KLÍMAVÁLTOZÁS: VILÁGKONFERENCIA UTÁN, KOPPENHÁGA ELŐTT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Advertisements

GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK KÖLCSÖNHATÁSA
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A víz hatásai az éghajlatra
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
A globális klímaváltozás
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
A globális felmelegedéssel, klímaváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Kovács Tamás november 7.
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Klíma-kommunikáció és a média szerepe Szabó Gábor, újságíró Budapest, 2011 január 19.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Éghajlati folyamatok és időjárási szélsőségek vizsgálata Bozó László Elnök, az MTA levelező tagja Országos Meteorológiai Szolgálat.
Az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások Bozó László elnökhelyettes MTA Földtudományok Osztálya.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
A mediterránium éghajlata a következő évtizedben
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
IPCC jelentés – várható hazai változások
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
KÉSZÍTETTE: BIACSI TAMÁS IPCC JELENTÉSEK ÉS 2014.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások Készítette: Magyar Gyöngyi.
Üvegházhatás, klímaváltozás
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
Előadás másolata:

KLÍMAVÁLTOZÁS: VILÁGKONFERENCIA UTÁN, KOPPENHÁGA ELŐTT Mika János Országos Meteorológiai Szolgálat EKF, Földrajz Tanszék, Eger Keszthely, 2009. október 26.

Vázlat: Az IPCC (2007) fő következtetései European Environmental Agency (2008) US Climate Change Science Program (2009) Egy kis tudomány vs. szkeptikusok Éghajlati Világkonferencia (Genf, aug. 31-szep. 4) Mikorra és hogyan kell az ÜHG-t megfogni? Sikerülhet? (Koppenhága dec. 7-18)

A Negyedik Jelentés főbb eredményei (Dr. Bert Metz, 2008 A Negyedik Jelentés főbb eredményei (Dr. Bert Metz, 2008. április 10, Budapest) 1. Az éghajlat egy irányban változik 2. Az emberiség ennek legalább részben az okozója 3. Az éghajlat biztosan folytatja az eddigi melegedést 4. Több éghajlati kockázat már alacsonyabb hőmérsékletnél fellép, mint azt korábban számítottuk 5. A kibocsátás mérséklése („mitigáció”) és az alkalmazkodás („adaptáció”) kombinálása jelentősen csökkentheti a klímaváltozás kártételét 6. Kevés idő maradt ahhoz is, hogy a melegedést 2 -3 Celsius foknál megállítsuk 7. Már ma ismert a mérséklés és az alkalmazkodás számos technikai megoldása

Bizonyíték a klímaváltozás emberi eredére: „hátrajelzés”

Forrás: IPCC, 2007

A tengerszint változásai: múlt – jelen- jövő FAQ 5.1, Figure 1. Time series of global mean sea level (deviation from the 1980-1999 mean) in the past and as projected for the future. For the period before 1870, global measurements of sea level are not available. The grey shading shows the uncertainty in the estimated long-term rate of sea level change (Section 6.4.3). The red line is a reconstruction of global mean sea level from tide gauges (Section 5.5.2.1), and the red shading denotes the range of variations from a smooth curve. The green line shows global mean sea level observed from satellite altimetry. The blue shading represents the range of model projections for the SRES A1B scenario for the 21st century, relative to the 1980 to 1999 mean, and has been calculated independently from the observations. Beyond 2100, the projections are increasingly dependent on the emissions scenario (see Chapter 10 for a discussion of sea level rise projections for other scenarios considered in this report). Over many centuries or millennia, sea level could rise by several metres (Section 10.7.4).

2080-2099-re vonatkozó relatív változások a felhőborítottságban 1980-1999-hez viszonyítva (Forrás: IPCC, 2007)

A légkörzés és a kapcsolódó időjárás is változik Tény 21 GCM átlaga A légnyomás változása (télen, 1955-2005)

European Environmental Agency, 2008

Néhány eredmény nem egyezik a hazai kutatásokkal De Közép-Európa ≠ Magyarország!

EEA, 2008

E A, 2 8

U.S. Climate Change Science Program Synthesis and Assessment Reports

Szkeptikusok (ismert) érvei Nincs is változás (mérési hiba, ill. megállt a melegedés) Nem jelentős a melegedés (földtörténeti viszonyítások) Van változás, de természetes eredetű Tökéletlenek a modellek, nem biztos, hogy folytatódik Ha folytatódik is, több az előnye, mint a hátránya A műszaki haladás önmagában megoldja a kérdést Nem kényszeríthetjük a gazdaságot a saját törvényei ellen Pl.: Michael Crichton, Bjorn Lomborg, stb. Pl.: Global Climate Coalition, Competitive Enterprise Institute Fogadás: 2012-2017 melegebb lesz, mint 1997-2002? (James Annan, Japán – Y, Galina Mashnich + Vladimir Bashkirtchev, Irkutszk, RU – N. Tét: 5-5 ezer USD)

Hosszúhullámú mérleg: HadAM3 túlbecsli a felső troposzéra vízgőztartalma okozta negatív visszacsatolást Jég-albedó visszacsatolás: a modellek nagyon eltérnek egymástól, többségük alul- Becsli az évszakos menet szerint e visszacsatolást. Valószínű, hogy ez a klíma- változás szerint is így igaz. Mindkettőből: a modellek alulbecsülhetik az érzékenységet!

3. Éghajlati Világkonferencia Tulajdonképpen két konferencia 1. A WMO helykeresése a klímaváltozásban Global Framework for Climate Services a tudományosan megalapozott éghajlati prognózisok és szolgáltatások előállítása, terjesztése és alkalamazása érdekében. 2. Magas (államtitkárok, miniszterek, ++) szintű állami vezetők demonstratív tanácskozása. Megerősíti 1-et, és apropó Koppenhága előtt.

nyáron +0,5–2 oC ~ 10 év (gyors) + melegedés Grönlandi jéghátság, Potenciális katasztrófa-ugrások Jelenség Globális küszöb Időskála Következmény 1786–1793 PNAS February 12, 2008 vol. 105 no. 6 Arktikus jégtakaró, nyáron +0,5–2 oC ~ 10 év (gyors) + melegedés Grönlandi jéghátság, + 1 – 2 oC ~ 300 év (tartós) + 2-7 m vízemelkedés Ny-antarktiszi self-jégtömb + 3 – 5 oC ~ 300 év (lassú) + 5 m vízemelkedés É-atlanti szállító- szalag gyengül + 3 – 5 oC ~ 100 év(fokozatos) helyi lehűlés, nem jégkorszak El.Nino –, Déli Oszcilláció + 3 – 6 oC ~ 100 év(fokozatos) helyi aszályok, máshol árvízek

Van esélyünk, hogy megállítsuk a melegedést? Van, de 2020-ig el kell kezdeni a csökkentést!

ÖSSZ CO2 = népesség x (GDP/népesség) x (TPES/GDP) x (CO2/ TPES), A széndioxid kibocsátást meghatározó (1) formula szerinti tényezők alakulása (1870-2005). Forrás: IPCC DÖ (2007).

A különféle megoldások viszonylagos szerepe a szén-dioxid kibocsátás mérséklésében közép- (2000-2030) illetve hosszú távon. (IPCC DÖ, 2007 DÖ-9. ábra) A négy vízszintes oszlop négy különböző modell eredményeit mutatja. Ezek felülről lefelé: AIM, IMAGE, IPAC, MESSAGE). A rövidebb, sötétebb árnyalat a 650 ppm-es CO2-egyenértéken történő stabilizációra vonatkoznak, az ezt további kibocsátás-mérsékléssel kiegészítő,világosabb vonalak 490-540 ppm-es stabilizációhoz szükséges mérséklést mutatja. Forrás: IPCC 2007. WG-III. 3.23 ábra (http://www.ipcc.ch/ipccreports/ar4-wg3.htm).

Koppenhága (COP 15) Kyoto 2012-ben lejár (akár teljesül, akár nem). Globális 5,2 %, csak a ratifikálókra. Szükséglet: 60-80 % kell a stabilizáláshoz (legvégül, de nyilván csak fokozatosan). Ebből 2020-ra 25-40 % kellene. EU 2020-ig 20% (30%, ha más is csatlakozik), USA – nem a kyotora, de a Keretegyezményből kiindulva hajlandó, Oroszország (talán szinten tartás), Japán – kormány szerint 25 %, Kína, India, stb. ?? De 1 amerikai polgár = 2,5x 1 EU, 1 EU = 2,5x 1 kínai, kínai = 2,5 1 indiai !!

Konklúzió Érdemi cáfolat nélkül állnak az IPCC (2007) fő megfogalmazásai és részletei, két év elteltével. De gyürkőznek a szkeptikusok is (New York, 2009. március – külön előadás, ha érdemi lesz) Két átfogó jelentés, EU és az eddig „független” USA is megerősítette ennek következtetéseit. Világos,hogy miért és mit kell elérni. Tárgyalások a mikorról és főleg a hogyanról. Sokféle érdek, nyitott a Koppenhága (dec. 7 - 18 kimenetele). Figyeljék a net-híreket. Kulcsszó: COP-15!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Kovács Margit (1902-77): Meteorológia