A tömegspektrometria alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Készítette: Fehértói Judit (Z0S8CG)
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Pozitron annihilációs spektroszkópia
Töltött részecske sugárzások spektroszkópiai alkalmazásai
A reakciókinetika időbeli felbontásának fejlődése.
Színképek csoportosítása (ismétlés)
Tömegspektrométer mint folyadékkromatográfiás detektor
Eddig csak kvali volt... Kvantitatív proteomika 1) a frakcionálás szintjén Pl. 2D gélek összehasonlítása vizuálisan, komputer programokkal, differenciál.
Tömegspektroszkópia (MS = mass spectrometry)
Szerkezetvizsgálat I. 2012/13.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Többdimenziós kromatográfia
Többdimenziós kromatográfia
ICP (Inductively coupled plasma) Indukciós plazma gerjesztés
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
Tömegspektrometria az elem- és radioanalitikában
John B. FennKoichi Tanaka The Nobel Prize in Chemistry 2002 "for their development of soft desorption ionisation methods for mass spectrometric analyses.
1 maghéj jelölése: nℓ j A j kvantumszámú héjon 2j+1 nukleon fér el. (Az egy héjon lévő nukleonok m j kvatumszámukban különböznek, m j –j-től + j-ig 2j+1.
14. TÖMEGSPEKTROMETRIA A tömegspektrometria alapjai
14. TÖMEGSPEKTROMETRIA A tömegspektrometria alapjai
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
IV. Nukleáris sugárzások detektálása
A tömegspektrometria analitikai és szerkezetvizsgálati alkalmazásai
TÖMEGSPEKTROSZKÓPIA Az ionizáció során a molekula gerjesztett állapotba kerül, és többlet energiája töredezési folyamatokat eredményez. Kötések felhasadásával.
Műszerezettség és mintaelőkészítés kapcsolat
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
Quadrupol GCMS a minőségi azonosításban és mennyiségi értékelésben
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
Kubinyi Miklós ) Lézerspektroszkópia Kubinyi Miklós )
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Z.B. Alfassi: Chemical Analysis by Nuclear Methods
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
ELVÁLASZTÁSTECHNIKA 1.
Detektorok Feladatuk a kolonnából kilépő vívőgáz-áramban megjelenő komponensek folya-matos, gyors és érzékeny észlelése, az anyagmennyiséggel, vagy a koncentráció-val.
Tömegspektrometria A tömegspektrometria olyan vizsgálati módszer, amelynél ionos részecskéket választunk el fajlagos tömegük (töltésegységre eső tömegük:
Kovalens kötés különböző atomok között.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
sugarzaserzekelo eszkozok
Polimer szintézis és karakterizálás Szintetikus háttér Több mint húszéves tapasztalat különböző típusú polimerek és kopolimerek előállítása területén (különböző.
MALDI TOF TÖMEGSPEKTROMETRIA Az ionforrásMALDIMatrix Assisted Laser Desorption/Ionization Az analizátorTOFTime Of Flight A MALDI TOF tömegspektrométer.
Elektronmikroszkópia
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A MALDI TOF tömegspektrométer felépítése
A kvantum rendszer.
PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.
Fémkomplexek lumineszcenciája
Elválasztástechnika előadás Dr. Kremmer Tibor, Dr. Torkos Kornél Vizsgaidőpontok – Elválasztástechnika (kv1c1lv1) DátumKezdési.
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Tömegspektrometria (MS) gyakorlat Bevezető előadás: Dr. Balla József
14. TÖMEGSPEKTROMETRIA A tömegspektrométerek fő részei. Az egyszeres fókuszálású tömegspektrométer működése Ionizációs módszerek 14.3.
Tömegspektrometria Anyagi sajátság: Gáz- vagy gőz állapotú komponens elktronsugárzás hatására bekövetkező specifikus fragmentálódása (töredezése). Jel:
Jablonski diagram Rezgési relaxáció Belső konverzió
Analitikai Kémiai Rendszer
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A maghasadás és a magfúzió
Előadás másolata:

A tömegspektrometria alapjai A legbiztosabb és érzékenyebb molekula azonosítási és mérési mód. Achilles sarka: nem minden molekula ionizálható mindennel: Nincs univerzális műszer: Irtó drága Biológiai mérési módszerek 2012 őszi félév Készítette: Tengölics Roland

Felépítés AZ MS-ek a különböző tömeg töltés ( m/z ) arányú ionokat mérik.

Felépítés 2 A tömegspektrométer felépítése: Vákuum pumpa (minimum 2 fokozat): - elővákuum rotációs szivattyú (1-0,1 KPa) - Turbómolekuláris szivattyú, vagy olajdiffúziós pumpa (10-6-10-7 KPa) Ionforrás Ion analizátor Detektor

A molekulaion fragmentációja Ionizáció: Minden MS méréshez ionokat kell képeznünk Ionizáció: a molekulák ionizációja és az ionok gyorsítása (pl.: EI,CI, APCI, MALDI, ESI, FAB) Elektron Impakt/Elektronütköztetéses ionizáció (EI): e- A minta molekulája Ionizált minta (molekulaion) A molekulaion fragmentációja Illékony szerves molekulákra!!!!!

Az EI ionizáló kamra részei: Bemenet a GC felől Mágnes (észak) Filament: elektronok gerjesztése (70 eV) Elektron nyaláb: a minta ionizálása Csapda elektród: elektronok csapdázása Repeller: A minta ionjainak irányítása az analizátor felé A minta az elektronnyalábra merőlegesen érkezik a kamrába Kimenet az analizátor felé e- csapda Mágnes (dél) EI ionizáló kamra

Kémiai ionizáció (CI): Kémiai ionizáció Lépései: 1, inonizáló gáz ionizálása elektron impact ionizátorral. (metán, ammónia) 2, mérendő komponens ionizálása, az ionizált gáz segítségével Csökkent fragmentáció, megnövekedett adduktképzés és alternatív falstermék képzés. Illékony molekulákra!!! EI, CI kapcsolható gázkromatográfiával.

Electrospray Ionisation (ESI)

Electro Spray Ionisation (ESI) -Pepetidek-proteinek polimerek anílízisére. -Folyadékkromatográfiával kapcsolt is lehet -Ionizátor kamra:Atmoszferikus nyomású erős elektromágneses tér uralkodik benne, meleg nitrogént áramoltatunk be. -Mintacseppek sztatikusan feltőltődnek, Nitrogén hatására elpárolog az eluens egy része , megnő a töltéssűrűség, majd a coulomb erő hatására szétrobbannak a cseppek, (ez sokszor megtörténik), a többszörösen töltött molekulaion marad vissza. -1 komponens több m/z értéknél jelenik meg a tömegsketrogrammon.

Metabolikus szindrómák kiszűrése aminosavak cukrok mérése. Az m/z arány változásából lehet azonosítani a komponenst 1 körben.

Atmospheric Pressure Chemical Ionisation (APCI)

APCI Minta pneumatikus porlasztása a légtérbe nitrogén gázáram mellett. A minta és mintahordozó alkotta aeroszolba koronakisülét hozunk létre, ami ionizálja a nitrogént. Az a légtér nitrogénje és a mintahordozóban lévő vízen keresztül ionizálódik az analit. A minta jobban bomlik mint ESI-nél, de itt használható apoláris hordozó is szemben az ESI-vel ahol csak poláris hordozón keresztül lehet ionizálni az analitot. Báziukus molekulák mérésére alkalmas, HPLC-MS detektorként használható. ESI-vel együtt gyakran haszálják gyógyszermolekulák mérésében. 1 komponens több m/z értéknél jelenik meg a tömegspektrumon.

Matrix Assisted Laser Desorption/Ionisation (MALDI) fahéjsav

MALDI II Proteinek, peptidek, oligoszacharidok, makromolekulák vizsgálata. A minta mátrixba van kristályosítva. (A mátrix chromofor, savas kémhatású, és könnyen párolog) Ionizáció lézersugár segítségével (UV lézerek: Nitrogén lézer (337 nm), vagy Nd:YAG lézer, de előfordulnak a gyengébb infravörös lézerek is (IR- MALDI)) A mátirix nyeli el a lézersugarat, elpárolog, közben ionizálja az nalitot(ok)at A keletkezett ionokat egy nagy térerejű (60-100 kV) gyorsító rendszer deszorbeálja a kondenzált fázisból A MALDI ionizációs technikát általában Time of Fligth ionanalizátorral szokták használni. [MALDI-TOF] Kevesebb a többszörösen töltött ion mint APCI-nál és ESI-nél. Ennek szerepe van abban hogy proteomikában használják, továbbá limitált a másodlagos fragmentáció is. (Hacsak nem alkalmazunk ütközési cellát lásd 1 sorral lejebb) Nem kapcsolat technika, és csak nem quantitatív, viszont MS-MS üzemmódban rendkívül részletes strukturális információ nyerhető vele.

Egy valamit szeretnénk mérni nagyon pontosan, vagy egyszerre mindent pontatlanabbul? Két típusú detektálási üzemmód: Full Scan és Selective Ion Monitoring (SIM) Full Scan: Ez is egy időpillanatban 1 m/z-t mér csak ezt nagyon gyorsan változtatja. meghatározott mérettartományban vizsgálja az ionokat ( pl.: m/z 50 - m/z 400) A széles mérési tartomány megadása csökkenti a mérés érzékenységét, pontosságát, tömegpontosságot, stb. Molekula azonosításhoz – új komponens kereséséhez jól jön. SIM: kis számú, általunk előre meghatározott m/z értékű iont detektál a készülék kevés fragmentet keres nő az érzékenység alacsonyabb az interferencia a Full Scan-hez képest.

Analizátorok: Az ionizátorban keletkezett ionok a különböző tömeg/töltés arány szerinti elválasztása, és a kiválasztott m/z ion detektorba irányítása a feladata, (pl.: Time of Flight, (Tripple)Quadrupole, Ioncsapda) Quadrupole: Négy párhuzamos fémrúd között oszcilláló elektromos mező segítségével választja el az ionokat tömeg-töltés arányuk alapján.

Triple Quadrupole: 3 quadrupole lineárisan összekötve. Az 1. és a 3. quadrupole szétválasztja az ionokat, míg a középső ütközőkamraként funkcionál. Az ütközőkamrában nincs ionszelekció. A Q1-ből érkező szülői ionokat ütközéssel fragmentálják szét a Q2-ben. Ar, He, vagy N2 gázt használnak ütközőgázként. A széttört leányionok a Q3-ban szétválnak m/z szerint és innen kerülnek a detektorra. Tehát:Az 1 quadropollal kiválasztod azt a szülőiont amit tovább fragmentálva azonosítani tudod a molekulát. Csökkented a hátteret, növeled a specificitást. Ez a legelterjettebb. GC-MS ben is ezt használják, de más rendszerrel is kompatibilis. Kis molekulatömegek esetén pontos.

Time of Flight (TOF) repülési idő detektor: Csak az analizátorcső elején vannak gyorsítófeszültség alatt az ionok, utána nagyvákumban repülnek külső beavatkozás nélkül. Az azonos kinetikus energiával rendelkező(az ion töltése és a gyorsítófeszültség határozza meg), de különböző tömegű részecskék különböző idő alatt teszik meg ugyanazt az utat a vákumcsőben. Az ion sebességét a gyorsítófeszültség, az m/z és a gyorsítófeszültségben töltött idő határozza meg. A legútóbbit kompenzálni kell. A reflecton (iontükör) egy konstans elektromágneses tér. Ha az Ion több időt töltött a gyorsítófeszültség alatt tehát gyorsabb, akkor mélyebbre hatol az elektromágneses térben és ezáltal hosszabb utat tesz meg. (kompenzálódik a sebességkülönbség).

Detektorok fajtái Az ionok detektálása, adatgyűjtés Ionsokszorozó: A felfogó elektródokra becsapódó ionok elektron emissziót váltanak ki, ezek az elektronok a szemben lévő elektródra becsapódva szekunder emissziót váltanak ki. Ha elég sok elektródot helyeznek egymással szembe, a szekunder emissziók miatt sokszorozódó elektronok nagyobb ionáramot szolgáltatnak, mint a becsapódó egyetlen ion. Fotosokszorozó: A fotosokszorozó esetén a beérkező ion egy szcintillációs ernyőbe ütközik, a kilépő foton váltja ki a az elektronok sokszorozódását. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a szerves ion nem közvetlenül a sokszorozó dinódájára csapódik be és így a detektor nem szennyeződik.

Mit kell nézni a egy tömegspektrumon? Molekulaion: Az M+• molekulaion a legnagyobb tömegű ion, megadja az ún. moltömeg/töltés arányt Bázision: A legnagyobb intenzitású ion (ennek a relatív intenzitása 100%, a többi ion relatív intenzitását ehhez viszonyítjuk) Fragmens Ion : Hasadási termékek. A hasadási helyek szubsztituens és kötés specifikusak. Az a adott fragmenshez tartozó izotópcsúcsok is láthatók ebből következtethetünk a fragmens elemösszetételére, (meg persze látjuk az m/z-t ez már elég is az azonosításhoz. (persze kell egyadatbázis hozzá)

2-Kloropropán EI spektruma Bázision 27

Pár szóban a Szegeden elérhető biológusok álltak is használt egyéb MS-ekről ICP-MS Növénybiológiai tanszék. (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry) Mit tud, fémmérés, extrém kicsi koncentrációk esetében is!!! (ppt-ppb) Pl. Tisztított fehérje fémtartalmának maghatározása. Környezeti élelmiszeripari minta fémtartalmának megvizsgálása. (bármi amibe fémek vannak.) Miért speciális: Aeroszolt képez a mintából, Argonplazmával ionizálja, 2400 amu (atomic mass units) másodpercenként!

Orbi-Trap MS SZBK-algsor Proteomika labor. AZ SZBK legdrágább műszere. 1 db van az országban. Rengeteg komponens szimultán analízise, több detektoron keresztül. Nagy tömegpontosság, gyors, HPLC-vel kapcsolt. Széles tömegtartomány. Nagyon állat egy masina. 

Köszönöm a figyelmet! Tengölics Roland: toki_epidot(at)freemail.hu vagy Biotechnológiai tanszék 149 es PhD szoba vagy hátul a GC-nél.