Hazánk német megszállása és a nyilas uralom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

Az I. világháború
Híres épületek a Reformkorban
1956.Okt.23. Forradalom.
A semlegességtől a doni katasztrófáig
Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Az I. Világháború Békekötések.
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
Forradalom előzményei
56-os események utó élete
A RÁKÓCZI SZABADSÁGHARC
A SZABADSÁGHARC TETŐPONTJA A TAVASZI HADJÁRAT
Úton az újabb háború felé
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Benito Mussolini
Budapest mint világváros
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
A Tanácsköztársaság.
Párizsi kommün.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete
Március 13.- ai budapesti kirándulás
1956 az irodalomban 1/C.
Magyarország a II. világháborúban.
A Krími háború
Ellenforradalom és konszolidáció
Világháború, forradalom, terror, Trianon
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
Németország bukása 1945.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
A II. világháború (2.) A keleti front
Magyarország a második világháborúban
DORMÁND.
A háború és következményei Magyarországon
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Szeged az első világháborúban
Csík-hágó Iskola Magyar Történelem
Horthy Miklós.
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
A 2. világháború (1939. szept.1—1945. szept. 2.)
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Magyarország tragédiája. A Kállay-kormány  Hivatalba lép a Kállay-kormány  Belpolitika  fellép az ellenzék ellen  háborúellenes.
Magyarország a második világháborúban Főméltóságú Úr! Szószegők lettünk - gyávaságból - a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
HAZÁNK NÉMET MEGSZÁLLÁSA ÉS A NYILAS URALOM
Holokauszt gyerekszemmel
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Horthy Miklós.
A „népek tavasza” Forradalmak ben
Az első világháború.
AZ ELLENFORRADALOM ÉS HORTHY HATALOMRA KERÜLÉSE
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Előadás másolata:

Hazánk német megszállása és a nyilas uralom

A német megszállás … 1944. március 19-én a németek megszállták Magyarországot. Előzőleg Németországba hívták Horthyt, így a hadsereg vezető nélkül maradt. Mindössze két helyen volt fegyveres ellenállás: az újvidéki Duna hídon és a körmendi bíróság épületénél.

… és következményei A Gestapo kész listákkal érkezett. Letartóztatások kezdődtek. Elfogták Bajcsy-Zsilinszky Endrét, Elkezdődött a vidéki zsidóság deportálása. Magyarország célponttá vált a szövetséges légierő számára. Újabb, magyar katonai egységeket vittek ki a frontra.

Kiugrási kísérlet 1944. augusztus 23. Románia átáll a szövetségesek oldalára. Horthy belátja, hogy a szovjetekkel kellene tárgyalni az átállásról. A nácik tudnak a titkosnak szánt akcióról. 1944. október 15-én Horthy rádióbeszédet mond, amiben bejelenti Magyarország kiválását a német szövetségből.

Részletek a proklamációból „Szomorúan kell megállapítanom, hogy a Német Birodalom a szövetségi hűséget a maga részéről velünk szemben már régen megszegte. Már hosszabb idő óta a magyar haderőnek egyre újabb és újabb részeit kívánságom és akaratom ellenére az ország határain túl vetette harcba …Elhatároztam, hogy a magyar nemzet becsületét megőrzöm a volt szövetségessel szemben is, midőn az a kilátásba helyezett megfelelő katonai segítség helyett a magyar nemzetet legnagyobb kincsétől, szabadságától, függetlenségétől akarja végleg megfosztani. Ezért közöltem a Német Birodalom itteni képviselőjével, hogy eddigi ellenfeleinkkel előzetes fegyverszünetet kötünk, s velük szemben minden elleségeskedést beszüntetek. Bízva igazságérzetükben, velük egyetértésben kívánom a nemzet jövő életének folytonosságát és békés céljainak megvalósítását biztosítani.”

Nyilas puccs Még aznap a németek és a nyilasok átvették a hatalmat. Elrabolták Horthy kisebbi fiát és lemondásra kényszerítették a kormányzót. A hatalmat Szálasi Ferenc a nyilasok vezére vette át.

Harci helyzet Magyarországon Miközben Szálasi a végső győzelemről beszélt, a szovjet hadsereg már elfoglalta Szegedet és Debrecent.

Harcok hazánk területén Ellentétben az első világháborúval, 1944/45-ben a front végigment Magyarországon. 1944 december végére a szovjet hadsereg bekerített Budapestet. Az ostromgyűrűn belül rekedt a német és magyar védősereg és a város teljes lakossága.

Budapest ostroma 1944. december 26. – 1945. február 13. A szovjetek előbb Pestet foglalták el, majd egy gyenge hónap múlva Budát is. A védekező németek az összes Duna hidat a folyóba robbantották. A nyilasok az ostrom alatt is folytatták a zsidók üldözését és kiírtását. A harcok során is nagyon sok civil halt meg.

Új kormány Debrecenben Budapest ostromával egy időben, a szovjetek támogatásával összeült az Ideiglenes Nemzetgyűlés, majd megalakult az Ideiglenes Nemzeti Kormány. Ennek miniszterelnöke Dálnoki Miklós Béla lett.

A Dunántúlon A szovjetek és a visszavonuló nácik több csatát is vívtak Székesfehérvár birtoklásáért. A fontos közlekedési csomópont teljesen elpusztult. Ezt követően a szovjetek újabb támadást indítottak március végén.

Intézkedések A debreceni kormány hadat üzent a németeknek. Fegyverszünetet kötött a Szovjetunióval. Elkezdte egy új, demokratikus hadsereg felállítását, amely a nácik ellen fog harcolni. A felszabadult területeken helyreállította a közigazgatást.(Nemzeti Bizottságok) Előkészítette a földosztást.

A nyilas kormány A Dunántúlra szorult vissza. Szombathelyen, egyes minisztériumok a megye más városaiban működtek. (Pl.: Körmenden a hadügyminisztérium) Végül Szálasi és kormánya kimenekült az országból. Magukkal vitték a koronát és a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét is.

A harcok vége 1945 április elején, a szovjetek elérték, majd átlépték a Német Birodalom keleti határát, Magyarországnál is. Az utolsó település, ahol harcok folytak, a hagyomány szerint, Nemesmedves volt. A falu főterén sajátos emlékmű őrzi az esemény emlékét.