A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
Advertisements

Vezetéstudományi Intézet Vezetés és szervezés tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8.; 1828 Budapest, Pf Tel.: (1) , (1) ; fax: (1)
©MTA KIK TTO 2013 Fiatal kutatók Az MTA fiatal kutatói álláshely- rendszerének értékelése az érintettek szemszögéből Kutatói pályakövetés: egy multidimenziós.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Elemi adatoktól a súlyozott adatbázisig TÁMOP DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER Előadók: Dr. Kabai Imre és Krisztián Viktor (ZSKF TKK) EDUCATIO NONPROFIT.
DPR adatok AVIR-ban való megjeleníthetőségének lehetőségei július 4. Nyüsti Szilvia Educatio Nonprofit Kft. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Primer és szekunder kutatás
DPR kommunikáció alapelvei
TÁMOP / Dr. Katona György Projektmenedzser HÁLÓZATOS EGYETEMI SZOLGÁLTATÁS-INNOVÁCIÓ A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEMEN.
TÁMOP 4.1.3/2 Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztésének célkitűzései és intézményi együttműködésének tervei Németh Antal felsőoktatási.
Az EUROSTUDENT V felmérés Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Márton Sándor: A Campus-lét online-survey válaszadóinak szocio-kulturális jellemzői „CAMPUS-LÉT” A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM
RFID labor az Intézetünkben
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
Felsőoktatási szakok részletes bemutatása tanulható tantárgyak, választható specializációk, elsajátítható kompetenciák FELVÉTELI TÁJOLÓ 2009.
Elérés, válaszadási arányok és tendenciák
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Központi Diplomás Pályakövető Rendszer Horváth Tamás Educatio Kht. programvezető november 26. Diplomaszerzés és pályakövetés.
A DPR SZEMÉLYES KÉRDEZÉS MÓDSZERTANI KÖVETELMÉNYEI TÁMOP DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER Előadók: Dr. Kabai Imre és Krisztián Viktor (ZSKF TKK) EDUCATIO.
Friss diplomával a munkaerőpiacon DPR Szakmai Nap III. - Diplomás pályakövetés - nemzetközi és hazai gyakorlatok június 10. Budapesti Corvinus Egyetem.
Kabai Imre ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT S ZAKMAI K LUB III MÁRCIUS 17. AZ ONLINE KUTATÁSOK ÉS A REPREZENTATIVITÁS.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
DPR és a Karrier Iroda kapcsolata Koreferátor: Bolgár Zsolt Június 10. Hallgat ó i é s int é zm é nyi szolg á ltat á sfejleszt é s a Szegedi Tudom.
Pannon Egyetem A pályakövetési vizsgálatok jövője a Pannon Egyetemen a TÁMOP pályázat fényében Veszprém, március 11.
Alumni tevékenység és diplomás pályakövetés a Budapesti Corvinus Egyetemen Andrási Monika.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Közösségi weboldalak és az alumni szervezetek DPR Szakmai Klub I. Hain Ferenc - DPR Szakmai Klub http./
A DPR felmérések aktuális kérdései Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
A EUROSTUDENT V felmérés Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
Digitális világ MediaSmart Hungary.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS RENDSZERE A WJLF-EN PÁRBESZÉD A KOMPETENCIÁK NYELVÉN „PEGAZUS” „PEGAZUS” P ROJEKT TÁMOP /2/KMR
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Egyetemes értékek az egyetemen Lovasné Avató Judit A kutatás módszertana.
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
A diplomás pályakövetés lehetséges céljai és intézményi szolgáltatások kialakítása: INNOVÁCIÓ vagy IRRITÁCIÓ? Volume 2 Andrási Monika – Majó Zoltán 2009.
TAPASZTALATOK, ÖTLETEK, JAVASLATOK A FELMÉRÉSKÉSZÍTÉS FOLYAMATÁHOZ AZ EVASYS-T FORGALMAZÓ SZEMSZÖGÉBŐL HORVÁTH ZOLTÁN VSL KFT. TÁMOP C-11/1/KONV
TÁMOP D IPLOMÁS P ÁLYAKÖVETŐ R ENDSZER. Pályakövetés – Miért is hasznos? definíció: pályakövetés=pályakövető kutatások+alumni szolgáltatások; intézményi.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
"Számvetés a 24. hónap után": a központi DPR program eredményei Horváth Tamás Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási igazgató június 10. TÁMOP
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
DPR és ALUMNI Dr. Kuráth Gabriella területfelelős.
A Szegedi Tudományegyetem DPR programjának eredményei és tapasztalatai.
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
ELŐADÁS CÍME Duális képzés a Kecskeméti Főiskola tapasztalatai alapján Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ 2016.február 26.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
SZENVEDÉLYBETEGSÉG ÉS PSZICHOPÁTIA
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap november 18. Educatio Nonprofit Kft. Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

• A DPR kutatás-sorozat jelentősége és célja, kockázatok és lehetőségek; • A DPR Kézikönyv: módszertani fejezet – két verzióban; • Az első lépés: a „párbeszéd” dilemmái; • A kérdőíves technikák dilemmái; • A kérdőív-alkotás dilemmái; • A reprezentativitás és a minta dilemmái; • A válaszadói hajlandóság dilemmái; • A kutatások lebonyolításának dilemmái (a ZSKF TKK tapasztalataiból). A PREZENTÁCIÓ TARTALMA

A DPR kutatás-sorozat jelentősége és célja: kockázatok és lehetőségek  A felsőoktatás problémái: az „expanzió” és a „bolognai folyamat” következményei.  A munkaerőpiac problémái: „mi az a BA?” – amit kapnak – és amit szeretnének…  A lehetséges „párbeszéd”: aktív és volt hallgatók – munkáltatók – oktatás.  A „kutatás – visszacsatolás” lehetősége: megoldhatóak az „illeszkedési problémák”?  A legnagyobb társadalomkutatás az elmúlt évtizedekben: alkalmazott- és alapkutatás egyszerre!  HA JÓL CSINÁLJUK…

A DPR Kézikönyv: módszertani fejezet – két verzióban  A TÁMOP dilemmái: „Mit is vállaltunk…”  A Kézikönyv célja: központi segítség – irányítás nélkül (TÁMOP )!  Módszertani útmutatás: ami „kötelező” – és ami nem.  A megalkotás folyamata: a Módszertani Munkacsoport, a Szerzők és a Szerkesztők.  Két változat: a Könyv és az Internet verziók eltérései.  A „fájdalmas kompromisszumokról”…

Az első lépés: a „párbeszéd” dilemmái  Ki is az „olvasó”?  Kikkel fog együttműködni?  A „intézményi kutató” felelőssége:  A szakszerűtlen vizsgálat veszélye: ki tudja megállapítani?  Hol a különbség a „jó” és a „rossz” eredmény között?  Az „önbecsapás” és a „becsapás” veszélyei.  Párbeszéd a „laikus együttműködőkkel”:  Mitől tudományos, mitől szakszerű és mitől etikus?  Hol vannak a határok?  A párbeszéd kölcsönös előnyei.  A párbeszéd lehetséges szakmai alapjai (Babbie könyve és szelleme…)

A kérdőíves technikák dilemmái  Miért kérdőív – van más is…  Ha már kérdőív – miért online…  A válaszadás hitelességéről:  Ha hiányzik a „hajlandóság” vagy a „képesség”…  A diák-kérdezők előnyei és hátrányai.  „Magas megbízhatóság” – „alacsony érvényesség”!  A társadalmi jelenségek „összetett természetéről”.

A kérdőív-alkotás dilemmái  A „sztenderditás” előnyei és hátrányai.  A kérdőív-szerkesztés „klasszikus” lépései – és amiért érdemes betartani.  A kérdésekből születő „változók” – és az SPSS.  A kérdések kialakításának dilemmái:  Nyitottat – zártat?  A mérési skálák dilemmái.  „Hogyan szólítsalak?”  Mit hova tegyek?  Meddig faggathatom?

A reprezentativitás és a minta dilemmái  „Lesz-ami-lesz” – csak, kérjük, ne közölje!  Mi is az a „reprezentativitás” – és hogy valósítható meg?  Lehet egyáltalán önkitöltős kérdőívekkel reprezentatív vizsgálatot csinálni…  Egy minimális program: a „minta-tervező mátrix”.  Egy maximális program: a „háromfázisú, kombinált adatfelvétel”.  Talán lehet önkitöltős kérdőívvel reprezentatív vizsgálatot csinálni…

A válaszadói hajlandóság dilemmái  Szélsőséges tapasztalatok – lehetséges megoldások, a három „alapmodell” (a ZSKF TKK kutatásaiból):  „Kutatás-technikai” megoldások;  „Érzelmi ösztönző tényezők;  Kombinált megoldások.  Kérdezetti habitusok: „reál vagy humán”?  Többféle elérési út – ne temessük a postai kérdőívet!  „Na, ezt ne…”  Nincs „általános közömbösség” – csak „valamit elrontottunk”…  A Karrier Centrum, az Alumni Mozgalom és a DPR kutató.

A kutatások lebonyolításának dilemmái  „Tervezzünk közösen kutatást!”  Amire feltétlenül gondolnunk kell:  Indítsuk közösen!  Alappopuláció – minta!  A közreműködők, kérdezők!  A kérdőív „pilot study”-ja!  Egy kis hírverés nem árt!  Kombinált alkalmazások!  Idő és pénz – amiből sosincs elég…  A ZSKF TKK tapasztalataiból:  A „Diákkötet” (ROP )  A „Szakképzés-vizsgálatok” (tkOKA)

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!