A fosszilis energiahordozók klimatikus hatásai Feiler József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KLÍMAVÁLTOZÁS, KÖZLEKEDÉS, VÁROS, EURÓPAI UNIÓ, VISEGRÁGIAK
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Dekarbonizáció atomerőművek nélkül? – nálunk és más országokban
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Depóniagáz, mint üzemanyag
Energia – történelem - társadalom
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Toma Pál Budapest, március 28.
A magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei
Hosszú távú klíma- és energiapolitikai trendek
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Összehasonlító gazdaságtan
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A politika felzárkózik a tudományhoz: a brit klímastratégia mérföldkövei Greg Dorey, Brit Nagykövet
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Energia és (levegő)környezet
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Az alternatív energia felhasználása
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Előadás másolata:

A fosszilis energiahordozók klimatikus hatásai Feiler József

A PROBLÉMA

Klímaváltozás „Bárki, aki hisz abban, hogy exponenciális növekedés örökké folytatódhat egy véges világban, az vagy őrült vagy közgazdász.” Kenneth E. Boulding, közgazdász és az általános rendszerelmélet egyik alapítója • Üvegházhatású gázok emberi eredetű kibocsátása „eltéríti” a természetes folyamatokat • A földi éghajlati rendszerbe történt emberi beavatkozás nem kérdéses • A klímaváltozás gyorsasága nehezíti/ellehetetleníti az élő rendszerek alkalmazkodását • A klímaváltozás folyamata olyan pozitív visszacsatolási folyamatokat indít el, amelyek tovább növelik a problémát és nem lehetséges az emberi beavatkozás általi szabályozásuk • A természetben zajló folyamatokkal nem lehet alkudozni, azokat nem lehet „becsapni” politikai téren

A veszélyes klímaváltozás elkerülése

Potenciális átfordulási pontok

• A globális kibocsátás csökkentésnél két tényező meghatározása fontos: – Mikorra milyen mértékű csökkentés történik – Összesen mennyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe adott időszak alatt • A kibocsátás csökkentés szükséglete nem a politikai alkuktól függ – a globális fizikai valóságban meghatározott tényezőktől – A hosszú távú kibocsátás-csökkentési célok szempontjából a jelenlegi globális politikai helyzet irreleváns – a korlátok ezektől függetlenül adottak és hosszabb távon elkerülhetetlenek • A globális karbon-költségvetés esetén a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok globális átlaghőmérsékletre gyakorolt hatását valószínűség számítással lehet megközelíteni Karbon-költségvetés

A kockázat IndikátorKibocsátások2ºC túllépésének a valószínűsége IntervallumBemutató alapeset Összes CO 2 kibocsátás 2000– Gt CO 2 8–37%20% 1,000 Gt CO 2 10–42%25% 1,158 Gt CO 2 16–51%33% 1,437 Gt CO 2 29–70%50% Összes kiotói gáz kibocsátás 2000–49 1,356 Gt CO 2 ekv.8–37%20% 1,500 Gt CO 2 ekv.10–43%26% 1,678 Gt CO 2 ekv.15–51%33% 2,000 Gt CO 2 ekv.29–70%50% • 1000 Gt CO2 kibocsátási költségvetés az évszázad első felére • A költségvetésnek már egyharmadát felhasználtuk az évszazad első 9 éve folyamán • A kibocsátások jelenlegi szintjével 20 év alatt felhasználjuk a maradék kétharmadot – körülbelül 2030-ra

Olaj kitermelési forgatókönyvek • Elsődleges kérdés, hogy az erőforrásokat milyen gyorsan lehet elérni • A csúcs nem függ az erőforrás mennyiségétől •Jelentős kockázata van annak, hogy az olaj csúcs még 2020 előtt következik be • Szélsőségesen optimista feltételezésekből kell kiindulni ahhoz, hogy az olaj csúcs 2030 utáni bekövetkezését lehessen prognosztizálni UK Energy Research Centre: Technology and Policy Assessment: Global Oil Depletion, 2009 október Vizsgált olaj csúcs előrejelzések

A LEHETSÉGES MEGOLDÁS

• A globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 50%-os csökkentése szükséges 2050-re az 1990-es szinthez képest • A fejlett ipari országok üvegházhatású gáz kibocsátásának 80-95%-os csökkentése szükséges 2050-re az 1990-es szinthez képest • DE a nemzetközi rezsim tárgyalásai lassan haladnak

• Kína 12. öt éves terve: több mint 40% energiaintenzitás csökkentés? • EU 2050-ig tartó dekarbonizációs útiterv • Egyesült Államok: alulról felfele építkező cselekvés

• 2020-as cél vagy 2050-es cél? – Mindkettő a 2050-es dekarbonizációs útiterv keretében • Dekarbonizációs útiterv – a gazdaságilag racionális tervezés – Nagy-Britannia, Dánia, Németország – folyamatban – EU – előkészítés alatt – Magyarország?

Mítoszok – Nem lehet 2050-re 80-95%-al csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátásokat 1990-hez képest – Ha meg is valósítható a mély kibocsátás- csökkentés, akkor az nyomorba dönt – Technikailag nem lehet megvalósítani a 80-95%-os üvegházhatású gáz kibocsátásokat 2050-re – Gazdaságilag nem lehet megvalósítani a 80-95%- os üvegházhatású gáz kibocsátásokat

• Az elektromos áram jövőbeli költségei a dekarbonizálási forgatókönyvek mellett hasonlóak a jelenlegi karbon-intenzív infrastruktúrához köthető árakéhoz • A dekarbonizált erőművi szektor megbízhatósága, rendszer stabilitása szempontjából a tanulmány szintén a jelenlegi szektoréhoz hasonló megbízhatóságot talált • A tőke költségek eloszlása tekintetében jelent nagy eltérést a jelenlegi karbon intenzív technológia megújításával szemben az, hogy az energia infrastruktúrára vonatkozó tőkebefektetést az elkövetkező 15 évben %-al meg kell növelni. • A megnövekedett beruházást igénylő periódust az infrastruktúra fenntartásának folyamatosan csökkenő költsége jellemzi 2020-tól. • A 2015 előtti cselekvés előfeltétele, hogy a 80%-os dekarbonizációs cél 2050-re megvalósítható legyen. Forrás: Roadmap Practical Guide to a Prosperous, Low-Carbon Europe. European Climate Foundation 2010

A szakpolitikai keretrendszer tekintetében az átalakítás öt középponti eleme: – energia hatékonysági intézkedések, költéség megtakarítás és igény csökkentés – beruházás a regionális villamos átviteli hálózat kapcsolatokba, tartalék ellátás és terhelés kiegyenlítő szükségletek csökkentése, okos hálózati pilóta programok a gyors kiterjesztés lehetőségével – folytatódó és gyorsított technológia fejlesztés – piaci reform a hosszú távú beruházások biztonságának biztosítására – az épület és közlekedési szektorban a gyors üzemanyag/tüzelőanyag váltás alapjainak lefektetése Forrás: Roadmap Practical Guide to a Prosperous, Low-Carbon Europe. European Climate Foundation 2010

2050-ig ható peremfeltételek meghatározása Társadalmi párbeszéd a peremfeltételek elfogadásáról Kibocsátás csökkentési célok és útvonal meghatározása Társadalmi párbeszéd a kibocsátás csökkentési célok és útvonal meghatározásáról Kibocsátási szektorok 2050-es céljainak meghatározása Társadalmi párbeszéd a szektorális kibocsátás csökkentési célokról Épület szektor átalakításának stratégiája 2050-ig Közlekedési szektor átalakításának stratégiája 2050-ig Erőművi szektor átalakításának stratégiája 2050-ig Szakmai, társadalmi konzultáció Az átmenet útiterve 2050-ig Kibocsátás csökkentési útiterv Az útiterv elkészítése 2011 júliusában kezdődik Cél: jogi szabályozás