Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
Advertisements


„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOSOK MOTIVÁCIÓINAK LONGITUDINÁLIS VIZSGÁLATA Kiss Orhidea Edith Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Elégedettség a felsőoktatással és a hallgatói szolgáltatásokkal a TÁMOP fejlesztési program első eredményei dr. Székely Mózes elnök Felsőoktatási.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
2008. I.-VIII. HÓNAP ESEMÉNYEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Siófok, Orosz Dalma főosztályvezető.
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A HUNAGI lehetséges szerepvállalása a térinformatikai oktatás terén Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás „ Az elmélet és gyakorlat találkozása”
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
A TURIZMUSKUTATÁS HELYZETE MAGYARORSZÁGON
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Instrukciók a készítéshez Az irodalomkutatás eredményeit kell hangsúlyozni. (Mi történt eddig, s abból mi állapítható meg.) Az irodalomkutatás eredményeit.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
szakmérnök hallgatók számára
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Kommunikáció az egyetemen
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Dr. Makra Zsolt projektvezető
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A győztesek felelőssége – - Tájkép csata után Egészségügyi kerekasztal beszélgetés Dr. Stubnya Gusztáv stratégiai főigazgató.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
Statisztikák. TáTK-n végzettek munkaadó cégformája szerint (ELTE Diplomás pályakövetés adatai 2010)
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Be SMART – az új generáció vállalkozásai Budapest, november 20. Szalai Piroska.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
Vállalkozói Klub indítása a Szegedi Tudományegyetemen.
Fiatal építészek Rostás Zoltán a felmérők felmérése fiatal építészek
2011.december 9. Országos Doktori Tanács A felsőoktatási intézmények doktori tanácsai elnökeiből álló testület, amely állást foglal a doktori képzéssel,
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
a felmérők felmérése fiatal építészek
PhD online közösségi oldal Dr
Oktatás a mérnök informatikus szakon: tények és vélemények
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola

A felmérés célja, célcsoportja • A fiatal kutatók mint potenciális egyetemi vállalkozók vállalkozói attitűdjének vizsgálata • Célcsoport: – 40 év alatti – Phd hallgató vagy fokozattal rendelkező kutató – SZTE, DE, PTE, budapesti egyetemeken (BME, ELTE, SE, ÓE, PPKE, BCE) dolgozik – Műszaki, természettudományi, orvosi és agrártudományi területeken (MAB besorolás alapján) • Online kérdőív (SurveyMonkey), véletlen mintaválasztás

A minta bemutatása N=361

A minta bemutatása (2)

A minta bemutatása (3)

Vállalkozói motivációk

Hipotézisek • H1: A kutatók földrajzi elhelyezkedése befolyásolja a vállalkozói hajlandóságot és aktivitást • H2: A kutatók tudományterületekhez való tartozása befolyásolja a vállalkozói hajlandóságot és aktivitást • H3: A kutatók vállalati munkatapasztalata pozitívan befolyásolja a vállalkozói hajlandóságot • H4: Akinek a szűkebb családjában van vállalkozó, az nagyobb eséllyel lesz vállalkozó

H1 Hol végzi doktori tanulmányait, ill. dolgozik egyetemi oktatóként, kutatóként? Total BudapestSzegedPécsDebrecen Tervezi azt, hogy saját vállalkozást indít? Igen, tervezem Count %32,0%24,7%33,3%39,4%32,4% Már van vállalkozásom Count %16,4%2,4%18,2%9,6%11,2% NemCount %51,6%72,9%48,5%51,1%56,5% Total Count %100,0%

Valuedf Asymp. Sig. (2-sided) Pearson Chi- Square 19,1846,004 Likelihood Ratio21,1596,002 Linear-by-Linear Association,9801,322 N of Valid Cases340

H3 VállalkozásindításVan vállalkozása Természettudomány-- Műszaki tudomány(+)++ Orvostudomány+- Agrártudomány+--

H3 Nagyobb arányban tervez vállalkozást indítani és nagyobb arányban vállalkozó az, aki -beosztottként dolgozott vagy dolgozik cégnél -vezetőként dolgozott vagy dolgozik cégnél -tanult vagy dolgozott 3 hónapnál tovább külföldön -részt vett üzleti vagy vállalkozói képzésen (egyetemi kurzus, tanfolyam, MBA stb.)

H4 Van-e vállalkozó a szűkebb családi körében? Total IgenNem Nem tudom Tervezi azt, hogy saját vállalkozást indít? Igen, tervezemCount %35,3%23,4%50,0%30,2% Már van vállalkozásom Count %14,1%8,3%0,0%11,2% NemCount %50,6%68,3%50,0%58,6% Total Count %100,0%

Köszönöm! Végleges tanulmányok letölthetőek januártól: espinoff.hu