MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

A történelmi idő.
Az 1. világháború.
1956.Okt.23. Forradalom.
Helyszínek Places Míra & Szimi.
Az első világháború
HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM TÉRKÉPTÁR digitalizálási program, kiadványok.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Sulinet Expressz, Sulinet Generáció Sulinet Generáció 1998: valamennyi középiskola bekötése az Internet hálózatba a Sulinet Program keretében.
A kurszki csata.
Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat-
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Magyarország az első világháborúban
A délszláv válság.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Izrael.
A Római világ és a barbárok
Magyarország a II. világháborúban.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
Kiszely-Kiss László: A fekete sereg
 A játék a II. világháború gyalogsági harcmodorát mutatja be. Forradalmi benne a csapat alapú egyjátékos mód, a játékos végig egy szakasszal, vagy.
A háború és következményei Magyarországon
Települések az I. világháború idején
Solt I. világháborús helytörténete
Extrák és használatuk Csatára vonatkoznakLépésre vonatkoznakKörre vonatkoznak Potenciált módosítjákÖsszértéket módosítják - Lövészárok - Tüzérség - (Ellátmány.
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Szeged és az első világháború
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
Szeged az első világháborúban
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
Csaták, hadvezérek, katonák
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Demográfiai helyzet az OMM-ban
A háború és a béke kérdései ifj. gróf Andrássy Gyula gondolkodásában
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Csaták, hadvezérek, katonák
Világjárványok az emberiség életében
A Gyurcsány-kormány Fészekrakó programja nem baloldali, hanem liberális.
A Kheopsz piramis.
A TANK A harcmező ura.
Az I. világháború
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
Páncélvonatok az első világháborúban
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Kelet-Európa és a Balkán
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Magyar történelmi zászlók
Horthy Miklós.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Mikor a Monarchia Szerbiának hadat üzent, Magyarországnak 183 500 katonája szolgált a közös hadsereg magyar felében és a honvédségben és alkotta egyben a néphadsereg szerény keretét. A mozgósítás elrendelésekor Magyarország területérõl 1 663 500 fõnyi tömeg vonult a zászlók alá. Ennek nagyobb része a kereteket töltötte ki, illetve emelte hadiállományra, kisebb része pedig másodrendű katonai feladatokra szánt új csapatok megszervezésére szolgált.

NE SÍRJATOK MAGYAR LÁNYOK… Csatába induló kiskatona…

Ilyen új csapatként alakult és azonnal a harctérre vonult: a magyar gyalogságnál 97 menetzászlóalj, mint a hadrakelt seregnél kéznél levõ pótlás, 32 népfölkelõ ezred, mint mellékesebb hadifeladatok megoldására még alkalmazható csapat.

A lovasságnál 48 század hasonló célból alakult…

A négy éves háború ideje alatt a Monarchia területéről összesen 9 millió katonát szereltek fel – 3,4 milliót Magyarország és Horvátország területéről. A 3,4 milliós embertömegből 530 ezer veszett oda, 1,4 millió sebesült meg és több mint 830 ezer esett fogságba.

HADIROKKANTAK

Az első világháborúban (1914-1918), az orosz fronton 1917 októberéig több mint félmillió magyar katona esett fogságba. Legtöbbjüket Szibériában és Közép-Ázsiában – akkori nevén Turkesztánban – őrizték, de sokan még a Bajkálon túlra is elsodródtak. Ahol munkalehetőség adódott: bányában, az iparban és a mezőgazdaságban is foglalkoztatták őket.

„A HADISÍROK A BÉKE KÖVETEI.” – A. SCHWEITZER NE FELEJTSÜK! „A HADISÍROK A BÉKE KÖVETEI.” – A. SCHWEITZER Egy egész nemzedék került fakeresztek alá, az egész magyar nemzet fogyatkozott meg…

Magyarország végeredményben a világháborúban közel 3 800 000 katonát adott. Ennek a nagy tömegnek még a fele sem úszta meg simán a világháborút.

Összesen mintegy százezerre teszik az internacionalisták soraiban küzdött magyarok számát, közülük harmincezren el is estek a frontokon. Sok hadifogoly azonban el sem jutott addig, hiszen az éhség, a sokféle járvány már a táborokban megtizedelte soraikat.

ZITA KIRÁLYNÉ PARANCSÁRA… Az országgyűlés törvénybe foglalta a hősökről szóló megemlékezést…

VÉGE