Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
NEKIK MÁR CSAK GYEREKJÁTÉK Felmérés az internetező gyerekekről A Piackutatás Napja május 5.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
Életkor – második látásra 2 éves az „Öreg a Nénikéd!” MFP 50+ Konferencia 2010 március 31 Kerényi Péter.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
Dombi Gábor főtitkár, Inforum
Gábor Dénes Tehetségpont
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
E-Inclusion Összefoglaló Dombi Gábor főtitkár, Inforum
Informatikai Érdekegyeztető Fórum, Dr. Beck György, elnök Hidak az információs társadalom felé
Sulinet Expressz, Sulinet Generáció Sulinet Generáció 1998: valamennyi középiskola bekötése az Internet hálózatba a Sulinet Program keretében.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Frontális pedagógia helyett „konstruktivista” pedagógia Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter október 12.
A VII. Országos Távmunka Konferencia Az e-befogadás (eInclusion) és távmunka: új lehetőségek, kényszerek, pályák Dombi Gábor főtitkár, Inforum
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Bozsik József mb. főosztályvezető e-Gazdaság Főosztály.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
eMagyarország Program
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Internetezés és társadalmi státusz Forrás: TÁRKI Omnibusz december, Medián június Internet-használók aránya a háztartások egy főre jutó jövedelmi.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Előadás másolata:

Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) Tánc, lánc, értéklánc Informatika, társadalom, modernizáció Intergenerációs problémamegoldás példái Dombi Gábor főtitkár Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) www.inforum.org.hu dombi.inforum@gmail.com

A „felmenő rendszer” Magyarországon Az internet társadalmiasulása 1996-1998 ideológiája: az internet felmenő rendszerben terjedjen – az idősebb korosztályok nem érdekesek. Központban az iskola 2000-2002 a megindulás kora: szülői lázadás a gyerekek internethasználata ellen, a közösségi internetezés ideológiájának virágkora. Központban a könyvtár, teleház. 2002-2006 a behódolás kora: kakaóbiztos számítógép, szülői támogatás az iskolai, óvodai programoknak, roadshow vidéken, középpontban a az eMagyarország hálózat. 2006-2010 Megtorpanás kora: az IHM látványos megszűnése után a társadalmi programok száma csökken. E-befogadás korszak. 2009-ben az utolsó pályázatok. Középpontban az egyén.

Hiányzó generációk a hálón: az okok keresése Kevésbé nyitott a magyar társadalom Az iskola meghatározó szerepe Drága elérés, eszközök hiányzó lefedettség, gazdasági innováció hiánya Korosztályok közötti társadalmi szakadékok (50 felettiek leértékelése, a szülők korosztályának leterheltsége) Alacsony példaadási szint: a szülők kevésbé példaadók, inkább követők, a szoftverhasználat és tartalomvariabilitás alacsonyabb fokú, mint a fiatalok esetében (kevesebb az idő) Legidősebb generációk jutnak el a legnehezebben az internethez (tanulási, önértékelési problémák, drága eszközök, más kommunikációs csatornák preferálása, lassabb szocializáció, klasszikus értékpreferencia)

Akik nem használnak internetet 59% Kor Százalék 15-24 20 25-34 37 35-49 45 50-69 80 Település Százalék Budapest 32 Több mint 50.000 lakos 45 Kevesebb mint 50.000 lakos 57 Falu 58 Source: TNS-NRC, 2010

Miért érték az 50+ generáció? Alaphelyzet: az 50+ korosztály társadalmilag stigmatizált (pl. beteg, leépült, önellátásra képtelen, szegény, alkalmazkodóképtelen); Viszont: kritikus véleményvezér (család, baráti kör); megtakarítással, vagyonnal (lakás, autó) rendelkezik az elmaradt lehetőségeit megpróbálja behozni, megragadni, „újragyerek” nem alkot homogén csoportot (végzettség, lakóhely, jövedelem) kulturált és tapasztalatokkal bírók, ezért igényesebbek a fiataloknál, „nem mindenevő”

Pár adat Internetezők: 50-59 év: 560.000 fő 60+: 245.000 fő Nők: Internet és használata, 2009 Várható élettartam vs. Egészséges évek száma Internetezők: 50-59 év: 560.000 fő 60+: 245.000 fő Nők: 77,3 év 57,6 év Férfiak: 69,2 év 55 év

50+ a neten Európában

Mit adhat az idősebb az ifjabb generációknak? Kritikus szemlélet Oral history: személyes társadalomtörténet Értékorientáció Érzelmi támasz, kognitív támasz Öröm Összetartozás érzése

Mit adhat az ifjabb az idősebbeknek? Modern szemlélet Figyelem, társaság Technikai és gazdasági tudás Érzelmi támasz, kognitív támasz, pénzügyi támasz Öröm Összetartozás érzése

Mire lenne szükség? Az idősek információs társadalmi integrációja Intergenerációs szemlélet Közös problémamegoldás Több együtt töltött idő Információátadás Társadalmi programok a közös tanulás, időtöltés támogatására

Inforum: értékek, 50+, intergeneráció 1999. Váncsa István: Hírvilág (Információs társadalom kicsiknek és nagyon nagyoknak) 2001. Don Tapscott: Digitális gyermekkor 2003-… Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyek (9) 2007, 2008. e-befogadási jelentések 2008. 50plusz.Net weboldal indulása 2009. 50+ digitális emlékkönyvíró verseny 2008, 2009. 50 feletti internetezők házibulija 2009. Gyerekjáték a számítógép (tévésorozat) 2009. Gyerekjáték az internet (tévésorozat) 2009. Gyerekjáték az online szolgáltatás (tévésorozat) 2010. Társadalmi célú hirdetés a generációk közötti szolidaritás európai napja alkalmából. .

Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyek

50 feletti internetezők házibulija

Digitális emlékkönyv verseny

Inforum filmek Reklámfilmek (Unoka-versenyhez) (2005) Emberek és egerek (az IT-mentorokról) (2008) Az e-Befogadás évének krónikája (2008) Gyerekjáték a számítógép 30 részes filmsorozat (2009) Társadalmi célú hirdetés: generációk közötti szolidaritás európai napja. (2010)

Gyerekjáték … filmsorozat Gyerekjáték címmel készült el egy 3 x 10 részes filmsorozat a számítógép, az internet és az internetes szolgáltatások felfedezésének első lépéseiről. Az 5-7 perces filmetűdökben unokák adják át tudásukat a nagyszüleiknek. De a film nem csak a 60 év felettieknek adhat segítséget belépni a virtuális valóságba. Szereplők: Baronits Gábor Czető Ádám Czető Zsanett Izsóf Vilmos Tímár Éva (Kossuth-díjas) Írók: Dombi Gábor Szalay Sándor Szilágyi Árpád

Kiadványok Váncsa: Hírvilág Don Tapscott: Digitális Gyermekkor E-Befogadási jelentések Cikkek, tanulmányok, rádió- és tévériportok (angol, magyar) DVD www.inforum.org.hu einclusion.hu www.50plusz.net

Elismerések

Összefoglaló Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) 1997 óta partnerszervezeteivel együtt tevékenykedik az információs társadalom magyarországi megvalósításáért. Fontos feladatának tekinti a hátrányos helyzetűek, az informatikai eszközöket nem ismerők digitális esélyegyenlősége feltételeinek kialakításában való aktív részvételt. A szervezet 2000-ben tette közzé a Magyar Informatikai Charta című kiáltványát, amely rövid, hétpontos összefoglalását adja annak, hogy a hazai informatikai szakma milyen lépéseket lát megvalósítandónak Magyarországon az információs társadalom kialakítása érdekében. Az Inforum a digitális írástudás társadalmi méretű elterjesztése érdekében 1999-től könyvkiadással (pl. Váncsa István: Hírvilág; Don Tapscott: Digitális gyermekkor), intergenerációs rendezvények sorozatával Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyek 2003 – …), felhasználó-védelmi iroda felállításával (Inforum-Infomediátor, 2004), felhasználókat támogató portál (50plusz.NET, 2008) és tudásbázis (eInclusion.hu, 2007)  létrehozásával segíti az információs társadalom és esélyegyenlőség elterjedését. Az Inforum kezdeményezte 2007-ben Magyarországon az e-Befogadási Mozgalmat, illetve 2008-ban a Digitális Magyarország Tavasza rendezvénysorozat elindulását. Az Inforum tevékenyen vett részt az Informatikai Kormánybiztosság (2000), a Magyar Országgyűlés Informatikai és Hírközlési Bizottsága (2000), az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (2002), az e-Befogadásügyi Eseti Országgyűlési Bizottság (2008) megalakításában. 2008-ban 469 szervezet és program közül 35 kiválasztott kezdeményezést ismert el az Európai Unió e-Inclusion Award díjjal. Az Inforum e-Befogadási és idősügyi programja Európa legjobb 35 programja közé került. 2009-ben az Inforum munkáját “Access-IT 2009, Good Practice” díjjal ismerték el, illetve a szervezet főtitkára Példakép Díjat vehetett át a Példakép Alapítványtól az idősek digitális felzárkóztatásáért végzett munkája elismeréséül. 2009-ben az Inforum elkészítette első ismeretterjesztő játékfilm-sorozatát, amely 30 részben mutatja be a számítógép, az internet és az online szolgáltatások kezelését, oly módon, hogy e készségekre unokák tanítják nagyszüleiket. Az Inforum 2010 elején cikkel jelentkezett az Európai Parlament lapjában és bemutatta azt a stratégiai szempontrendszerét, ami szükséges a hazai információs társadalom és információs gazdaság továbbfejlődéséhez. Az Inforum 2010 áprilisában társadalmi célú hirdetést tett közzé az intergenerációs szolidaritás európai napján.