Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
MATARKA múltja, jelene, jövője – összefoglaló helyzetkép Burmeister Erzsébet Miskolc, február 26. Országos Széchényi Könyvtár.
Magyar Digitális Képkönyvtár Dávid Adrienne OSZK Elektronikus Dokumentum Központ XI. Országos Közművelődési Telematikai Konferencia október 1., Miskolc.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
A projekt könyvtári fejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatai, különös tekintettel az ALEPH-re.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Europeana felé tartó rögös úton A Linked Heritage projekt tapasztalatai.
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Magyar Digitális Képkönyvtár
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Networkshop, Szeged, április A Magyar Digitális Képkönyvtár projekt (MDK) Bánkeszi Katalin – Dávid Adrienne – Moldován István OSZK Elektronikus.
”A magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, új szolgáltatásai” Moldován István OSZK MEK osztály Országos Széchényi Könyvtár Tudományos.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Digitális dokumentumok a könyvtárban „Könyvtári stratégiák – könyvtári.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitális tartalomszolgáltatás
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Szeged, április 16. CACAO projekt katalógusok, digitális könyvtárak lekérdezése saját nyelven Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Előadó: Hortobágyi Ágoston
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Magyar Digitális Képkönyvtár országos intézményi képadatbázis, egyúttal az OSZK digitalizált képeinek adatbázisa Dávid Adrienne OSZK EDK Digitális Gyűjtemény.
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Tömegek a közgyűjtemények szolgálatában Jó példák és tanulságok.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Szemelvények a MEK történetéből
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
A JaDoX, mint repozitórium szoftver
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
"404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?"
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Budapest,

Történeti áttekintés •Magyar Digitális Képkönyvtár – •2008. Oktatási és Kulturális Minisztérium projekt – Reneszánsz Év •Szolgáltatás indulása: június •Célja: a könyvtárakban már digitalizált képi dokumentumok összegyűjtése és szolgáltatása, központi adatbázis létrehozása, a feltárás támogatása, a master példányok archiválása. •48 partner, szak-, egyetemi, egyházi könyvtárak •Részleges projektdokumentáció a KI honlapján.projektdokumentáció Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Budapest,

Gyűjtőkör, működés, helyzet •Gyűjtőkör: digitalizált könyvtári képi dokumentumok majd intézményi gyűjtemények •Feltöltés: képek + metaadatok; XML vagy HUNMARC ill. USMARC •Nyilvános adatbeviteli űrlap: XML kimenettel – •Állomány: –Partnerkönyvtárak: dokumentum –OSZK: (-2013) (2014)= –Összesen: dokumentum •Használat (látogatás): –havi átlag , összesen: •Megrendelések: átlag 4-5 / hét! Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Budapest,

Fejlesztés, erőforrások •Projekt költségvetés 2008-ban: 200 MFt •Fejlesztési költségvetés után: 0 Ft •Munkaerő: 1 főállású könyvtáros •Szolgáltatások: –Nyilvános képi adatbázis, –Nagy felbontású képek biztonsági tárolása, –Nagy felbontású képek megrendelése. –Megrendelés – küldése az őrzőhelynek, könyvtárnak Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Budapest,

MDK – ELDORADO összekapcsolódás, lehetőségek •Az MDK rekordok, nézőképek integrálása •Első körben az ELDORADO nem veszi át a masterképeket, hanem kezeli az eredeti tárhelyen •Lényeges várható fejlesztés: a Megrendelés fejlettebb kezelése. Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Budapest,

MDK – ELDORADO összekapcsolódás, lehetőségek •Megrendelés az ELDORADO-ban: –Az áttöltött rekordokból, –Komplett megrendelési folyamatkezelés, –Felhasználói adatbázis, –Rögzített árképzés, differenciált árakkal, –Nagyobb nyilvánosság, forgalom. Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Budapest,

MDK – ELDORADO összekapcsolódás, lehetőségek •Megrendelés az MDK-ban: –A megrendelő összeállítja a kosarat, majd az árajánlatkérő/megrendelés gombra kattintva az ELDORADO felületére jut –Az ELDORADO rendszer nyilvántartja a szerződött MDK partnerek adatait. –A szerződött partnerek az ELDORADO megrendelési infrastruktúráját veszik igénybe. –A nem szerződött partnerek esetén továbbra is értesítés megy a megrendelésekről. Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Budapest,

Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Budapest, Köszönöm a figyelmet! Moldován István OSZK E-könyvtári Szolgáltatások Osztálya