Modellezés Tanórák Tanórák Értékelés Észrevételek Tanórák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Feladatok ModellezésFeladatok TanórákÉrtékelés Észrevételek.
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Rész számítás összetett
arányosság.
Másodfokú egyenlőtlenségek
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
ModellezésTanórák Értékelés Észrevételek Tanórák.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Feladatok ModellezésFeladatok TanórákÉrtékelés Észrevételek.
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
Fotók egy mexikói narkóvezér házából, miután letartóztatták.
Értékelés.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Műveletek logaritmussal
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Algebrai törtek.
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Lineáris függvények.
Excel Hivatkozások, függvények használata
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
Exponenciális egyenletek
A diákat készítette: Matthew Will
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
Témahét 2014 FÓKUSZBAN A DEMOKRÁCIA. Miért szervezünk témahetet minden évben? Azért,… hogy a jelen valós problémáit boncolgatva együtt tanulhassunk hogy.
Kombinatorika összefoglalás
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
2005. november 4. Egy híres európai matematikus két dologra volt igen büszke: egyrészt arra, hogy roppant ízletes krumplis fánkot tudott készíteni, másrészt.
Feladatnaptár Április 27. (kedd) Migráns-project megbeszélés (érintett ofők és ofő-h) Április 29. (csütörtök) Osztályozó értekezletek Április 30. (péntek)
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
13. A zillmerezés, mint bruttó
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Modellezés Tanórák Tanórák Értékelés Észrevételek Tanórák.
Szül ő i értekezlet Október 12.. Az értekezlet tartalma Oktatás, nevelés (Szöll ő si Zsuzsanna – igazgatóhelyettes) Szakmai képzés sajátosságai.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
EXCEL Excel.
1 A Nyelvi Tesztelés és Értékelés Európai Egyesülete (EALTA)
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Üdvözöllek ebben a játékbam!! Ebben a játékban matematikai példák lesznek első osztályosoknak Összeadás és kivonás Kisseb nagyobb jelek.
Határozatlan integrál
Az elektromos áram.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Elektronikus tananyag
A Z EGÉSZ SZÁMOK HALMAZA (I SMÉTLÉS ) 3. óra. M IÉRT SZÜKSÉGES BEVEZETNI AZ EGÉSZ SZÁMOKAT ? Végezd el a műveleteket! = = 52-56= Melyik.
A termelés költségei.
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
előadások, konzultációk
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
A termelés költségei.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
ÚTI BESZÁMOLÓ Tanártovábbképzés Barcelonàban
Projektorientált matematikaoktatás
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Előadás másolata:

Modellezés Tanórák Tanórák Értékelés Észrevételek Tanórák

Modellezés Tanórák Tanórák Értékelés Észrevételek Tanórák Tartalom

Célok Ebben az almodulban áttekintésre kerül, hogy hogyan használhatja a modellezési megközelítést saját nításában, egy konkrét matematikai témakörre koncentrálva.

Eredmények Elsajátítja, hogy hogyan tervezzen feladatokat, amelyek segítségével a tanórán a modellezési megközelítést használva diákjai megtanulhatnak egy bizonyos matematikai témakört. Ez a modul ebből eredően felismeri azt a nyomást, amely gyakran a tanárokra nehezedik a tantervi kötelességek teljesítésének szorításában.

Koncentráljunk a tanterv tartalmára Ön a tanterv egy bizonyos területére kíván koncentrálni. Hogyan használhat fel egy matematikai modellezési feladatot arra, hogy diákjai valóban ezzel foglalkoznak? Ennek egyik módja, hogy olyan feladatot készítünk, amely megkísérli ezt elérni – esetleg egy már létező problémát is felhasználhatunk egy nyitottabb modellezési feladattá alakítva azt.

Példák Algebra Pozitív és negatív számok Terület Információ- és adatkezelés

Példa: Bevezetés az algebrába Képzelje el … Megbízzák azzal a feladattal, hogy tartson egy bevezető órát az algebra témakörben. Részfeladat: Csoportokban gondolják végig, hogy eddigi tanítási gyakorlatukban milyen megközelítést használtak erre a feladatra.

Bevezetés az algebrába Az algebra egyik lényeges aspektusa, hogy megértsük a „betűk, mint változók” használatát. Kezdetben a diákok gyakran foglalkoznak egyszerű egy ismeretlenes egyenletek megoldásával, mint pl.: 3 + = 12 Hogyan ösztönzi ez a feladat a betűk, mint változók megértését?

Bevezetés az algebrába Ez a tankönyv arra ösztönzi a diákokat, hogy gondolkodjanak el a „betűk, mint változók” használatáról. Milyen módon tudna ezek közül néhány ötletet úgy bevezetni, hogy a diákok felfedezzék a „változót”? Írja le matematikai műveletekkel az alábbi mondatokat! Használja a pirosan kiemelt betűket és számokat! A teljes hossza egy 5 méteres autónak és az általa húzott lakókocsinak. i = … + … A teljes hossza egy 3 méteres mininek és az általa húzott lakókocsinak. A teljes hossza egy 6 méteres kombinak és az általa húzott lakókocsinak.

Bevezetés az algebrába Egy iskolában egy osztály elhatározza, hogy jótékonysági célra pénzt gyűjt. A tanórák közti szünetekben ezért frissítőket kívántak árusítani. Számításaik szerint minden egyes eladott pohár gyümölcslével 20 penny profithoz jutnak majd. Ha c pohár gyümölcslét adnak el, mennyi nyereséghez jutnak majd összesen?

Bevezetés az algebrába Az osztály továbbá minden egyes eladott müzliszeleten 15 penny profitot kíván keresni. Ha b db müzliszeletet adnak el, mennyi nyereséghez jutnak összesen? Mi történik akkor, ha egyesítik a gyümölcslé és müzliszelet eladását?

Bevezetés az algebrába Feladat: 1. Írja át az előbbi ötletet nyitott modellezési feladattá! 2. Vitassák meg, hogy hogyan ösztönözhetik a feladaton dolgozó diákjaikat, hogy algebrai megközelítést alkalmazzanak, amikor bemutatják munkájukat!

Példa: Bevezetés a területszámításba Képzelje el … Felkérik, hogy vezesse be a területszámítást Részfeladat: Csoportokban gondolják végig, hogy eddigi tanítási gyakorlatukban milyen megközelítést használtak erre a feladatra.

Bevezetés a területszámításba A mód, ahogy a tankönyvek általában bevezetik a területszámítást gyakran alkalmazza az egy bizonyos terület (pl. téglalap) lefedését kisebb négyzetekkel.

Bevezetés a területszámításba Hány kék és hány piros padlólap szükséges ahhoz, hogy befedjük a konyha padlóját (sárga)?

Bevezetés a területszámításba Egy család újra szeretné burkolni konyhájuk padlóját. Úgy döntenek, hogy piros és kék padlólapokat fognak felhasználni ehhez. Hány különböző kombinációt és mintát tudnál nekik javasolni a két padlólap fajta felhasználásával?

Bevezetés a területszámításba Feladat: 1. Írja át az előbbi ötletet nyitott modellezési feladattá! 2. Vitassák meg, hogy hogyan bátorítanák a feladaton dolgozó diákjaikat, hogy a területszámítás eredeti értelmét felhasználják.

Bevezetés a területszámításba Egy család szeretné a nyaralójának a padlóját újraburkoltatni. Egy burkoló három különböző méretű padlólap használatát javasolja. A közepes méretű kétszer olyan nagy, mint a legkisebb, a nagy pedig kétszer akkora, mint a közepes méretű padlólap. Mennyibe kerülhet a padló burkolása? €2 €3 €4

Példa: Negatív számok összeadása és kivonása Képzelje el … Felkérik, hogy vezesse be a pozitív és negatív számok összeadását és kivonását. Részfeladat: Csoportokban gondolják végig, hogy eddigi tanítási gyakorlatukban milyen megközelítést használtak erre a feladatra.

Példa: Negatív számok összeadása és kivonása Nagyon fontos, hogy a diákok megértsék a negatív számok elvét, valamint, hogy felfogják, hogy hogyan kell azokat összeadni és kivonni. Bőséges gyakorlási lehetőségre van szükségük. A tankönyvekben gyakran találhatunk ilyen és ehhez hasonló feladatokat: A kihívás az, hogy olyan feladatot adjunk diákjainknak, amely megoldása közben felfedezhetnek egy matematikai modellt, mialatt összeadást és kivonást végeznek.

Példa: Negatív számok összeadása és kivonása Egy lehetséges kontextus: Televíziós vetélkedőkben a versenyzőket gyakran mínusz pontokkal díjazzák, ha azok egy kérdésre rossz választ adtak. Vizsgáld meg a pontozás különböző módjait! TVShow1: köszönet: John ONeill, Wikimedia Commons. TVShow2: köszönet: Kamal Sellehuddin, Wikimedia Commons, licenc: Creative Commons Attribution 2.0

Esetleg el is játszható a vetélkedő, használhatunk hozzá érméket, dobókockákat, pörgettyűket, stb. Köszönet: Ptkfgs, Wikimedia Commons

Példa: Negatív számok összeadása és kivonása Vitassák meg, hogy hogyan ösztönözhetnék a feladatokon dolgozó diákjaikat, hogy tudásuk gyarapodjon a pozitív és negatív számokról! Milyen további ötletei vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan alkalmazhatnánk modellezési megközelítést ennek a témának a bevezetése során?

Példa: Információ- és adatkezelés Mintafeladat: Alex megszeretné nézni a „Cat Riddle” című filmet. A film este 8.30-kor kezdődik. Alex gitár órája este 7.30-kor kezdődik és 45 percig tart. Ha 25 percre van szüksége, hogy a zeneórájáról a moziba érjen, oda fog-e érni időben?

Példa: Információ- és adatkezelés Nick két barátjával moziba szeretne menni. Megkérdezi barátait, hogy mikor érnek rá. Mikor tud a három barát együtt moziba menni? Program Internet Journeys (113 perc) 7.00 9.00 (Hétfő, Péntek) The Ship (92 perc) 7.15 8.30 (Szombat, Vasárnap) Blue Fish (85 perc) 7.30 9.00 (Kedd, Csütörtök) Cat Riddle (104 perc) 6.45 8.45 (Vasárnap) Mary Hétfőn és szerdán gitárórára járok John Minden vasárnap a nagymamámat látogatom meg

Példa: Információ- és adatkezelés Tovább tudja fejleszteni a feladatot modellezési feladattá? Köszönet: Heidas,, Wikimedia Commons

1. gyakorlat Feladat: Válasszon a tantervből egy olyan területet, amelyet egyik osztályával a közeljövőben venni fog! Gondolja végig, hogy hogyan közelítheti meg ezt a területet modellezési szemszögből!

Célok Ebben az almodulban áttekintésre kerül, hogy hogyan használhatja a modellezési megközelítést saját tanításában, egy konkrét matematikai témakörre koncentrálva.

Eredmények Elsajátítja, hogy hogyan tervezzen feladatokat, amelyek segítségével a tanórán a modellezési megközelítést használva, diákjai megtanulhassanak egy bizonyos matematikai témakört. Ez a modul ebből eredendően felismeri azt a nyomást, amely gyakran a tanárokra nehezedik a tantervi kötelességek teljesítésének szorítása által.

Tanári napló Jegyezze fel tanári naplójába egy olyan modellezési óra tervét, amely egy konkrét matematikai témakörre épül észrevételeit ezzel kapcsolatban, főként, hogy mennyire sikerült lefednie az adott tantervi tartalmat!