI_05.
Mérnöki számítások MÁMI_sz2 1.
Az alternatív energia felhasználása
Elektrotechnika 14. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Induktív típusú zárlati áramkorlátozók elmélete és alkalmazása
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Numerikus módszerek az elektromágneses térszámításban Dr
Aszinkron gépek.
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Szinkron gépek 516. ISZI Villamos munkaközösség Dombóvár, 2008.
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Aktív villamos hálózatok
Intelligens közúti kereszteződés
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Szünetmentes Hírközlési Áramellátó Rendszer
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Teljesítményelektronika
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Flyback konverter Under the Hood.
Az alternatív energia felhasználása
Charon Intézet - Technológiák
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
A szünetmentes tápegység
Emlékeztető Fizika.
VILLAMOS ENERGIA PIAC SZÉLERŐMŰVEK, SZÉLERŐMŰ PARKOK FELÉPÍTÉS, ÜZEMBE HELYEZÉS, GAZDASÁGI KÖLCSÖNHATÁSOK 1.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
. A kétoldalról táplált villamos gép
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Termikus hatások analóg integrált áramkörökben Esettanulmány:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGIAELLÁTÁS FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Járművillamosság-elektronika
A szünetmentes tápegység
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Elektromágneses indukció
Hálózatkímélő rendszerek
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Előadás másolata:

Fotó-villamos /Termikus rendszer, hálózattól független működéshez Az IEEE ISIE 2007-es konferencián szerepelt Járdán R. Kálmán, Nagy István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,Magyarország Angel Cid-Pastor, Ramon Leyva, Abdelali El Aroudi, Luis Martinez-Salamero, Rovira i Virgili-i Egyetem, Tarragona, Spanyolország Thermal insulation Thermal collector casing Hardened glass PV panel Base for PV panel Working fluid Cover glass with selective coating A működés alapját egy speciális elrendezés biztosítja, amelynél egyesítjük a Fotó-villamos és a Termikus paneleket (PV/T). Az egyesítés révén a Fotó-villamos cellák áramot termelnek, míg az egység Termikus része a hőenergiát hasznosítja, felmelegítve a benne áramló folyadékot. A foto-villamos egységből fedezni lehet a szabályozó elektronika és a rendszerhez kapcsolódó fogyasztók villamos-energia igényét. Az elmélet alátámasztására a berendezés a laboratóriumban megépítésre került. A teljes rendszer és a szabályozó egység elrendezése, ezen belül a Maximális Munkapont Keresés, azaz angolul Maximum Power Point Tracking (MPPT) szabályozó is az ábrákon látható Kombinált Fotó-villamos és Termikus (PV/T) rendszer = + - PV/T Battery DC/AC Converter DC/DC Converter Combined PV/Thermal Panel AC Load L1 Thermal System MPPT Controller DC Load mP Microcontroller & Supervisory System TS MPPT L2 Pump A Fotó-villamos/Termikus panelek által felmelegített folyadékot a termikus Rendszerbe (Thermal System) vezetjük. A folyadékot a szivattyú segítségével keringetjük a zárt rendszerben. A Termikus Rendszer használati meleg víz előállítására alkalmas. Egy egyenáram-egyenáram (DC/DC) átalakító tölti az akkumulátorokat, és elégíti ki L1 –es terhelés igényét, míg egy egyenáram-váltóáram (DC/AC) átalakító az L2 –es terhelést táplálja. Az MPPT szabályozóval állítjuk be a DC/DC átalakító munkapontját, hogy mindig a maximális teljesítményt tudjuk kinyerni a PV panelekből A szabályozó gondoskodik arról is, hogy az akkumulátorok töltöttségi szintje kívánt értékek között maradjon. Ha az akkumulátorok teljesen feltöltődtek, akkor az MPPT szabályozásról át kell váltani telesítmény-szabályozásra. A kombinált PV/T rendszer elvi felépítése

A PV panelek I-V karakterisztikáinak meghatározása Microcontroller Mains GND C Vc Vs Ic M2 M1 ADC PV module Light source CT Current Cell voltage A karakterisztika mérő berendezés blokk diagramja PV cella árama, 2A/oszt, Ch 2: cella feszültsége, 5V/oszt idő: 250 ms/oszt Teszt Eredmények: a) V-A karakterisztika b) V-P karakterisztika A rendszer Termikus részének elvi felépítése A fotovillamos egységből nyert villamos teljesítmény teszi alkalmassá a PV/T rendszert a hálózattól független működésre. A napenergia optimális felhasználására egy rezonáns energia átalakítót terveztünk, intelligens, adaptív, MPPT algoritmussal ellátva. A kifejlesztett energia átalakító csúszó-mód szabályozással rendelkezik. Az új MPPT szabályozás működését laboratóriumi mérésekkel igazoltuk. Maximális Munkapont Keresés (MPPT) elve

Megújuló és Veszteségi Energiák Hasznosítása Konferenciákon előadott közlemények:ből IEEE: IECON, PESC, ISIE, valamint SPEEDAM, EPE, EPE-PEMC Az elmúlt években világszerte jelentős fejlesztések összpontosultak a megújuló és veszteségi energiák felhasználásának kutatásában. Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Elektrotechnika Csoportja már több mint 15 éve dolgozik ezen a kutatási területen. Speciális rendszert fejlesztettünk ki, amelyben az elektromechanikai energia átalakítást egy ultra magas fordulatszámú turbina-generátor gépcsoport biztosítja. A fordulatszám elérheti a 100 000 f/p-et, ennek köszönhetően a gépcsoport rendkívül kis tömegű és a generátor hatásfoka eléri a 99%-ot. A turbinába vezetett munkaközeg a turbina lapátjain nyomatékot hoz létre, amely átadódik a vele közvetlen tengelykapcsolatban álló ultra magas fordulatszámú generátornak. A turbina-generátor egység által létrehozott villamos teljesítményt a hálózatba tápláljuk vissza egy váltóáram/váltóáram (AC/AC) átalakítón keresztül. Az átalakító két egységből áll, tartalmazza a CONV-1-et és a CONV-2-őt. Mikroprocesszoros egység biztosítja az alapvető irányítási, védelmi, diagnosztikai stb. funkcókat. A rendszer blokk vázlata Az ultra magas fordulatszámú generátornál különleges problémákat kell megoldani, ilyen például az átalakító és a generátor kölcsönhatása. A konverter által szolgáltatott feszültségek és áramok felharmonikusai számos nemkívánatos jelenséget okoznak, például többlet rézveszteség az áram felharmonikusainak következtében, többlet vasveszteség a fluxus felharmonikusainak következtében vagy a csapágyak élettartamának csökkenése a csapágyakon keresztül folyó áramok miatt. Állandó mágneses Szinkron Generátor n = 12 000 rpm, m = 100 kg, P = 20 kW, h= 90% Indukciós Generátor n = 90 000 rpm, m = 5 kg, P = 4,5 kW, h = 99%

Teljesítmény Elektronikai Átalakítók Laboratóriumi elrendezés Web alapú szabályozási rendszer. (Dr. Sütő Zoltán fejlesztése) Az ultra magas fordulatszámú generátor speciális tulajdonságai.: A hatásfok magas ami nagy előny, de ez az alacsony állórész illetve forgórész köri ellenállásnak köszönhető, aminek következtében a névleges és a billenő szlip is alacsony, ami azt eredményezi, hogy a gép könnyen „átbillenhet”. Alacsony álló illetve forgórész szórási induktivitás nagy felharmonikus áram öszzetevőkhöz vezethet. Az IGBT-ket alkalmazó konverterekkel elérhető kapcsolási frekvencia kisebb, mint ami az optimális áram és fluxus hullámformák biztosításához szükséges lenne. A magas üresjárási áramoknak köszönhetően, a gép teljesítmény tényezője alacsonyabb amely nagyobb teljesítményű konvertert igényel. Kiegészítő berendezésekre is szükség van amelyek segítik a gép működését (Vízhűtés, olajköd kenés kerámia csapágyak esetén vagy külön szabályozó berendezésekre mágnes csapágyak esetén). Ezen berendezések növelik a rendszer bonyolultságát.

Napelem Táplálású Elektromos Autó Sepsi Tibor Dániel TDK első helyezett (2008), OTDK harmadik helyezett (2009) Konzulens: Dr. Járdán R. Kálmán Az téma keretén belül egy saját építésű, napelemmel táplált elektromos autó vizsgálatát végeztük el, az Áramlástan Tanszék közreműködésével, náluk végeztük el a szélcsatorna mérést. A mérés célja az vplt, hogy a jármű légellenállási ténye-zőjének pontos megha-tározását, valamint annak javítása különböző elemekkel elvégezzük. A prototípus szélcsatorna mérése Számítógépes szimuláció segítségével tanulmányoztuk a rendszer viselkedését különböző terhelési esetekre, sebesség karakterisztikákra és nap sugárzási adatokra. Az akkumulátor töltését és kisülését is modelleztük, a jármű gyorsításakor, lassításakor és hegymenetben. Számítógépes Szimuláció Matlab/Simulink-ben Szétszerelt kerékagy motor Laboratóriumi összeállítás révén vizsgáltuk a konverter által táplált BLDC motor statikus és dinamikus viselkedését. A mérési eredmények közül néhány az alábbi ábrákon látható: Az állórész feszültsége 22Hz és 100 Hz-nél Állórész fluxus 100 Hz-nél

E-Learning INETELE EU project, Nagy István, Járdán R. Kálmán Az Európai Unió által támogatott Leonardo da Vinci program keretein belül, egy multimédiás program fejlesztésére került sor, amely a műszaki egyetemek hallgatóinak nyújt segítséget a tanulásban. Az INETELE nevű program több mint nyolc egyetem, közöttük a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék közreműködésével, készült. Az Elektrotechnika Csoport a 3.4-es fejezetet dolgozta ki, amelynek címe: Szabályozás a Teljesítményelektronikában (Control in Power Electronics). Jellemző Állapotok: Határ Ciklus, Osztályozás Periodikus vagy Aperiodikus Állapot, Amplitúdó moduláció Mező Orientált Szabályozás Indukciós Motor V/f szabályozása DC/AC konverter feszültség vektorai