Horváth Gábor Környezetmérnöki Kft

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

Cleartec Water Management Biotextil Cleartec  Innovatív – gazdaságos – biológiai szennyvíztisztítási technológia kommunális és ipari célokra.
A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
EuroScale Mobiltechnika Kft
Vízminőség-védelem III.
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
VIKI Konferencia, október 30. Budapest 1 AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS CSÖKKENTÉSE VÍZIKÖZMŰ ÜZEMELTETŐKNÉL Szücs István Előadó: Szücs István Dombóvár és.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Akvapónia üzemeltetés Aquaponics operation and maintenance
Kén vizes környezetben Dr. Fórizs István. Kén izotópok 32 S=95,1% 33 S=0,74% 34 S=4,2% 36 S=0,016% Általában:  34 S szulfidok <  34 S szulfátok.
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI RENDSZEREK
Innovatív szennyvíztechnológiai módszerek a felszíni vizekbe kerülő prioritás szennyezőanyag terheléseinek csökkentésére Dr. Fleit Ernő, egyetemi docens.
Kémiai szennyvíztisztítás
Merre tart ma hazánkban a szennyvíztechnológia?
Cím név.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Kassai Zsófia Technológus mérnök Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
PTE Hulladékgazdálkodási Technológus Szak (FSZ)
Kommunális technológiák I. 4. előadás
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Fermentlevek reológiai viselkedése BIM Alapfogalmak belső súrlódás 1. NEWTON-i fluidumokra τ a fluidumra ható nyírófeszültség (erő/felület)  nyírósebesség,
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
A szennyvíztisztítás harmadik fokozata
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI RENDSZEREK
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
OXIGÉN HÁZTARTÁS. EGYSZERŰ O 2 HÁZTARTÁS SZENNYVÍZ SZERVESANYAG (BOI 5 ) HETEROTRÓF BAKTÉRIUMOK (LEBONTÁS) OXIGÉNBEVITEL O2O2.
A szennyvíztisztítás hulladékai
ADSZORPCIÓ.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
Visszatérve a 3 szennyező példához: Három szennyezőforrás esetén a gazdaságilag legkedvezőbb megoldás kiépítését szeretnénk hatósági eszközökkel elősegíteni.
AZ ÁLLATI ÉS A NÖVÉNYI SEJT ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Egységes Mikrobiológiai Vizsgálati Rendszer
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
A Rétköz környezetvédelme
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Szennyvíztelepi döbbenet
1 Dr. Dulovics Dezső, PhD. BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék   a LE-nél kisebb települések víziközmű helyzete, helyi szennyvízelhelyezés.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Eleveniszapos szennyvíztisztítás biológiai és morfológiai jellemzése
Biológiai okokra visszavezethető ülepítési problémák
Alapképletek Térfogat változás száraz anyag tartalom csökkenés esetén:
Szennyvíz-tisztítás.
Előadó: Kiss Gábor mb. szennyvíz szolgáltatási üzemmérnökség vezető
Központi Szennyvíztisztító Telep
Komposztáló tervezése
Környezetvédelem.
Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása
Környezetvédelem.
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
Bioaugmentációs eljárások a biológiai szennyvíztisztítás területén A képződő fölösiszap mennyiségének csökkentése az eleveniszap biotechnológiai optimalizálásával.
BIOLÓGIA TÁRGYA, RÉSZTUDOMÁNYAI, SZERVEZŐDÉSI SZINTEK
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A szennyvíztisztítás harmadik fokozata. A szennyvíztisztítás különböző fokozatai 1.I. vagy Mechanikai fokozat –Rács –Homokfogó –Előülepítő 2.II. vagy.
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Próbaüzem tapasztalatai, gazdasági megfontolások
Ökológiai szempontok a szennyvíztisztításban
A szennyvíztisztítás hulladékai
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

Horváth Gábor Környezetmérnöki Kft Csökkenthető-e a fölösiszap mennyisége a vízvonali tisztítás során? (Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek?) Horváth Gábor Környezetmérnöki Kft

Fő problémák: Nagy mennyiségű fölösiszap keletkezik a szennyvíztisztító telepeken. Nem hatékony a nitrifikáció és így nem megfelelő a tisztítás. Az előbbi két csoportba be lehet sorolni az összes ma jelentkező problémát: habzás/ fonalasodás, instabil üzemmenet, elégtelen oxigén kapacitás.

Az előadás fejezetei: Magyarországi szv. telepek költségfelosztása Működési problémák okai A szennyvíztelepeken kialakuló eleveniszap biológiája. Hogy épül fel egy jól működő szennyvíztisztító telep? Milyen gazdasági előnyei vannak a stabil nitrifikációnak? Fölös iszap csökkentés lehetőségei

Magyarországi szennyvíztisztító telepek költségfelosztása: A teljes szennyvíz díj 50-53%-a fordítódik a tisztításra, ez mintegy 125 Ft/m3, ennek: 40%-a iszap feldolgozásra (50 Ft/m3) 34%-a elektromos energiára (42,5 Ft/m3) 18-20%-a bérköltségre (kb. 24 Ft/m3) 6-8% egyéb költség: labor, bérleti költségek..... (kb. 5 Ft/m3)

A tisztítás során az eleveniszapot, mint baktérium tömeget kezeljük. Miért így működnek a szennyvíztisztító telepek? A tisztítás során az eleveniszapot, mint baktérium tömeget kezeljük. Csak a gépek hatékonysága a szempont.

1000 m3 napos szennyvíztelepen keletkező fölösiszap mennyisége: 480 gBOI5/m3 és 800 gKOI/m3 mellett: Kb. 3 tonna 17%-os víztelenített szárazanyag tartalmú iszap keletkezik naponta.

Milyen típusú szennyvíztisztító telepekre jellemzőek a magas fölösiszap kihozatal? Első típus: Egyterű aerob medence - 1,5 napos tartózkodási idővel -, amiben idővezérelt anoxikus/aerob ciklusokkal folyik a tisztítás. Második típus: nagy anaerob és anoxikus térrész, egyterű aerob medencével. Harmadik típus: két lépcsős, nagy közbenső ülepítővel rendelkező technológia, első lépcsőn részleges nitrifikációval, kis aerob térfogattal.

Hogy tudjuk a fenti problémákat elkerülni, és a szennyvíztelepeket hatékonyan működtetni?

Biológiai szintek: Termodinamikai szint – állandósult állapot, egyensúlyi állapottal szemben! Az élő értelmezése. Sejt szint – légzési módok – hatékony energia nyerés módjai. Ökoszisztéma: - A biológiai egyedek egymás mellett élése az eleven iszapban, mint ökoszisztémában.

Termodinamikai szint jellemzése: A biológiai egyedek és így a biológiai rendszerek – ilyen az eleven iszap is –, nem egyensúlyi állapotban vannak, hanem állandósult állapotban. Erwin Schrödinger (Mi az élet, 1944) Vagyis a körülmények biztosításával egy állandósult rendszer alakul ki. Pionír növények (gaz) – fű – cserjék – erdő.

Mik határozzák meg az állandósult állapotot a szennyvíztisztító telepen? Adottságok: Oxigén. Szennyezés, szennyvíz mennyisége és minősége. Szennyvíztelep felépítése, medence kialakítása, recirkulációs viszonyai. Megkívánt kibocsátott víz paraméterei.

Sejt szint jellemzése: Légzési formák: - aerob légzés - oxigén e. akceptor denitrifikáció - nitrát e. akceptor Fe(II)-ion visszaoldódás - vas(III) e. akceptor kénhidrogén termelés - szulfát e. akceptor Anaerob folyamatok: Fermentáció - savak és illósavak termelése Biológia foszfor felhalmozás - PHB termelés

Ökoszisztéma szintje: Nem csak baktériumokból áll! Jelen vannak un. indikátor szervezetek és ezek szerepe nem csak az, hogy jelezzék a víz minőségét! A telep jó működésének feltétele, hogy az ökoszisztéma lehetőség szerint minél több szinten épüljön ki és a magasabb rendű élőlények fajszáma magas legyen.

A szennyvíztisztítás során is kiépül a tápláléklánc az élő szervezetek között. Ez az un. táplálék piramis: Ragadozók Csillósok, Protozóák Ostorosok és amőbák Baktériumok és egysejtű gombák Elhalt sejtek, szenny- és lebegőanyagok.

Néhány szó és kép a csillósokról: Aspidisca:

Vorticella:

Ehhez biztosítanunk kell a következő feltételeket: Csillósok és protozóák megjelenése alapvetően fontos, mivel ezek táplálkoznak a baktériumokkal, gombákkal és sejttörmelékekkel! Ehhez biztosítanunk kell a következő feltételeket: - elégséges oxigént (1-3 mg/l) - alacsony ammónia terhelést (0-30 mg/l) - alacsony BOI5 terhelést (0-30 mg/l)

Ez hogy oldható meg hatékonyan a szennyvíztisztító telepeken? Osztott aerob medencét kell építeni Az anoxikus és anerob terek térfogatát 20% alá kell csökkenteni a teljes eleveniszapos térhez képest. Megfelelő iszap recirkulációt kell kialakítani.

Az így kialakított rendszer előnyei: Hatékony oxigénbevitel a több részre osztott aerob medencének köszönhetően. 25-30%-os fölösiszap csökkenés. Jobb iszap-víztelenítési hatásfok. (2-4%-os szárazanyagtartalom emelkedés érhető el.) Stabil nitrifikáció 8 Celsius-fokig. Könnyebben kezelhető fonalasodás/habzás. 30-50%-kal magasabb terhelhetőség. Egyszerűbb üzemeltetés.

Milyen költségmegtakarítás érhető el? - Iszap feldolgozás 25%-os megtakarításával számolva: 12,5 Ft/m3 20%-os elektromos energia megtakarítással számolva: 8,5 Ft/m3 A stabil üzemmenet és a megfelelő kifolyó víz paraméterek, további 3-5 Ft/m3 előnyt jelentenek. Összességében: kb. 20%-os költségmegtakarítás érhető el a szennyvíztisztító telepen!

Csillósok munkaközben!

Hol történtek az eddigi vizsgálatok és próbaüzemek? Kapuvár, itt tapasztaltuk először a jelenséget 4000 m3/napos szennyvíztisztító telep. Mosonmagyaróváron, itt lett tudatosan kiépítve a technológia minden elemével együtt. 6000 m3/napos szennyvíztisztító telep. További telepek, ahol kiépítésre került: Ács, Bana, Dabas, Komárom, Monor,

Köszönjük a figyelmüket! Horváth Gábor Szennyvíztechnológus (30)-986-90-67