A feketegazdaság és alternatívája, az adótudatosság Dr. Ligeti Csák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Advertisements

Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
GDP-n innen és túl Előadás Budapesti Gazdasági Főiskola
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
EU II..
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
szakmérnök hallgatók számára
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
© 2004 KPMG LLP, a UK limited liability partnership and the UK member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Adózás az Európai Unióban – magyar szemmel Dr. Vágyi Ferenc Róbert egyetemi docens Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Intézet 9400 Sopron,
Előadó: Kelemen Katalin
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A GDP adatok megbízhatósága
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Költségvetés.
Előadás másolata:

A feketegazdaság és alternatívája, az adótudatosság Dr. Ligeti Csák A feketegazdaság makrogazdasági és piactorzító hatása, az adótudatosság jelentősége Dr. Ligeti Csák

A feketegazdaság és kapcsolt fogalmak 1 rejtett szürke fekete illegális árnyék földalatti informális nem megfigyelt

A feketegazdaság és kapcsolt fogalmak 2 Rejtett / nem megfigyelt gazdaság: legális gazdasági termelő tevékenység, adóelkerülés érdekében részben, vagy egészben eltitkolt módon folytatva illegális gazdasági termelő tevékenység legális, de bejelentésre és adófizetésre nem kötelezett termelő tevékenység (informális gazdaság) illegális gazdasági, de nem termelő tevékenység (pl. csempészet)

Mit értünk feketegazdaság alatt? /1 Nincs általánosan elfogadott definíció jogi értelmezés etikai értelmezés gazdaságpolitikai értelmezés adóügyi értelmezés statisztikai értelmezés

Mit értünk feketegazdaság alatt? /2 Jogi értelmezés jogsértő gazdasági tevékenység jogsértő módon folytatott legális gazdasági tevékenység

Mit értünk feketegazdaság alatt? /3 Etikai megközelítés általában: nem bejelentett gazdasági tevékenység azon belül a feketegazdaság: a társadalmi igazság és méltányosság alapján a közfelfogásban elítélt tevékenység (még akkor is, ha nem jogellenes)

Mit értünk feketegazdaság alatt? /4 Gazdaságpolitikai megközelítés általában: gazdasági szempontból jelentős, de a szabályozás alól kibújt, nem bejelentett és nehezen utolérhető gazdasági tevékenység a költségvetési egyensúlyt és a versenyképességet rontó, illegális, vagy illegálisan folytatott gazdasági tevékenység

Mit értünk feketegazdaság alatt? /5 Adóügyi szempontból jogszabálykijátszó vagy jogszabálysértő módon teljes vagy részleges adóelkerülés, adócsalás törvénysértő gazdasági tevékenység (bűncselekmény) nem tartozhat ide, mert azt nem adóztatni, hanem visszaszorítani kell (a bűncselekményből származó jövedelem adóztatása legalizálná a bűncselekményt)

Mit értünk feketegazdaság alatt? /6 Makrogazdasági statisztika szempontjából A statisztikus nem minősít, hanem megfigyel NOE = nem megfigyelt gazdaság = rejtett gazdaság

NOE a makrogazdasági statisztikában /1 hiányzik a statisztikai felvételekből és adminisztratív adatokból a termelés részét képezi beleértve az illegális tevékenységeket is (drog, prostitúció), de pl. lopás, sikkasztás nem a GDP-be beszámítandó, de csak jól dokumentálható információkra alapozott becslések alapján módszertani fejlesztés alatt

NOE a makrogazdasági statisztikában /2 Statisztikai rejtett Statisztikai felvételekre nem válaszol Statisztikai megfigyelési határ alá esik Regiszter naprakészségének hiánya Gazdasági rejtett A kibocsátás lefelé torzítása, a költségek felfelé torzítása Regisztrálás alóli kibújás Illegális tevékenység Egyéb Saját felhasználásra termelés (pl.: saját fogyasztásra termelt élelmiszer, házilagos lakásépítés) Természetbeni bérek

NOE a makrogazdasági statisztikában /3 Általános érdeklődés: rejtett, illegális, szürke - napi realitás Kormányzati, költségvetési érdek: elmaradó adóbevételek Nemzetközi összehasonlítás befolyásolja az országok GDP szerinti rangsorát GNI (GDP) alapú nemzetközi tagdíjak (EU közös forrás), GDP alapú EU-s támogatások

Az összes termelő gazdasági aktivitása Benne van-e a stat. felvételekben vagy az adminisztratív adatokban? Termelők, akik nincsenek a felvételekben és az adminisztratív adatokban Termelők, akik szerepelnek a felvételekben és az adminisztratív adatokban Szerepelnek-e a regiszterben? Válaszolási problémák? Nem Igen A válasz vagy nem válasz helyesen kezelve A nem válaszolás helytelenül kezelve N7b Jogi személyek? Helytelen válasz? Kötelező a regisztrálás? A termelő helytelen válasza N6 A termelő válasza helyes Igen (nem regisztrált termelő) N1 Nem N3 Jogi személyek, akik nem szerepelnek a statisztikában N4 Nem jogi személyek, akik nem szerepelnek a statisztikában N5 Minden adat megvan ? Illegális termelők N2 Igen Nem N7a

N1-N7 összefoglalása illegális tevékenység N2 legális, de nem bejelentett tevékenység N1 legális, bejelentett, de „aluljelentett” tevékenység N6 legális, de nem kell regisztráltatni N3 (pl. saját fogyasztásra termelés, házilagos lakásépítés) a statisztikai rendszer hibájából rosszul, vagy egyáltalán nem megfigyelt tevékenység N4, N5, N7

A GDP korrekciójában az egyes NOE kategóriák %-os súlya

Rejtett gazdaság miatti GDP korrekciók néhány példa (2000-2004 között) Olaszország 16% Görögország 20% Portugália 10% Luxemburg 8%

A GDP korrekciója az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országokban

Milyen szektorokat érint? Nem pénzügyi vállalkozások szektora kis Kft-k Bt-k „evázók” ??? multik ??? Háztartási szektor egyéni vállalkozók mezőgazdasági kistermelők, lakásépítők, barkácsolók, stb illegális tevékenységet folytatók

A GDP korrekció szektorok szerint (%)

Rejtett gazdaság becsült nagyságrendje, 2005 (eMrd Ft) vállalkozási szektor egyéni vállalkozók egyéb háztartási szektor összesen illegális tevékenység 0,2 eltitkol, aluljelentett tevékenység 0,9 1,4 2,3 egyéb háztartási tevékenység 0,8 1,0 3,3

Rejtett gazdaság becsült nagyságrendje a GDP %-ában, 2005 vállalkozási szektor egyéni vállalkozók egyéb háztartási szektor összesen illegális tevékenység 1,0 eltitkol, aluljelentett tevékenység 4,0 6,8 10,8 egyéb háztartási tevékenység 3,4 4,4 15,2

Mekkora lehet a feketegazdaság ? (2005) GDP-ben becsült NOE kb 15% 3,3 ezer Mrd Ft GDP-ben becsült feketegazdaság rész: kb 12% 2,5 ezer Mrd Ft GDP-ben nem becsült rész ? (kérem szóljon, aki tudja)

A feketegazdaság költségvetési következménye a termelésből nem befolyt adó áfa és jövedéki adó TÁSA járulékok, TB nem termelő illegális tevékenység miatt nem befolyt adó vámcsalás (csempészet), egyéb legális és illegális jövedelem után eltitkolt adó korrupció

A központi kormányzat bevételi egyenlege 2008-ban 13 eMrd Ft

Mekkora lehet a be nem fizetett összeg? Több mint 2 eMrd Ft

Mire kell az adó?

A feketegazdaság következményei magas adóterhek állami infrastrukturális beruházások visszafogása egyenlőtlen verseny a közerkölcs megromlása jogbizonytalanság az ország versenyképességének romlása

A rejtett gazdaság társadalmi csapda Látszólag mindenki jól jár, valójában az egész társadalom rosszul jár Lásd pl. Hankiss Elemér: Társadalmi csapdák http://mokk.bme.hu/hallgato/tudir/idovan/hankiss http://ajk.elte.hu/student/jsz/JOGSZOCIOL%C3%93GIA/tars.cs

Van-e a megoldás? adócsökkentés – de miből???? következetes ellenőrzés kivételek és kivételezettek megszüntetése korrupció visszaszorítása átláthatóan működő közigazgatás hatékonyabb gazdasági igazságszolgáltatás adótudatosság: befizeti az adót és megköveteli az állam hatékony és igazságos működését

Köszönöm a figyelmet