A statisztika rejtelmei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
•Adathozzáférési csatornák Adatvédelem Vereczkei Zoltán Módszertani főosztály Adatfelhasználói fórum
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A diákat készítette: Matthew Will
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
Árfolyam, Fizetési mérleg, Nyitott gazdaság
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Vállalati pénzügyek Nemzetgazdasági információk, adatok gyűjtése.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Némethné Székely Edina
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Némethné Székely Edina
Némethné Székely Edina
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Módszertani változások a fizetésimérleg-statisztikában szeptember Durucskó Mihály vezető statisztikai tanácsadó Fizetésimérleg-statisztika
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Államadósság és állampapírpiac
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
Bankmérleg, eszköz oldal
Fizetési mérleg jelentés
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
Európai pénzügyi intézményrendszer
AZ ÚJ HÁZTARTÁSI VAGYONFELMÉRÉS EREDMÉNYEI JEGYBANKI SZEMSZÖGBŐL
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
Európai Uniós ismeretek
Részvény és egyéb részesedés
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Fordulatok után / fordulatok előtt
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

A statisztika rejtelmei Huszár Gábor Tanárszeminárium a jegybankban 2012. december 13.

Tartalom Miért fontos a statisztika? A statisztika és az MNB pénzügyi számlák fizetési mérleg monetáris statisztika egyéb statisztikák Hogyan készül a statisztika? Nemzetközi kapcsolatok Adatok, információk elérhetősége

Miért fontos a statisztika? "Semmi sem fontosabb a monetáris politika számára, mint a jó statisztika„ Lámfalussy Sándor az euró alapító atyáinak egyike Miről szól a gazdaság-statisztika? A gazdaság működését, állapotát írja le számokkal, adatokkal Része-e a pénzügyi kultúrának a statisztika ismerete?

A statisztika és az MNB Törvényben rögzített feladat A cél az információk biztosítása a monetáris politikai döntéshozatalhoz a pénzügyi rendszer stabilitásának és a pénzforgalmi rendszerek működésének figyelemmel kíséréséhez Információk biztosítása mindenki számára Magyarország pénzügyi helyzetéről Statisztikai területek: pénzügyi számlák fizetési mérleg monetáris statisztika egyéb statisztikák

Pénzügyi számlák A gazdasági szektorok pénzügyi kapcsolatait írja le (vállalatok, háztartások, állam, külföld) Bemutatja a szektorok követelés és tartozás állományait, valamint azok változását A nemzeti számlák része GDP, jövedelem, fogyasztás, beruházás, megtakarítás, finanszírozás, vagyonmérlegek A pénzügyi számlák legfontosabb mutatói: szektorok nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) szektorok nettó pénzügyi vagyona az államháztartás adóssága (maastrichti adósság) Szoros együttműködés a Központi Statisztikai Hivatallal

Fizetési mérleg Magyarország és a külföld közötti reálgazdasági és pénzügyi kapcsolatokat írja le kereskedelmi kapcsolatok jövedelmi kapcsolatok tőketranszferek pénzügyi kapcsolatok Időszakra és időpontra vonatkozó adatok (tranzakciók, állományváltozások illetve állományok) Felépítése hasonló a nemzeti számlákhoz Legfontosabb mutatói: folyó fizetési mérleg egyenlege Magyarország külföldi adóssága Szoros együttműködés a Központi Statisztikai Hivatallal

Monetáris statisztika Monetáris intézmények mérlegei központi bank hitelintézetek Nem monetáris pénzügyi intézmények mérlegei befektetési alapok mérlege biztosítók mérlege Stabilitási statisztikák (a háztartásoknak nyújtott hitelállomány minőségi összetétele) Kamatstatisztika Legfontosabb mutatói: pénz- és hitelállományok kamatlábak

Egyéb statisztikák az MNB honlapján Az MNB készíti Értékpapír statisztika értékpapírok kibocsátói és tulajdonosai Pénzforgalmi statisztika bankkártyák száma, bankszámlák forgalma Árfolyam statisztika a forint és a külföldi valuták árfolyama A KSH készíti Árstatisztika fogyasztói árindex Konjunktúra statisztika GDP volumenváltozás, munkanélküliség

Hogyan készül a statisztika? gazdasági szereplők 1. Az adatgyűjtés során az MNB által meghatározott adatszolgáltatók elektronikus úton, az előírt formában és tartalommal jelentik az információkat a jegybanknak. Az MNB-nek körülbelül 120 adatgyűjtése van, és több mint 3000 adatszolgáltatóval áll kapcsolatban. 2. Az adatok ellenőrzése során azt vizsgálják a statisztikusok, hogy a jelentett adatok megfelelnek-e az előírt formai és tartalmi követelményeknek, s határidőre beérkeznek-e. Az adatfeldolgozás során az egyes adatszolgáltatók által jelentett adatokat összesítik a szakértők. Amennyiben szükséges, a hiányzó adatokat becslésekkel pótolják. Az adatok rendszerezett adatbázisokban kerülnek tárolásra, amelyekből egyszerűen és gyorsan kinyerhetők. Az adatok publikálása során az összesített adatokat általában hosszabb időszakra visszamenően teszi közzé a honlapján az MNB. A publikálás során annak készítői ügyelnek arra, hogy az adatszolgáltatókra vonatkozó egyedi adat ne kerüljön nyilvánosságra. adatok elektronikus úton (EBEAD-rendszer) Adatok ellenőrzése, feldolgozása publikációk

Nemzetközi kapcsolatok Adatküldés nemzetközi intézmények részére Európai Központi Bank (EKB) Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) Nemzetközi Valutaalap (IMF) Egyéb nemzetközi intézmények (OECD, BIS) A statisztikák minőségének rendszeres ellenőrzése (Eurostat, EKB) Nemzetközi módszertani előírások alkalmazása (ESA 95, BPM5)

Adatok, információk elérhetősége Publikációs naptár: http://www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai_publikacios_naptar Statisztikai közlemények: http://www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai-adatok- informaciok/sajtokozlemenyek-STA Statisztikai idősorok: http://www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok Módszertani kiadványok: http://www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/modszertan http://www.mnb.hu/Kiadvanyok/mnbhu_statisztikai_kiadvanyok

Köszönöm a figyelmet! huszarg@mnb.hu