A kutatóintézet szerepe a sertésprogram megvalósításában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

Munkával a segélyezés ellen
„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
A magyar húságazat 2010 tavszán
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
- Egyéb fajták, hibridek
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Állattenyésztők gyakorlaton
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
II. Tenyésztési eljárások
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
A különleges tejtámogatás
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
ResPig módszer alkalmazása. A cég bemutatása -Teljes vertikumban m ű köd ő árutermel ő telep -Telepi rekonstrukció: ig -Fajta: TOPIGS, átkeresztezés.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Ovuláció-szinkronizálás utáni, programozott termékenyítés szarvasmarha állományban Gábor György1 és Pintér Sándor2 1Állattenyésztési és Takarmányozási.
Magyar Útügyi Társaság
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
„Kontra-fék” Kerékpáros konferencia Győr, szeptember 21.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Tenyésztési program elemei
Az növénytermesztési ágazat kutatási és innovációs kilátásai között Research and innovation prospects of the crop production sector between
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Tóth Tamás, egyetemi docens
Tapasztalatok a Zuprevo és Bovilis Bovipast RSP készítmények alkalmazásáról a szarvasmarha tartásban MVDr. Lubomír Horák.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A MAGYAR ÉTKEZÉSI TOJÁS TERMELÉS HELYZETE
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
A MJKSZ jelen- és jövőbeni szerepe a Magyar juhágazatban. Kádas Antal régióvezető Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Ökológiai állattenyésztés
Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii.
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Előadás másolata:

A kutatóintézet szerepe a sertésprogram megvalósításában Rátky József, Egerszegi István, Nyíri András és Fébel Hedvig „A Kormány sertésstratégiai intézkedései” Herceghalom, 2014.04.02.

Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTK) … 12 intézet!

A Sertésstratégia beruházási projektek K+F tevékenység kül-, és belpiaci promóció termék-előállító beruházások támogatása beruházási projektek informatikai fejlesztés (adatbázisok összekapcsolása) új minőségtanúsítási rendszer kidolgozása tenyésztési támogatások K+F tevékenység egyéb kiadások

Sertés létszám 2020 – 6 millió sertés !!! KSH, 2013

Állomány csökkenés okai Gazdaságtalan termelés 27% áfa –  ; 5 % -  Ft / € árfolyam változások Nyomon követhetőség – ENAR („repülő sertés”) – javulás várható  Termelők kiszolgáltatottsága (rossz jövedelem elosztás: termelő, feldolgozó, kereskedő) Növénytermesztés mennyiségi érdekeltsége (toxin terheltség) Nincs „omnipotens” genetika

Kérdéskörök (kitörési pontok?) Genetikai alapok Tenyésztés Takarmányozás Technológia Termelői körök

ÁTK feladatai Import szója kiváltására hazai, fehérjehordozó (mellék)termékek a sertés takarmányozásában Genetikai háttér felmérése hazai sertésállományokban Magyar nagyfehér, magyar lapály fajták szaporodás-biológiai potenciáljának javítása Húsminőség és intramuszkuláris zsír felmérése hazai sertésállományokban Mangalica termékek azonosítása - „field test” Mangalica + más zsírsertés fajták kutatásával kapcsolatos „Fatty Pig” konferencia

Sertéstakarmányozási kutatási témák (közelmúlt eredményei) A sertések táplálóanyag-szükséglete és ajánlások a sertés takarmánykeverékek táplálóanyag-szintjeihez (Magyar Takarmánykódex) Nem-antibiotikus hatásmódú preventikumok kifejlesztése a sertések felnevelése során jelentkező enterális megbetegedések megelőzésére, az elválasztáskori veszteségek csökkentésére A takarmányozás hatása különböző genotípusok hízlalási teljesítményére és a végtermék kémiai jellemzőire A takarmányozás és a környezetvédelem kapcsolata - a fitáz-kiegészítés hatása a foszfát emészthetőségére sertésekben

1. Import szója kiváltására hazai, fehérjehordozó (mellék)termékek a sertés takarmányozásában

Repcetermékek a sertés-takarmányozásban

A sertéshízlalási kísérlet eredményei Naturális mutatók Kontroll 8% extrahált repce 8% repcepogácsa Súlygyarapodás, g 853 ± 119 854 ± 120 837 ± 112 Takarmányfelvétel, kg 2,9 ± 0,3 3,2 ± 0,4 2,9 ± 0,4 Fajlagos takarmány-felhasználás, kg/kg 3,4 ± 0,3 3,7 ± 0,6 3,5 ± 0,4 (Fébel és mtsai, 2012)

Sertés Állatfaj Javasolható részarány az abrakban (%) Választott malac A „00” repcéből készült extrahált dara etethetősége Állatfaj Javasolható részarány az abrakban (%) Sertés Választott malac 5 - 8 Süldő, hízósertés 8 - 10 Koca 10 - 15

2. Genetikai háttér felmérése hazai sertésállományokban Duroc Hampshire Pietrain

Törzskönyvi ellenőrzés alatt tartott kocaállomány fajtánként 2012 dec Törzskönyvi ellenőrzés alatt tartott kocaállomány fajtánként 2012 dec.31./NÉBIH/ Magyar Nagyfehér 6557 db Magyar Lapály 2156 db

ismert DNS (genotípus), ismert, mért tulajdonság Referencia populáció ismert DNS (genotípus), ismert, mért tulajdonság Szelektálni kívánt populáció ismert genotípus mért tulajdonság; teljesítményvizsg. Predikciós egyenlet Árutermelésre, tenyésztésre szelektáltak genomiális előrejelzéssel válogatottak 15

Teljes genetikai háttér vizsgálata SNP panelek szarvasmarha (USA-ban bevezetve), csirke, juh, ló, sertés szelekció komplex tulajdonságokra 2008-9, MANGFOOD egyik „lába” Populáció adatok szükségesek Hagyományos, megbízható adatfelvétel elengedhetetlen!!! Csak ezeken keresztül lehet genetikai háttér információhoz jutni.

3. Magyar nagyfehér, magyar lapály fajták szaporodás-biológiai potenciáljának javítása

5. Mangalica termékek azonosítása - „field test” 6 5. Mangalica termékek azonosítása - „field test” 6. A mangalica + más zsírsertés fajtákkal kapcsolatos „Fatty Pig” konferencia

4. Húsminőség és intramuszkuláris zsír felmérése hazai sertésállományokban

Archív 1950-es évek

Herceghalom TVA 2013-2014 Komparatív tesztek…

HVT Tenyészkan vizsgálatához: öt alomból almonként 2 utód (1koca, 1ártány) Vagy 3 alomból almonként négy utód (2koca,2ártány) Tenyészkoca vizsgálata: 1 db vegyes ivarú alompár

HVT állomás Herceghalomban (korszerűsítés előtt)

Jelen

MEGÚJÍTOTT SERTÉS TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLÓ ÁLLOMÁS Ellenőrzött etetés 2014. március 31- Genetikai képesség mérése, falkás körülmények között.

Tenyésztői igény a HVT-re (n=617)

Vizsgálat alatti tömeggy.(g/nap) Fajta db Nettó tgy. Vizsgálat alatti tömeggy.(g/nap) Tak felhaszn. (g) fehéráru % Ért. Húsrészek % Magyar Nagyfehér 288 506 914 2718 23.4 50.4 Magyar Lapály 118 497 909 2489 22.1 51.8 MNF x Ml F1 205 518 953 2659 50.8 Duroc 16 502 921 2736 24.3 49.4 Pi x Du, 8 505 907 2521 20.7 53.2 Pi x Ha, Hungahib-39 7 563 1083 2560 18.9 55.3 Pietrain 18 472 811 2589 17.8 56.8

Köszönöm a figyelmet!