A kutatóintézet szerepe a sertésprogram megvalósításában Rátky József, Egerszegi István, Nyíri András és Fébel Hedvig „A Kormány sertésstratégiai intézkedései” Herceghalom, 2014.04.02.
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTK) … 12 intézet!
A Sertésstratégia beruházási projektek K+F tevékenység kül-, és belpiaci promóció termék-előállító beruházások támogatása beruházási projektek informatikai fejlesztés (adatbázisok összekapcsolása) új minőségtanúsítási rendszer kidolgozása tenyésztési támogatások K+F tevékenység egyéb kiadások
Sertés létszám 2020 – 6 millió sertés !!! KSH, 2013
Állomány csökkenés okai Gazdaságtalan termelés 27% áfa – ; 5 % - Ft / € árfolyam változások Nyomon követhetőség – ENAR („repülő sertés”) – javulás várható Termelők kiszolgáltatottsága (rossz jövedelem elosztás: termelő, feldolgozó, kereskedő) Növénytermesztés mennyiségi érdekeltsége (toxin terheltség) Nincs „omnipotens” genetika
Kérdéskörök (kitörési pontok?) Genetikai alapok Tenyésztés Takarmányozás Technológia Termelői körök
ÁTK feladatai Import szója kiváltására hazai, fehérjehordozó (mellék)termékek a sertés takarmányozásában Genetikai háttér felmérése hazai sertésállományokban Magyar nagyfehér, magyar lapály fajták szaporodás-biológiai potenciáljának javítása Húsminőség és intramuszkuláris zsír felmérése hazai sertésállományokban Mangalica termékek azonosítása - „field test” Mangalica + más zsírsertés fajták kutatásával kapcsolatos „Fatty Pig” konferencia
Sertéstakarmányozási kutatási témák (közelmúlt eredményei) A sertések táplálóanyag-szükséglete és ajánlások a sertés takarmánykeverékek táplálóanyag-szintjeihez (Magyar Takarmánykódex) Nem-antibiotikus hatásmódú preventikumok kifejlesztése a sertések felnevelése során jelentkező enterális megbetegedések megelőzésére, az elválasztáskori veszteségek csökkentésére A takarmányozás hatása különböző genotípusok hízlalási teljesítményére és a végtermék kémiai jellemzőire A takarmányozás és a környezetvédelem kapcsolata - a fitáz-kiegészítés hatása a foszfát emészthetőségére sertésekben
1. Import szója kiváltására hazai, fehérjehordozó (mellék)termékek a sertés takarmányozásában
Repcetermékek a sertés-takarmányozásban
A sertéshízlalási kísérlet eredményei Naturális mutatók Kontroll 8% extrahált repce 8% repcepogácsa Súlygyarapodás, g 853 ± 119 854 ± 120 837 ± 112 Takarmányfelvétel, kg 2,9 ± 0,3 3,2 ± 0,4 2,9 ± 0,4 Fajlagos takarmány-felhasználás, kg/kg 3,4 ± 0,3 3,7 ± 0,6 3,5 ± 0,4 (Fébel és mtsai, 2012)
Sertés Állatfaj Javasolható részarány az abrakban (%) Választott malac A „00” repcéből készült extrahált dara etethetősége Állatfaj Javasolható részarány az abrakban (%) Sertés Választott malac 5 - 8 Süldő, hízósertés 8 - 10 Koca 10 - 15
2. Genetikai háttér felmérése hazai sertésállományokban Duroc Hampshire Pietrain
Törzskönyvi ellenőrzés alatt tartott kocaállomány fajtánként 2012 dec Törzskönyvi ellenőrzés alatt tartott kocaállomány fajtánként 2012 dec.31./NÉBIH/ Magyar Nagyfehér 6557 db Magyar Lapály 2156 db
ismert DNS (genotípus), ismert, mért tulajdonság Referencia populáció ismert DNS (genotípus), ismert, mért tulajdonság Szelektálni kívánt populáció ismert genotípus mért tulajdonság; teljesítményvizsg. Predikciós egyenlet Árutermelésre, tenyésztésre szelektáltak genomiális előrejelzéssel válogatottak 15
Teljes genetikai háttér vizsgálata SNP panelek szarvasmarha (USA-ban bevezetve), csirke, juh, ló, sertés szelekció komplex tulajdonságokra 2008-9, MANGFOOD egyik „lába” Populáció adatok szükségesek Hagyományos, megbízható adatfelvétel elengedhetetlen!!! Csak ezeken keresztül lehet genetikai háttér információhoz jutni.
3. Magyar nagyfehér, magyar lapály fajták szaporodás-biológiai potenciáljának javítása
5. Mangalica termékek azonosítása - „field test” 6 5. Mangalica termékek azonosítása - „field test” 6. A mangalica + más zsírsertés fajtákkal kapcsolatos „Fatty Pig” konferencia
4. Húsminőség és intramuszkuláris zsír felmérése hazai sertésállományokban
Archív 1950-es évek
Herceghalom TVA 2013-2014 Komparatív tesztek…
HVT Tenyészkan vizsgálatához: öt alomból almonként 2 utód (1koca, 1ártány) Vagy 3 alomból almonként négy utód (2koca,2ártány) Tenyészkoca vizsgálata: 1 db vegyes ivarú alompár
HVT állomás Herceghalomban (korszerűsítés előtt)
Jelen
MEGÚJÍTOTT SERTÉS TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLÓ ÁLLOMÁS Ellenőrzött etetés 2014. március 31- Genetikai képesség mérése, falkás körülmények között.
Tenyésztői igény a HVT-re (n=617)
Vizsgálat alatti tömeggy.(g/nap) Fajta db Nettó tgy. Vizsgálat alatti tömeggy.(g/nap) Tak felhaszn. (g) fehéráru % Ért. Húsrészek % Magyar Nagyfehér 288 506 914 2718 23.4 50.4 Magyar Lapály 118 497 909 2489 22.1 51.8 MNF x Ml F1 205 518 953 2659 50.8 Duroc 16 502 921 2736 24.3 49.4 Pi x Du, 8 505 907 2521 20.7 53.2 Pi x Ha, Hungahib-39 7 563 1083 2560 18.9 55.3 Pietrain 18 472 811 2589 17.8 56.8
Köszönöm a figyelmet!