Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa HM Térképészeti KHT Sass Sándor Szolnok, 2001. szeptember 27-28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
KENYI fejlesztés és országos adatfelvétel
Az új rendszer a CobraConto.NET.
Bakos Károly ESRI Magyarország
FLEXTOR Univerzális adattárolási rendszer segítségével Térinformatikai adatintegráció a gyakorlatban a L-Tér Informatika Kft.
Microsoft Access Felhasználói felület.
Erdőterületek felmérése távérzékeléssel
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
1/13 Péter Tamás, Bécsi Tamás, Aradi Szilárd INNOVÁCIÓ ÉS FENNTARTHATÓ FELSZÍNI KÖZLEKEDÉS KONFERENCIA Budapest, szeptember 3-5. Útmenti objektumok.
Web2 a mobilon: mégis, kinek az érdeke? Méhes Krisztián Neo-Play Entertainment Kft.
Intranet portál bemutató
1 A válság hatása a kisforgalmú kereskedelmi egységekre - a Szerencsejáték Zrt. lottózóinak rablás elleni védelme MBVE Konferencia Galyatető március.
TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR.
Gazdaháló Konferencia, augusztus 30. GPS a kézben – hogyan lesz a területmérésből támogatási kérelem? Markócs József Kereskedelmi igazgató.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
CENTROSZET Szakképzés-szervezési Nonprofit Kft TÁMOP /1-2F KMOP-4.1.1/A Szoftverfejlesztés eredményei Humánerőforrás kezelő.
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa MH Térképészeti Hivatal HM Térképészeti KHT.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Networkshop, április Gál Gyula, Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár Szerver-kliens alapú online intranetes.
WEB Technológiák Coldfusion ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
Is:energy kereskedelmi folyamatainak automatizációja Office System felhasználásával Turcsán Ferenc, sales és marketing igazgató, is:energy Hungary Kft.
E-beszerzés Bravo csoport.
Takács Péter – Tamás János – Lénárt Csaba DE-ATC-MTK Víz és Környezetgazdálkodási Tanszék E-agrárium & E-vidék Agrárinformatikai.
1 Szoftverfejlesztési folyamat a gyakorlatban Tamás Árpád – QualSoft Kft
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Web Application for Resource Planning
Az E-TANÁR portál.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
Karancsi Tamás - ügyvezető
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
Web-alapú humán lekérdező rendszer
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
GreenBox A Program működésének főbb jellemzői:   Önálló működés, önálló nyilvántartás és adatküldés   a törvényben előírt analitikus nyilvántartás.
Célkitűzések Egyszerű leltározási program fejlesztése
Készítette: Derecskei Nikolett
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Csoportmunka megoldás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában
„Innovatív közösségi napelem hasznosítás” LEADER térségek közötti együttműködési projekt.
Webes megoldások Munka kiszervezés webes felületre - Ügyfél oldalra (webshop, ügyfélkapu) - Adatrögzítés távolról (intranet) - Decentralizált adatrögzítés.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Az Office 2007 új fájlformátumai. DOCX, XLSX, PPTX, ACCDB: Új nyílt szabványú XML alapú fájlformátum (DOC nem nyílt szabványú) XPS: A dokumentum.
COMPU-CONSULT Ltd. Saját kábeltv IP kamerával Előadók: Szabó Bence, COMPU-CONSULT Kft. Imre Gábor Panasonic, Előadás közben telefonálhat:
Web alapú humán lekérdező rendszer
Légügyi Hivatal Pilóta nélküli repülőgépek (UAV-k) üzemeltetésének meteorológiai támogatása. Dr. Wantuch Ferenc Nemzeti Közlekedési Hatóság, Légügyi Hivatal.
Guzli László  Alakulás időpontja:2011. május 5.  Működés kezdete:2011. október 1.  Alapító tagok: 13 vállalkozás 1 felsőoktatási intézmény.
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
Microsoft alapú VIR megoldás az egyetemeken Lénárt Marcell.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
A TEXTLIB kistérségi modul használatának tapasztalatai Továbbképzés Deák Ferenc Megyei Könyvtár
Cégbemutató, Memoriter ismertető
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Web alapú humán lekérdező rendszer
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa HM Térképészeti KHT Sass Sándor Szolnok, szeptember

A pályázat célja Technológia kidolgozása: légifelvételek nyilvántartására; nézőképek előállítására; a nyilvántartott adatok és a nézőképek összerendelésére; légifelvételek adatainak és nézőképeinek keresésére különböző szempontok alapján; mindennek a működtetése Interneten; A kidolgozott technológia bemutatatása mintaállományon.

Mit akartunk megmutatni, és hol? Interneten elérhető honlapunkon működik: mhtehi.gov.hu A légifelvétel kereshető: településnév szerint; koordináta szerint; áttekintő térképen kijelölt terület szerint. Megtekinthetők a kikeresett légifelvételek műszaki adatai. Megtekinthető a légifelvétel „nézőképe”.

Néhány műszaki adat Belső adatbázis: MS Access alapú – kívülről nem látszik. Külső adatbázis: a belső adatbázisból exportálva – csak a publikálandó adatokat és a publikáláshoz szükséges adatokat tartalmazza. A nézőkép szolgáltatás MrSid Image Server segítségével történik.

Adatbázis feltöltés és exportálás

Internetes lekérdezés kiszolgálása

A megvalósítás ütemezése Projekt kezdete: augusztus 01. Első részszakasz: november 20. Második részszakasz: május 07. Projekt zárása: augusztus 27.

Az első szakasz végén: Lezártuk az első részszakaszt, ezen belül: kijelöltük a feldolgozandó területet, és évjáratot, elkezdtük a légifelvételek szkennelését; elvégeztük a feldolgozott légifelvételek titokvédelmi minősítését, csak a nyílt minősítésű légifelvételeket fogjuk publikálni; elkészült a légifénykép nyilvántartó program, megkezdtük a szkennelt légifelvételek adatainak rögzítését; Elkezdtük a kereső program kifejlesztését. Elvégeztük a Web szerver előzetes beállítását.

A második szakasz végén: A második szakaszban befejeződött: a légifelvételek szkennelése; az adatfeltöltés, és ellenőrzés; folytatódik a szoftver fejlesztés, és elkezdődik a szoftver elkészült moduljainak tesztelése. Folyamatosan készülnek a nézőképek, és beépülnek a publikáló adatbázisba.

A harmadik szakasz végén A harmadik szakaszban befejeződött: a szoftver fejlesztés; befejeződött a szoftver tesztelése a feltöltött adatokkal; befejeződött a publikálás tesztelése; befejeződött a dokumentálás; augusztus 27-én megkezdődött a publikálás.

A légifénykép feldolgozás helyzete Az első szakaszban elkészült. A második szakaszban készült el.

A légifénykép nyilvántartó program Az adatbázis tartalmazza a légifelvételek és a felvétel körülményeinek műszaki adatait. Erre a térképészeti célú felhasználásra történő kiválasztásnál és a felhasználásnál van szükség. A projekt keretében ezeknek az adatoknak csak egy része kerül exportálásra a külső adatbázisba. A továbbiakban néhány képernyőkép látható a nyilvántartó programról.

Adatbeviteli ablak

Lekérdező párbeszédablak

A segédtáblák karbantartása

A nézőkép szolgáltatása MrSID Image szerver telepítése a WEB szerverre. A nézőképek konvertálása SID formátumra. A MrSID Image szerver szabad terjesztésű program. A nézegető beépülő (plug-in) ingyenes, letölthető a szerverről. Néhány kép a szolgáltatás bemutatására.

Alapbeállítás: 400x400 pixeles ablak. A böngészőn a Java megjelenítőt állítottuk be.

800x600 pixeles ablakban megjelenített légifelvétel kinagyítva

Információ a kinagyított képről

A projekt és az innováció A projekt keretében megvalósuló Internetes légifelvétel- katalógushoz hasonló adatbázisból néhány külföldi űrfelvétel forgalmazó cég már szolgáltat adatokat, azonban az itt kidolgozásra kerülő katalógus jelentősen több, új és egyedi ötleten alapuló szolgáltatást nyújt a felhasználók számára. Ilyen katalógus-program kidolgozása nem ismert, és kereskedelmi forgalomban sem kapható. A fejlesztésben felhasználandó eljárások eddig nem állnak szellemi tulajdon védelme alatt.

A projekt eredményeinek hasznosítása A projekt eredményeként megvalósuló mérőkamarás légifelvétel- katalógus lehetővé teszi, illetve elősegíti a légifelvételek széles körű hasznosítását. A meglévő légifelvételek információinak közzététele megelőzi hasonló paraméterű légifényképezés megrendelését, ezzel gazdasági hasznot, megtakarítást is eredményez. A kifejlesztendő adatbázis-kezelő program hasznosítható, más magyarországi légifilmtárban rendelkezésre álló felvételek feldolgozására, és azok hasznosulását is elősegítené az információk Interneten történő közzétételével.

amint majd a későbbiekben látni fogják