V.: 2009.03.05 - 001 Gazdaságélénkítési eszközök az MKB Bank finanszírozási gyakorlatában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Advertisements

Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Banki mikrohitel konstrukciók
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Önkormányzatok finanszírozása
• 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. • Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
V.: Újra előtérben a fejlesztési lehetőségek.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés garanciája.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
A vidékfejlesztés hitelforrásai. A Pannon Takarékszövetkezet Univerzális magyar kisbank 26 kirendeltség két megyében és Budapesten – újabb egyesülés előtt.
Vállalkozási ismeretek
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája, Debrecen,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Kecskemét,
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH 7 regionális céggel biztosítja szolgáltatásait az ország teljes területén 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Az MKB Bank bemutatkozik Személyesen Önnek
Akad még lehetőség! – Vállalati pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Budapest, június 17.
Az MKB Bank bemutatkozik Személyesen Önnek Dr
Az MKB Bank bemutatkozik Személyesen Önnek
JEREMIE Programok módosulásai
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
KKV-szektor likviditása, finanszírozása banki szemszögből
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
III. További finanszírozási alternatívák
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program.
Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László szeptember 17.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

v.: Gazdaságélénkítési eszközök az MKB Bank finanszírozási gyakorlatában

Gazdaságélénkítési eszközök Támogatott és refinanszírozott hitelkonstrukciók Új Magyarország Kis- és Középvállalati Hitelprogram Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram Uniós pályázatok LEGFONTOSABB ENYHÍTÉSEK: •Magasabb támogatási intenzitások (akár 25-70%) •2 évnél fiatalabb cégek is pályázhatnak •Nagyvállalatok is pályázhatnak export/beszállítói árbevételtől függetlenül •Enyhülő vállalási feltételek: árbevétel stabilizálás árbevétel növekedés helyett vagy létszám megtartása •Gyorsabb támogatás lehívás (előleg akár a támogatás 40%-ig) Garantiqa Hitelgarancia A kormány 900 Milliárd Ft-ra emelte a garancia keretet ELÉRHETŐ FORRÁSOK BŐVÍTÉSE Az MKB csatlakozott a Hitelprogramokhoz EU támogatás előfinanszírozó hitel, EU garancia, EU beruházási hitel FEDEZETI HÁTTÉR ERŐSÍTÉSE Az MKB Partneri kapcsolatban áll a Hitelgarancia Zrt.- vel.

Hogyan tudok biztosítékot nyújtani a pályázatomhoz? Előbb van szükségem a pénzre, mint hogy megkapom a támogatást Olyan lassan kerülnek kifizetésre a számlák… Igénybe vehetek egyéb, kedvező finanszírozási konstrukciót a pályázathoz? A támogatáson felüli összeget nem tudom önrészként előteremteni MKB EU Program – az induláshoz

MKB EU Program – az elnyert támogatáshoz 1.  Olyan biztosítékhoz jut, amely hozzásegíti Önt a tervezett fejlesztéshez  Lejárata a fejlesztés befejezésének és a fenntartási időszak lejáratának (záró értékelés elfogadásának) időpontjához igazodik  Nagysága az elnyert támogatás összegének függvénye  A Támogatási Szerződésben vállaltak nem teljesítése esetén a fizetési kötelezettségének teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges A pályázati kiírás a támogatásra biztosíték adását írja elő? EU Bankgarancia

MKB EU Program – az elnyert támogatáshoz 2. EU Támogatás Előfinanszírozó Hitel Az EU-s támogatások kifizetése utólag történik a teljes beruházás vagy egyes részeinek lezárását követően.  A hitel célja a támogatás előfinanszírozása a Támogatási Szerződés megkötésétől a támogatás kifizetéséig tartó időszakban  A hitel futamidejét az utolsó támogatási rész kifizetésének várható időpontja határozza meg  A hitel maximális összege a támogatás összegének %-a lehet  A hitel biztosítéka elsősorban az elnyert támogatás, de a Bank egyéb fedezetet is kérhet Amennyiben mind az EU Bankgarancia, mind az EU Támogatás Előfinanszírozó Hitel termékünket igénybe veszi, a hitel és garancia fedezetéül Önnek nem szükséges külön-külön biztosítékot nyújtania. A fejlesztés megvalósításához szüksége van a támogatási összegre már a beruházás kezdeti fázisában?

MKB EU Program – az önerő biztosításához EU Beruházási Hitel  A hitel futamideje a beruházás megvalósításának és megtérülésének függvénye  A megvalósítási szakaszban a tőketartozás megfizetésére türelmi időt kaphat  A hitel maximális összege a beruházás összköltségének maximum 70 %-a  A kamat mértéke egyedileg kerül meghatározásra, a Bank közép- és hosszúlejáratú kölcsöneinek kamatlába az irányadó A fejlesztés megvalósításához nem rendelkezik a támogatáson felüli összeg teljes egészével?

MKB EU Program – az induláshoz  EU Desk  vállalati referenseink  külső tanácsadóink Az Ön pályázati csapata  versenyképes banki szolgáltatások Maximálisan ki tudják használni a támogatási rendszerben rejlő lehetőségeket.  személyes tanácsadás

Kedvezményes Kamatozású Hitelek Új Magyarország Hitelprogramok az MKB „palettáján” Agrár szektor Vállalati szektor Önkormányzatok Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogram Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram EU pályázati források kacsolódhatnak a hitelprogramokhoz Kérhető az egyes ügyletekhez HG (viszontgarantált) kezesség Könnyen áttekinthető, azonos eljárásrend Nincs addicionális adatszolgáltatási kötelezettség

Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram és az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram bemutatása Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram Új Magyarország Kis-, és Középvállalati Hitelprogram XXXIV. törvény szerinti, magyarországi székhelyű [Magyarországon nyilvántartásba vett is], a devizajogszabályok szerint belföldinek minősülő KKV. 50 Mrd Ft (50%-ban MFB forrás – 50%-ban MV Zrt. (JEREMIE) forrás) 310 Milliárd Ft volt az induló forrás, jelenleg ….. Keretösszeg 140 Mrd Ft (90 Mrd Ft MFB forrás – 50Mrd Ft MV Zrt. (JEREMIE) forrás KKV, valamint KKV-nak nem minősülő vállalkozások is Kik vehetik Igénybe? Éven túli lejáratú, beruházási hitel Éven túli lejáratú forgóeszközhitel 5 – 3000 millió Ft millió Ft10 – 100 millió Ft Hitel típusa Hitelösszeg Nem rulírozó hitel Hitel felhasználható: Tárgyi eszközökbe történő beruházáshoz, közvetlenül kapcsolódó jogok, know-how, immateriális javak megvásárlásához és tartós forgóeszköz finanszírozáshoz Közép-magyarországi régió 19,6 Mrd Ft-tal részesedik a Hitelprogramból!

Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram és az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram bemutatása Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram Új Magyarország Kis-, és Középvállalati Hitelprogram 3 havi EURIBOR * 0,75 + 0,75% + legfeljebb 5% p.a. 3 havi EURIBOR + legfeljebb 4% p.a. Kamat 9/14 * 1 havi BUBOR + 1,464% + legfeljebb 4% p.a. •Kezelési ktg – nincs •Folyósítási jutalék – 1% (első folyósításkor kerül felszámításra) •Szerződés módosítási díj, Projekt vizsgálati díj, Előtörlesztési díj: MKB kondíciós lista szerint •Rendelkezésre tartási jutalék – 0,25% p.a. Egyéb költségek •Kezelési ktg – nem kerül felszámításra •Folyósítási jutalék – 1% (első folyósításkor kerül felszámításra) •Módosítási díj: 0,1%, max Ft •Projekt vizsgálati díj: 0,1%, max Ft •Rendelkezésre tartási jutalék – 0,25% p.a. •Kezelési ktg – 1%, flat •Folyósítási jutalék – Nem kerül felszámításra •Módosítási díj: Kereskedelmi bank kondíciós listája szerint •Hitelképesség vizsgálati díj: Nem kerül felszámításra •Rendelkezésre tartási jutalék – 0,25% p.a. 1 havi EURIBOR 1,51% 3 havi EURIBOR 1,81% ( ) 2,11% + marge7,57% + marge1,81% + marge 3%

Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram és az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram bemutatása Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram Új Magyarország Kis-, és Középvállalati Hitelprogram Támogatás formája: Csekélyösszegű támogatás Beruházás nettó értékére vetítve (ha ÁFA visszaigénylésre nem jogosult Bruttó=Nettó) minimum 15% •Csekélyösszegű támogatás esetén – minimum 10% •Regionális csoportmentességi támogatás esetén – minimum 25% Saját erő elvárás Nem szükséges Ügyfél választása szerint: Csekélyösszegű támogatás vagy Regionális csoportmentességi támogatás Támogatás típusok •Rendelkezésre tartási idő : maximum 2 év •Lejárat: maximum 15 év •Türelmi idő: maximum 2 év Kizárólag 1 év + 1 nap •Rendelkezésre tartási idő : maximum 2 év •Lejárat: maximum 10 év •Türelmi idő: maximum 2 év Futamidő

Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram és az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram bemutatása Csekélyösszegű támogatás Regionális csoportmentességi támogatás Csekély összegű támogatás keretében nyújtott hitel esetén a saját erő tekintetében a Hitelprogram kötelező előírást nem tartalmaz, a finanszírozó hitelintézet jogosult saját belső szabályzatai alapján eljárni. •Mezőgazdasági tevékenységet folyatató vállalkozások nem vehetik igénybe •Teherszállító járművek megvásárlására nem adható hitel, szállítmányozó cég esetében • EUR – 3 év általános • EUR – 3 év szállítmányozó cég esetében A hitelfelvevőnek előzetesen írásban nyilatkoznia kell arról, hogy a hitelkérelem Bankhoz történő benyújtásának évében és az azt megelőző két pénzügyi évben mennyi csekély összegű támogatást vett igénybe. Regionális csoportmentességi támogatás keretében nyújtott hitel esetén a saját erőnek minden állami támogatástól mentesnek kell lennie, továbbá a beruházás megvalósításához szükséges, a hiteligénylő tulajdonában lévő tárgyi eszköz saját erőként nem vehető figyelembe (ellenkező esetben a beruházás megkezdettnek minősül!). Megkezdett beruházás finanszírozása nem lehetséges. •Hajógyártási ágazat és a •Szintetikusszál-ipar tevékenységi kör kizárt Egy beruházáshoz nyújtható, államháztartási forrásból származó összes támogatás Maximális intenzitása régiónként meghatározott.

Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram és az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram bemutatása Regionális csoportmentességi támogatás Beruházást a kivitelezés helye alapján kell besorolni és nem a cég székhelye alapján TÁMOGATÁS INTENZITÁS MikroKözépvállalkozásNem KKV Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, és Dél-Dunántúl 70%60%50% Közép-Dunántúl60%50%40% Nyugat-Dunántúl50%40%30% Pest megye50%40%30% Budapest45%35%25%

Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram és az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram bemutatása Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a hitelprogramok kiválasztásánál? A vállalkozásnak milyen jellegű forrásra van szüksége? Likviditás finanszírozásra vagy fejlesztésire? Milyen saját és idegen források állnak, vagy fognak a tervek szerint rendelkezésre állni? Hány %-os a saját erő? Pályázati források engedik-e egyéb támogatás igénybevételét? Milyen tevékenységi kör folytatásához szükséges a hitel? Megkezdődött-e a beruházás, vagy meg kell-e kezdeni a hitelbírálatok elkészítéséig? Mekkora hitelösszeg szükséges? Eddig milyen támogatásokat és mekkora összegben kapott a vállalkozás? Fenntartható-e a működési kötelezettség az aktiválástól számított 5 éven keresztül A cég könyveibe a támogatott hitel felhasználásával kapcsolatban betekintési jogot kell biztosítani. Általánosan Beruházás esetén Hol kerül sor a beruházásra?

Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramhoz kapcsolódó Hitelgarancia gyorsított eljárás Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Opcionálisan Garantiqa Hitelgarancia kezességvállalás is kapcsolódhat a hitelhez Kezesség mértéke a követelés 80%-ig terjedhet. „Csomag” termékként kínálja a Hitelgarancia ezt a terméket, így a 15 munkanapos átfutási idő helyett 3 munkanap alatt elbírálja azokat a kérelmeket, mely az előzetes feltételeknek megfelel. Ilyen feltétel a maximális hitelösszeg, amely 100 millió Ft lehet, illetve kezdő vállalkozás esetében 50 millió Ft. Új elemként megjelenik a 90%-os kezességvállalás.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Mészáros Norbert Wholesale Üzletirányítás