Hilltop Neszmély Borászat
Neszmélyi Borvidék É-Dunántúl – Vértes, Gerecse, Bakony, Pilis lankás dűlőin terül el Északról Duna határolja 1500 ha területű borvidék történelmi borvidék napsütötte borvidék 2200 óra/év középhőmérséklet: 10 fok löszös, meszes talaj
Hilltop Neszmély Borászat alapítása: 1991 vállalat tulajdonosai: 4 magyar magánszemély főtevékenység: szőlőtermesztés borkészítése borkereskedelem vendéglátás - szőlőterület nagysága: 560 ha - Neszmélyi borvidék: 400 ha - Szekszárdi borvidék:160
Termesztett szőlőfajták: Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot gris, Fűszeres Tramini, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Sárgamuskotály, Olaszrizling Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Főbb piacok: Nagy Britannia Magyarország Japán USA Skandinávia Kína
Termesztett szőlőfajták I. Fajta Nettó hektár Termőterület Bíbor kadarka 0,88 Bátaszék Cabernet franc 6,8 Cabernet sauvignon 23,1237 Chardonnay 2,7 Kékfrankos 16,0003 Kékoportó 5,5 Malbec 4,5 Merlot 49,4 Olaszrizling Vegyes vörös 1,17 Bianka 4,4 Neszmély 59,85 Chenin blanc 5,44 Cserszegi fűszeres 11,47
Termesztett szőlőfajták II. Fajta Nettó hektár Termőterület Hárslevelű 4,16 Neszmély Irsai Olivér 7,08 Királyleányka 18,54 Olaszrizling 7,25 Rizlingszilváni 4,24 Sárga muskotály 10,85 Sauvignon Blanc 42,08 Szürkebarát 57,37 Tramini 19,51 Alibernet 1,995 Kocs Cabernet Sauvignon 0,5 Chardonnay 74,5969 Cserszegi Fűszeres 0,7136 3,93
Termesztett szőlőfajták III. Fajta Nettó hektár Termőterület Irsai Olivér 7,5475 Kocs Nektár 3,49 Pinot Noir 14,78 Sauvignon Blanc 10,468 Szürkebarát 18,59 Tramini 3,13 Chardonnay 15,45 Kesztölc Merlot 24,63 2,27
Díjak Kamocsay Ákos: Hilltop Borászat: Borversenyek 1997: Angliában ‘Év borásza’ díj 1999: Magyarországon ‘Év bortermelője’ díj Hilltop Borászat: 2004: ‘Év pincészete’ és ‘Magyarország kiváló Pincészete’ díj Borversenyek - Vinagora-n, Országos Borversenyeken számos aranyérem
Főbb adatok - Ültetvények kora: telepítés éve 1994-2004 között - Ültetvények nagysága: 560 ha - Szőlőtermés mennyisége: 5-7ooo t/év - Borászat befogadóképessége: 100 000 hl két telephelyen - Palackozó üzem: 6000 palack/óra -Jelenlegi borforgalom : 30-40 000 hl/ év - elsősorban palackban (Forgalmi potenciál: 60-80 000 hl/év) Technológia: korszerű, reduktív - teljeskörű, modern gépesítéssel Neszmély : 124 kóracél tartály (52 000 hl)
Borászat kapacitásai I. Neszmély Borászati üzem Császár borászati üzem Bátaszéki feldolgozó nap/tonna Szőlő feldolgozó kapacitás 60 ebből fehér 30 20 ebből rose ebből vörös - hl/szüreti időszak Erjesztő kapacitás 20 000 17 000 10 000 6 500 4 000
Borászat kapacitásai II. Neszmély Borászati üzem Császár borászati üzem Bátaszéki feldolgozó hl Tároló kapacitás 37 000 41 600 - ebből kóracél 38 000 ebből ászokhordó 3 000 ebből barrique 600 Hűtési kapacitás 25 000 10 500 ebből tartályhűtés 15 000 ebből teremhűtés 10 000 egyéb hűtési lehetőség palack/óra Palackozás 6 000
Minőségbiztosítás BRC tanúsítvány: BRC Global Standard for Food Safety: élelmiszer-előállítók számára ír elő követelményeket Érvényességi idő: 1év
Hilltop borcsaládok I. Standard borcsalád II. Hilltop borcsalád III. Prémium borcsalád IV. Art borcsalád
Boraink főbb jellemzői reduktív technológiával készülnek főként könnyű, gyümölcsös, üde, friss borok szép évjáratokban hordós érlelés is jellemző egyes területeken: - testes, zamatgazdag fehérborok - elegáns vörösborok
Hilltop Borhotel és Étterem 300 hektár szőlő ölelésében 8 db 2 ágyas szoba több mint 200 férőhelyes étterem 35 km hosszanti Duna - panoráma szabadtéri úszómedence borkóstoló programok kiváló rendezvény helyszín esküvő céges rendezvények szabadtéri rendezvények szüreti programok