Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízminőségvédelem HF-hez kiegészítések
Advertisements

CSATORNAMÉRETEZÉS Egy adott vízhozam (Q) szállításához szükséges keresztszelvény meghatározása a cél, műszaki és gazdaságossági szempontok figyelembevételével,
A hőterjedés differenciál egyenlete
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Települési vízgazdálkodás I. 6.előadás
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Dr. Szőke Béla jegyzete alapján Készítette: Meskó Diána
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Az impulzus tétel alkalmazása (megoldási módszer)
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Az impulzus tétel Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK
Kommunális technológiák I. 10. előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Egymáson gördülő kemény golyók
Veszteséges áramlás (Hidraulika)
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
A Bernoulli-egyenlet alkalmazása (Laval fúvóka)
Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika)
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Sebességeloszlás sima csőben, és a határréteg fogalma
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Folyadékok mozgásjelenségei általában
NUMERIKUS MÓDSZEREK II
piezometrikus nyomásvonal
Mérnöki Fizika II. 3. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
EJF VICSA szakmérnöki Vízellátás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Települési vízgazdálkodás I. 3.előadás
Hőigények aránya Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Összefoglalás a 2. zárthelyihez Hőszállítás Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév november 16.
Összefoglalás a 2. zárthelyihez Hőszállítás Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc. 5. félév november 11.
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
11.ea.
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Ideális folyadékok időálló áramlása
Hullámok terjedése Hidrosztatika Hidrodinamika
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
Áramlástan Áramlási formák Áramlás csővezetékben Áramlás testek körül
Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II.
Közműellátás gyakorlat
Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Hő- és Áramlástan Gépei
Egyenes vonalú mozgások
Az áramló folyadék energiakomponensei
Egyenletes vízmozgás prizmatikus medrekben
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
Folyadék áramlási nyomásveszteségének meghatározása Feladatok Jelleggörbe szerkesztés A hőellátó rendszer nyomásviszonyai (Hidraulikai beszabályozás) Hőszállítás.
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
Az impulzus tétel alkalmazása (megoldási módszer)
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Az impulzus tétel Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II.
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
Súrlódás és közegellenállás
Fluidizáció Jelensége: Áramlás szemcsehalmazon
Előadás másolata:

Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.) PTE-PMMK Környezetmérnöki Szak Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.) 3. előadás: Áramlás nyitott csatornákban, áramlásba helyezett testek Dittrich Ernő egyetemi adjunktus PTE-PMMK Pécs Boszorkány út 2. B épület 039. dittrich@witch.pmmf.hu dr. Vétek Lajos egyetemi docens PTE-PMMK Pécs Boszorkány út 2. B épület 003.

Áramlás nyitott csatornákban, medrekben A vizsgálat egyszerűsítő feltételei: A folyadékfelszínen a nyomás mindenütt állandó; A fenék és vízszint esése azonos és állandó; Az áramlási keresztmetszet állandó; Az áramlás hajtóereje a potenciális energia; Az áramlás turbulens és a hidraulikailag érdes tartományba esik; A csatorna egyenes, az áramlás irányában nem görbült; Csupán két erő hat a csatorna falán ébredő súrlódás és a nehézségi erő.

A sebességeloszlás A sebességeloszlás, ellentétben a kör keresztmetszetű csövekével nem szimmetrikus. A levegő és a víz közötti súrlódás, valamint a felszíni hullámok képződése miatt a víz felszíni v0 sebessége valamivel kisebb, mint a legnagyobb vmax sebesség Csatorna hosszmetszet:

A sebességeloszlás Az átlagsebesség a térfogatáramból (qv) és a csatorna keresztmetszetéből (A) adódik: Csatorna felülnézet:

Áramlás nyitott csatornákban Bernoulli-egyenlet A nem kör keresztmetszetű viszonyokra felírt fajlagos energia veszteségből: Az utolsó két összefüggésből:

Áramlás nyitott csatornákban Súlyegységre vonatkoztatott energiaátalakulás nyitott csatornában történő stacionárius áramlás esetén A fajlagos energia veszteség megegyezik a vízfelszín és a medérfenék hosszirányú esésével.

Áramlás nyitott csatornákban Általános szabadfelszínű medreknél d helyett a hidraulikus sugarat használják, ami a nedvesített szelvényterület és kerület hányadosa: → d=4·R → Az összefüggést a szelvény-középsebességére rendezve: Bevezetve a Chézy-tényező: Bevezetve a relatív esés: A Chézy-képlet:

Áramlás nyitott csatornákban C=f(l), l=f(Re; d/k)  Nikuradse digram Tapasztalat  a csatornák felületi érdesség adatai megbízhatatlanok, célravezetőbb a Bazin-képlet használata: Az a tényező a csatorna minőségétől függ, meghatározása kísérletileg lehetséges

Áramlás nyitott csatornákban Manning képlete R<10 m tartományban a sebességi együtthatóra: Ahol n érdességi, k pedig simasági együttható. Irányadó értékek: n k Közepes betoncsatorna 0,014 71,4 Karbantartott földcsatornák 0,020 50,0 Rossz állapotú földcsatonák 0,030 33,3 Nagyon rossz állapotú földcsatornák 0,040 25,0

Csatornák hidraulikai méretezése; határsebességek Csatornák vízhozamát a Chézy képletnek a keresztmetszeti területtel való beszorzása révén kapjuk: A csatornában megengedhető sebesség elvben két határ között mozoghat. Az alsó sebességhatárt (kiülepedési határsebesség) a vízben lebegő anyagok leülepedésének elkerülése érdekében célszerű megtartani, a felsőt a meder elmosásának (kimosási határsebesség) elhárítása követeli meg. A gyakorlatban elsősorban a felső sebességhatárt kell megtartani. Ezt különböző mederanyagokra táblázatból kereshetjük ki. A minimális sebesség értéke a lebegtetett hordalék töménységétől és szemátmérőjétől függően általában vmin = 0,2…0,6 m/s lehet. Földmeder esetén a kimosási határ seb. 1,0 – 1,5 m/s;

Áramlás nyitott csatornában, gyakorlati feladatok A szállított vízmennyiség: A a víz keresztmetszete a csatornában A gyakorlatban adott: a várható vízmennyiség (qV) és a terep adta lejtés (I)  ezekhez kell keresztmetszetet választani Mivel a keresztmetszet a hidraulikai sugárban is szerepel, ezért a feladat csak iterációval oldható meg. Ha a meder méretét a vízmélységhez (h) kötjük és rézsűszöget megválasztjuk a feladat gyorsabban megoldható.

Áramlás nyitott csatornában, gyakorlati feladatok Álltalános esetben, ha a fenékszélesség n·h: A C érték kiszámításához még mindig előre fel kell venni a h értéket, ezért néhány iterációs lépésre még mindig szükség van

A csatornák adott qV-ra történő méretezésének néhány alapesete Adott a szelvény és a mederanyag (vagyis az érdesség). Keresett a lejtés, azaz a relatív fenékesés A Chézy képlet átrendezésével: A kapott lejtést a terület esésviszonyaival összevetni!

A csatornák adott qV-ra történő méretezésének néhány alapesete a következő: Adott a lejtés, a mederanyag (vagyis az érdesség, a megengedett sebesség), relatív lejtés és a mélység. Keresett a fenékszélesség. Ha a sebesség túllépné a megengedettet, a lejtés csökkentése, vagy a mélység csökkentése lehetséges. Ez a szelvény szélességének növelésével jár. Lehetséges más mederanyag alkalmazása és így a megengedett sebesség növelése, stb.

A csatornák adott qV-ra történő méretezésének néhány alapesete Hasonló közelítések végezhetők más alapadatok felvétele esetén is (pl. adott szélesség) Nyíltfelszinű vízmozgások rendszerezése a – egyenletes; b – fokozatosan változó; c – hirtelen változó vízmozgás

Fokozatosan változó nyíltfelszínű vízmozgás felszíngörbéjének számítása Természetes vízfolyásoknál, de gyakran mesterséges medreknél is előfordul, hogy a nedvesített szelvény a vízfolyás mentén változik.

Fokozatosan változó nyíltfelszínű vízmozgás felszíngörbéjének számítása Amíg ez a változás nem gyors, az egyes szelvények nyomáseloszlása hidrosztatikus, és így az áramlás vizsgálatára a szokásos alakú Bernoulli egyenlet alkalmazható. Tapasztalat, hogy a Chézy képlet akkor is helyesen adja meg valamely szelvényben a sebességet, ha nem egyenletes, hanem fokozatosan változó vízmozgásról van szó. Így az Ik1, vagyis az átlagos relatív esés a k1 szelvény adataival számítva: A további levezetést mellőzve az alábbi összefüggés felhasználható a vízfelszín fokozatos közelítéssel történő meghatározására, ha csak az első szelvény adatai ismertek: az abszolút vízszint pedig ahol Δz1 a vízfelszínnek Δl1 szakaszára jutó esése.

Eljárás fokozatosan változó nyíltfelszínű vízmozgás felszíngörbe vízszintjének számítására A k1 szelvényre vonatkozó ismeret hiányában ennek adatait, mint, az 1 és 2 szelvény adatainak számtani közepét vesszük fel.

Az előző hosszadalmas számítást számítógépen célszerű elvégezni. A vázolt számítást duzzasztási, vagy leszívási görbék meghatározására használjuk, akár természetes, akár mesterséges medrekben. Duzzasztási, ill. leszívási görbék például akkor állnak elő, ha a természetes leszívási állapotú mederbe valamilyen duzzasztást létrehozó művet építenek, ill. ha a meder vizét valahol megcsapolják. A Chézy féle C sebességtényező meghatározásához az érdességi, ill. simasági paramétereket táblázatból vesszük. Létező medrek esetén azonban célszerű helyszíni méréseket is végeznünk a paraméterek meghatározásához.

Nyílt felszínű vízmozgás energetikája Teljes energiatartalom (időtartamra vonatkoztatott): Fajlagos energiatartalom: Kinetikai: Potenciális:

Nyílt felszínű vízmozgás energetikája egyenletes vízmozgás

Nyílt felszínű vízmozgás energetikája fokozatosan változó vízmozgás

Áramló és rohanó vízmozgás A víz meder feletti munkaképesség a statikus és dinamikus tag összege: A sebesség a vízhozammal (qV) a mélység függvényében (b a csatorna szélesség): v=qV/b·h, ezzel a munkaképesség:

Áramló és rohanó vízmozgás Az előzőből egy határmélység meghatározható a dH/dh=0 feltétel alkalmazásával

Áramló és rohanó vízmozgás Ha a v áramlási sebesség kicsi, a h vízmélység viszonylag nagy a vízfolyam viszonylag nyugodtan halad (pl. folyók). A zavarás okozta hullámok mind az áramlással szemben, mind annak irányában terjednek. Ha a v sebesség viszonylag nagy, a h vízmélység viszonylag kicsi ilyen a rohanó hegyi patak. A zavarás okozta hullámok csak az áramlás irányában terjednek. A haladás sebessége nagyobb a hullám terjedési sebességénél. Fr<1, a vízmozgás áramló; Fr=1, a vízmozgás kritikus; Fr>1, a vízmozgás rohanó. Áramló, kritikus és rohanó vízmozgás négyszögszelvényű csatornákban Ha egy derékszögű négyszög szelvényű csatornában h mélységgel és v sebességgel folyik a víz, az energiaszint magasságra van a fenék fölött. Ha a csatorna egységnyi szélességén átfolyó vízhozam, az ún. fajlagos vízhozam qvb m2/s, akkor magasságra van a fenék fölött. Ha a csatorna egységnyi szélességén átfolyó vízhozam, az ún. fajlagos vízhozam qvb m2/s, akkor és

A vízmélység és az áramlási sebesség fajlagos összes energia (e) e fajlagos potenciális energia (h) emozg =h/2 fajlagos kinetikai energia ( emozg) h emozg h nő csökken sebesség

Áramló és rohanó vízmozgás Áramló, kritikus és rohanó vízmozgás négyszögszelvényű csatornákban A hullámelmélet szerint a h mélységű álló víztömeg felszínén haladó gravitációs hullám sebessége: amely tehát azonos a h mélységhez tartozó kritikus sebességgel. Ha tehát csatornánkban a víz ennél kisebb sebességgel halad, a hullámok fölfelé és lefelé egyaránt terjedhetnek. Ilyenkor áramló mozgásról beszélünk. Ha az áramlás sebessége nagyobb a mélységhez tartozó kritikus sebességnél, vagyis a hullámsebességnél, a hullámok a folyásiránnyal szemben nem tudnak terjedni. Az ilyen vízmozgást rohanó mozgásnak nevezzük. Áramló és rohanó vízmozgás

Áramló, kritikus és rohanó vízmozgás négyszögszelvényű csatornákban Kritikus mélységgel folyik a víz, ha az Sp vízszíneséssel és az S energiavonal-eséssel megegyező S0 fenékesés éppen a kritikus. A Chézy képletből számítható sebességnek tehát meg kell egyeznie a hullámsebességgel: innen, ha a széles téglalapszelvényű medrek esetén megengedhető R = h közelítéssel élünk, a kritikus relatív fenékesés Ha a fenék relatív esése ennél nagyobb, a mozgás rohanó (pl. surrantókon), ha ennél kisebb, a mozgás áramló (pl. közönséges csatornákban). Ha ugyanis a fenékesés meredekebb a kritikusnál, az energiavonalat csak úgy lehet szintén a kritikusnál meredekebb esésre kényszeríteni, ha a sebessége is a kritikusnál nagyobb, vagyis a víz rohanó. Ha viszont a fenékesés a kritikusnál kisebb, az energiavonal akkor követheti ezt a kisebb esést, ha a sebesség is a kritikusnál kisebb, azaz a víz áramló.

Áramló, kritikus és rohanó vízmozgás négyszögszelvényű csatornákban A Bazin-képletből számolt C betonmederre 50 körüli földmederre 28 körüli általában.

A vízfelszín alakulásának jellemzése szelvény-szűkületek és fenékküszöbök környezetében Tételezzünk fel veszteségmenetes áramlást és zérus fenékesést. e2=állandó A csatorna fenékszintjére vonatkoztatott e1 energiamagassággal qv vízhozam a Koch-görbe által adott mélységgel érkezik egy küszöbhöz. A küszöbszintre vonatkoztatott energiamagasság e2-re csökken, mert a fenék emelkedik, az energiaszint viszont állandó. Megrajzolva a Koch-görbét e2 energiamagasságra, ezen megkeressük ugyanazt a qv vízhozamot, s ehhez leolvassuk a h2 mélységet. qv bejelölés Az eredmény: 1. Ha a mozgás áramló volt a küszöb előtt, a küszöb fölött a vízszínt süllyed. 2. Ha a mozgás rohanó volt a küszöb előtt, a küszöb fölött a vízszínt emelkedik. A küszöb után az eredeti szint áll elő.

fedőhengeres vízugrás A vízugrás Ha a rohanó mozgás áramlóba megy át, akkor vízugrás jön létre. A vízugrásoknak két alaptípusát különböztetjük meg, a hullámsoros vízugrást és a fedőhengeres (tökéletes) vízugrást. hullámsoros vízugrás fedőhengeres vízugrás

A vízugrás A tökéletes, fedőhengeres vízugrásnál ideális folyadék esetén a rohanó vízmozgás energiatartama (e1;h1), megegyezik az áramló vízmozgás energiatartalmával (e1;h2’). Valós folyadék esetén a rohanó vízmozgás koordinátái (e1;h1) megváltoznak amikor az áramlás áramlóba megy át (e2;h2). Ez a változás csak ugrásszerűen, vízugrással történhet, mert ha a Braun-görbén haladva történne akkor először az energia csökkenne, majd nőne, az energia növekedése pedig fizikailag lehetetlen.

A vízugrás Ha: Behelyettesítve: Ha a vízhozam és az összetartozó vízmélységek egyike ismert, akkora másik vízmélység kiszámítható. Az impulzus-tétel alapján felírható, hogy a mozgásmennyiség (I) megváltozása a ható erők (F) különbségével egyenlő. „b” az U-szelvényűnek feltételezett meder szélessége Ha: Behelyettesítve:

A rohanó vízmozgás a kritikus mélység vízugráson keresztüli átlépése után áramlóba megy át: duzzasztási görbe, lassuló vízmozgás, Az áramló vízmozgás a kritikus mélység átlépése után rohanóba megy át: süllyedési görbe, gyorsuló vízmozgás,

Testek ellenállás tényezője A közegáramba helyezett test a fluidum mozgásával szemben ellenállást tanúsít és a zavartalan áramláshoz képest torzítja az áramlási képet. Az áramló közegbe helyezett testre, a súrlódási és nyomáseloszlási viszonyoktól függően ható közegellenállási erő: cw ellenállási-tényező; A a test áramlás irányára merőleges keresztmetszete; v az áramlás sebessége; r az áramló közeg sűrűsége

Testek körüli áramlás a – vékony síklap; b – áramvonalas test c éles szélű test

Ellenállás-tényező 1 – gömb; 2 - henger

Ellenállás-tényező Gömb esetén Re<1 lamináris áramlás; cw=24/Re; Re>600 turbulens áramlás; cw=0,43; 1<Re<600 átmeneti szakasz; közelítő összefüggések: Allen-féle öszefüggés: Használható még:

Szilárd test (gömb) mozgása közegben Szilárd test relatív elmozdulásával számos műveletnél találkozunk Ülepítés Centrifugálás Ciklonozás …

Süllyedési végsebesség (Ülepedési sebesség) A folyadékba helyezett nagyobb sűrűségű test süllyedni kezd lefelé. Bizonyos idő múlva – az egyensúlyi helyzet elérése után – állandó sebességgel (v0) esik a test. A testre ható erők: Súlyerő (Fg); Felhajtóerő (Ff), Közegellenállás (Fk).

Süllyedési végsebesség (Ülepedési sebesség) Erő egyensúly: Lamináris áramlás (Stokes féle ülepedés): Ülepedési sebesség:

Süllyedési végsebesség (Ülepedési sebesség) Turbulens áramlás esetén – Newton féle ülepedési sebesség (Re>600):

Süllyedési végsebesség (Ülepedési sebesség) Átmeneti tartomány: A szabálytalan – gömbtől eltérő – alakú testek mozgásával a Környezetvédelmi műszaki ismeretek tantárgy anyagában ismerkedünk meg.

Irodalom W. Bohl: Műszaki áramlástan. Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1983. Haszpra Ottó: Hidraulika I. Műegyetem Kiadó, Budapest 1995.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!