XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Az új épületenergetikai szabályozás
Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék
Nagy Péter épületgépész mérnök energetikus szakmérnök május 17.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Energia- és költségcsökkentési lehetőségek az egészségügyi szektorban
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
A fűtési költségmegosztás nemzetközi gyakorlata és hazai tapasztalatai
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
1 Radikális változások küszöbén- a szivattyúk alkalmazását érintő EU irányelvek és rendeletek Erdei István Grundfos Hungária Kft.
KÉMÉNY.
VIKI Konferencia, október 30. Budapest 1 AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS CSÖKKENTÉSE VÍZIKÖZMŰ ÜZEMELTETŐKNÉL Szücs István Előadó: Szücs István Dombóvár és.
Az Európai Unió „EuP/ErP” irányelvének innovációs hatása a szivattyú- és motortechnológiára We want to make a difference in the world and we want to have.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
ENERGIAPASSZUS, ENERGETIKAI OSZTÁLYBA SOROLÁS
Fenntartás, karbantartás
Állam munkavédelmi feladatai
RÁDIÓFREKVENCIÁS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
A vasúti járművekkel kapcsolatos szabályozás Rácz Gábor dr. Osztályvezető Vasúti Szabályozási Osztály MVME 2010 dec. 07.
Vasútszabályozási Osztály
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
A decentralizált villamosenergia-termelés hazai helyzetének áttekintése -a legfrissebb és közeljövőben várható szabályozói fejlemények- Tóth Tamás közgazdasági.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
Csiha András: Egy energiaaudit tanulságai 170 önkormányzati intézmény (iskola, középiskola, szakközépiskola, kollégium, óvoda…) épületeinek energetikai.
Baumann Mihály PTE PMMFK Épületgépészeti Tanszék
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Vállalati szintű energia audit
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
2008. április Hogyan tervezzünk A + - os tanúsítvánnyal rendelkező házat? Dr. Magyar Zoltán PTE PMMK Épületgépészeti.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE,
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group 1 Megújuló energiaforrással működő készülékek vizsgálata A hőszivattyútól a tüzelőanyag-celláig. A megbízható napkollektor.
A NAPELEMEK HATÁSA A FOGYASZTÓI KARAKTERISZTIKÁRA Herbert Ferenc november 25.
Épületgépész technikus oktatás a Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolájában 4024 Debrecen Varga u. 5.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
XVII. Épületgépészeti, Gépészeti és Építőipari Szakmai Napok
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Előadás másolata:

XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, 2009. Konferencia és Kiállítás 20 kW teljesítmény feletti kazánok időszakos energetikai felülvizsgálata Dr. Barna Lajos egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, 2009. Konferencia és Kiállítás

2002/91/EC Irányelv az épületek energiahatékonyságáról Az Európai Parlament és Tanács: 2002/91/EC Irányelv az épületek energiahatékonyságáról Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) A tagállamok, valamint az Európai Parlament 2002. december 16-án fogadták el; hosszas egyeztetések és szakmai fórumok után 2003. január 4-től lépett életbe. Cél: az épületek „energiahatékonyságának” növelése, azaz energiafelhasználásának csökkentése) Indok: • az EU országai energiaigényének 45-50%-át az épületállomány használja fel (fűtés, melegvízellátás, klimatizálás, villamosenergia-felhasználás stb.) • csökkenteni kell az EU energiaimport-függését;

Többszintű követelményrendszer: új, illetve meglévő épületek energetikai jellemzőire vonatkozó minimum követelmények alkalmazása; az épületek összesített energetikai jellemzőjének meghatározására szolgáló számítási módszer kidolgozása; az épületek energetikai tanúsítása, az ehhez szükséges követelmények kidolgozása; az épületek kazánjainak és légkondicionáló rendszereinek rendszeres felülvizsgálata, továbbá a 15 évnél régebbi kazánnal kialakított fűtési rendszerek ellenőrzése.

A 2002/91 EC irányelv érvényesítése az EU tagországaiban kötelező. A 2002/91 EC irányelv keretrendelet, a számítási és vizsgálati módszereket, a követelményértékeket a tagországoknak éghajlati adottságaik, építőipari feltételeik és energiahordozó struktúrájuknak megfelelően maguknak kell meghatározniuk. A tagországoknak 2006. január 4-ig kellett elkészíteniük saját nemzeti elő-írásaikat. Magyarországon 2006. május 24-én jelent meg a hazai szabályozást jelentő 7/2006. Tárcanélküli Miniszteri Rendelet. 2008. június 30-án jelent meg a az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítá-sáról szóló 176/2008. Kormányrendelet. 2008. november 6-án jelent meg a hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatát elrendelő 264/2008. (XI. 6.) számú Kormányrendelet.

A 264/2008. (XI. 6.) számú Kormányrendelet hatálya kiterjed: minden huzamos tartózkodásra szolgáló helyiséget tartalmazó épületet vagy épületrészt kiszolgáló 20 kW-nál nagyobb effektív névleges teljesítményű hőtermelő berendezésre, 12 kW-nál nagyobb effektív névleges teljesítményű légkondicionáló rendszerre, valamint 15 évesnél régebbi és 20 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezéssel üzemelő fűtési rendszerre, valamint a hőtermelő és légkondicionáló berendezések tulajdonosaira és üzemeltetőire és az energetikai vizsgálatot végző szakértőkre.

Támogató szabványosítási folyamat: MSZ EN 15378:2008 Épületek fűtési rendszerei. Kazánok és fűtőrendszerek felügyelete.

A 264/2008. (XI. 6.) számú Kormányrendelet szerint • az üzembe helyezéstől számított négyévente kell felülvizsgálni - a 20 – 100 kW effektív névleges teljesítménnyel üzemelő nem megújuló folyékony és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó, - a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb gáztüzelésű hőtermelő berendezéseket. • az üzembe helyezéstől számított kétévente kell felülvizsgálni - a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb nem megújuló folyékony és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó hőtermelő berendezéseket. • energetikai szempontból egyszer kell felülvizsgálni - a15 évesnél régebbi és 20 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezéssel üzemelő fűtési rendszereket.

A felülvizsgálat terjedelme a hőtermelő berendezések esetében • A hőtermelő berendezés – kazán – azonosítása • A kazánra és az üzemeltetésére vonatkozó dokumentációk összegyűjtése • A kazán és környezetének szemrevételezése (tüzelőanyag szivárgás, a hőszigetelés állapota, korom, vagy más szennyeződés megjelenése) • A berendezés karbantartási állapotának, üzembiztonságának, szabályozó és mérőeszközeinek ellenőrzése • A mérőműszerek leolvasása (tüzelőanyag fogyasztás, üzemóra számláló, tápvíz mérő, hmv mérő, hőfogyasztás mérő) • A kazán teljesítményének vizsgálata (tüzelőanyaggal bevitt teljesítmény, tüzeléstechnikai hatásfok, éves hatásfok) • Felülvizsgálati igazolás készítése, értékelés és javaslatok dokumentálása.

A rendeletben előírt felülvizsgálati igazolás formája

A hőtermelő berendezések jellemző veszteségei és üzemállapota A tényleges üzemállapot vizsgálata: a légellátási tényező meghatározása

Az égéstermék-hígítási tényező: A légellátási tényező: Tüzeléstechnikai hatásfok Az égő üzeme közben értelmezett hatásfok. A veszteséget az égéstermékkel távozó energia jelenti: A tüzeléstechnikai hatásfok az MSZ EN 15378 jelöléseivel:

A hőtermelő berendezések éves hatásfoka

A hőtermelő berendezések éves hatásfoka qk – készenléti veszteség ji – kihasználás

Az éves hatásfok az MSZ EN 15378 jelöléseivel: A számításhoz szükség van – a tüzeléstechnikai hatásfokra (hcmb), – a sugárzási veszteségre (age), – a készenléti veszteségre (aP0), – a kazán átlagos terhelésének (bcmb) a meghatározására

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!