A víztakarékosság és a szennyezés- megelőzés a vízválság tükrében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Tóth Erika Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Felszíni vizek minősége
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
A Víz Világnapja Március 22..
Hidrológiai monitoringrendszerek
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
VÍZ AZ ÉLET A víz helyzete a világban és Magyarországon Gayer József Nyírpalota Társaság 2005, január 11.
Regionális fejlesztés és Víz Keretirányelv Az EK-nak a 70-es évek közepétől születtek vízvédelmi jogszabályai, de a vizek állapota nem javult a várt mértékben,
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Települési vízgazdálkodás
Magyarország és a magyar EU elnökség a víz védelmében
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A Víz Keretirányelv végrehajtásának kulcskérdései október 30 VKI és a társadalom részvétele Rákosi Judit ÖKO Zrt.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés kulcskérdései
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Az EU integráció várható hatásai a vízgazdálkodásban Magyarországon
Felszíni vizek minősége
Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálata, VGT2
Dr. Perger László Országos Vízügyi Főigazgatóság
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
kockázat risk Risiko Риск
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Előadás másolata:

A víztakarékosság és a szennyezés- megelőzés a vízválság tükrében Egyéni viselkedés és globális környezeti problémák Dr. Gayer József

Tartalom Globális kihívások, vízválság Az EU vízpolitikája és a társadalmi részvétel Települési csapadékvizek példája

Növekedési ütem Reid & Miller (1989) U.S. Bureau of the Census Richards (1991), WRI (1990) NOAA

Egy vízmozgalom kialakulása 1992: Dublin/Rió elvek, Riói Föld Csúcs, riói egyezmények (UNCBD, UNFCCC, UNCCD) 1997: I. Víz Világfórum . . . . . . 2012: 6. Víz Világfórum, 35.000 résztvevő, miniszteri nyilatkozatok, 2000: ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célok 2003-2012 háromévente Víz Világjelentések 2012: Rió + 20

Vízkészletek Édesvíz: 2,53% – 35 x 106 km3 2/3 hó, jég Eloszlás egyenlőtlen Észak és Közép-Amerika 15% víz – 8% ember Dél-Amerika 26% víz – 6% ember Európa 8% víz – 13% ember Afrika 11% víz – 13% ember Ázsia 36% víz – 60% ember Ausztrália, Óceánia 5% víz – < 1% ember

Vízkészletek Felszín alatti víz kitermelésének jelentős növekedése

Vízkészletek A túlhasználat következménye

Az élettel kapcsolatos kihívások 1,1 milliárd ember fenntartható vízellátás nélkül 2,4 milliárd ember szanitáció (szennyvízelhelyezés) nélkül A vízhez kötődő betegségek: A szennyezett víz fogyasztás – hasmenés A vízi ökoszisztémában élő rovarok, csigák terjesztik – malária, bilharziázis Elégtelen vízellátás, higiénés problémák – rüh, trachoma Millenniumi Fejlesztési Célok 2015-re felére csökkenteni az ellátatlanok arányát Évi kétmilliárd eset – 300 millió súlyos Halálos: malária 1 millió, többi 2,2 millió

Az élettel kapcsolatos kihívások Veszélyeztetett Emlősök 24% Madarak 12% Halfajok 33% Az ökoszisztémák A víz minden ökoszisztéma lényeges eleme, mennyiségi, vagy minőségi problémák csökkenthetik a biodiverzitást, táplálékforrást, stb. Földfelszín 6% mocsarak, lápok, mangroveerdők, vizenyős prérik 1800 óta 50% kiszáradt, Duna mentén 80%

Vízgazdálkodás bizonytalanságok és kockázatok közepette Víz Világjelentés 2012 Vízgazdálkodás bizonytalanságok és kockázatok közepette

Víz Világjelentés 2012 Az érintettek minél korábban kapcsolódjanak be a döntéshozatali folyamatokba: javítva a döntések minőségét, növelve elfogadottságát és növelve a megvalósítás sikerét A víz és a változások hajtóerői közötti összefüggéseket is feltárja.

Jó hír – rossz hír 2012-ben UNICEF/WHO közös jelentése (2012) szerint a MDG vízellátási cél teljesült! A szanitációs cél viszont nem fog teljesülni 2015-re!

A globálistól a helyi szintig

Magyarország Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény (1994) EU tag (2004)

Magyarország Teljesítenünk kell az EU VKI-t Duna-medence, országos és egyéb releváns szinteken

§ EU Víz Keretirányelv (VKI) Végső cél a vizek jó állapotának elérése 2015-re Felszíni vizek: ökológiai és kémiai Felszín alatti vizek: kémiai és mennyiségi § a vízzel kapcsolatos európai jog összefoglaló törvénye

EU Víz Keretirányelv (VKI) a vizekkel kapcsolatban lévő ökoszisztémák véd. fenntartható vízhasználatok elősegítése emisszió csökkentésével a vízminőség javítása felszín alatti vizek védelme árvizek és aszályok káros hatásának mérséklése

EU VKI jellemzői 800.000+ km2 81 millió lakos 14 (+5) ország Minden víz Környezeti célkitűzések Vízgyűjtő-szemlélet Az érintettek bevonása

Társadalmi részvétel

Az érintettek bevonása

A Valenciai Víz Bíróság

A Valenciai Víz Bíróság

Az érintettek bevonása A társadalmi részvétel eszköz: a döntéshozatal javítására a környezeti ügyek társadalmi tudatosítására a tervek elfogadtatására

Az érintettek bevonása Ha a kormányzati szervek megosztják a felelősséget az érdekeltekkel, az javíthatja a hatékonyságot. A társadalom tagjai is felelősséget viselnek. Nem erőltethető rá az emberekre a részvétel. Az érdekeltek részéről szándék, bátorság, érettség és energia-ráfordítás szükséges, hogy bekapcsolódjanak a folyamatba.

Az európai vízpolitika és a társadalom Preambulum „Ezen irányelv sikere . . . az információktól, a konzultációktól és a nyilvánosság, ide értve a vízhasználókat is, bevonásától függ.”

Az európai vízpolitika és a társadalom A társadalmi részvétel szintjei ACTIVE INVOLVEMENT CONSULTATION INFORMATION SUPPLY AKTÍV RÉSZVÉTEL KONZULTÁCIÓ INFORMÁCIÓ ÁTADÁS Biztosítani kell Bátorítani kell VKI 14. cikk

Az európai vízpolitika és a társadalom A társadalmi részvétel eszköz: ….. a tervek elfogadtatására VGT

A VKI konzultációs határidői Minden esetben 6 hónap konzultáció! VGT határidők: 2009, 2015, 2021(dec.) -3 év: VGT ütemterv és munkaprogram (benne konzultációs terv), -2 év: jelentős vízgazdálkodási kérdések, -1 év: VGT tervezet. Minden esetben 6 hónap konzultáció!

VGT egységek

A társadalom bevonás stratégiája Írásos és szóbeli konzultáció 42 alegységen 4 részvízgyűjtőn országosan www.vizeink.hu

Az intézményi biztosítékok országos – Orsz. Vízgazdálkodási Tanács 4 részvízgyűjtő – RVT 12 vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési bizottság (KÖVIZIG)

A tanácsok összetétele + Alulról-felfelé delegáció! 40% kormányzat 20% civil szerv. 20% vízhasználók 20% szakma-tudomány + Alulról-felfelé delegáció!

A tanácsok feladata figyelemmel kísérik a folyamatot, tájékoztatják a nyilvánosságot, véleményezés, javaslattétel, a VGT társadalmi kontrollja. Erős civil részvétel. Az OVT tagjai között: WWF Magyarország HOLOCÉN Magyar Hidrológiai Társaság GWP Magyarország Duna Környezetvédelmi Fórum

42 fórum (VGT 2009) Cél: Észrevételek gyűjtése, 30-40 résztvevő/fórum, 40-50 észrevétel/fórum, Emlékeztető Összesen: 1500 résztvevő, 2300 észrevétel

25 tematikus és területi fórum mezőgazdaság, halászat, rekreáció, fejlesztési programok, termálvizek, az önkormányzatok szerepe, Duna, Tisza, Balaton, Dráva, nagy tavak, . . . Összesen: 1100 /1500

A civil szervezetek kérésére meghosszabbított írásos konzultáció

A VGT tartalma A vízgyűjtő bemutatása Vizeket érő terhelések és hatásaik Védett területek kataszterezése Monitoring hálózati térképek Monitoring hálózatok eredményei Környezeti célkitűzések Vízhasználatok gazdasági elemzése Intézkedési programok A közvélemény bevonása Egyéb releváns programok és tervek listája A klímaváltozás kezelése

Víztestek 213 869 185 www.vizeink.hu

Intézkedések példái Erózióvédelem Ivóvízbázis védőterülete Jó mezőgazdasági gyakorlatnak megfelelő tápanyag- és növényvédőszer-használat NATURA2000 Hullámtér-szélesítés, Puffersáv (védősáv) Nitrát-felesleg megszüntetése (jó mg-i gyakorlat, !! karszt, szennyezett területek Mg-i művelés megszüntetése a parti sávban Meder-rehabilitáció

Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény (1994) Duna-medence Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény (1994)

Megfigyelők Black Sea Commission

A „Blueprint” Az EU vízpolitika céljait 2015-re nem fogjuk elérni. (EEA 2010) EU válasz: „Blueprint to Safeguard Europe's Water”, elkészül 2012 végére Cél: jó minőségű, megfelelő mennyiségű víz minden jogos vízigény kielégítésére. Időtávlata 2020 - 2050, (EU 2020 stratéga)

A „Blueprint” előkészítése 12. Zöld Hét május 22-25. 3. Európai Víz Konf. Brüsszel, május 23-24. http://ec.europa.eu/greenweek

A városiasodás hatásai vízhozam t vízhozam t vízhozam

Változó koncepció t t 1970-es évekig: „Minél gyorsabban szabaduljuk meg a csapadékvíztől” t vízhozam t vízhozam 1990 – „Amilyen lassan csak lehet”, Vízminőség szabályozás

Urbanizáció extremizáció Változás Hatás Válasz Pb, Zn, Cu, SO4, BOI, KOI, N, P, stb. XX. század T extremizáció

A csapadékvíz mint készlet

A csapadékvíz mint készlet Tetővíz hasznosítás locsolás, WC öblítés, mosás . . .

Tetővíz hasznosítás

Tetővíz hasznosítás Átlagos esetben napi 45l/fő vízigényt fedezhetünk tetővízből. (Dulovicsné, 2008) Ez a fogyasztás kb. 40%-át teszi ki.

Zöld tető

Zöld tető

Zöld tető

A települési vízgazdálkodás összefüggései Vízgyűjtő-gazdálkodás Települési vízgazdálkodás Városgazdálkodás

Ez még nem tudatosult eléggé a közondolkodásban. Végszó Globális problémák Lokális hatások Ez még nem tudatosult eléggé a közondolkodásban. Mindnyájan felelősek vagyunk magunkért, utódainkért (jelenért, jövőért) és a környezetünkért.

Köszönöm a figyelmet