Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rendszerek energiaellátása 4. előadás
Advertisements

Csík Zoltán Elektrikus T
Csík Zoltán Elektrikus T
ESD © Farkas György.
Védelmi Alapkapcsolások
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosművek Tanszék Szakaszolási tranziensek.
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
Transzformátorok védelmei
VER Villamos Berendezések
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Elektromos alapismeretek
Az MSZ EN villámvédelmi szabványsorozat 1
MOS integrált áramkörök alkatelemei
Szigetelések igénybevétele Tamus Zoltán Ádám
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek I. (3+0+0 f 4k) 2013 készítette Dr
A csillagpont kezelésével kapcsolatos tranziensek
Készítette: Paragi Dénes
Légmegszakító kiválasztása
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
EMC © Farkas György.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Elektrotechnika 14. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Csík Zoltán Elektrikus T
Túláramvédelem.
Transzformátorok védelmei
Áramvédő kapcsolók alkalmazása
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Transzformátorok.
A VILLAMOSSÁG BIZTONSÁGTECHNIKÁJA
Elektromágneses hullámok
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Különleges épületek villámvédelme, villámvédelmi felülvizsgálat
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
 Védelmek és automatikák  3. előadás.
Fogyasztók az áramkörben
Félvezető áramköri elemek
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Kisfeszültségű hálózatok méretezése
Üzemzavari és üzemviteli automatikák
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Készítette: Kovács Sándor
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
Villamos energia hálózatok
Túlfeszültség-védelmi eszközök forgalmazója: Glob-Prot Kft.
Energetikai gazdaságtan
Megbízhatóság és biztonság tervezése
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
3. Tétel – Az országos gerinchálózat
Elektromos áram, áramkör
Villamos energia rendszer
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM
Elektromágneses indukció
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Épületek energiaellátása
TÚLFESZÜLTSÉGVÉDELEM
2. Világítási hálózatok méretezése
2. Világítási hálózatok méretezése
Félvezető áramköri elemek
Előadás másolata:

Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László

 Túlfeszültség: a hálózat,vagy villamos berendezés valamely feszültség alatt álló pontja és a föld,vagy két feszültség alatt álló pont között a feszültség csúcsértéke bármilyen rövid időre meghaladja az adott helyen normális üzemben fennálló feszültség értéket. A villamos energia-átvitel üzemzavarának mintegy 60%-át a túlfeszültség - jelensékeg teszik ki.  Túlfeszültség által okozott károk: két formában - a villamos berendezések szigetelésének részleges,vagy teljes sérülése - a túlfeszültségek okozta átívelések és átütések által okozott üzemzavar  Túlfeszültség-védelem: azon intézkedések összessége,melyek a berendezések villamos igénybevételét csökkentik. Ezen intézkedések a túlfeszültségek nagyságát meghatározott értékre korlátozzák.

Túlfeszültségek keletkezésének okai  Két csoportra oszthatók: - belső eredetű túlfeszültségek - külső/légköri túlfeszültségek  Belső eredetű túlfeszültségek: - A belső eredetű vagy belső túlfeszültségeket a villamos hálózatokon bekövetkező hibák vagy a különböző célú kapcsolási folyamatok okozzák. - A keletkezésükhöz szükséges energiát a hálózatból nyerik,tehát feszültségmentes berendezésben nem alakulhat ki belső túlfeszültség - belső eredetű túlfeszültségek osztályozása: - Kapcsolási túlfeszültségek - Üzemi frekvenciájú túlfeszültségek - Rezonanciás túlfeszültésgek

Belső eredetű túlfeszültségek -Kapcsolási túlfeszültségek: - hálózatok és villamos berendezések kapcsolási állapotában olyan változások keletkezhetnek,melyek hirtelen megváltoztatják az áram- és feszültség viszonyát - általában szándékos be- vagy kikapcsolás,vagy valamilyen hiba (pl.:zárlat) válthatja ki -Kapcsolási túlfeszültségek: - hálózatok és villamos berendezések kapcsolási állapotában olyan változások keletkezhetnek,melyek hirtelen megváltoztatják az áram- és feszültség viszonyát - általában szándékos be- vagy kikapcsolás,vagy valamilyen hiba (pl.:zárlat) válthatja ki -Üzemi frekvenciájú túlfeszültségek: - a hálózati berendezések rendellenes üzeme következtében alakul ki - rendellenes üzem pl.: hálózati terhelés hirtelen lekapcsolása,feszültségszabályozók helytelem üzemeltetése,földzárlatok fellépése stb. -Üzemi frekvenciájú túlfeszültségek: - a hálózati berendezések rendellenes üzeme következtében alakul ki - rendellenes üzem pl.: hálózati terhelés hirtelen lekapcsolása,feszültségszabályozók helytelem üzemeltetése,földzárlatok fellépése stb.

-Rezonanciás túlfeszültségek: - akkor keletkeznek,ha a hálózat vezetékei,vagy gépek induktivitásai és kapacitásai bizonyos helyzetben rezgő kört alkotnak,aminek saját frekvenciája közel esik a tápláló feszültség frekvenciájához - ezeknek előfordulása igen ritka,de mivel hosszabb ideig fennállnak erősen igénybe veszik a berendezések szigeteléseit -Rezonanciás túlfeszültségek: - akkor keletkeznek,ha a hálózat vezetékei,vagy gépek induktivitásai és kapacitásai bizonyos helyzetben rezgő kört alkotnak,aminek saját frekvenciája közel esik a tápláló feszültség frekvenciájához - ezeknek előfordulása igen ritka,de mivel hosszabb ideig fennállnak erősen igénybe veszik a berendezések szigeteléseit

Külső/légköri túlfeszültségek  Jellemzője: - létrejötte független attól,hogy a villamos berendezések feszültség alatt állnak-e, vagy nem,mert ezeket a rendszeren kívüli okok hozzák létre - a légköri túlfeszültségeket szinte kivétel nélkül villámcsapás okozza,eszerint előfordul: - Közvetlen villámcsapás: A villámcsapás közvetlenül a fázisvezetőt éri. - Visszacsapás: ami akkor keletkezik, ha a villámcsapás a földelt villanyoszlopba, vagy védővezetőbe csap. Ez annyira megnövelheti a földelt részek potenciálját, hogy az oszlopról a fázisvezetőkhöz átívelés történik a szigetelés mentén.

- Indukált feszültség: A fázisvezetőn keletkezik, ha a villámcsapás a távvezeték közelében történik. Ekkor a villámcsatornán lefolyt töltés által létrehozott elektromágneses mező megváltozása a fázisvezetőben túlfeszültséget indukál. Korábban csak a középfeszültségű hálózatokon volt jelentősebb ez a jelenség,de a sok elektronikus berendezés használata miatt ma már kisfeszültségen is egyre jelentősebb az indukált túlfeszültségek hatása.

Túlfeszültség elleni védelem és eszközei  Belső eredetű túlfeszültség védelmet általában a megfelelő üzemviteli intézkedésekkel meg lehet valósítani  Légköri eredetű túlfeszültségek védelmét két csoportra oszthatjuk: - megelőző védelem: Feladata a megelőzni,hogy a villám a vezetékekbe,vagy készülékekbe csapjon. Megfelelően elhelyezett villámhárítókkal lehet ezt biztosítani - közvetlen túlfeszültség védelem: Akkor lép működésbe,ha a megelőző védelem ellenére mégis túlfeszültség keletkezik,ilyenkor ez a védelem korlátozza a túlfeszültségek. Eszközei: túlfeszültség-levezetők, óltócsövek és szikraközök, valamint villámáram-levezetők és túlfeszültség- levezetők

Megelőző védelem Villamos állomások megelőző védelme:  Az 500 kVA-nél nagyobb beépített összteljesítményű szabadtéri állomások megelőző védelmét villámhárító rudakkal kell megvalósítani.  A villámhárító rudak számát és magasságát úgy kell megválasztani,hogy a kapcsolódó berendezés minden feszültség alatt álló része a rudak védelmi terén belül legyen.  Felszerelésük általában tartószerkezetre történik,a hazai gyakorlatban a gyűjtősíntartó szerkezetére szokás felhelyezni  Minden villámhárító rudat földelni kell,földelésüket általában bekötik az állomás földelő rendszerébe

Szabadvezetékek megelőző védelme:  Szabadvezetékek megelőző védelmére általában védővezetőt szoktak használni  A 220kV és nagyobb feszültségű hálózatot teljes hosszukban el kell látni védővezetővel  A 120 kV-os hálózatokon csak akkor kell védővezető a teljes hosszon,ha a szabadvezeték kooperációs feladatot lát el,vagy kiesésre különösen érzékeny fogyasztót táplál,illetve ha különösen villámveszélyes helyen halad keresztül  Egyébként csak az állomások előtti 800m-es szakaszt kell ellátni védővezetővel  Mivel a hazai 120 kV-os hálózat egyrészt kooperációs feladatot töltött be és mivel érzékeny fogyasztókat vagy akár egész városokat is ellát így döntő többségben a 120 kV-os hálózat védővezetővel létesült  A távvezetékek védővezetőit oszloponként földelni kell,mivel a védővezető az oszloppal fémes kapcsolatban van  120 kV alatti hálózatokon csak különlegesen indokolt esetben illetve egyedi elbírálás alapján létesítenek védővezetőt

Közvetlen túlfeszültség-levezetők Túlfeszültség levezetők: - A túlfeszültségeket előidéző töltéseket levezetik a földbe így olyan értékű feszültséget kapunk amely már nem veszélyezteti a berendezések szigeteléseit Működése: - Hasonló a biztonsági szelep működéséhez, ami akkor nyit, ha az üzemi nyomás (esetünkben a feszültség) a megengedettnél nagyobb értékűre emelkedik, és ha lecsökken, a megengedett értékre, akkor zár. az ilyen úgynevezett szelep hatású túlfeszültség- levezető sorba kapcsolt szikraközöket és feszültségfüggő ellenállásokat tartalmaz. Az ellenállás félvezető anyagból készül ált. cink-oxidból és sajátossága hogy a feszültség növekedésével az ellenállása rohamosan csökken (de nem nullára)

Névleges feszültség: - ez az az 50 Hz-es feszültség amelyre a levezető méretezve van,ezen a feszültségen a levezető szigetelőként működik - ez az az 50 Hz-es feszültség amelyre a levezető méretezve van,ezen a feszültségen a levezető szigetelőként működik Megszólalási lökőfeszültség: - az a lökőfeszültség-érték amelyre a levezető a túlfeszültséget korlátozza (ha a levezetendő áram nem nagyobb a névlegesnél) - az a lökőfeszültség-érték amelyre a levezető a túlfeszültséget korlátozza (ha a levezetendő áram nem nagyobb a névlegesnél) 50Hz-es megszólalási feszültség: - azon 50Hz-es váltakozó feszültség csúcsértéke amelynél nagyobb feszültség esetén a levezetőnek meg kell szólalnia. A hazai túlfeszültség levezetők 50Hz-es megszólalási feszültsége a névleges feszültség kb négyszerese - azon 50Hz-es váltakozó feszültség csúcsértéke amelynél nagyobb feszültség esetén a levezetőnek meg kell szólalnia. A hazai túlfeszültség levezetők 50Hz-es megszólalási feszültsége a névleges feszültség kb négyszerese Maradék feszültség: - a levezetés során a túlfeszültség-levezető sarkain uralkodó feszültség csúcsértéke, a levezetőket úgy méretezik hogy ez a feszültség éppen a megszólalási feszültséggel legyen egyenlő - a levezetés során a túlfeszültség-levezető sarkain uralkodó feszültség csúcsértéke, a levezetőket úgy méretezik hogy ez a feszültség éppen a megszólalási feszültséggel legyen egyenlő

Névleges levezető áram: - az az áram amelynél a túlfeszültség-levezető kapcsain a névleges maradékfeszültség uralkodik - az az áram amelynél a túlfeszültség-levezető kapcsain a névleges maradékfeszültség uralkodik - a hazai túlfeszültség levezetők névleges vezetőárama a 35kV-os típusig 5kA míg az ennél nagyobb névleges levezetőknél 10kA - a hazai túlfeszültség levezetők névleges vezetőárama a 35kV-os típusig 5kA míg az ennél nagyobb névleges levezetőknél 10kA Katasztrófa áram: - az a legnagyobb áram amit a levezető többször meghibásodás nélkül le tud vezetni - az a legnagyobb áram amit a levezető többször meghibásodás nélkül le tud vezetni Maradék áram: - a túlfeszültség levezetése után folyó áram (ez utánfolyó áramnak is szokták nevezni) - a túlfeszültség levezetése után folyó áram (ez utánfolyó áramnak is szokták nevezni)

Oltócső Feladata: hasonló a feszültséglevezetőéhez de annál jóval kisebb oltóképességű így az alkalmazási területe is korlátozott Működése: a levezetendő áram 2 szikraközön halad keresztül elő és főszikraköz az előszikraköz az oltócsövön kívül helyezkedik el a főszikraköz pedig az oltócsövön belül van a levezetendő áram 2 szikraközön halad keresztül elő és főszikraköz az előszikraköz az oltócsövön kívül helyezkedik el a főszikraköz pedig az oltócsövön belül van

Szikraköz Két egymástól elszigetelt a levegőbem egymással szemben álló általában rúd alakú fémelektród

A szigetelési szintek koordinálása 3 szint található: - alsó szint - középső szint - középső szint - felső szint - felső szint alsó szint: a túlfeszültség-levezetők, az oltócsövek vagy az esetleges védőszikraközök megszólalási lökőfeszűltsége. Túlfeszültséghullám behatolásakor ezeknek kell először működésbe lépni középső szint: a koordináló szikraközök átütését, valamint a külső szigetelések felületi átívelését kiváltó lökőfeszültség nagysága. működésére csak akkor kerülhet sor ha az alsó szint védelmei meghibásodnak vagy sikertelen volt a védelem a középső szint eszközeivel való levezetés zárlatot jelent ami az üzemfolytonosságot rövidebb-hosszabb időre zavarhatja

felső szint: a védendő berendezési tárgyak belső szigeteléseinek szintje. ha a túlfeszültség étéke az előző két szinten megvalósított védekezés hiányosságai miatt ezt a szintet eléri vagy meghaladja a berendezés szigetelésében nagy kárt okozhat.

Köszönjük a figyelmet!