Szervezési és finanszírozási kérdések a mammográfiás szűrés és az emlőrák diagnosztika és gyógyítás területén Mádai Szilvia közgazdász, a MaMMa ® Rt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Humánkineziológia szak
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A tételek eljuttatása az iskolákba
A DEBRECENI EGYETEM TUDOMÁNYEGYETEMI KAROK ÉVI BELSŐ GAZDÁLKODÁSI KÖLTSÉGVETÉSE Debrecen, március
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Az egészségmagatartás gazdasági-társadalmi meghatározottsága
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Dr. Alföldi Sándor Semmelweis Egyetem, I. Belklinika
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Nemzeti Egészségügyi Számlák
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
A évi demográfiai adatok értékelése
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A megelőzés szintjei, formái és lehetőségei
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Példák I. Viszonyszám számítás.
1-14 mm-es invazív emlőrákok és DCIS esetek elemzése
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
IV. Terjeszkedés.
2008 STRATÉGIAI REKTORHELYETTES DANDÁR mb. PARANCSNOKHELYETTES DOKTORI ÉS HABILITÁCIÓS KÖZPONT mb. ig INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Forrás allokáció LHH Ft/ 1 Euro HPME katalógus III. tengely Összforrás: Euro Ft LHH forrás: Euro Ft nem LHH.
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ 2005/2006.tanév I. félév Csíkvárné Takács Anikó Módszertani Központ vezetője.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Érettségi eredmények Vizsgázók száma: 114 fő Rendes vizsga: 82 fő Előrehozott vizsga: 32 fő (30+2) Összes értékelt tantárgyi vizsga: 495 Összes.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Kvantitatív módszerek
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
Európai Parlament – a polgárok érdekképviselete
Előadás másolata:

Szervezési és finanszírozási kérdések a mammográfiás szűrés és az emlőrák diagnosztika és gyógyítás területén Mádai Szilvia közgazdász, a MaMMa ® Rt. vezetési tanácsadója A MaMMa® Rt. 10 éves jubileumi konferenciája október 5.

Hazai és nemzetközi helyzet a MaMMa ® Rt. létrehozásakor ben Jól működő mammográfiás szűrések és interdiszciplináris teamek Európa több országában. Tabár módszer sikere Európában és Amerikában.

Hazai és nemzetközi helyzet a MaMMa ® Rt. létrehozásakor ben Péntek Zoltán több évtizedes tapasztalata és gyakorlata, a Tabár-módszer ismerője. Magyarországon nincs szűrés, kevés a szakmai tapasztalat, elavultak és szűrésre alkalmatlanok a mammográfiás gépek. Hiányszakma és kapacitás.

Stratégiai célok a MaMMa ® Rt. megalapításakor Az emlőrák korai felismerése, korszerű diagnosztikája és a méretnek megfelelő terápia biztosítása az interdiszciplináris teamek működtetésén keresztül. Korszerű mammográfiás szűrési módszer meghonosítása.

Stratégiai célok a MaMMa ® Rt. megalapításakor Emlőproject minden nőre a szűréstől a gondozásig. A nőkben az egészséges tudat fenntartása szűréskor és a teljes vizsgálati és gyógyítási folyamat alatt. Az intézmény függetlenségének a biztosítása.

között 5 MaMMa központ jött létre 1995: szűrés és diagnosztika 58 malignus eset 30 beteg követése 2004: szűrés és diagnosztika 699 malignus eset 550 beteg követése.

között 5 MaMMa központ jött létre páciens megoszlása: az országos szűrőmozgalomban megjelent a beutalt páciens beutalt beteg szűrővizsgálat klinikai vizsgálat

között 5 MaMMa központ jött létre A 10 év alatt esetben fordultak meg páciensek a MaMMa központokban.

2000-re kialakult a MaMMa ® Rt. jelenlegi szervezete A MaMMa központok: • Független egységek • Centrumvezetők irányítják • Szűrést, komplex diagnosztikát, interdiszciplináris teameket (pre- és postoperatív) működtetnek • ± páciensre biztosítottak a feltételek.

2000-re kialakult MaMMa ® Rt. jelenlegi szervezete Az Rt. vezetése a centrumvezetőkkel közösen : • Kidolgozta a szakmai, humánpolitikai és gazdasági irányelveket. • Működteti a 9001:2001 MSZN ISO Minőségügyi Rendszert.

2000-re kialakult a MaMMa ® Rt. jelenlegi szervezete Az Rt. vezetése a centrumvezetőkkel közösen : • Belső oktatásokat szervez • Működteti a mobil szűrőállomást. • Informatikai rendszert működtet • Ápolja a nemzetközi kapcsolatokat.

2001-ben az Rt. életében jelentős a Népegészségügyi Program, mammográfiás szűrőprogramja feltételeinek kialakítására való felkérés. • Az országos szűrőprogramot, a szakmai irányelveket és az akkreditációs feltételeket az emlőközpontok kiválasztására. Az Rt. szakemberei és team tagjai kidolgozták: • EU minőségi irányelveket figyelembe véve, újszerű jelentési rendszert.

2001-ben az Rt. életében jelentős a Népegészségügyi Program, mammográfiás szűrőprogramja feltételeinek kialakítására való felkérés. Az elmúlt évek torzulásai a rendszer működtetésében: • az emlőcentrumok számának indokolatlan növekedése • a részvételi arány csökkenése •az egységes minőség biztosítása terén. A 2003-ban megjelent Európa Parlamenti deklaráció a kidolgozott rendszer helyességét igazolta.

Támogatást igényel a MaMMa ® Rt. a szűrésen való részvételi arány növelése és a minőség megfelelő biztosítása érdekében az alábbi területeken: • A nők mozgósításának összehangolása, érdekeltség megteremtése. A behívási listákkal kapcsolatos anomáliák feloldása. • A betegkövetési project feltételeinek a kialakítása. • A jogi garanciák intézményrendszerének a megalkotása.

CountryScreening program Cranio- caudal+ MLO view 1st reading 2 nd reading Over- head Total screening mammogram (local currency) Equiv. in € UK National 41.0 GBP inclInclincl Holland National 47.0 EUR incl Ireland National/ Incomplete 97.0 EUR incl 97.0 Norway National NOK incl A Népegészségügyi Program legsikeresebb mozgalmának finanszírozás a Európai adatok összehasonlításában a mammográfiás sz ű rés finanszírozás a. National programmes (1): Total programme cost divided by women participating

Country Screening program Cranio-caudal+ oblique view 1st reading 2nd reading Over- head Total screening mammogram (local currency) Equival ent in € Belgium National 53.0 EUR incl5.0 EURincl 58.0 Finland National 40 EUR incl 40.0 France National 87.0 EUR incl 87.0 Luxembo urg National 17.0 (18/24) – 24.0 (24/30) EUR EUR 5 EURincl 55.0 Spain National 22.0 EUR 4.51 EUR incl 31.0 Sweden National 500 SEK incl Germany National/ Incomplete 60 EUR incl4.50 EUR6.45 EUR 71.0 Denmark Regional 400 DKK incl Italy Regional 26 EUR 5 EUR 9 EUR 45.0 Portugal Regional 18.0 EUR incl 18.0 Austria Regional projects scheduled 50 EUR incl 15 EUR 65.0 Greece Regional 15.0 EUR incl 25.0 National / regional programmes EU 15 (2):

CountryScreening program Screening Mammo: cranio- caudal + oblique view 1st reading 2nd reading OverheadTotal screening mammo (Local currency) Equival ent in € Cyprus National / incomplete 16 CYP2 CYP incl Estonia National / incomplete 392 EEKincl n/a HungaryNational3903 HUFincl Poland Opportunistic n/a Sloveniain planning phase n/a Switzer- land Regional 20% of CH coverage CHF CHF 10 CHF National / regional programmes EU new (3):

EP ülés, június 28 : Chris de Wolf (EBCN szakértője) ismertette 23 ország mammográfiás emlőszűrésére vonatkozó díjtételeket A 15-ök átlaga 53.0 EUR A magyar 15 EUR az európai átlagdíjtétel 28%,ill. 2,8%. A Népegészségügyi Program legsikeresebb mozgalmának finanszírozása

2002. óta a mammográfiás beavatkozások pontja folyamatosan csökken, az összes korrekciót figyelembe véve több mint 15%-kal. A pontok csökkenése és a degresszivitás közös hatása eredményeképpen egy pont értéke maradt 1,- Ft, azaz óta nem keletkezett a szakmában bevétel növekedés még az infláció korrigálására sem.

2002 (pont) 2003 (pont) 2004 (pont) Szövethenger biopszia Aspiratios citológia Emlőfelvétel Specimen mammográfia Preop. lokalizáció Galaktográfia Mammográfiás szűrés Néhány példa a pontok csökkenésére:

Az anyagköltség és a díjtétel összefüggés e Core biopsia, galactográfia és a lokalizálás esetében: Core biopszia6993 pont = 9230 Ftt ű 7500 Ft 82%-a a díjtételnek Galactográfia6439 pont = 8450 Ftt ű 8500 Ft 100%-a a díjtételnek Lokalizáció9775 pont = Ftt ű 6800 Ft 79%-a a díjtételnek, de a HBCS-ben térítik (bizonyos esetekben 2-3 t ű t kell felhasználni, ezért 1,5 t ű vel számolunk) Konkluzió: a legjelentősebb diagnosztikus beavatkozások térítése még az anyagköltségeket is alig fedezi.

A műtétek finanszírozása 2004-ben • 118,635.- Ft műtétenként (HBCS átlag 0,94) 100 műtét: • Ráfordítási költség: ,- Ft • + Preop lokalizálási költség. • Szövettan és a kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok: ,- Ft-tól ,- Ft-ig terjed.

A júliusában megjelent „100 lépés: Nemzeti Rákellenes Program” anyagában az alábbi táblázat szerepel Célpopuláció / 2 évente (terápiás fázis)Egység érték40% Sebészeti kezelés (megjelentek 0,6%-a) Emlőmegtartó műtét 60%-ban HBCs Ft/HBCs Total, subtotál emlő-eltávolítás 40%-ban HBCs Ft/HBCs Kemoterápia HBCs Ft/HBCs Sugárterápia HBCs Ft/HBCs 1, , , , Összesen (Ft) emlő-eltávolítás esetén emlő-megtartás esetén

Az emlőmegtartó műtétek esetében 60%-os? arányt ad. A táblázat a sebészeti kezeléseket az emlőeltávolító és emlőmegtartó műtétekre osztja. Kívánatos volna a megadott 1,35-ös HBCs az emlőmegtartó műtétekre, jelenleg azonban fordított a helyzet az emlőeltávolító műtétek javára.

A korán felismert emlőrákok esetére a sugárterápia és kemoterápia kiadásai kerüljenek külön feltüntetésre a megfelelő arányok figyelembevételével. A műtéteknél a finanszírozást diverzifikálni kell: • a nem tapintható jelölt műtétekkel • a sentinel nyirokcsomó műtétekkel.

Új módszerek finanszírozása: Mobil mammográfiás szűrés Digitális mammográfia Sentinel nyirokcsomó műtétek A patológia új kihívásai

Összegzés • Az alulfinanszírozást meg kell szüntetni A szakmai és szervezési értékek megtartása és továbbfejlesztése szükséges. • Az új módszereket megfelelően kell díjazni

Összegzés A szakmai és szervezési értékek megtartása és továbbfejlesztése szükséges. • A szűréstől a gondozásig a díjtételeket felül kell vizsgálni. • Egységes minőség biztosításával védeni kell a szűrőmozgalmat!