CENTENÁRIUMI VEGYÉSZKONFERENCIA május június 1. SOPRON

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements


Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Energia – történelem - társadalom
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A kritikus infrastruktúra biztonsági aspektusai a MOL-nál
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Humánkineziológia szak
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A nemzetközi üzleti élet etikája
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
A tételek eljuttatása az iskolákba
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
szakmérnök hallgatók számára
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Az EU csatlakozás hatásai a magyar vegyiparra [konferencia neve] Budapest, március 17. Tordai Péter, vezető elemző Kereskedelmi és Hitelbank Rt.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
MultiMOL, avagy a regionális multivá válás folyamata a MOL-nál március 6. Jerkovits Éva, Pál Zsófia.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Magyarország a globális világgazdaságban
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Energia és (levegő)környezet
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A termelés költségei.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
2005. VERSENYKÉPES CÉGMÉRET Előadó: Karsai Béla Július 1. BÉT.
Előadás másolata:

CENTENÁRIUMI VEGYÉSZKONFERENCIA 2007. május 29. - június 1. SOPRON A magyar vegyipar 100 éve, az olajipar és petrolkémiai ipar fejlődése Olvasó Árpád TVK Nyrt. vezérigazgató, MAVESZ elnök CENTENÁRIUMI VEGYÉSZKONFERENCIA 2007. május 29. - június 1. SOPRON Összeállította: Szendiné Boros Katalin stratégiai elemző, TVK Nyrt.

TARTALOM A MAGYAR VEGYIPAR JELENLEG VEGYIPARI RÉGMÚLT ÉS A PETROLKÉMIAI IPARÁG KIALAKULÁSA A KŐOLAJ- ÉS PETROLKÉMIAI IPAR TÖRTÉNETÉNEK FŐBB MÉRFÖLDKÖVEI A PETROLKÉMIA REGIONÁLIS MEGERŐSÖDÉSE A VEGYIPAR ISMERTSÉGE ÉS ELISMERTSÉGE ÖSSZEFOGLALÁS

A MAGYAR VEGYIPAR JELENLEG A vegyipar szerkezete Olajipar és petrolkémia Foglalkoztatottak megoszlása Vállalkozások jellemzői Jelentős vegyipari vállalatok (gyógyszeripar nélkül)

A vegyipar szerkezete Magyarországon a 23-as, 24-es és 25-ös statisztikai kódnak megfelelő ágazatok összességét nevezzük vegyiparnak. Az EU vegyipari statisztikának nem része a koksz és kőolaj-feldolgozás.

Olajipar és petrolkémia A vegyiparon belül a legnagyobb volumeneket és termelési értéket az olajipari és petrolkémiai szegmens állítja elő. A petrolkémia jelentősége folyamatosan növekedett az elmúlt években, teljesítménye szorosan összefügg a gazdasági növekedés mértékével.

Foglalkoztatottak megoszlása A vegyipar az ipar kevésbé létszámigényes ágazatai közé tartozik. A teljes vegyipar az iparban dolgozók 9,6%-át foglalkoztatja (közel 76 ezer főt). A létszám - összefüggésben az új technológiák bevezetésével - hosszabb ideje folyamatosan, éves szinten átlagosan 1-1,5%-kal csökken.

Vállalkozások jellemzői (I.) A vegyipar a feldolgozóiparon belül a leginkább koncentrált iparág. A teljes termelés 75-80 százalékát 15-20 vállalat adja. A nagy vállalati méret a jelentős vertikális integrációnak is eredménye, ami az olaj és petrolkémiai szegmensben különösen jellemző.

Vállalkozások jellemzői (II.)

Jelentős vegyipari vállalatok (gyógyszeripar nélkül) I.

Jelentős vegyipari vállalatok (gyógyszeripar nélkül) II.

VEGYIPARI RÉGMÚLT ÉS A PETROLKÉMIAI IPARÁG KIALAKULÁSA A kémia: kulcs a vegyiparhoz A vegyipar fő korszakai I. Kezdetek és háborús veszteségek (1900-1929) Újrakezdés és ismételt helyreállítás (1930-1949) Intenzív fejlődés és szerkezetváltás, Beruházások (1950-1970)

A kémia: kulcs a vegyiparhoz „Az a kulcs, amely a Föld anyagainak értékesítése érdekében a természet titkainak évezredeken át érintetlen zárát fölpattintotta, és a vegyészeti ipar kifejlődését lehetővé tette: a kémiai tudomány volt” (Halmi Gyula)

A vegyipar fő korszakai I.

Kezdetek és háborús veszteségek (I.) (1900-1929)

Kezdetek és háborús veszteségek (II.) (1900-1929)

Újrakezdés és ismételt helyreállítás (I.) (1930-1949)

Újrakezdés és ismételt helyreállítás (II.) (1930-1949)

Intenzív fejlődés és szerkezetváltás (1950-1970) Tájékoztató a Politikai Bizottság részére a vegyipar fejlesztéséről (1959) Vegyiparunk fejlesztésének iránya, célja elsősorban a műtrágyagyártásunk jelentős mértékű növelése, e mellett a szintetikus szálak és műanyagok fejlesztése. E termékek nyersanyaga teljes mértékben a kőolaj és a földgáz. Földgázból kiindulva: nitrogénműtrágyát, PVC-t, metilalkoholt, karbamidot, formaldehidet, aminoplaszt műanyagot, Kőolajpárlatból kiindulva: benzolt, fenolt, kaprolaktámot, polietilént, perlon műszálat, fenoplaszt műanyagot és műanyag lágyítókat tervezünk előállítani. A fenti vegyipari termékek képezik vegyiparunk fejlesztésének gerincét. 1958-ban ezek a termékek a vegyipari termelésünk 4,6%-át képezték, 1965-ben több mint 22%-át fogják jelenteni.

Intenzív fejlődés és szerkezetváltás Beruházások (1950-1970)

A KŐOLAJ ÉS PETROLKÉMIAI IPAR TÖRTÉNETÉNEK FŐBB MÉRFÖLDKÖVEI A szénhidrogén-termelés fejlődése Az olajipar története A műanyag alapanyaggyártás fejlődése

A szénhidrogén-termelés fejlődése (I.)

A szénhidrogén-termelés fejlődése (II.)

A szénhidrogén-termelés fejlődése (III.)

Az olajipar története (I.)

Az olajipar története (II.)

A műanyag alapanyaggyártás fejlődése

A PETROLKÉMIA REGIONÁLIS MEGERŐSÖDÉSE A vegyipar fő korszakai II. Petrolkémiai beruházások (1971-1989) Privatizáció és szerkezeti változás (1990-2000) Európai versenykörnyezetben (2001-2007) A termelés fejlődése A beruházások alakulása A petrolkémiai iparág regionális vezető vállalatai: MOL Nyrt. TVK Nyrt. BorsodChem Nyrt.

A vegyipar fő korszakai II.

Petrolkémiai beruházások (1971-1989)

Privatizáció és szerkezeti változás (I.) (1990-2000) ALKALMAZOTT PRIVATIZÁCIÓS TECHNIKÁK: Egyben való értékesítés egy, vagy kevés vevőnek (Chinoin) Egyben való értékesítés a dolgozókból létrejött jogi szervezetnek, az MRP-nek (Budapesti Vegyiművek, Egyesült Vegyiművek, Pest Megyei Műanyagipari Vállalat Rt.) Vegyi szövetkezetek átalakítása révén dolgozói tulajdonba adás (Első Vegyi Industria Rt., Florin Rt.) Állami segítséggel, vagy a nélkül, feljavított vállalatok részvényeinek road show-kon, több pénzügyi befektetőknek történő értékesítése (Richter, MOL, BorsodChem, TVK) A PRIVATIZÁCIÓHOZ TÁRSULÓ FOLYAMATOK: állami tulajdonú földek, épületek átadása az önkormányzatoknak állami tulajdon biztosítása (25+1%, aranyrészvény), majd fokozatos kivonása (Alkaloida, MOL) holdingok kialakítása (Pannonplast Rt., Graboplast Rt.) vállalatok darabolása és részenkénti értékesítése, gazdaságos és gazdaságtalan részek szétválasztása (Nitrokémia) profiltisztítás (TVK - Műanyagfeldolgozás, MOL- Gázüzletág) név-változások (Nitroil - Huntsman, Viscosa-Zoltek)

Privatizáció és szerkezeti változás (II.) (1990-2000) Az állami szerepvállalás radikális csökkenése, a privatizáció, a külföldi tőkebevonás, az importliberalizáció,..stb. a magyar ipari struktúra és benne a vegyipar jelentős átalakulását eredményezi. a vegyipari termelés-visszaesés 1988-1992 között 34,5%-os a mezőgazdasági kemikáliák iránti igény drasztikusan lecsökken, a műtrágya és növényvédő-szer ágazat súlya a vegyiparon belül 1988-1992 között harmadára esik. a kőolaj-feldolgozási ágazat termelési volumene csökken legkevésbé, súlya a vegyiparon belül 32-34% körüli, és jelentős finomítói fejlesztések is megvalósulnak. A műanyag alapanyaggyártás termelési volumene megmarad, ill. 1992-től folyamatosan nő. 1992-től a műanyagtermék-gyártás lesz a vegyipar legdinamikusabban fejlődő területe.

Európai versenykörnyezetben (2001-2006) A világ vegyiparát meghatározó tényezők: Növekvő igény a környezeti terhelés csökkentésére Globalizáció és technológiai transzfer Profit elvárások A munkaerő minőségével szembeni elvárások növekedése: a vegyipar munkaerő igénye folyamatosan átalakul Az európai vegyipari értékesítés megoszlása Az európai vegyipari termeléshez a magyar vegyipar csak kis mértékben járul hozzá Az iparág követő szerepben és alkalmazkodási kényszerben van A vegyipar legnagyobb kihívása a globális gazdasági hatásokból és az európai uniós vállalásból adódik: Versenyképes működés és társadalmi felelősség

A termelés fejlődése (2001-2006)

A beruházások alakulása (2001-2005) Az ezredfordulót követő években a jelentős vegyipari beruházások emelték az iparágat Magyarországon belül a 2. helyre, és eredményezték egyben az olaj- és petrolkémiai ipar regionális megerősödését is

A Petrolkémia regionális vezetői A legfontosabb regionális szereplők: Vegyipari alapanyagok, olefinek, poliolefinek esetében: MOL + TVK & SPC OMV + Borealis PKN (Chemopetrol+ Unipetrol) + BOP Lukoil + LUKOR & LUKoil Neftochim PVC és izocianátok esetében: BorsodChem

MOL Nyrt. (I.)

A MOL ellátási rendszere Magyarországon és Szlovákiában MOL Nyrt. (II.) A MOL ellátási rendszere Magyarországon és Szlovákiában Kőolaj import Oroszországból: 11.2 Mt Hazai kőolaj- és alapanyag- feldolgozás: 1.2 Mt A MOL/Slovnaft finomítóit csővezetéken keresztül látja el alapanyaggal Az Adria kőolajvezeték alternatív útvonalat jelent a kőolaj-import számára. A termék-vezetékek és az általuk összekapcsolt tároló telepek gazdaságos és megbízható ellátást tesznek lehetővé a töltőállomások és a nagykereskedelmi vevők számára

MOL Nyrt. (III.) A MOL-csoport töltőállomásai a régió országaiban

TVK Nyrt. (I.)

TVK Nyrt. (II.) A TVK PIACAI

BorsodChem Nyrt. (I.)

EURÓPAI VERSENYTÁRSAK AZ IZOCIANÁT PIACON 2012-BEN (kt/év) BorsodChem Nyrt. (II.) EURÓPAI VERSENYTÁRSAK AZ IZOCIANÁT PIACON 2012-BEN (kt/év)

A VEGYIPAR ISMERTSÉGE ÉS ELISMERTSÉGE A vegyipar jelentősége A vegyipar megítélése Vállalások a fenntartható fejlődésért A vegyipar jó híréhez: a műanyagokról

A vegyipar jelentősége Vegyipari termékek felhasználása Európában – 2003 A mai életünk elképzelhetetlen a vegyipar termékei nélkül. Hiányában leállna a közlekedés jelentős része, megbénulna az áruszállítás, leállna a többi iparág, megszűnne a gyógyszerellátás, eltűnnének a festékek, mosóporok, mosogatószerek stb., töredékére csökkenne a megtermelt élelmiszer mennyisége. A vegyipar főbb előnyei (CEFIC felmérés (2004) szerint)

A vegyipar megítélése Az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) 2004 elején hét országban, 9000 ember bevonásával végzett felmérése alapján, a vegyipar tevékenységének megítélése a válaszok 48%-a esetében volt pozitív és 44%-ban negatív. A vegyipar főbb kockázatai A vegyipar iránt tapasztalható társadalmi bizalmatlanság és kémia ellenesség a szakmai utánpótlással és műszaki oktatással kapcsolatos gondokban is megjelenik.

Vállalások a fenntartható fejlődésért A vegyi anyagok uniós szabályozásából a legfontosabb három irányelv a REACH, a SEVESO és a kibocsátási jogok kereskedelme, melyek az emberi egészség, a környezet és a globális klíma megóvását célozzák. A REACH az emberi egészség és a környezet védelmében az Európai Unió komoly szabályozási vállalása a vegyi anyagokra vonatkozóan. Rövidtávon a vegyiparon belül költségemelkedéshez vezethet, de a relatív versenyképességet nem érinti. A SEVESO irányelvek a megelőzésre, a következmények korlátozására és a védelemre koncentrálva az ipari tevékenységek baleseti kockázatainak csökkentésére törekednek. A SEVESO alkalmazása a nagyobb cégeknek nem jelent nagy terhet, a munkavállalók kockázatát viszont jelentősen csökkenti. A kibocsátás kereskedelmi rendszer nemzetközi összefogással az üvegházhatású gázok okozta globális klíma változás fékezésére törekszik. Esősorban az energetikai vállalkozásokat érinti, és néhány éves időhorizonton még komoly terhet nem jelent a magyar vegyipar számára. magyar vegyipar bemutatásához

A vegyipar jó híréhez: a műanyagokról A műanyagok jelentősége a globális problémák megoldásában óriási. A világ olajfelhasználásának mindössze 4%-át használja fel a műanyagipar, és ezzel jelentős energia megtakarításhoz és CO2 emisszió csökkenéshez járul hozzá. A műanyagok felhasználása révén jelentősen csökken a világ csomagoló-anyag és energiafelhasználása, valamint a képződő hulladék mennyisége

ÖSSZEFOGLALÁS A sikeres vegyipari múltnak, az olajipar és petrolkémia dinamikus fejlődésének és regionális megerősödésének kulcstényezői: A biztos alap: a hazai kémiai tudás megléte A jó időpontban hozott, helyes döntések A folyamatos továbbfejlődés és továbbfejlesztés képessége A sikeres vegyipari jövő kulcstényezői: A vegyipar és a társadalom kapcsolatának javítása Figyelem az utánpótlásra

Felhasznált forrásanyagok