Az (adat)gyűjtés új eszközei a múzeumokban és a múzeumi könyvtárakban „Különös figyelmet kellene egy olyan könyvtári osztályra fordítani mely mindazt egybefoglalná.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár
Advertisements

ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
A HŐSÖK KÖNYVÉNEK ÁTADÁSA I.RÉSZ. A HŐSÖK KÖNYVÉT AZ EGYESÜLET ÁTADJA A ÉRD VÁROSÁNAK.
Kincses Levéltár.
Arcanum Digitális Tudománytár Plusz
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
KÖNYVBEMUTATÓ. Könyvbemutató február óra Polgárok Háza 1089 Budapest, Visi Imre utca 6. Délvidéki Magyar Golgota című tanulmánykötet.
Városi Archívum - könyvtáros szemmel – Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő 2011.
Június.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
A holokauszt tanítása iskolámban
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Gödöllő Wiki Helyismereti szolgáltatások a Pest megyei könyvtárakban Monor.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Győr, március 10. PRIMER FORRÁSOK HASZNÁLATA A TMDK-S MUNKÁBAN.
Monor, október 12. Paulovits Erika
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Témahét a Szent László Gimnáziumban november 2-9. Radnóti Miklós és kora (Radnóti Miklós 100 éve, május 5-én született… …és 65 éve, november.
MKE 44. Vándorgyűlése Helyismereti Szekció Győr, július 13. péntek Magdics Erika Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola, Győr.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
„Szakképző iskolák könyvtári szolgáltatásainak tanulmányozása” Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramja keretében.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Közösség és innováció Salgótarján, január 29. az Ongai Kulturális Egyesület szemszögéből Készítette: Takács László.
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
A NÉPRAJZTUDOMÁNY ÁGAI
Az MKE 15. országos konferenciája
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Bibliográfiai tevékenység a neveléstudomány és az oktatásügy területén
Témahét a Szent László Gimnáziumban november 2-9. Radnóti Miklós és kora (Radnóti Miklós 100 éve, május 5-én született… …és 65 éve, november.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Első világháborús források feltárása Kalocsán Dr. Lakatos Andor levéltárvezető, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) Egyházak a háborúk viharaiban MELTE-EME.
A Magyar Hidrológiai Társaság hozzászólása Dr. Váradi József A Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztály elnöke 2012 április. 24 Vidékfejlesztési Minisztérium.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
(Angyali) kalandozás a barokk Gödöllőn avagy múzeumpedagógiai foglalkozások a Gödöllői Városi Múzeumban.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
A Digitális Képarchívum munkafolyamatainak bemutatása Készítette: Drótos László és Simon Jennifer Utolsó módosítás: T A R T A L O M A DKA.
Egy könyv, mely sokkal több, mint 350 oldal összefűzve Egy könyv, mely sokkal több, mint 350 oldal összefűzve ! Száz esztendő történelmetörténelme legendáilegendái.
„Az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni!”
Szellemi műhelyek az egyházi könyvtárakban Körkép 23 kérdőív alapján
A tanulók felkutatásának és beiskolázásának folyamata Iskolai, önkormányzati kapcsolati táblázat Névtáblázat (adatbázis) Települési útvonal Tájékozató.
„Elbeszélő múlt” – a családtörténeti kutatás irodalma
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
K EREKASZTAL - BESZÉLGETÉS FEBRUÁR 15. Nagy Dóra levéltáros
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
Készítette: Bogdán Renáta 10.o. Klebelsberg Tehetségpont Kutató Diákok Önképző Köre.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Kiadványok a helyismereti munkában
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII
- Városunkban élő „híres” ember bemutatása
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Előadás másolata:

Az (adat)gyűjtés új eszközei a múzeumokban és a múzeumi könyvtárakban „Különös figyelmet kellene egy olyan könyvtári osztályra fordítani mely mindazt egybefoglalná a mi akármily nyelven s akárhol a városról írásban vagy nyomtatásban megjelent…” (Rómer Flóris: Városi múzeumaink ArchÉrt máj ) Stabilitás – Innováció – Inspiráció Magyar Könyvtárosok Egyesülete 44. vándorgyűlése Helyismereti szekció Győr, június 13. Csécs Teréz Xántus János Múzeum Rómer Flóris Múzeumi Könyvtár

Múzeumunk és könyvtárunk Xántus János Múzeum (megyei múzeum) A bencés gimnázium régiségtára •Rómer Flóris felhívása a győri bencés múzeum gyarapítására (Győri Közlöny december 13.) – könyvek, kéziratok is érkeztek •1859. május 26. a Cs. Kir. Középponti Bizottmány a bencés gimnázium régiségtárát múzeummá nyilvánította + Városi Múzeum • Városi Múzeum létrehozása, 1943 újraalapítás •Gyűjteményi anyaga – képek, metszetek, térképek, könyvek (kiállítási katalógusok, képzőművészeti szakirodalom) •1949 a Bencés Rómer Flóris Múzeum és a Városi Múzeum egyesítése  Győri Múzeum •1951 névadás: Xántus János Múzeum Stabilitás(?)

A múzeumok tevékenysége és szerepe a helytörténet kutatásában és az információ szolgáltatásban A múzeum a feltárás-megőrzés-feldolgozás-bemutatás során helytörténeti feladatokat (is) ellát Adatbázisai: •múzeumi gyűjtemények: helytörténet, képző- és iparművészet, néprajz, régészet •adattárak a gyűjteményekhez •saját kiadványok •könyvtárak – régi könyvgyűjtemények – szakkönyvtári anyag

A Xántus János Múzeum fotógyűjteménye 8000 negatív, pozitív kép, 743 diakép A gyarapodás esetleges és hézagos – helyi események krónikája, színházi felvételek, társadalmi ünnepek, családi képek, albumok, vizitkártya képek Alapja a bencés Rómer Flóris Múzeum gyűjteménye •Skopall József talbotípiái ( , ) (249 pozitív, 3 negatív papírkép k.) •Glück József üvegnegatívjai (1920-as évek) •Mithay Antal üvegképei (1930-as évek) •Dobos Vilmos és A pusztulás képei ( ) • közötti győri árvízi képek Skopall József

˝Emlékképek egy városról – győriek emlékezései a régi Győrről˝ Fotógyűjtés a városról és lakóiról az 1990-es évekig (2009. október 16.) Felhívás médiában (Kisalföld megyei napilap, helyi tévék, rádiók, MTI, internetes felületek) a teljes címlistára Nyomtatott szórólapok Fotógyűjtés és beszélgetés a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik programjaként október óráig fotógyűjtés, 15 órától beszélgetés Innováció

Nem a képet kértük… a személyes történet múltidéző beszélgetés digitális megőrzés Akik hoztak…33 fő főként év közöttiek helyi értelmiségi (pedagógus, mérnök, helytörténet kutató, volt múzeumi munkatárs, gyűjtő) Győrből elszármazott idős ember Eredmény: mintegy 1200 új kép – ebből a harmada eredeti! ˝Emlékképek egy városról – győriek emlékezései a régi Győrről˝

Mire tudjuk használni? * a fotózás/fotótechnika története * helyi fényképészműtermek története * zsánerképek, családi képek – viselet, események dokumentálása * városképek – a kevésbé fényképezett városrészek, utcák fejlődésének, átalakulásának dokumentálása A digitális fényképezéssel veszítünk-e? Mihez képest? - az adathordozók változása – 80-as évekbeli színes papírképek már bevörösödtek/barnultak (fontos a negatívok megőrzése) - digitális adathordozók – az „átmentés” jelentősége

˝Emlékképek egy városról – győriek emlékezései a régi Győrről˝ Eszközök, módszerek: Végy egy elkötelezett muzeológust/könyvtárost… + adakozó kedvű polgárokat vagy gyűjtőket + 1 szkennert + gyárts űrlapokat az adatok felvételéhez + újságírót, aki segít a megfelelő hírverésben a program előtt/után + teremts időt a feldolgozáshoz

(Rész)eredmények… Perger Gyula: A pusztulás képei. Dobos Vilmos felvételei Győr 1944-es bombázásairól. Győr, Xántus János Múzeum, A múzeum helytörténeti fotótárának gyarapodása 1200 felvétellel

…és más próbálkozásaink Néprajzi viseletek gyűjtése 2010 Győri Nyomdász Baráti Kör Inspiráció Tisztelt Hölgyem, kedves Uram! Múzeumunk nagyon fontosnak tartja a helyi ipartörténeti emlékek, hagyományok megőrzését, ezért örömmel álltunk a kezdeményezés mellé, hogy gyűjtsük össze Győr több, mint 250 éves nyomdászatának történeti emlékeit. Kár lenne veszni hagyni ennek a megbecsülésre méltó szakmának a ma még fellelhető, összegyűjthető tárgyait, a nyomdász eszközöket, az egyleti vagy munkahelyi élet relikviáit, de e mellett ugyanolyan fontosak és értékesek lehetnek a fényképek, a munkahelyi történetek egyaránt. Úgy gondoljuk, ennek a kezdeményezésnek keretet adhat egy baráti kör, ezért tisztelettel meghívjuk a Nyomdász Baráti Kör alakuló ülésére, melynek a Xántus János Múzeum ad helyet március 18-án, csütörtökön 16 órakor, a díszteremben. Megjelenésére feltétlenül számítva tisztelettel üdvözli: Perger Gyula megyei múzeumigazgató

Így folytatjuk… Személyes történelem (2012) közösségi oldal, NKA pályázat, web2.0 felület Fotó Intézmények (gyárak, üzemek, brigádfotók, iskolák...) Katonaképek, háború (Győr bombázása...) Retro, design (gyermekjáték, ruházat, lakásbelső, háztartási eszközök…) Természeti események, természetfotók (dunai árvíz..) Társadalmi események (ünnepségek, avatások, felvonulások…) Élettér (utcaképek, lakóházak, lakótelepek…) Egyéb Kézirat, visszaemlékezés Családok, dinasztiák, családfák Egyéb Események (katonai, társadalmi, forradalmi…) Portré (győri polgárról, mesterről, tanárról Dokumentumok Bizonyítványok, diplomák Kitüntetések (katonai, dolgozói) Egyéb

Személyes történelem közösségi oldal

Személyes történelem közösségi oldal

Programjainkról, kiadványainkról: Rómer Flóris Múzeumi Könyvtár katalógusa: Köszönöm a figyelmet!